Bitcoin Cash koers - cryptocurrency overzicht

Bitcoin Cash

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash (BCH) is de meest succesvolle hard fork van de Bitcoin blockchain. Het belangrijkste punt van deze hard fork is dat transacties met Bitcoin Cash een stuk sneller gaan dan met de traditionele Bitcoin. Bitcoin Cash is in 2017 gecreëerd en heeft sindsdien al aardig wat waarde weten te krijgen. 

Er zijn experts die verwachten dat Bitcoin Cash straks groter zal zijn dan Bitcoin zelf. Het is lastig te zeggen of dit ook echt zal gebeuren, maar het zou kunnen. Alles is nog mogelijk in de jonge wereld van het digitale geld.

Het ontstaan van Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is ontstaan om een bekend probleem op te lossen van Bitcoin; de schaalbaarheid. Bitcoin werkt, net als bijna alle andere cryptocurrencies, op een blockchain. Bitcoin werkt met een globaal netwerk van computers die met elkaar verbonden staan. De computers valideren de transacties die toegevoegd moeten worden aan het netwerk door middel van het oplossen van een wiskundige puzzel. De computer die de puzzel als eerste oplost mag de transacties toevoegen aan het netwerk. De transacties worden in een block gestopt en aan het voorgaande block “geregen”. Vandaar de naam ‘blockchain’. De moeilijkheid van de puzzel is zo ingesteld dat er ongeveer elke 10 minuten een nieuwe block wordt toegevoegd aan de blockchain.

wat is blockchain - blockchain gevisualiseerdHet proces van het competitief oplossen van een wiskundige puzzel, om zo een nieuwe block te mogen toevoegen aan de blockchain wordt minen genoemd. De miners (de computers) krijgen voor het toevoegen van een block aan de blockchain een beloning. De beloning staat momenteel op 12,5 bitcoin (dit halveert elke 210.000 blocks).
Als jij als gebruiker van Bitcoin wilt dat jouw transactie snel wordt toegevoegd aan de blockchain, dan moet je een transactie ‘fee’ betalen. Deze fee krijgt de miner als beloning voor het toevoegen van jou transactie in het nieuwe block. De miner krijgt dus twee soorten beloningen; één voor het oplossen van de puzzel en een beloning voor het toevoegen van de transacties aan het nieuwe block. Als je wilt dat jouw transactie zo snel mogelijk wordt meegenomen zal je een hogere transactie fee moeten betalen.

De schaalbaarheid van Bitcoin

Toen bitcoin steeds populairder begon te worden liep het tegen verschillende problemen aan. Een van deze problemen was de blockgrootte. De blockgrootte van Bitcoin heeft namelijk een limiet van 1MB, waardoor het gemiddeld maar 4,4 transacties per seconde kan verwerken, met een maximum van 7 transacties per seconde. 

Toen Bitcoin in 2017 op zijn piek bijna 10 miljoen transacties per maand binnenkreeg, was het dus ook niet gek dat dit voor problemen zorgde. Als gevolg hiervan moesten veel bitcoin gebruikers erg lang wachten voordat hun transactie aankwam bij de ontvanger. Dit zorgde dus voor een enorme wachtrij van transacties. Daar kwam nog eens bovenop dat miners vaak niet de eerstvolgende transacties in de wachtrij meenamen in hun block, maar de transacties die de hoogste transactie fee te betaalde. Hierdoor bleven sommige transacties nog veel langer in de wacht staan. 

Een oplossing die hiervoor werd geïntroduceerd was het “replace-by-fee” systeem. Dit houdt in dat mensen van wie hun transactie in de wacht staat, de transactie opnieuw kunnen plaatsen, maar dit keer met een hogere fee. Zodra de nieuwe transactie wordt meegenomen in een block vervalt de oude transactie. Dit lost echter nog niet het probleem op dat er bij veel transacties een grote wachtrij ontstaat. Het netwerk is nog steeds te langzaam om alle transacties te kunnen verwerken.

Bitcoin - Wat is bitcoin cash

SegWit

In een poging om het schaalbaarheidsprobleem op te lossen zijn er door de community van Bitcoin verschillende oplossingen bedacht. Een bekend voorstel vanuit de community was Segregated Witness oftewel, SegWit.

Zoals hierboven al is uitgelegd bestaat elk block in de blockchain uit verschillende transacties. Elke transactie is echter ook weer onderverdeeld in een aantal elementen:

  • Gegevens van de afzender
  • Gegevens van de ontvanger
  • De digitale handtekeningen van de afzender en de ontvanger

Ondanks dat de digitale handtekening onmisbaar is in elke transactie, neemt hij wel veel ruimte in beslag. Bij een SegWit wordt worden de digitale handtekeningen in een apart block geplaatst, waardoor er meer ruimte overblijft in het hoofdblock. Er passen zo dus meer transacties in een block.

