DigiByte koers - cryptocurrency overzicht

DigiByte

Wat is DigiByte?

DigiByte (DGB) is een cryptocurrency die zich richt op beveiliging, decentralisatie en snelheid. In 2014 werd de coin opgericht en in slechts 4 jaar tijd is DigiByte uitgegroeid tot de snelste, langste en meest gedecentraliseerde UTXO blockchain ter wereld.

De supporters van de cryptocurrency noemen DGB vaak een slapende reus (sleeping giant). Of dit daadwerkelijk zo is zal de toekomst ons duidelijk moeten gaan maken. DigiByte heeft in ieder geval wel een aantal interessante kenmerken. Zo beweert de community dat de cryptomunt zich altijd op de cutting edge van blockchain technologie bevindt. Het netwerk zou sneller, veiliger en schaalbaarder zijn dan andere grote cryptovaluta’s zoals Bitcoin

Niet te min heeft DigiByte een zeer actieve gemeenschap en bijna 100.000 nodes over de hele wereld die het netwerk onderhouden.

DigiByte koers

Ga direct naar:

DigiByte-Image

De techniek achter DigiByte

Net als Bitcoin is DigiByte een op UTXO gebaseerde cryptocurrency. Dit betekent dat nieuwe transacties niet afkomstig zijn uit de ‘balans’ van een portemonnee (wallet). In plaats daarvan heeft elke afzonderlijke munt een ID. Wanneer een munt in je wallet komt, wordt deze door als “niet gebruikt” beschouwd. Wanneer je die munt naar iemand anders stuurt, wordt de munt geregistreerd als “uitgegeven”. Dit lost onder andere het probleem van dubbele uitgaven van digitale valuta op (double spending problem).

Mining algoritmes

Bij de lancering op 10 januari 2014 gebruikte DigiByte één Proof-of-Work (PoW) algoritme. Kort daarna voerde DigiByte echter een hard fork uit om in totaal vijf PoW algoritmen te introduceren. Het splitsen van de mining operaties tussen verschillende algoritmen stimuleert decentralisatie en verhoogt de veiligheid van het netwerk.

Elk van de vijf algoritmen heeft 1,5 minuut nodig om een blok toe te voegen. Iedere 15-18 seconden wordt door een van deze algoritmen een nieuw blok gedolven.

SegWit

DigiByte was de eerste om Segregated Witness technologie te implementeren, waardoor de blockchain klein en schaalbaar bleef. Door de snelle bloktijd in combinatie met een vier jarig bestaan, heeft DigiByte (voor zover bekend) de langste blockchain ter wereld.

Coin aanbod

Hieronder zie je een grafiek die laat zien hoe het coin aanbod zich ontwikkeld door de tijd heen. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer 10,6 miljard DGB munten in omloop. Uiteindelijk zal de blockchain 21 miljard DGB minen. Het zal in totaal 21 jaar duren voordat alle DGB coins zijn gemined (tot 2035). 

DigiByte-Coin-Supply

Gelaagde infrastructuur

De DigiByte software infrastructuur bestaat uit drie lagen die boven elkaar werken:

  • Core protocol layer – Dit verbindt alle knooppunten (nodes) op het netwerk met elkaar. Het ondersteunt een zeer eenvoudige gegevensoverdracht tussen knooppunten en legt de basis voor de andere lagen.
  • Digital Asset layer – Hier worden de gegevens van het netwerk opgeslagen. Het heeft ook veiligheidsmaatregelen om manipulatie van gegevens te voorkomen. Het stimuleert en beheert miners die het platform beveiligen.
  • Applications layer – Dit is het gebruikersgerichte deel van de blockchain. Het betreft de interface, overdrachten, API en alle andere dagelijkse toepassingen die op het DigiByte netwerk zijn gebouwd.
Digibyte-Blockchain-Layers

Voordelen van DigiByte

Voordelen-van-DigiByte

Nog veiliger

Een van de grootste aandachtspunten van Digibyte is dat zij beweren veiliger te zijn dan andere digitale valuta’s. Dit moest worden gerealiseerd door het platform zo decentraal mogelijk te maken. Zij hebben dit als volgt uitgevoerd:

De community doet het meeste werk –  Het ontwikkelingsteam van DigiByte is relatief klein gebleven. Ze hebben een groot deel van de promotie en ontwikkeling van DigiByte overgelaten aan de gemeenschap, op ware decentrale wijze. Toch blijft de DigiByte Foundation degene met het meeste grip op het project.

