Home / Academy / Cryptocurrency / Bitcoin Cash (BCH) – Een complete uitleg

Bitcoin Cash (BCH) – Een complete uitleg

bitcoin-cash-blauwe-achtergrond-uitgelichte-afbeelding

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash (BCH) is de meest succesvolle hard fork van de Bitcoin blockchain. Het belangrijkste punt van deze hard fork is dat transacties met Bitcoin Cash een stuk sneller gaan dan met de traditionele Bitcoin.

Bitcoin Cash is in 2017 gecreëerd en heeft sindsdien al aardig wat waarde weten te krijgen. Er zijn experts die verwachten dat Bitcoin Cash straks groter zal zijn dan Bitcoin zelf. Het is lastig te zeggen of dit ook echt zal gebeuren, maar het zou kunnen. Alles is nog mogelijk in de jonge wereld van cryptovaluta.

Het ontstaan van Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is ontstaan met als doel om de schaalbaarheid van Bitcoin op te lossen. Bitcoin werkt, net als bijna alle andere cryptocurrencies, op een blockchain. Computers over de hele wereld valideren de transacties die toegevoegd moeten worden aan het netwerk. De transacties worden in een blok gestopt en aan het voorgaande blok vastgemaakt. Vandaar de naam ‘blockchain’. Het systeem is zo ingesteld dat er ongeveer elke 10 minuten een nieuw blok wordt toegevoegd aan de blockchain.

Als jij als gebruiker van Bitcoin wilt dat jouw transactie snel wordt toegevoegd aan de blockchain, dan moet je transactiekosten betalen. Deze ‘fee’ krijgt de miner als beloning voor het toevoegen van jouw transactie in het nieuwe blok.

De schaalbaarheid van Bitcoin

Toen bitcoin steeds populairder begon te worden liep het tegen verschillende problemen aan. Een van deze problemen was de blokgrootte. De blokgrootte van Bitcoin heeft namelijk een limiet van 1MB, waardoor het gemiddeld maar 4,4 transacties per seconde kan verwerken, met een maximum van 7 transacties per seconde. 

Toen Bitcoin in 2017 op zijn piek bijna 10 miljoen transacties per maand binnenkreeg, was het dus ook niet gek dat dit voor problemen zorgde. Als gevolg hiervan moesten veel bitcoin gebruikers erg lang wachten voordat hun transactie aankwam bij de ontvanger. Dit zorgde dus voor een enorme wachtrij van transacties. Daar kwam nog eens bovenop dat miners vaak niet de eerstvolgende transacties in de wachtrij meenamen in hun block, maar de transacties die de hoogste transactie fee te betaalde. Hierdoor bleven sommige transacties nog veel langer in de wacht staan. 

Een oplossing die hiervoor werd geïntroduceerd was het “replace-by-fee” systeem. Dit houdt in dat mensen van wie hun transactie in de wacht staat, de transactie opnieuw kunnen plaatsen, maar dit keer met een hogere fee. Zodra de nieuwe transactie wordt meegenomen in een blok vervalt de oude transactie. Dit lost echter nog niet het probleem op dat er bij veel transacties een grote wachtrij ontstaat. Het netwerk is nog steeds te langzaam om alle transacties te kunnen verwerken.

SegWit

In een poging om het schaalbaarheidsprobleem op te lossen zijn er door de community van Bitcoin verschillende oplossingen bedacht. Een bekend voorstel vanuit de community was Segregated Witness, kortweg SegWit.

Zoals hierboven al is uitgelegd bestaat elk block in de blockchain uit verschillende transacties. Elke transactie is echter ook weer onderverdeeld in een aantal elementen:

  • Gegevens van de afzender
  • Gegevens van de ontvanger
  • De digitale handtekeningen van de afzender en de ontvanger

Ondanks dat de digitale handtekening onmisbaar is in elke transactie, neemt hij wel veel ruimte in beslag. Bij een SegWit wordt worden de digitale handtekeningen in een apart blok geplaatst, waardoor er meer ruimte overblijft in het hoofdblok. Er passen zo dus meer transacties in een blok.

Niet iedereen was echter even enthousiast over deze oplossing. Met name de miners van Bitcoin waren hierop tegen. Doordat er meer transacties per keer behandeld kunnen worden, hoeven gebruikers van Bitcoin niet meer zo’n hoge transactie fee te betalen. Er zijn misschien wel meer transacties per block die een fee betalen, maar omdat de transactiekosten lager zijn is dit minder winstgevend voor de miners.

