Dash koers - cryptocurrency overzicht

Dash

Wat is Dash?

Dash (DASH) is gelanceerd in 2014 en was oorspronkelijk bekend als Darkcoin. Deze cryptomunt heeft veel van de problemen van Bitcoin opgelost door transacties te versnellen, verbeterde financiële privacy te bieden en een gedecentraliseerd bestuurs- en financieringssysteem te ontwikkelen. Dash is speciaal ontworpen om gebruikersprivacy- en anonimiteit te garanderen.

Simpel gezegd is Dash een cryptocurrency die het mogelijk maakt om geld te versturen naar wie dan ook ter wereld, zonder dat hier een tussenpersoon zoals een bank aan te pas hoeft te komen. Dash lijkt in veel opzichten op Bitcoin. Je kunt het gebruiken om online aankopen te doen of je kunt het vasthouden als investering. Het werkt ook net als Bitcoin op een openbare blockchain die elke transactie registreert. Iedereen kan dus een kijkje nemen in het grootboek.

Dash afbeelding - wat is dash?
CoinJournal

Waarom Dash beter is dan Bitcoin

Dash heeft een aantal van de problemen opgelost waarmee Bitcoin wordt geconfronteerd. Snelheid is er een van. Dash transacties worden binnen vier seconden bevestigd, terwijl het verzenden van Bitcoins 10 minuten of langer kan duren.

Dan zijn er de kosten die je moet betalen voor het versturen van een transactie. De gemiddelde transactiekosten van Bitcoin liggen op het moment van schrijven ongeveer op €5,00. Als je dit vergelijkt met de transactiekosten van Dash, ongeveer €0,30, dan is dit een stuk goedkoper. De transactiekosten zullen echter wel toenemen naarmate er meer gebruik wordt gemaakt van de cryptomunt. Dit geld uiteraard ook voor Bitcoin. Zolang hier geen oplossing voor is, blijft het de adoptie door het grote publiek tegenhouden. Het Lightning Network zou hier verandering in kunnen brengen.

Een groot probleem met Bitcoin is ook dat het geen governancestructuur heeft. Dit betekent dat belangrijke veranderingen niet kunnen worden doorgevoerd zonder een hard fork. Een hard fork heeft als gevolg dat er een nieuwe cryptomunt op de markt wordt gebracht. Dit is hoe bijvoorbeeld Bitcoin Cash is geboren. Dash is anders. Het heeft een stemsysteem, zodat belangrijke veranderingen snel kunnen worden doorgevoerd.

In tegenstelling tot Bitcoin financiert Dash zichzelf. 45 procent van de nieuw aangemaakte Dash munten gaat naar de mijnwerkers en 45 procent naar masternodes. De rest – 10 procent – gaat naar een treasury voor de financiering van het ontwikkelingsteam, marketing, klantenondersteuning, enzovoort.

De voordelen van Dash

Twee van de grootste voordelen van de cryptomunt zijn de eerder genoemde snelheden en lage kosten. Je kunt binnen vier seconden geld naar iedereen in de wereld sturen voor minder dan €0,30! Probeer dat maar eens via een bank te doen.

Banken brengen hoge kosten in rekening, vooral als je geld naar het buitenland verzendt. Een transactie kan ook enkele dagen duren om te voltooien. Je kunt het proces versnellen, maar dan moet je wel bereid zijn om extra te betalen voor de transactie. Cryptocurrencies zoals Dash bieden dus grote voordelen op het gebied van internationale transacties.

Een ander voordeel is anonimiteit. Hoewel alle transacties openbaar zijn, hoef je geen persoonlijke gegevens zoals je naam en adres te delen. Dit kan echter ook een nadeel zijn. Cryptocurrencies die anonimiteit bieden, kunnen worden gebruikt door criminele organisaties omdat het geld niet zo makkelijk naar hen terug te leiden is. Sommige mensen beweren dat de populariteit van cryptomunten onder slechteriken een van de belangrijkste redenen is waarom we tot nu toe zo’n grote waardestijging hebben gezien. Dit klopt echter niet helemaal. Er zijn tegenwoordig namelijk voldoende tools om er toch achter te komen wie de transactie heeft verstuurd, dus zo interessant is het niet meer voor criminelen. Monero daarentegen, is wel een cryptomunt waar je 100% privé blijft wanneer je een transactie doet. 

Korte video over Dash (Engelstalig)

Hoe worden dash munten gemaakt?

Dash wordt (net als bitcoin) aangemaakt door een proces genaamd mining. Mining vereist gespecialiseerde computers die oplossingen zoeken voor moeilijke rekenproblemen (proof-of-work). Als de oplossing correct is, wordt een nieuw blok toegevoegd aan de blockchain en wordt de miner beloond met een deel van de aangemaakte munten.

Dash mining - hoe worden dash munten gemaakt?
YourStory

Hoeveel kost Dash?

De prijs gaat de hele tijd op en neer als gevolg van vraag en aanbod. Op het moment van schrijven is één Dash ongeveer gelijk aan €220. De actuele waarde zie je in de widget hieronder. Op dit moment is de munt een stuk minder waardevol dan Bitcoin, dat momenteel ongeveer €5,800 per stuk kost. 

Eigenlijk moet je niet alleen naar de prijs per munt kijken, maar ook naar het totaal aan circulerende munten. Dash heeft (op het moment van schrijven) maar 8 miljoen munten in omloop, terwijl Bitcoin er 17 miljoen heeft. Dit vergroot het aanbod, en dat verlaagt automatisch de prijs per munt. Als Bitcoin net zoveel munten zou hebben als Dash, dan zou er voor een Bitcoin ruim 2 keer zoveel betaald worden, ongeveer €12.000. Kijk dus altijd goed naar het aantal munten in omloop en denk niet zomaar dat een munt ”goedkoop” is. Een goede website om dit te checken is coinmarketcap.com.