Gedecentraliseerde mining – DigiByte is erin geslaagd zijn mining operatie te decentraliseren. Ze hebben dit grotendeels gedaan door middel van goede incentives en het gebruik van vijf algoritmen. Deze algoritmen splitsen miners en hun mining power in vijf gelijke, kleinere groepen. Dit houdt de mining concurrerend terwijl elke groep nog elke 1,5 minuten een blok kan creëren. De DigiByte blockchain heeft meer dan 100.000 nodes op zes continenten.

MultiShield technologie – DigiByte herverdeelt de belasting tussen de vijf mining algoritmen door de moeilijkheidsgraad van elk algoritme zodanig aan te passen dat het niet dominant wordt. Deze technologie wordt MultiShield genoemd. Het vroege prototype van MultiShield, DigiShield, implementeerde responsieve aanpassingsmogelijkheden om te voorkomen dat miners met veel rekenkracht kleinere blockchains manipuleren. Deze technologie wordt nu ook ingezet in vele andere blockchains.

Snellere transacties en hogere troughput

Dankzij de snellere bloktijd van DigiByte worden transacties super snel verwerkt en bevestigd op het netwerk. DigiByte’s bloktijd is 15-18 seconden, waardoor het ongeveer 40 keer sneller is dan Bitcoin. Er komen echter wel schaalbaarheidsproblemen bij kijken, omdat elk knooppunt op het netwerk de volledige geschiedenis van de blockchain moet behouden om nieuwe transacties te bevestigen.

Segregated Witness, ook wel bekend als SegWit moet een goede oplossing bieden voor het schaalbaarheidsprobleem. Deze technologie scheidt transactiebevestigingen van de transactie informatie in het blok, wat het grootboek compacter maakt. Daarnaast biedt SegWit innovaties zoals transacties tussen verschillende blockchains en transacties die maar één bevestiging nodig hebben.

DigiByte kan ongeveer 280 transacties per seconde verwerken. Dat is erg snel vergeleken met Bitcoins huidige acht transacties per seconde. Als je echter kijkt naar een centrale betalingsverwerker als Visa, die 2000 transacties per seconde kan verwerken, dan wordt al snel duidelijk dat ook DigiByte nog niet snel genoeg is om te concurreren. Er wordt geroepen dat zij bezig zijn om net zo snel, zo niet sneller te worden dan Visa, maar hoe dit zal worden gerealiseerd blijft vooralsnog onduidelijk.

Vooruitstrevende onwikkeling

DigiByte staat erom bekend actief te zijn op het gebied van de ontwikkeling van cryptocurrency en blockchain technologie. Een aantal van deze ontwikkelingen zijn: 

DigiShield – Deze technologie werd door veel blockchain projecten gebruikt als oplossing voor het aanpassen van de moeilijkheidsgraad. 

SegWit – DigiByte was de eerste blockchain die SegWit implementeerde. 

Mining met meerdere algoritmes – Ook al moet deze technologie nog aanslaan, is het wel een belangrijke gebied waar DigiByte mee pionierde in de blockchain industrie.

In de toekomst heeft DigiByte plannen om de ontwikkeling van slimme contracten bovenop de blockchain te ondersteunen. Het beweert ook dat het platform AI en IoT applicaties ondersteunt die zijn gebouwd op de blockchain.

DigiByte geschiedenis en team

jared-tate-founder-digibyte
Jared Tate, oprichter van DigiByte

De oprichter van DigiByte is Jared Tate. Hij ontwikkelde de cryptocurrency in 2013 en lanceerde het genesisblok in januari 2014. Destijds was de cryptocurrency een van de weinige openbare blockchain projecten. Het lanceerde zonder een ICO (Initial Coin Offering) en met weinig promotie.

De financiering van het project was afkomstig van donaties aan de DigiByte Foundation. Daarnaast zullen degenen die al vroeg betrokken waren bij het project ook aardig wat DGB in hun bezit hebben.

Het is nog best lastig om te achterhalen wie zich naast Jared Tate bezighoudt met de ontwikkeling van de cryptomunt. De website bevat geen informatie over het team, maar er zijn wel een aantal mensen op internet die beweren te werken voor DigiByte.

De beste DigiByte wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende DigiByte (DGB) wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van cryptomunten. Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste DigiByte wallets:


Op de webste van DigiByte vind je de officiële wallets voor het opslaan, verzenden en ontvangen van DigiByte coins. De wallets zijn momenteel verkrijgbaar voor Windows, Mac OS, Linux en Android. De iOS wallet (voor iPhones) zal binnenkort worden gelanceerd. 

