Home / Academy / Blockchain / 15 blockchain use cases in 2024

15 blockchain use cases in 2024

blockchain-toepassingen-hero

Naast cryptocurrency zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk voor blockchain technologie. In dit artikel geven wij 15 blockchain use cases. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beter inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden van deze belangrijke uitvinding.

Het mooie van technologie is dat je het vaak niet hoeft te begrijpen om het te kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het internet. Je browset op Google en koopt je spullen eenvoudig via een van de vele webshops. Bij iedere handeling gebeurt er van alles op de achtergrond, waar slechts weinig mensen verstand van hebben.

Hetzelfde geldt voor blockchain. Door gebruiksvriendelijke applicaties te bouwen wordt technologie steeds toegankelijker en trekt het steeds meer gebruikers aan. Denk bijvoorbeeld aan een digitale portemonnee. Je kunt met een app op je telefoon eenvoudig transacties verzenden en ontvangen, zonder dat je hoeft te begrijpen wat er onder de motorkap gebeurt.

Blockchain use cases

1. Slimme contracten

Slimme contracten (smart contracts) zijn een belangrijke toepassing van blockchain technologie. Dit zijn contracten die worden uitgevoerd wanneer aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. Een voorbeeld van een blockchain die hier gebruik van maakt is Ethereum. Dit is een open-source blockchain project dat speciaal is gebouwd om slimme contracten te realiseren. Het project is nog in een vroeg stadium, maar toch heeft het al veel mogelijkheden te bieden.

Een blockchain als Ethereum geeft ons echt de mogelijkheid om de wereld op grote schaal te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen die direct uitbetaald kunnen worden wanneer iets fout is gegaan.

2. De deeleconomie

Steeds meer mensen maken gebruik van platforms zoals Airbnb, Uber en andere bedrijven die profiteren van de alsmaar groeiende deeleconomie. Doordat zoveel mensen gebruikmaken van dit soort platforms verdienen de bedrijven erachter enorm veel geld, maar laten de gebruiker met een klein zakcentje achter. Blockchain technologie kan verandering gaan brengen aan de manier waarop mensen deelnemen in de sharing economy.

Bitcoin maakte het mogelijk om peer-to-peer betalingen te kunnen doen. Met gebruik van deze technologie kan bijvoorbeeld een taxichauffeur direct betalingen ontvangen van klanten. Zie het als een cash betaling, maar dan via internet. Er is geen tussenpartij meer nodig.

3. Cloud

Als je gebruikmaakt van cloud opslag van bijvoorbeeld Google of iCloud wordt deze data centraal opgeslagen bij Apple of Google. Een aanval op de servers van deze bedrijven zou kunnen betekenen dat je al je gegevens kwijt bent.

Blockchain maakt het mogelijk om bestanden decentraal op de slaan, waardoor je niet gehackt kunt worden en je bestanden nooit verloren gaan. Je hebt nu al het IPFS, kort voor InterPlanetary File System. Dit systeem zorgt ervoor dat er geen centrale client-serverrelaties meer hoeven te zijn. Het huidige web is afhankelijk van dit soort gecentraliseerde systemen. Het nieuwe, decentrale internet bestaat volledig uit gedecentraliseerde websites. Dit kan de overdracht van informatie versnellen, zodat je nog sneller kunt streamen.

4. Crowdfunding

Er zijn al grote platforms die mensen bij elkaar brengen voor de financiering van projecten. Denk bijvoorbeeld aan Kickstarter. Iedereen kan een account aanmaken en een project beginnen of financieren. Door veel mensen te trekken heb je maar een klein bedrag per persoon nodig om een groot project mogelijk te maken. Een geweldig concept met veel potentie, ook op het gebied van blockchain.

In 2017 zagen we een grote stijging in het aantal ICO’s (initial coin offerings) die werden georganiseerd. Met een ICO verkoop je een token aan investeerders. Meestal waren dit zogeheten ERC-20 tokens, gebouwd op Ethereum. Door gebruik te maken van een token kan je op een eenvoudige en transparante manier geld ophalen bij investeerders van over de hele wereld. En dat allemaal zonder tussenkomst van een bank of een andere derde partij.

5. Bestuur (governance)

Door de informatie die op de blockchain staat volledig transparant te maken kan je verkiezingen houden, peilingen doen of zelfs wetten doorvoeren. Slimme contracten zorgen ervoor dat het proces automatisch verloopt.