Ook wallet-diensten voor Bitcoin waren niet blij met SegWit. Het nieuwe systeem van SegWit moest namelijk geïmplementeerd worden, wat een complexe klus bleek te zijn.

De hard fork van Bitcoin

Voortbordurend op SegWit en de problemen die het met zich meebracht, kwam het mining bedrijf Bitmain met een nieuwe oplossing. Een vereiste voor de oplossing was echter dat er een hard fork moest plaatsvinden. Om te begrijpen wat een hard fork inhoudt is het misschien handig om eerst het verschil tussen een hard fork en een soft fork uit te leggen:

Een soft fork kan gezien worden als een software update. Als je bijvoorbeeld een iPhone bezit krijg je eens in de zoveel tijd een update voor het besturingssysteem van de IPhone (IOS). Dit betekent niet dat je een hele nieuwe iPhone krijgt. Je behoudt dezelfde iPhone, alleen de besturing van de IPhone wordt (als het goed is) verbeterd. Door het updaten van je besturingssysteem heb je wellicht nieuwe emoticons die je kan sturen in je berichten. Iemand met een ouder besturingssysteem ontvangt dan nog steeds jouw berichten, alleen kan hij de nieuwe emoticons niet zien.

Met een hard fork is dit niet het geval. Neem bijvoorbeeld de Playstation 3en de Playstation 4. Je kan geen PS4 spellen spelen op de PS3 en vice versa.

Bitmain stelde de hard fork voor als alternatief op de SegWit oplossing. Het voordeel van de hard fork was dat het een apart project zou zijn en dat de SegWit oplossing alsnog plaats zou kunnen vinden. Iedereen was op die manier vrij om zelf een kant te kiezen. Op 1 augustus 2017 werd Bitcoin Cash (BCH) geboren.

Het verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash

Bij Bitcoin Cash hebben de bloks een grootte van maar liefst 8MB. Dat is 8 keer groter dan de blokgrootte van Bitcoin. Doordat de blokgrootte zoveel groter is dan bij Bitcoin is SegWit niet nodig. En SegWit zal naar verluid ook nooit een onderdeel van Bitcoin Cash worden. Doordat Bitcoin Cash veel meer transacties per seconde aankan en de wachtrijen voor transacties dus nooit zo groot zullen zijn als bij Bitcoin, is het “replace-by-fee” systeem ook geen onderdeel van Bitcoin Cash.

Een ander groot verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash is dat BCH zijn zogeheten difficulty target vaker bijstelt. De wiskundige puzzel voor de Bitcoin miners is op een bepaalde moeilijkheidsgraad ingesteld. Dit zorgt ervoor dat het gemiddeld 10 minuten duurt om de puzzel op te lossen. De difficulty target wordt bij Bitcoin elke 2016 bloks bijgesteld. Bij Bitcoin Cash gebeurd dit elke 11 blocks.

Bitcoin Cash vs. Visa

Door de toename in blockgrootte bij Bitcoin Cash lijkt het erop dat het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin is opgelost. Maar als Bitcoin Cash wordt vergeleken met Visa is dit toch nog de vraag. Visa, die gemiddeld 4.000 transacties per seconde verwerkt, is in staat om een maximum van 24.000 transacties per seconde aan te kunnen. Oftewel, Visa heeft nog genoeg ruimte om de schalen. Bitcoin Cash kan daarentegen maar 61 transacties per seconde aan. Het blijft dus de vraag of het schaalbaarheidsprobleem wel écht is opgelost.

Hoe koop je Bitcoin Cash in Nederland?

Omdat Bitcoin Cash in korte tijd een enorm populaire cryptomunt is geworden, zijn er ook veel verschillende opties voor het kopen en verkopen van Bitcoin Cash. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Bitcoin Cash exchanges voor Nederland:

Hoe bewaar je Bitcoin Cash?

Ondanks dat Bitcoin Cash nog maar een paar jaar oud is, kan de coin al opgeborgen worden in de beste, meest betrouwbare crypto wallets. Hieronder vind een lijst met de beste Bitcoin Cash wallets:

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven