Dogecoin koers - cryptocurrency overzicht

Dogecoin

Wat is Dogecoin?

Dogecoin is een cryptocurrency die oorspronkelijk is gemaakt als een grap, verwijzend naar een meme over een grappig uitziende Shiba Inu-hond die op internet veel populariteit kreeg.

Maar sinds de oprichting is de populariteit en waarde van de Dogecoin enorm gestegen. In de loop der jaren heeft zich een enorme online gemeenschap ontwikkeld met vele trouwe fans van de coin. De gemeenschap heeft een aantal ongelooflijke dingen gedaan met Dogecoin, van het gebruik van de cryptocurrency om fondsen te werven voor het Jamaicaanse bobsleeteam om naar de Olympische Winterspelen in Sochi te gaan tot het financieren van de aanleg van een waterput in Kenia om toegang te bieden tot drinkwater.

Dogecoin koers

Ga direct naar:

De Doge-meme - Dogecoin

In december 2013 was één Bitcoin 1.083,14 dollar waard. De wereld begon cryptocurrency serieus te nemen. Billy Markus en Jackson Palmer dachten dat cryptocurrency té serieus werd genomen. Ze dachten dat crypto over plezier moest gaan en niet alleen over geld. Dus besloten ze om hun eigen munt te maken; Dogecoin.

De site en het project zijn gemakkelijk te herkennen aan zijn mascotte, een Japanse shiba inu-hond. De nieuwe currency verspreide zich snel via het internet, doordat het team zeer slim gebruik maakte van de welbekende Doge-meme.

Wat begon als een kleine grap is nu een enorme crypto-community geworden. Dogecoin is algemeen bekend als de “vriendelijke” munt en dat is om een goede reden. Sinds het succes is Dogecoin bekend om zijn goede doelen en helpende hand voor de filantropie. De community-leden noemen zichzelf shibes.

Het team

Het Dogecoin-team bestaat volledig uit vrijwilligers en heeft als doel om zijn klanten een lonende ervaring en uitstekende ondersteuning te bieden.

Dogecoin is opgericht door Jackson Palmer en “Shibetoshi Nakamoto” – een grap met de naam van de maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Zijn echte naam is Billy Markus en hij komt uit Oregon.

De hoofd-ontwikkelaar van de cryptocurrency is Max Keller en andere ontwikkelaars zijn Ross Nicoll en Patrick Lodder.

De Dogecoin Foundation website

De Dogecoin Foundation

De bovengenoemde community van de coin heeft tevens een non-profitorganisatie opgericht, genaamd de Dogecoin Foundation. Om “het gebruik van Dogecoin mogelijk te maken door middel van goodwill, promotie en liefdadigheidsinspanningen.”

De Dogecoin Foundation is een non-profitorganisatie in Colorado, gecreëerd voor en door de leden van de wereldwijde community die openlijk diegenen ontvangt die ‘de liefde willen verspreiden met behulp van de magie van doge’. Deze organisatie is al ongeveer 3 jaar actief en opereert voornamelijk in de sector van de maatschappelijke en sociale verenigingen binnen de sector van de lidmaatschapsorganisaties.

De community heeft in het verleden al meerdere goede daden verricht:

  • In 2014 haalde de community 50.000 dollar op om het Jamaicaanse bobslee-team naar de Olympische Spelen in Sotsji te sturen.    
  • Voor World Water Day (22 maart 2014) haalden loyale Shibes 30.000 dollar op om te helpen bij het bouwen van waterputten in de Tana-vallei, Kenia.     

Shibes hebben zelfs NASCAR (North American Stock Car Auto Racing) geprobeerd. In maart 2014 betaalde Shibes 55.000 dollar op om een bestuurder genaamd Josh Wise te sponsoren. Wise reed in een auto met Dogecoin-thema.

NASCAR in Dogecoin thema

De technologie achter Dogecoin

Dogecoin is gebouwd op de Litecoin blockchain, dat draait op een cryptografisch programma genaamd Scrypt. Dit betekent dat alle wijzigingen en updates van Litecoin ook van toepassing zijn op Dogecoin. Net als Litecoin is de tijd die het kost om een Dogecoin-transactie te verwerken veel korter dan bij Bitcoin (in Bitcoin is de verwachte bloktijd 10 minuten, in Dogecoin 1 minuut). De coin is ontworpen om meer dan 100 miljard munten te hebben, terwijl de totale hoeveelheid coin van Litecoin op 84 miljoen ligt en Bitcoin op 21 miljoen.