Niet iedereen was echter even enthousiast over deze oplossing. Met name de miners van Bitcoin waren hierop tegen. Doordat er meer transacties per keer behandeld kunnen worden, hoeven gebruikers van Bitcoin niet meer zo’n hoge transactie fee te betalen. Er zijn misschien wel meer transacties per block die een fee betalen, maar omdat de fees lager zijn is dit minder winstgevend voor de miners.

Ook wallet-diensten voor Bitcoin waren niet blij met SegWit. Het nieuwe systeem van SegWit moest namelijk geïmplementeerd worden, wat een complexe klus bleek te zijn.

De hard fork van Bitcoin

Voortbordurend op SegWit en de problemen die het met zich meebracht, kwam het mining bedrijf Bitmain met een nieuwe oplossing. Een vereiste voor de oplossing was echter dat er een hard fork moest plaatsvinden. Om te begrijpen wat een hard fork inhoudt is het misschien handig om eerst het verschil tussen een hard fork en een soft fork uit te leggen:

Een soft fork kan gezien worden als een software update. Als je bijvoorbeeld een IPhone bezit krijg je eens in de zoveel tijd een update voor het besturingssysteem van de IPhone (IOS). Dit betekent niet dat je een hele nieuwe IPhone krijgt. Je behoudt dezelfde IPhone, alleen de besturing van de IPhone wordt (als het goed is) verbeterd. Door het updaten van je besturingssysteem heb je wellicht nieuwe emojis die je kan sturen in je berichten. Iemand met een ouder besturingssysteem ontvangt dan nog steeds jouw berichten, alleen kan hij de nieuwe emojis niet zien.

Met een hard fork is dit niet het geval. Neem bijvoorbeeld dat Playstation 3 en de Playstation 4. Je kan geen PS3 spellen spelen op de PS4 en vice versa.

Bitmain stelde de hard fork voor als alternatief op de SegWit oplossing. Het voordeel van de hard fork was dat het een apart project zou zijn en dat de SegWit oplossing alsnog plaats zou kunnen vinden. Iedereen was op die manier vrij om zelf een kant te kiezen. Op 1 augustus 2017 werd Bitcoin Cash (BCH) geboren.

Het verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash

Bitcoin cash netwerkBij Bitcoin Cash hebben de blocks een blockgrootte van maar liefst 8MB. Dat is 8 keer groter dan de blockgrootte van Bitcoin. Doordat de blockgrootte zoveel groter is dan bij Bitcoin is SegWit niet nodig. En SegWit zal naar verluid ook nooit een onderdeel van Bitcoin Cash worden. Doordat Bitcoin Cash veel meer transacties per seconde aankan en de wachtrijen voor transacties dus nooit zo groot zullen zijn als bij Bitcoin, is het “replace-by-fee” systeem ook geen onderdeel van Bitcoin Cash.

Een ander groot verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash is dat BCH zijn difficulty target vaker bijstelt. Zoals eerder in het artikel al is aangegeven is de wiskundige puzzel voor de Bitcoin miners op een bepaalde moeilijkheidsgraad ingesteld. Dit zorgt ervoor dat het gemiddeld 10 minuten duurt om de puzzel op te lossen. De zogenaamde difficulty target wordt bij Bitcoin elke 2016 blocks bijgesteld. Bij Bitcoin Cash gebeurd dit elke 11 blocks. 

Bitcoin Cash vs. Visa

Door de toename in blockgrootte bij Bitcoin Cash lijkt het erop dat het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin is opgelost. Maar als Bitcoin Cash wordt vergeleken met Visa is dit toch nog de vraag. Visa, die gemiddeld 4.000 transacties per seconde verwerkt, is in staat om een maximum van 24.000 transacties per seconde aan te kunnen. Oftewel, Visa heeft nog genoeg ruimte om de schalen. Bitcoin Cash kan daarentegen maar 61 transacties per seconde aan. Het blijft dus de vraag of het schaalbaarheid probleem wel écht is opgelost.

De beste Bitcoin Cash wallets

Ondanks dat Bitcoin Cash nog geen jaar oud is, kan de coin al opgeborgen worden in de beste, meest betrouwbare cryptowallets. Hieronder een lijst met de beste Bitcoin Cash wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

Hardware wallets zijn over het algemeen de meest veilige optie als het gaat om het opbergen van je cryptomunten. Doordat de cryptomunten offline staan opgeborgen op een extern apparaat, is er geen hacker die er zomaar bij kan. De Ledger Nano S is een van de meest betrouwbare hardware wallets en ondersteund (naast vele andere cryptomunten) ook Bitcoin Cash.. 