Ook is er de DigiByte Go wallet. Dit is een Chrome extensie, waarmee je eenvoudig toegang kunt krijgen tot je DGB fondsen.

DOWNLOAD EEN DIGIBYTE WALLET

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw DGB écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staan je cryptocoins offline, ver buiten het bereik van hackers. Deze hardware wallet past makkelijk in je zak. Je kan je digitale munten dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je cryptomunten.

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Trezor - Hardware wallet - Wallet kopenNet als de Ledger Nano S is de Trezor een hardware wallet. Je cryptocoins staan dus offline, buiten het bereik van hackers. Je kan alleen toegang krijgen op de Trezor zelf met het invoeren van een wachtwoord. Oftewel, een zeer veilige manier voor het opbergen van je DGB en andere cryptomunten.

Aanvankelijk ondersteunde Trezor alleen Bitcoin, maar nu ook DigiByte en andere cryptocoins. Met de MyEtherWallet web interface kan de wallet ook gebruikt worden voor Ether en alle Ethereum tokens (ERC20). De cryptocurrency kan je weer uitgeven door je Trezor wallet te koppelen aan je laptop of een ander device.

BEKIJK DE TREZOR WALLET

Coinomi logo - de beste bitcoin cash walletsCoinomi is een bekende mobile wallet die een indrukwekkende lijst aan cryptocoins ondersteund. Een van de punten waar Coinomi zelf zeer trots op is, is de veiligheid van de wallet. Op hun website vermelden ze dan ook groot dat hun wallet nog nooit gehackt is. Een ander sterk punt van Coinomi is dat ze een zogenaamde ShapeShift-optie hebben. Hiermee kan je coins gemakkelijk verhandelen voor andere coins die Coinomi ondersteund. Tot kort was Coinomi alleen beschikbaar op Android, maar tegenwoordig kan de wallet ook op IOS geïnstalleerd worden.

DOWNLOAD DE COINOMI WALLET

Ook een zeer populaire cryptowallet. De Exodus staat onder meer bekend om een mooi en gebruikersvriendelijk design. Daarnaast is het de eerste (ondertussen niet meer de enige) desktop wallet met ShapeShift ingebouwd. ShapeShift is een optie waarmee je jou cryptocoins binnen de wallet kan verhandelen voor andere cryptocoins, zonder dat je hiervoor extra kosten hoeft te betalen. De enige vereiste is dat de cryptomunt waarvoor je jouw cryptomunten wilt ruilen ook ondersteund worden door de wallet die je gebruikt (in dit geval Exodus). Exodus ondersteund DigiByte, BitcoinEtherDash, LTC, Salt, DecredAugur, Aragon, Gnosis en Golem. Er zullen snel meer coins bijgevoegd worden.

DOWNLOAD DE EXODUS WALLET

De beste DigiByte exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je DigiByte (DGB) kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste DGB exchanges voor Nederland:

Bittrex exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijkenDit is een van de betere cryptocurrency exchanges. Bittrex is zeer toegankelijk voor beginnende handelaren, maar ook geschikt voor gevorderden die graag werken met professionele grafieken e.d. Bij Bittrex kan je naast DigiByte (DGB) ook veel andere cryptocurrencies verhandelen. 

GA NAAR BITTREX.COM

HitBTC exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Op deze exchange kan, samen met vele andere cryptocurrencies, DigiByte (DGB) eenvoudig verhandeld worden. HitBTC is zeer toegankelijk voor beginnende handelaren en is ook goedkoper dan veel andere exchanges.

GA NAAR HITBTC.COM

Huobi exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Huobi is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van DGB. De exchange is ook relatief goedkoop met handelskosten van slechts 0,2%. De exchange is zowel geschikt voor beginnende als gevorderde crypto-handelaren.

GA NAAR HUOBI.COM

Kucoin exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

KuCoin is een jonge, maar zeer populaire exchange voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies, waaronder DGB. De exchange rekent lage handelskosten van 0,1%, wat het een van de goedkoopste exchanges van het moment maakt. Daarnaast wordt 90% van de handelskosten op een manier teruggegeven aan de gebruikers. 

GA NAAR KUCOIN.COM

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEX is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van DGB. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies. Ook rekend de exchange relatief lage handelskosten van slechts 0,15%.

GA NAAR OKEX.COM

Delen

Scroll naar top