Home / Blockchain Domains (NFT) – Alles wat je moet weten

Blockchain Domains (NFT) – Alles wat je moet weten

blockchain-domeinen-complete-uitleg-unstoppable-domains-uitgelichte-afbeelding

Domeinen die vandaag de dag worden gebruikt lijken op blockchain domains, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen die deze nieuwe soort web domeinen bijzonder maken. Wij onderzoeken in dit artikel wat blockchain domains zijn en geven je een inzicht in de mogelijkheden ervan.

Goed om te weten: In de cryptocurrency wereld is behoorlijk wat opwinding over blockchain domains. Je bent er ook vroeg bij, wat betekent dat er nog een aantal zeer gewilde domeinnamen beschikbaar zijn!

Wat zijn blockchain domains?

Blockchain domains zijn web domeinen die als NFT op een blockchain staan opgeslagen. Je kunt ze beschouwen als nieuwe web extensies (zoals .crypto en .zil). Deze extensies worden gelanceerd op gedecentraliseerde netwerken zoals Ethereum of Zilliqa.

Dit soort NFT domeinen vormen een nieuwe activaklasse. Als eigenaar van een blockchain domein bezit jij zelf de privésleutels van de domeinen en je hebt de volledige controle over waar je ze voor gebruikt.

Net als cryptocurrency worden blockchain domains opgeslagen in een wallet. Wij raden daarom ook aan om een hardware wallet aan te schaffen en deze te gebruiken voor het opslaan van je domeinen.

Hoe werken blockchain domains?

Blockchain domains bestaan uit een aantal gecompliceerde slimme contracten die verwijzen naar een voor mensen leesbaar webadres dat wordt gehost op blockchains. Een slim contract is een overeenkomst tussen twee of meer partijen in de vorm van computercode. Omdat ze draaien op de blockchain (een openbare database) kunnen ze niet zomaar worden gewijzigd. Je hebt als eigenaar van een blockchain domain de volledige controle over je domeinnaam.

Voorbeeld: bitcademy.crypto

Dit is een voor mensen leesbaar en herroepbaar webadres dat wordt gehost op de Ethereum blockchain.

Je kunt nu al gebruikmaken van blockchain domains in de Opera browser. Opera heeft meer dan 300 miljoen gebruikers wat zou kunnen zorgen voor een grote toename in de adoptie van deze nieuwe soort web domeinen.

opera-logo

Andere browsers

Het is niet duidelijk hoe lang het nog zal duren voordat alle browsers volledig compatibel worden met blockchain domeinen. Om deze domeinen in Chrome en Firefox te vinden heb je voorlopig nog een extra plug-in nodig.

Speciale Blockchain browser

Er is en speciale blockchain browser ontwikkeld waarmee je nu al op het decentrale internet kunt surfen. De browser is gebouwd op het open-source browser project Chromium. Google Chrome maakt hier ook gebruik van dus de gebruikerservaring zal nagenoeg hetzelfde zijn.

Waar kan je blockchain domains voor gebruiken?

unstoppable-domains-use-cases-blockchain-domeinen

Betalingen worden eenvoudig

Als we blockchain domeinen gaan gebruiken worden betalingen zeer internetvriendelijk. Via slimme contracten kunnen de domeinen worden verbonden met de adressen van verschillende valuta’s. Dit zou betekenen dat je iemand simpelweg vraagt om betalingen naar je domein te verzenden (zoals jouwnaam.crypto), in plaats van een rekeningnummer of lange alfanumerieke adressen te geven.

Voor goede doelen en andere organisaties die volledig op donaties draaien zijn de blockchain domeinen ook erg handig. Zij hoeven namelijk geen extra functies in te stellen of te integreren om donaties te kunnen accepteren, omdat hun domeinen zelf dienen als hun betalingsadres. Handig toch?

Gebruik elke Blockchain domeinextensie die je wilt

Voor blockchain domeinen is geen toestemming van ICANN nodig. In principe zou je dus iedere extensie kunnen starten. Zo heb je bijvoorbeeld Unstoppable Domains die nu de extensies .zil en .crypto aanbiedt. De .zil extensie staat op de Zilliqa blockchain en de .crypto staat op de Ethereum blockchain.