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Keep Key - Hardware wallet - Wallet kopenKeepKey is net als de Ledger Nano S een hardware wallet. De KeepKey ondersteund momenteel 5 grote cryptocurrencies, waaronder Bitcoin Cash. Om je coins op te bergen in de wallet, verbind je de wallet met een computer en stuur je de munten naar het adres van je KeepKey wallet. Vervolgens kan je het apparaat loskoppelen en staan je cryptomunten dus offline opgeslagen. De KeepKey onderscheidt zich onder andere door een mooi, strak design en de optie om met ShapeShift binnen de wallet je cryptocoins te verhandelen voor een van de andere cryptocoins. De KeepKey is echter wel een redelijk groot apparaat, dus het is geen wallet die je gemakkelijk in je zak meeneemt.

BEKIJK DE KEEPKEY

Jaxx is een zeer populaire wallet die verschillende, grote cryptomunten ondersteund, waaronder Bitcoin Cash. Het voordeel van Jaxx is dat het op veel verschillende softwaresystemen beschikbaar is, namelijk; IOS, Android, Windows, Linux en Mac OS. Zo kan je jouw Bitcoin Cash altijd op vrijwel elk apparaat beschikbaar hebben, zolang je de Jaxx applicatie maar gedownload hebt.

DOWNLOAD DE JAXX WALLET

Coinomi logo - de beste bitcoin cash walletsCoinomi is een bekende mobile wallet die een indrukwekkende lijst aan cryptocoins ondersteund. Een van de punten waar Coinomi zelf zeer trots op is, is de veiligheid van de wallet. Op hun website vermelden ze dan ook groot dat hun wallet nog nooit gehackt is. Een ander sterk punt van Coinomi is dat ze een zogenaamde ShapeShift-optie hebben. Hiermee kan je coins gemakkelijk verhandelen voor andere coins die Coinomi ondersteund. Tot voor kort was Coinomi alleen beschikbaar op Android, maar tegenwoordig kan de wallet ook op IOS geïnstalleerd worden.

DOWNLOAD DE COINOMI WALLET

De beste Bitcoin Cash exchanges voor Nederland

Omdat Bitcoin Cash in korte tijd een enorm populaire cryptovaluta is geworden, zijn er ook veel verschillende opties voor het kopen en verkopen van Bitcoin Cash. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Bitcoin Cash exchanges voor Nederland:

Coinbase exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijkenCoinbase is een prima exchange voor het kopen en verkopen van Bitcoin Cash. De exchange staat voornamelijk bekend om een gebruikersvriendelijk design, wat de exchange een goede optie maakt voor beginners. Daarnaast kan er gemakkelijk betaald worden met credit card, maar ook met andere cryptocurrencies. Coinbase is ook zeer goed te gebruiken in Nederland.

GA NAAR COINBASE.COM

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder Bitcoin Cash. Op Binance kan BCH ook gekocht worden met Fiatvaluta. Omdat Binance een groot handelsvolume heeft, kan Bitcoin Cash bijna altijd voor een goede prijs gekocht/verkocht worden.

GA NAAR BINANCE.COM

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEx is een van de grotere exchanges en heeft op het moment van schrijven het grootste handelsvolume in Bitcoin Cash. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies waarvan verschillende grote cryptocoins direct verhandeld kunnen worden met Bitcoin Cash. Een ander voordeel van OKEx is dat ze lage handelskosten verrekenen 0,02%.

GA NAAR OKEX.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is in Nederland een populaire optie voor het kopen van Bitcoin Cash. De cryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logovoornaamste reden hiervoor is dat er bij LiteBit betaald kan worden met iDEAL. Dit maakt het kopen van je Bitcoin Cash erg gemakkelijk en snel. LiteBit is niet de goedkoopste exchange, maar verder is het een zeer goede optie.

GA NAAR LITEBIT.EU

Bitpanda exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Op deze Duitse exchange kan onder andere Bitcoin en Bitcoin Cash gekocht en verkocht worden. Een groot voordeel van Bitpanda is dat er gemakkelijk met euro’s betaald kan worden. Daarnaast is Bitpanda net als Coinbase zeer toegankelijk voor beginners. Bitpanda is ook goedkoper dan veel andere exchanges.

GA NAAR BITPANDA.COM

Delen

Scroll naar top