Is het een goed idee om te investeren in Dash?

Dash is tot nu toe een uitstekende investering gebleken, omdat de waarde ervan sinds de creatie in 2014 enorm is toegenomen. Als je bijvoorbeeld begin 2014 €2.000 had geïnvesteerd toen een Dash coin €0,30 waard was, zou je vandaag ongeveer 1,5 miljoen hebben. Cryptocurrencies hebben mensen in korte tijd tot miljonairs gemaakt, vandaar dat er zo’n grote hype is ontstaan. 

Maar voordat je te opgewonden raakt en erop uit gaat om Dash te kopen, moet je er rekening mee houden dat beleggen in cryptocurrencies riskant is. De meesten van hen zijn de afgelopen jaren in waarde gestegen, maar dat betekent niet dat de trend zich zal voortzetten. De prijs kan net zo snel dalen als stijgen, dus zorg ervoor dat je nooit meer belegt dan je kunt veroorloven om te verliezen.

Investeren in Dash
dash.org

Hoe zit het met de toekomst?

Worden cryptomunten een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven in de toekomst? Niemand weet het zeker, vooral omdat er veel cryptocurrencies op de markt zijn – meer dan 2000. Niet allemaal zullen ze kunnen overleven, hoewel het lijkt alsof Dash voorlopig op de goede weg is. Voordat het grote publiek de munt kan gaan gebruiken als betaalmiddel zullen er nog een hoop technische problemen moeten worden opgelost. Dit zal waarschijnlijk nog wel even duren. Maar ondertussen zijn veel mensen van over de hele wereld razend enthousiast over cryptocurrency en het zal zeker niet zomaar verdwijnen. Het avontuur is pas net begonnen.

De beste Dash wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Dash wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van Dash (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Dash wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw Dash coins écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staan je cryptomunten offline, ver buiten het bereik van hackers. Deze hardware wallet past makkelijk in je zak. Je kan je cryptocoins dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je cryptomunten. 

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Keep Key - Hardware wallet - Wallet kopenKeepKey is net als de Ledger Nano S een hardware wallet. De KeepKey ondersteund momenteel 5 grote cryptocurrencies, waaronder Dash. Om je coins op te bergen in de wallet, verbind je de wallet met een computer en stuur je de munten naar het adres van je KeepKey wallet. Vervolgens kan je het apparaat loskoppelen en staan je cryptomunten dus offline opgeslagen. De KeepKey onderscheidt zich onder andere door een mooi, strak design en de optie om met ShapeShift binnen de wallet je cryptocoins te verhandelen voor een van de andere cryptocoins. De KeepKey is echter wel een redelijk groot apparaat, dus het is geen wallet die je gemakkelijk in je zak meeneemt.

BEKIJK DE KEEPKEY

Jaxx is een zeer populaire wallet die verschillende, grote cryptomunten ondersteund, waaronder Dash. Het voordeel van Jaxx is dat het op veel verschillende softwaresystemen beschikbaar is, namelijk; IOS, Android, Windows, Linux en Mac OS. Zo kan je jouw cryptomunten altijd op vrijwel elk apparaat beschikbaar hebben, zolang je de Jaxx applicatie maar gedownload hebt.

DOWNLOAD DE JAXX WALLET

Coinomi logo - de beste bitcoin cash walletsCoinomi is een bekende mobile wallet die een indrukwekkende lijst aan cryptocoins ondersteund, waaronder Dash. Een van de punten waar Coinomi zelf zeer trots op is, is de veiligheid van de wallet. Op hun website vermelden ze dan ook groot dat hun wallet nog nooit gehackt is. Een ander sterk punt van Coinomi is dat ze een zogenaamde ShapeShift-optie hebben. Hiermee kan je coins gemakkelijk verhandelen voor andere coins die Coinomi ondersteund. Tot voor kort was Coinomi alleen beschikbaar op Android, maar tegenwoordig kan de wallet ook op IOS geïnstalleerd worden.

DOWNLOAD DE COINOMI WALLET

De beste Dash exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je bitcoins kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Bitcoin exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder Dash. Omdat Binance een vrij groot handelsvolume heeft, kan Dash bijna altijd voor een goede prijs gekocht/verkocht worden. De exchange heeft ook vrij lage handelskosten (trading fees) van 0,1%. 

GA NAAR BINANCE.COM

Huobi exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Huobi is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van Dash. Een groot voordeel van Huobi is dat ze vrij goedkoop zijn. De handelskosten bedragen slechts 0,2%. Binance is daarentegen nog wat goedkoper met 0,1%.

GA NAAR HUOBI.PRO

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEx is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van Dash. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies. Een groot voordeel van OKEx is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,15%.

GA NAAR OKEX.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is in Nederland een populaire optie voor het kopen van Dash. De cryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logovoornaamste reden hiervoor is dat er bij LiteBit betaald kan worden met iDEAL. Dit maakt het kopen van je cryptomunten erg gemakkelijk en snel. LiteBit is niet de goedkoopste exchange, maar verder is het een zeer goede optie.

GA NAAR LITEBIT.EU

Bitpanda exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Op deze Duitse exchange kan onder andere Dash gekocht en verkocht worden. Een groot voordeel van Bitpanda is dat er gemakkelijk met euro’s betaald kan worden. Daarnaast is Bitpanda zeer toegankelijk voor beginners. Bitpanda is ook goedkoper dan veel andere exchanges.

GA NAAR BITPANDA.COM

Delen

Scroll naar top