Bouw censuurbestendige websites

Niemand kan jouw content offline halen. Alleen jij hebt de privésleutels in handen en daarmee de volledige controle over het domein. Over een paar jaar zal er waarschijnlijk een verschuiving plaatsvinden van ‘centrale domeinen’ naar ‘decentrale domeinen’. Hiermee wordt de vrijheid van meningsuiting op het internet gestimuleerd en kunnen journalisten hun gang gaan. Er zal wel een soort filter gemaakt worden voor browsers, zodat de echt aanstootgevende content niet direct te zien is. Je kunt de geblokkeerde content wel nog bereiken, maar niet in de meeste browsers.

Problemen met huidige web domeinen

Waarom zouden we blockchain domeinen moeten gebruiken als we toch al web domeinen hebben? Er zijn een aantal problemen met bestaande domeinen die met gebruik van blockchain technologie kunnen worden opgelost.

Betalingen zijn niet ingebouwd

Betalingen bewegen zich niet vrij over het internet. Eigenlijk is dat best absurd als je bedenkt dat informatie (tekst, foto’s, video’s etc.) zich razendsnel verplaatst via het internet. Betalingen gaan nog steeds via banken en bedrijven zoals Mastercard, Visa en Paypal. Blockchain technologie moet hier verandering in gaan brengen. Deze technologie maakt het namelijk mogelijk om peer-to-peer-betalingen uit te voeren. Dus zonder tussenkomst van een bank of een ander bedrijf.

Niet bestand tegen censuur

Wanneer je een traditioneel domein koopt, dan registreer je deze bij een hostingbedrijf zoals Godaddy of Google. Jouw domeinen worden dus beheerd door bedrijven die op elk moment het domein van je kunnen afnemen of zij kunnen ervoor kiezen om je een bepaald domein niet te laten registreren. Het is al vaker gebeurt dat een hostingbedrijf websites verwijderd.

Centrale instanties hebben de domeinen onder controle

Er zijn bepaalde organisaties verantwoordelijk voor de uitgave van nieuwe domein extensies. Een voorbeeld hiervan is ICANN. Dit zijn gecentraliseerde entiteiten die niet perse efficiënt en betrouwbaar zijn. Zij kunnen er ook voor kiezen om bepaalde extensies niet op de markt te brengen. Dit soort organisaties kunnen ook websites verwijderen en hiermee de vrijheid van meningsuiting op het internet censureren.

Kopen en verkopen: is er al een markt voor blockchain domains?

Er is al een gigantische markt voor de traditionele .com domeinen, maar ook voor vele andere extensies zoals .nl en .org. Door een domeinnaam te kopen bezit je een plek op het internet en kunnen mensen jouw website bereiken door naar het gekochte adres te zoeken in hun browser. Sommige van die plekken zijn ongelofelijk waardevol geworden. Laatst kocht het bedrijf block.one nog het domein voice.com voor $30 miljoen!

Blockchain domeinen hebben veel potentie en dat wordt bevestigd met de opmerking een van de oprichters van Unstoppable Domains:

Er zijn meer dan 350 miljoen traditionele domeinen geregistreerd en ze zijn samen meer dan $ 20 miljard waard, maar alleen bedrijven gebruiken ze. Iedereen heeft een blockchain domein nodig omdat dit het gemakkelijker maakt om cryptocurrency te ontvangen. We denken dat het aantal blockchain domeinen meer dan 2 miljard kan worden.

Matthew Gould, de CEO van Unstoppable Domains

Ben je geïnteresseerd in het kopen van blockchain domeinen? Je hoeft slechts eenmalig te betalen. Deze domeinen hebben geen jaarlijkse vernieuwings- of onderhoudskosten zoals de traditionele domeinen. Dus zodra een blockchain domein van jou is, zal het voor altijd van jou zijn! En als je een domein wilt verkopen kan je deze eenvoudig aanbieden op de markt. Het domein kan met gebruik van smart contracts automatisch verstuurd worden naar de nieuwe eigenaar, zodra jij het geld hebt ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top