Bytecoin koers - cryptocurrency overzicht

Bytecoin

Wat is Bytecoin?

Bytecoin (BCN) is een cryptocurrency die het mogelijk maakt om anoniem transacties te versturen. De technologie achter de coin maakt gebruik van CryptoNote ring signatures (ring handtekeningen) om ervoor te zorgen dat transacties niet traceerbaar zijn.

Met Bytecoin kan iedereen met een paar drukken op de knop anonieme transacties versturen naar wie dan ook ter wereld. Transacties zijn volledig onvindbaar en vereisen geen extra kosten. Fiat-valuta’s worden toegewezen aan specifieke territoria, terwijl Bytecoin gebonden is aan het internet en daarom standaard internationaal is.

In veel opzichten lijkt Bytecoin op de originele Bitcoin. Het zijn beide peer-to-peer betaalsystemen die kunnen functioneren zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Bitcoin beidt echter geen volledige anonimiteit.

Bytecoin was er al vroeg bij. In 2012 werd de munt opgericht door een aantal anonieme ontwikkelaars. Sinds kort zijn ze echter meer naar buiten toe getreden en hebben meerdere communicatiekanalen geopend. Ook zijn ze druk bezig met het opbouwen van lokale communities. De munt heeft een diepe geschiedenis met Monero, een andere populaire privacymunt en hard fork van Bytecoin.

Bytecoin koers

Ga direct naar:

bytecoin-afbeelding

Hoe werkt Bytecoin?

Bytecoin moest in eerste instantie een anonieme versie van Bitcoin worden. Nu wilt het team achter de cryptomunt er echter ook een schaalbare en flexibele coin van maken, zodat de hele wereld kan participeren in de revolutie van het digitale geld. 

Anonimiteit

Alle transacties die worden uitgevoerd op het Bitcoin netwerk worden in een openbaar grootboek geplaatst. Iedereen heeft toegang tot deze transacties en kan dus eenvoudig overschrijvingen tussen wallet adressen (rekeningnummers) volgen. 

De enige manier om je bitcoin transactie anoniem te houden, is door een zogenaamde “tumbler” te gebruiken. Deze tool wordt gebruikt om transacties te mixen. Zo’n tumbler is echter onpraktisch voor dagelijks gebruik, omdat het veel geld en moeite kost om het te gebruiken.

Als je iedere keer hetzelfde wallet adres gebruikt om transacties te versturen, is het voor autoriteiten niet erg lastig om erachter te komen welk persoon erachter zit. Er zijn tegenwoordig ook blockchain-analysesystemen gebouwd, waardoor het nog eenvoudiger is om de identiteit achter een bitcoin wallet te achterhalen. 

Bytecoin daarentegen, maakt gebruik van CryptoNote ring signatures, wat ervoor zorgt dat iedere transactie een eenmalige openbare sleutel (public key) krijgt. Zo is iedere transactie uniek, waardoor het een stuk moeilijker wordt om geld te traceren of te koppelen aan een persoon. Publieke sleutels worden nooit hergebruikt, dus is er ook geen adres om te volgen of iemand aan te koppelen.

Hieronder zie je een afbeelding van het CryptoNote sleuteldiagram

Cryptonode sleuteldiagram

Om de koppelbaarheid tussen transacties en transactiedeelnemers te elimineren, maakt Bytecoin dus gebruik van ring handtekeningen. In een ring handtekening wordt je handtekening die je nodig hebt om geld te verzenden gemixt met andere accounts op het netwerk. Zo wordt het een stuk moeilijker om erachter te komen waar het geld vandaan komt en naar wie het is verstuurd.

Je kan zelf de mate van anonimiteit bepalen. Door meer inputs in te voeren wordt de transactie steeds moeilijker te traceren, maar je zult ook meer transactiekosten betalen. De kosten worden namelijk berekend op basis van de grote van de transactie (het aantal bytes). En hoe meer inputs, hoe meer ruimte het in beslag neemt, dus hoe meer het kost om je transactie in de blockchain te krijgen.

Een ander soort Proof-of-Work (PoW)

Met Bitcoin worden krachtige miners (ASIC’s en GPU’s) ingezet om zo snel mogelijk bitcoins te kunnen minen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een aantal machtige spelers zijn gekomen die een groot deel van het netwerk in handen hebben. Bitcoin is hierdoor in grote mate gecentraliseerd geworden. 

Bytecoin probeert ervoor te zorgen dat mining toegankelijker blijft door een nieuw algoritme toe te passen, genaamd: Egalitarian Proof-of-Work. Dit algoritme maakt gebruik van een versie van skrypt, een proof-of-work functie, vergelijkbaar met de hashcash functie die door Bitcoin wordt gebruikt. Het verschil tussen de twee is dat skrypt niet geheugen gebonden is. Hierdoor kan je ook efficiënt minen met een CPU miner (bijvoorbeeld je laptop).

GPU miners zullen echter altijd ongeveer 10 keer effectiever zijn. Maar toch, het is een stap in de goede richting om meer decentralisatie te bereiken. 

Beloningen

De beloningen voor het minen van Bitcoin worden ongeveer elke 4 jaar gehalveerd. In het verleden heeft dit geleid tot een sterke daling van de hashing power. Zodra de beloning halveert, zie je een groot deel van de computerkracht verdwijnen. Dit zijn miners die stoppen met Bitcoin mining en waarschijnlijk overstappen naar een andere, meer winstgevende coin om te minen. 

Met een lagere hashrate is het netwerk gevoeliger voor kwaadwillende activiteiten zoals double spending attacks (dubbele besteding van coins). Bytecoin zorgt voor een vloeiende afname van blokbeloningen, waardoor er geen grote schommelingen in de computerkracht van het netwerk worden veroorzaakt. De blokbeloning wordt met elk blok een beetje verlaagd.

