Cardano

Wat is Cardano?

Cardano (ADA) is een smart contract platform, vergelijkbaar met Ethereum, met een focus op beveiliging via een gelaagde architectuur. Het is het eerste blockchain platform dat evolueert uit een wetenschappelijke filosofie en een op onderzoek gebaseerde benadering. Het ontwikkelingsteam bestaat uit een groot wereldwijd collectief van deskundige ingenieurs en onderzoekers.

Het team bouwt Cardano met zowel de eindgebruiker als de toezichthouders in gedachten. Ze proberen een middenweg te vinden die de behoefte aan regulering in evenwicht brengt met de principes van privacy en decentralisatie die ten grondslag liggen aan blockchain technologie.

Het platform maakt ook op unieke wijze gebruik van Haskell, een programmeertaal met een hoge mate van fouttolerantie. Met de relatief onbekende toekomst en complexiteit van op blockchain gebaseerde systemen, is het belangrijk om flexibiliteit in projecten te bouwen. Het is bijna onmogelijk om te weten wat een systeem in maanden of zelfs jaren kan hebben, dus het is belangrijk om een robuuste taal zoals Haskell te hebben, waarmee je een zekere foutenmarge hebt.

cardano-ADA-image

In tegenstelling tot sommige andere cryptoprojecten, is het doel van het Cardano team niet om het hele financiële systeem te herzien. Hun doel is om blockchain technologie te gebruiken om banksystemen naar plaatsen te brengen waar ze eerder te duur waren om te implementeren, met name de derde wereld.

Hoe werkt Cardano?

Cardano wordt ontwikkeld in twee lagen die het grootboek van accountwaarden scheiden van de reden waarom waarden. Deze waarden worden van het ene account naar het andere verplaatst. Door deze scheiding kunnen de slimme contracten die op het platform worden geschreven flexibeler worden. Bedrijven kunnen van deze scheiding profiteren om het ontwerp, de privacy en de uitvoering van elk contract beter af te stemmen op hun specifieke gebruiksmogelijkheden.

Cardano Settlement Layer (CSL)

De CSL fungeert als het grootboek en is de eerste laag van het platform. Deze laag is gemaakt als een verbetering voor Bitcoin en is een cryptocurrency die is opgebouwd uit de whitepaper “Ouroboros: A Provably Secure Proof of Stake Blockchain Protocol” van Aggelos Kiayias.

De CSL maakt gebruik van een consensus-algoritme om nieuwe blokken te genereren en transacties te bevestigen.

De roadmap (planning) voor de CSL is als volgt:

  1. Twee sets scripttalen.
    – Eén set om de waarde te verplaatsen.
    – Eén set om de ondersteuning voor overlaybeveiliging te verbeteren.
  2. Sidechains om te linken naar andere grootboeken.
  3. Meerdere soorten handtekeningen, waaronder kwantumbestendige handtekeningen.
  4. Meerdere door gebruikers uitgegeven items.
  5. Schaalbaarheid waarbij de mogelijkheden van het systeem toenemen naarmate meer gebruikers toetreden.

Cardano Computation Layer (CCL)

De CCL is de tweede laag van het Cardano platform en bevat de informatie over de reden waarom transacties plaatsvinden.

Omdat de berekeningslaag is losgekoppeld van de CSL, kunnen verschillende gebruikers van de CCL verschillende regels maken bij het evalueren van transacties. Je kan bijvoorbeeld een grootboek met toestemming opstellen dat alle transacties weglaat die geen AML / KYC-gegevens bevatten, iets dat belangrijker zal worden naarmate de blockchain-regulering blijft toenemen.

Het Cardano-team maakt een nieuwe programmeertaal aan om slimme contracten te ontwikkelen voor de CCL – Plutus. De CCL ondersteunt ook Solidarity, de taal achter slimme contracten van Ethereum, voor toepassingen met weinig zekerheid op het platform.

Om ontwikkelaars te helpen, zal Cardano ook een referentiebibliotheek van Plutus-code opnemen die beschikbaar is voor gebruik in dApp-projecten. Daarnaast ontwikkelt het team een set hulpprogramma’s voor het verifiëren van code en het verbeteren van de codebewaking.

KMZ Sidechains

Cardano ondersteunt sidechains op basis van een nieuw protocol van Kiayias, Miller en Zindros (KMZ) met proofs of proofs of work.

