Bitcoin koers - cryptocurrency overzicht - wat is blockchain

Bitcoin

Wat is Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is een cryptovaluta en een decentraal betaalsysteem. Het kan worden gebruikt om betalingen te verzenden en te ontvangen, zonder dat er een tussenpersoon (zoals een bank) aan te pas hoeft te komen. De digitale munten worden elektronisch gemaakt en bewaard.

Alles werkt via het digitale netwerk, beter bekend als de blockchain. Simpel gezegd is de blockchain van Bitcoin een grootboek met alle transacties die op het netwerk plaats hebben gevonden. Iedereen kan een kijkje nemen in de blockchain. Er zijn geen geheimen.

De schepper van Bitcoin wordt Satoshi Nakamoto genoemd. Hij, zij of misschien zelfs de groep, is tot op de dag van vandaag nog altijd anoniem gebleven. De naam is dus eerder een pseudoniem dan een echt persoon. Er zijn verschillende mensen geweest die beweren Satoshi Nakamoto te zijn, maar niemand kan het bevestigen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het voor altijd een mysterie blijven wie de eerste cryptomunt heeft gecreëerd.

Video over Bitcoin

In deze video leer je binnen 2 minuten wat Bitcoin is en hoe het werkt.

Waarom Bitcoin anders is dan traditionele valuta

Euro vs. BitcoinBitcoin kan net als traditionele valuta worden gebruikt om goederen en diensten mee te betalen, als beide partijen daarmee in overeenstemming zijn. In veel opzichten heeft Bitcoin dus dezelfde functie als bijvoorbeeld de euro, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen die Bitcoin zo speciaal maken ten opzichte van traditionele valuta. Hier lees je wat Bitcoin onderscheid van de Euro, de Dollar, de Engelse Pond etc.

Decentralisatie

Het belangrijkste kenmerk van Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling bestuurt het bitcoin netwerk. Het wordt onderhouden door een groep vrijwillige programmeurs en wordt beheerd door een open netwerk van toegewijde computers die zijn verspreid over de hele wereld. Dit trekt individuen en groepen aan die zich niet op hun gemak voelen met de controle die banken of overheidsinstellingen hebben over hun geld.

Bitcoin lost het “double spending problem” van elektronische valuta (waarin digitale activa gemakkelijk kunnen worden gekopieerd en hergebruikt) op via een ingenieuze combinatie van cryptografie en economische prikkels. In elektronische fiatvaluta’s wordt deze functie vervuld door banken, wat hen controle geeft over het traditionele systeem. Met bitcoin wordt de integriteit van de transacties onderhouden door een gedistribueerd en open netwerk, eigendom van niemand.

Beperkte voorraad (deflationair)

Fiatvaluta’s (dollars, euro’s, ponden, enz.) Hebben een onbeperkte voorraad – centrale banken kunnen zoveel maken als ze willen, en kunnen proberen de waarde van een valuta te manipuleren ten opzichte van anderen. Houders van de valuta (en vooral burgers met weinig alternatief) dragen de kosten.

Met bitcoin daarentegen wordt het aanbod strak geregeld door het onderliggende algoritme. Een klein aantal nieuwe bitcoins druppelen elke 10 minuten uit, en zullen dit blijven doen met een afnemende snelheid tot een maximum van 21 miljoen is bereikt. Dit maakt bitcoin automatisch waardevoller. In theorie zal, als de vraag groeit en het aanbod hetzelfde blijft, de waarde toenemen.

Pseudonimiteit

Terwijl verzenders van traditionele elektronische betalingen meestal worden geïdentificeerd (voor verificatiedoeleinden en om te voldoen aan antiwitwaspraktijken en andere wetgeving), opereren bitcoin gebruikers in theorie semi-anoniem. Omdat er geen centrale “validator” is, hoeven gebruikers zich niet te identificeren wanneer ze bitcoin naar een andere gebruiker sturen. Wanneer een transactieverzoek wordt ingediend, controleert het protocol alle eerdere transacties om te bevestigen dat de afzender over de nodige bitcoin beschikt en over de bevoegdheid om ze te verzenden. Het systeem hoeft zijn of haar identiteit niet te kennen.

In de praktijk wordt elke gebruiker geïdentificeerd aan de hand van het adres van zijn of haar portemonnee. Transacties kunnen met enige moeite op deze manier worden gevolgd. Ook heeft wetshandhaving methoden ontwikkeld om gebruikers zo nodig te identificeren.

Bovendien zijn de meeste uitwisselingen wettelijk verplicht om identiteitscontroles uit te voeren bij hun klanten voordat ze bitcoin mogen kopen of verkopen, wat een andere manier mogelijk maakt waarop bitcoin gebruik kan worden gevolgd. Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaalde transactie voor iedereen zichtbaar.

Dit maakt bitcoin geen ideale valuta voor criminelen, terroristen of witwassers.

Onveranderlijkheid

Bitcoin-transacties kunnen niet worden teruggedraaid, in tegenstelling tot elektronische fiat-transacties. Dit komt omdat er geen centrale “scheidsrechter” is die kan zeggen “ok, geef het geld terug.” Als een transactie op het netwerk wordt geregistreerd en meer dan een uur is verstreken, is het onmogelijk om deze te wijzigen. Hoewel dit enige onrust kan veroorzaken, betekent dit dat er met elke transactie op het bitcoin netwerk niet kan worden geknoeid.

Deelbaarheid

De kleinste eenheid van een bitcoin wordt een satoshi genoemd. Dit is een honderdmiljoenste deel van een bitcoin (0,00000001). Omdat een bitcoin zo goed kan worden verdeeld, zouden microtransacties mogelijk gemaakt kunnen worden die niet met traditioneel elektronisch geld mogelijk zijn.

bitcoin-pizza-day
want.nl

De Bitcoin pizza die miljoenen bleek te kosten

Toen Bitcoin in 2009 werd gelanceerd waren er slechts een paar ‘computernerds’ mee bezig. Een bitcoin was toen ook vrijwel niets waard. Als een van de eerste transacties met bitcoin werden twee pizza’s besteld bij een restaurant waarvan de eigenaar het wel een leuk idee vond. Hij nam 10.000 bitcoin aan in ruil voor twee pizza’s. Voor de jongens die trek hadden in pizza is dat waarschijnlijk de slechtste deal ooit geweest. Door de jaren heen is bitcoin onwijs in waarde gestegen en die tienduizend bitcoins zijn nu tientallen miljoenen waard!

Maar ja, misschien was dat nooit gebeurt als die computernerds niet begonnen waren met het verhandelen van de munt. Die eerste transacties zijn namelijk essentieel geweest voor de groei van de bitcoin. Alleen door de munt daadwerkelijk te gebruiken kan de populariteit toenemen. Hoe meer mensen de bitcoin accepteren, des te sterker en waardevoller de munt.

Delen

Scroll naar top