Omdat Bytecoin al zo lang bestaat, is het misschien niet zo de moeite waard om te mijnen als andere PoW-munten. Meer dan 99% van de munten zijn al in omloop.

Bytecoin roadmap en ontwikkeling

De ontwikkeling van de coin is sinds de oprichting in juli 2012 wat chaotisch verlopen. Er ontstonden verschillende teams die allemaal hun eigen ideeën hadden en het vaak niet eens waren met elkaar. Als gevolg hiervan ontstonden er veel verschillende versies van de cryptocurrency (hard forks).

Sinds juli 2017 is het ontwikkelingsteam wat meer georganiseerd geworden en heeft zich ook wat meer laten zien aan de buitenwereld. Zij houden zich echter nog wel anoniem. Het project is nou eenmaal gericht op privacy, dus willen de mensen die erachter zitten ook liever niet hun gezicht laten zien. Wel gebruiken zij verschillende websites om te communiceren met de gemeenschap.

Het team is druk bezig geweest met het herformuleren van hun code en is van plan om op 6 februari 2018 een nieuwe openbare API uit te brengen. Ook zijn ze van plan om op meer exchanges te komen. Hieronder zie je een afbeelding van de roadmap van 2018.

bytecoin-roadmap

Misschien wel het belangrijkste uit deze planning is de grote ontwikkeling op het gebied van marketing. Zij willen zich gaan vestigen in Azië, Midden-Oosten en Afrika. Er worden ook constant nieuwe partners aan boord gebracht van het Bytecoin project. Niet alleen met bedrijven, maar ook met lokale gemeenschappen en andere organisaties wordt er samengewerkt om de doelen van Bytecoin te behalen.

De beste Bytecoin wallets

Om je waardevolle cryptomunten te bewaren heb je een goede wallet nodig. Bytecoin bestaat al een tijdje, dus zijn er voldoende wallets beschikbaar voor deze cryptomunt. Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Bytecoin wallets:

Dit is de officiële Bytecoin desktop wallet en is beschikbaar voor alle belangrijke desktopbesturingssystemen, waaronder Windows, Mac OS en Linux. Na installatie ontvangt je een BCN-adres dat je kunt gebruiken voor het verzenden en ontvangen van Bytecoin. Dit is een veilige wallet, omdat jij de privésleutel in handen houdt. Zorg ervoor dat je deze goed bewaart en niet verliest. Zonder de private key (privésleutel) kan je niet bij je BCN munten komen.

DOWNLOAD DE BYTECOIN DESKTOP WALLET

De officiële Bytcoin webwallet is de meest eenvoudige manier om BCN munten op te slaan, te verzenden en te ontvangen. De wallet is online, dus je kan simpelweg via het internet toegang krijgen tot je cryptocoins. Ons advies is om niet al te veel geld in deze wallet te zetten, omdat een online wallet altijd gehackt kan worden. 

OPEN DE WEBWALLET

Cryptonator is niet een officiële wallet voor Bytecoin, maar wel een van de beste webwallets op dit moment. Naast BCN kan je ook veel andere cryptocurrencies opslaan. Het biedt een eenvoudige gebruikersinterface die uitstekend is voor beginnende gebruikers. Ook krijgt de wallet vaak complimenten voor zijn goede klantenservice.

GA NAAR DE CRYPTONATOR WEBSITE

Deze android wallet is niet een officiële BCN wallet, maar wel een goede optie als je graag je cryptocoins op je smartphone wilt hebben staan. De app heeft de volgende features:

  • Koop Bytecoin met credit of debitcard
  • Login met e-mail, Facebook, Google+ of mobiel telefoonnummer
  • Munten worden offline opgeslagen (cold storage)
  • De app is beveiligd en ondersteund
  • BCN prijsinformatie en statistieken
  • Herstel je portemonnee vanaf elk Android apparaat
  • Eenvoudige en mooie Freewallet-interface

DOWNLOAD DE FREEWALLET

De beste Bytecoin exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je Bytcoin kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Bytecoin exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder Bytecoin. Omdat Binance een groot handelsvolume heeft, kan BCN bijna altijd voor een goede prijs gekocht/verkocht worden. De exchange is zeer gebruiksvriendelijk en is ook een van de goedkoopste met een handelscommissie van slechts 0,1% per trade.

GA NAAR BINANCE.COM

HitBTC exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Op deze exchange kan onder andere Bytcoin (BCN) gekocht en verkocht worden. HitBTC is zeer toegankelijk voor beginners en is ook goedkoper dan veel andere exchanges.

GA NAAR HITBTC.COM

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEx is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van BCN. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies. Een groot voordeel van OKEx is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,15%.

GA NAAR OKEX.COM

Conclusie

Bytecoin is een van de oudste blockchain-projecten en een van de eersten die zich richt op privacy voor de eindgebruiker. Zelfs met het doel om Bitcoin te verbeteren, verklaart het team duidelijk in hun whitepaper dat ze Bytecoin niet beschouwen als vervanging van Bitcoin. In plaats daarvan hebben ze het gevoel dat het hebben van meerdere sterke valuta’s gunstig is voor iedereen.

De recente opleving van teamcommunicatie en transparantie brengen vertrouwen in een project waarvan de geschiedenis door sommigen als dubieus wordt beschouwd. Omdat overheden steeds meer betrokken zijn in de wereld van cryptocurrency, zal de interesse in privacymunten zoals Bytecoin waarschijnlijk blijven toenemen.

Delen

Scroll naar top