Met het KMZ-sidechainprotocol kunnen fondsen veilig van de CSL naar een CCL of elke blockchain die ook het protocol gebruikt, worden verplaatst.

Grootboeken met bepaalde wettelijke voorschriften kunnen communiceren met de CSL zonder gegevens te hoeven delen die privé moeten blijven door KMZ-zijketens te gebruiken.

Ouroboros Proof-of-Stake

In plaats van een Proof-of-Work (PoW) consensusalgoritme te gebruiken (zoals Bitcoin), gebruikt Cardano het Ouroboros Proof-of-Stake (PoS) -algoritme om consensus te bereiken over de status van het grootboek.

In dit protocol genereren slot leaders nieuwe blokken in de blockchain en verifiëren ze de transacties. Iedereen die een Cardano ADA-muntstuk heeft, kan een slot leader worden. Wanneer het algoritme “Follow the Satoshi” een munt selecteert die jij vasthoudt, kan je een leider worden en nieuwe blokken in het netwerk publiceren. Jouw node (knooppunt) voert dit proces automatisch uit, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het handmatig verifiëren van elke transactie.

De beste Cardano wallets

Op dit moment is de Daedalus wallet de enige veilige plek om je waardevolle ADA munten te bewaren. De alternatieven zijn exchange wallets, maar die zijn een stuk minder veilig dan de Daedalus wallet. Ons advies is dus ook om gebruik te maken van de Daedalus wallet, en niet van de exchange wallets, omdat die nou eenmaal gevoeliger zijn voor hacks en je hebt je eigen private-key(s) niet zelf in handen.

daedalus wallet screenshot

Daedalus Wallet

Daedalus is een open-source portemonnee gemaakt door het Cardano-team. Hoewel deze portefeuille nauw is gekoppeld met Cardano, is het team van plan om de functionaliteit aanzienlijk uit te breiden.

Daedalus zal uiteindelijk een portefeuille met meerdere valuta’s zijn waar je vrij kunt wisselen tussen de ondersteunde valuta’s. De portemonnee begint de uitbreiding van de ondersteuning met Bitcoin en Ethereum Classic.

De wallet bevat ook een app store met applicaties die zijn gebouwd door de Daedalus-gemeenschap. 

Daedalus is momenteel beschikbaar op macOS, Windows en op het web. Binnenkort zal de wallet ook worden aangeboden op iOS en Android.

GA NAAR DE DAEDALUS WALLET

De beste Cardano exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je Cardano kunt kopen en verkopen. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Cardano exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder Cardano (ADA). Omdat Binance een groot handelsvolume heeft, kan je ADA bijna altijd voor een goede prijs kopen en verkopen.

GA NAAR BINANCE.COM

Huobi exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Huobi is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van Cardano (ADA). Een groot voordeel van Huobi is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,2%.

GA NAAR HUOBI.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is in Nederland een populaire optie voor het kopen van Cardano (ADA). De cryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logovoornaamste reden hiervoor is dat er bij LiteBit betaald kan worden met iDEAL. Dit maakt het kopen van je ADA erg gemakkelijk en snel. LiteBit is niet de goedkoopste exchange, maar verder is het een zeer goede optie.

GA NAAR LITEBIT.EU

HitBTC exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Op deze exchange kan onder andere Cardano (ADA) gekocht en verkocht worden. HitBTC is zeer toegankelijk voor beginners en is ook goedkoper dan veel andere exchanges.

GA NAAR HITBTC.COM

Bittrex exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Dit is een van de betere cryptocurrency exchanges. Bittrex is zeer toegankelijk voor beginnende handelaren, maar ook geschikt voor gevorderden die graag werken met professionele grafieken e.d. Bij Bittrex kan je naast Cardano (ADA) veel andere cryptocurrencies kopen en verkopen.

GA NAAR BITTREX.COM

Conclusie

Cardano is een ambitieus project dat een groot aantal problemen in de crypto-industrie aanpakt. Na het zien van de mogelijke beveiligingsfouten van Ethereum via de DAO-hack en het recente fiasco van de Parity-portemonnee, is het goed om te zien dat Cardano zich richt op het controleren van codes en peer-reviewed beveiligingsmaatregelen.

De omvang van het project kan dodelijk zijn voor het project, omdat het veel kans op fouten biedt. Charles Hoskinson aan het roer helpt echter enig vertrouwen te wekken dat het team een project van deze omvang aankan.

Delen

Scroll naar top