Er zijn al applicaties gebouwd waarmee je kunt stemmen op de blockchain. Aragon is een toepassing waarmee je organisaties kunt beginnen en beheren. Alle organisatorische besluitvorming vindt plaats op de blockchain. Een groot voordeel van deze structuur is dat het ondernemingsbestuur volledig transparant en verifieerbaar wordt bij het beheer van cryptocurrency, aandelen of informatie.

6. Supply chain management

Tegenwoordig heb je bij de lokale supermarkt allerlei producten liggen waarvan je totaal niet weet waar het vandaan komt. Sterker nog, vaak wordt er gewoon gelogen over de afkomst en inhoud van een product.

Blockchain biedt een gemakkelijke manier om een betrouwbaar inzicht te krijgen in de geschiedenis van een product. Je kunt simpelweg een tijdstempel van datum en locatie toevoegen aan bijvoorbeeld een fles wijn. Als die overeenkomt met het productnummer van de fles weet je de geschiedenis.

Er zijn veel sectoren die kunnen profiteren van blockchain supply chain management. Denk niet alleen aan dure wijn, maar ook aan vis, auto’s etc.

7. Intellectueel eigendom

Slimme contracten kunnen het auteursrecht beschermen en de verkoop van content automatiseren, waardoor het risico van het kopiëren en verspreiden van bestanden wordt geëlimineerd.

Emenate is een project die muziek op de blockchain zet om zo te concurreren met bedrijven als Spotify. Wanneer je een nummer maakt en deze op de blockchain zet, wordt het als het ware zijn eigen business. Je kunt het nummer aanbieden voor een bepaalde prijs en automatisch royalty’s ontvangen.

Tranacties op de blockchain kunnen gratis gedaan worden. Je kunt ook ieder bedrag overmaken, zo groot of klein als je wilt. Microbetalingen zijn potentieel een goede manier om geld te verdienen met online content.

8. Internet of Things (IoT)

Het internet der dingen. Vandaag de dag zijn al meer dan 2 miljard apparaten verbonden met het internet, en dat gaan er nog veel meer worden. Met de komst van nieuwe technologie worden steeds meer apparaten verbonden met het internet.

Blockchain kan worden ingezet om bepaalde IoT-systemen te automatiseren. Een zelfrijdende taxi kan bijvoorbeeld betalingen ontvangen van klanten en daarbij ook zelf de administratie bijhouden. Wanneer de auto moet worden opgeladen kan deze zelf naar een laadpunt rijden en betalen voor de stroom. Klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het is dichterbij dat de meesten denken.

9. Identiteit

Een identiteit op internet wordt steeds belangrijker. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor je sociale leven. Het zal dus ook niet lang duren voordat de eerste overheden overgaan op decentrale en digitale identiteitssystemen. De DigiD die we nu gebruiken werkt, maar het kan nog veel beter. Je kan bijvoorbeeld niet je DigiD account gebruiken bij webshops en sociale media.

Stel dat je een digitale identiteit hebt die je overal kunt gebruiken. Geen wachtwoorden meer maar gewoon direct je identiteit verifiëren. Dat is mogelijk met gebruik van blockchain. Het kan ook op andere manieren, maar blockchain zorgt voor decentralisatie en geeft de controle aan de gebruiker in plaats van overheden of machtige corporaties.


Het zal uiteindelijk moeten komen uit een samenwerking tussen innovatieve bedrijven en de overheid. SelfKey is een project die zich focust op digitale identiteit op de blockchain. Het bedrijf wilt mensen privacy en vrijheid geven met hun identiteitssysteem.

10. KYC (Know Your Costumer) en AML (Anti Money Laundering)

Met de komst van de digitale identiteit wordt het een stuk eenvoudiger voor bedrijven om te weten wie hun klanten zijn. Sommige bedrijven zijn verplicht te voldoen aan KYC (know your costumer) wetgeving. Dit betekent dat zij vooraf moeten verifiëren wie je bent voordat zij iets mogen aanbieden. Banken bijvoorbeeld, maken momenteel hoge kosten omdat zij voor elke nieuwe klant een complex verificatieproces moeten starten.

Met gebruik van blockchain kunnen de kosten voor KYC enorm worden verminderd. Een nieuwe klant stuurt simpelweg een digitale handtekening en kan direct van alle diensten gebruikmaken. Geen administratieve rompslomp meer!

Het is voor overheden belangrijk om witwassen tegen te gaan. Dit beleid noemt men AML (Anti Money Laudering). Toch worden er ieder jaar nog miljarden euro’s witgewassen. Blockchain kan helpen in de strijd tegen witwassen.