Dogecoin mining

Cryptocurrency miningDogecoin werkt net als veel andere cryptocurrencies, waaronder Litecoin en Bitcoin, met een mining procedure. Dit houdt in dat Dogecoin een netwerk van computers (nodes) heeft die met elkaar verbonden staan. Het doel van de nodes is om transacties te valideren.

Naast validerende nodes zijn er ook mining nodes. Mining nodes valideren ook transacties, maar daarnaast voegen miners ook de transacties toe aan de blockchain. Dit doen de miners door extreem moeilijke, cryptografische puzzels op te lossen. De miner die als eerste de puzzel oplost, krijgt dan een soort ‘leiderschap’ over het volgende block dat toegevoegd wordt aan de blockchain. Deze miner mag dan bepalen welke transacties worden meegenomen in dit block.

Als een miner denkt de puzzel opgelost te hebben, stuurt hij zijn oplossing rond naar het gehele netwerk. De andere nodes in het netwerk controleren (valideren) dan of de oplossing klopt. Als de oplossing klopt mag die miner transacties toevoegen aan het volgende block in de blockchain. De miner wordt vervolgens hiervoor beloond met DOGE (de coin van Dogecoin). Ook ontvangt de miner alle transactiekosten van de transacties die hij meeneemt in het block.

De puzzel die de miners proberen op te lossen heeft een bepaalde moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad is zo ingesteld dat het de miners ongeveer 1 minuut kost om de puzzel op te lossen. Op die manier wordt er gemiddeld elke 1 minuut een nieuwe block toegevoegd aan de blockchain. De moeilijkheidsgraad bij elke block bijgesteld, om er zo voor te zorgen dat de ‘blocktijd’ altijd rond de 1 minuut blijft.

Blockbeloningen

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Litecoin hebben een eindige voorraad. De blockbeloning wordt uiteindelijk zo klein dat er geen nieuwe coin kan worden gemaakt. De ontwikkelaars van Dogecoin besloten echter om na block 600.000 een permanente 10,000 DOGE-beloning per geminede block te geven. De blockbeloning ziet er als volgt uit:

  • Block 1 t/m block 99.999: 0-1.000.000 DOGE
  • Block 100.000 t/m block 144.999: 0-500.000 DOGE     
  • Block 145.000 t/m block 199.999: 250.000 DOGE     
  • Block 200.000 block 299.999: 125.000 DOGE     
  • Block 300.000 t/m block 399.999: 62.500 DOGE     
  • Block 400.000 t/m block 499.999: 31.250 DOGE     
  • Block 500.000 t/m block 599.999: 15.625 DOGE     
  • Block 600.000+: 10.000 DOGE

Scrypt vs. SHA-265

Voor de cryptografische puzzels die de miners moeten oplossen wordt een zogenaamd ‘hashing algoritme’ gebruikt. De functie van een hash is een “éénrichtings functie”. Wanneer informatie door een hashing algoritme wordt gehaald, zal de informatie (de input) worden omgezet naar een reeks letters en cijfers (de output). De output zal voor de specifieke input altijd hetzelfde zijn. Als meerdere mensen dus dezelfde informatie ‘hashen’ zullen zij ook allemaal dezelfde reeks cijfers en letters krijgen. Hierdoor kan er dus a.d.h.v. de hash-output gezien worden of de input klopt, zonder dan er bekend gemaakt hoeft te worden wat de input is.

Een bekend hashing algoritme is SHA-256. SHA-256 wordt onder andere gebruikt door Bitcoin. Een eigenschap van dit hashing algoritme is dat miners hun (computing)krachten kunnen bundelen om zo meer kans te hebben om de cryptografische puzzel als eerste op te lossen. Het gevolg van deze eigenschap is de opkomst van ‘miningcenters’ en ‘mining pools’.

Een groot nadeel hiervan is dat het voor ‘normale’ mensen moeilijk wordt om te concurreren met deze miningcenters en mining pools. Hierdoor wordt mining minder toegankelijk en minder gedecentraliseerd.

Om dit probleem tegen te gaan, werkt Litecoin, en dus ook Dogecoin, met het Scrypt algoritm. Terwijl Scrypt ook gebruik maakt van het SHA-265 algoritm, zijn de berekening dermate aangepast, dat het niet mogelijk is om computingkrachten te bundelen. Dit zorgt ervoor dat mining zo toegankelijk en gedemocratiseerd mogelijk blijft. Toch is het zo dat in de praktijk de grote miners alsnog de overhand weten te houden.