KYC-Chain is een blockchain project die een KYC/AML oplossing ontwikkeld heeft voor wereldwijd gebruik. Zij beschrijven zichzelf als een alles-in-één workflow-oplossing om de identiteit van klanten te verifiëren, een KYC-instapproces te stroomlijnen en de volledige levenscyclus van klanten te beheren.

11. Data management

Nog een belangrijke blockchain use case is data management. Tegenwoordig kunnen mensen in ruil voor hun persoonlijke gegevens gratis gebruikmaken van sociale mediaplatforms zoals Facebook en Instagram. In de toekomst zal dit veranderen. Gebruikers kunnen de gegevens beheren en verkopen die hun online activiteit genereert.

Omdat cryptocurrency gemakkelijk in kleine hoeveelheden kan worden verdeeld, zal Bitcoin (of een andere coin) waarschijnlijk de munt zijn die wordt gebruikt voor dit type transactie.

12. Eigendomsrechten

Blockchain kan worden ingezet om eigendomsrechten efficiënter te maken. Het maakt de archivering eenvoudiger omdat de blockchain een openbaar grootboek is waar niemand mee kan sjoemelen. Als jouw eigendom eenmaal staat geregistreerd op de blockchain, kan niemand het meer aanpassen.

Vandaag de dag zijn eigendomsrechten lastig te beschermen, vooral voor mensen die geen dure advocaten kunnen betalen in geval van misbruik. Het is ook een arbeidsintensief proces om alle eigendomsrechten bij te houden, wat natuurlijk kosten met zich meebrengt.

Er zijn al verschillende bedrijven bezig met het ontwikkelen van applicaties die het eenvoudig maken om eigendomsrechten vast te leggen op de blockchain. Een voorbeeld hiervan is een project dat in 2016 werd gestart door het nationaal agentschap van het openbaar register van Georgië. In samenwerking met de Bitfury Group willen zij het landbeheer efficiënter maken. In 2017 schakelde het kadaster van Oekraïne al over naar het Exonum platform voor particuliere blockchains (ook ondersteund door Bitfury).

13. Beurshandel (aandelen)

Blockchain technologie heeft veel potentie op het gebied van de beurshandel. Met gebruik van smart contracts kunnen aandelen en andere handelseffecten razendsnel worden verhandeld. Voor het eerst is het mogelijk om een aandeel direct naar iemand over te maken, zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Zoals je wel zult begrijpen kan blockchain voor veel opschudding zorgen binnen de beurshandel.

Tal van bedrijven rekenen commissies voor de afhandeling van aandeeltransacties. Dit is vaak zelfs het belangrijkste verdienmodel. Wanneer iedereen zijn aandelen op de blockchain bewaard en verhandeld vallen deze businessmodellen in het niets.

14. Energie

Ook de energie sector kan profiteren van blockchain technologie. Woonwijken waar veel zonnepanelen zijn geplaatst vormen een netwerk waar de opgewekte energie kan worden gekocht en verkocht. Wanneer een huis of een hele woonwijk energie overhoudt, kan het deze eenvoudig verkopen voor een eerlijke prijs.

15. Voorspellingsmarkten

Heb je wel eens gehoord van het wisdom of the crowd (wijsheid van de massa) principe? Het is bewezen dat als een grote groep mensen voorspellingen doet over een bepaald onderwerp, de gemiddelde uitkomst een zeer hoge mate van nauwkeurigheid heeft. De voorspelling van de een wordt dus gewogen met de voorspelling van de ander. Des te meer mensen een voorspelling doen, des te nauwkeuriger het resultaat.

Een voorbeeld:
Je vult een pot met knikkers en laat mensen raden hoeveel knikkers in de pot zitten. Sommige mensen zullen er flink naast zitten, terwijl andere juist in de buurt komen. De voorspellingen die redelijk in de buurt komen compenseren de slechte voorspellingen. Het gemiddelde aantal knikkers van alle voorspellingen zal bijna, zo niet precies gelijk zijn aan het ware aantal knikkers in de pot.

Met gebruik van blockchain technologie kunnen voorspellingsmarkten decentraal georganiseerd worden. Augur is een toepassing waarmee je voorspellingen kunt doen. Je kunt er ook geld mee verdienen door gebeurtenissen in de echte wereld goed te voorspellen. Verschillende deelnemers storten geld in een slim contract die ervoor zorgt dat de mensen die de voorspelling juist hebben worden beloond.

1 gedachte over “15 blockchain use cases in 2024”

Reacties zijn gesloten.

Word lid van BitSignals.

Word lid van BitSignals.

Ontvang real-time trading signals en leer van experts op het gebied van crypto.

Scroll naar boven