De beste Dogecoin wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende DOGE wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van DOGE (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede DOGE wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Dogecoin wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De beste plaats om deze lijst met DOGE-wallets te beginnen, is de officiële wallet van de valuta. Deze wallet is beschikbaar voor desktop (Windows, Mac en Linux) platforms en Android-smartphones en is ontworpen om het gemakkelijk en gemakkelijk beheren van DOGE mogelijk te maken. De wallet is eenvoudig in te stellen en te gebruiken en het synchronisatieproces duurt één tot vijf minuten. Het is niet de mooiste gebruikersinterface die er is, maar het is gemakkelijk om te navigeren en te begrijpen vanaf het begin.

DOWNLOAD DE DOGECOIN WALLET

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw DOGE écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staan je DOGE offline, ver buiten het bereik van hackers. Deze hardware wallet past makkelijk in je zak. Je kan je cryptocoins dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je DOGE. 

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Keep Key - Hardware wallet - Wallet kopenKeepKey is net als de Ledger Nano S een hardware wallet. De KeepKey ondersteund momenteel 5 grote cryptocurrencies, waaronder DOGE. Om je coins op te bergen in de wallet, verbind je de wallet met een computer en stuur je de munten naar het adres van je KeepKey wallet. Vervolgens kan je het apparaat loskoppelen en staan je cryptomunten dus offline opgeslagen. De KeepKey onderscheidt zich onder andere door een mooi, strak design en de optie om met ShapeShift binnen de wallet je cryptocoins te verhandelen voor een van de andere cryptocoins. De KeepKey is echter wel een redelijk groot apparaat, dus het is geen wallet die je gemakkelijk in je zak meeneemt.

BEKIJK DE KEEPKEY

Jaxx is een zeer populaire wallet die verschillende, grote cryptomunten ondersteund, waaronder DOGE. Het voordeel van Jaxx is dat het op veel verschillende softwaresystemen beschikbaar is, namelijk; IOS, Android, Windows, Linux en Mac OS. Zo kan je jouw DOGE altijd op vrijwel elk apparaat beschikbaar hebben, zolang je de Jaxx applicatie maar gedownload hebt.

DOWNLOAD DE JAXX WALLET

Coinomi logo - de beste bitcoin cash walletsCoinomi is een bekende mobile wallet die een indrukwekkende lijst aan cryptocoins ondersteund. Een van de punten waar Coinomi zelf zeer trots op is, is de veiligheid van de wallet. Op hun website vermelden ze dan ook groot dat hun wallet nog nooit gehackt is. Een ander sterk punt van Coinomi is dat ze een zogenaamde ShapeShift-optie hebben. Hiermee kan je coins gemakkelijk verhandelen voor andere coins die Coinomi ondersteund. Tot kort was Coinomi alleen beschikbaar op Android, maar tegenwoordig kan de wallet ook op IOS geïnstalleerd worden.

DOWNLOAD DE COINOMI WALLET

De beste Dogecoin exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je DOGE kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Dogecoin exchanges voor Nederland:

Bittrex exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Dit is een van de betere cryptocurrency exchanges. Bittrex is zeer toegankelijk voor beginnende handelaren, maar ook geschikt voor gevorderden die graag werken met professionele grafieken e.d. Bij Bittrex kan je naast DOGE veel andere cryptocurrencies kopen en verkopen.

GA NAAR BITTREX.COM

HitBTC exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Op deze exchange kan onder andere DOGE gekocht en verkocht worden. HitBTC is zeer toegankelijk voor beginners en is ook goedkoper dan veel andere exchanges. Een ander groot voordeel van HitBTC is dat je direct kan kopen en verkopen zonder een uitgebreid verificatieproces af te hoeven gaan.

GA NAAR HITBTC.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is in Nederland een populaire optie voor het kopen van DOGE. De cryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logovoornaamste reden hiervoor is dat er bij LiteBit betaald kan worden met iDEAL. Dit maakt het kopen van je DOGE erg gemakkelijk en snel. LiteBit is niet de goedkoopste exchange, maar verder is het een zeer goede optie.

GA NAAR LITEBIT.EU

Delen

Scroll naar top