Ethereum Classic

Wat is Ethereum Classic?

Ethereum Classic (ETC) is een gedecentraliseerd platform dat smart contracts (slimme contracten) draait. Smart contracts zijn applicaties die precies volgens de planning werken, zonder enige mogelijkheid van downtime, censuur, fraude of inmenging door derden. 

Ethereum Classic is een voortzetting van de originele Ethereum blockchain – de klassieke versie die de ongerepte geschiedenis behoudt; vrij van externe interferentie en subjectief knoeien met transacties.

Ethereum Classic koers

Ga direct naar:

De geschiedenis van de DAO

DAO Decentralized Autonomous Organization LogoHet gehele ecosysteem van Ethereum werkt op smart contracts. Een simpele manier om dit te begrijpen is om ze te zien als een geautomatiseerde “als/dan-functie”. ALS conditie A zich voordoet, DAN wordt functie B (automatisch) uitgevoerd. De DAO, ook wel de “Decentralized Autonomous Organization” genoemd, was een complex smart contract dat Ethereum voorgoed zou veranderen. Het ging in feite om een gedecentraliseerd venture capital dat alle toekomstige decentrale applicaties (dApps) die in het ecosysteem werden gemaakt, zou gaan financieren.

De manier waarop het werkte was vrij eenvoudig. Als je zeggenschap wilt hebben in de koers van de applicaties die gefinancierd zou worden, dan zou je “DAO-Tokens” moeten kopen voor een bepaalde hoeveelheid Ether (de cryptocoin van Ethereum). De DAO-tokens waren indicatoren de je een officieel deel uitmaakt van het DAO-systeem.

dApps zouden als volgt worden goedgekeurd en gebouwd:

De dApps moet eerst goedgekeurd worden door curatoren in het Ethereum netwerk, vervolgens wordt er gestemd door de DAO-tokenhouders. Als 20% van de tokenhouders voor het voorstel stemmen, krijgt het project de investering om de dApp te bouwen.
Op papier een zeer sterk idee. Het was dan ook niet gek dat de crowdsale in 28 dagen meer dan 150 miljoen dollar aan Ether ophaalde. Op dat moment was dat 14% van de totale voorraad beschikbare Ether tokens.

Een andere functie van de DAO was de mogelijkheid om je terug te trekken uit de DAO. Wanneer je gebruik zou maken van de zogenaamde “Split Function”, zou je jouw geïnvesteerde Ether terugkrijgen en je zeggenschap verliezen. Je Ethers zou je echter niet onmiddellijk krijgen. De DAO zou je Ether namelijk eerst 28 dagen vasthouden.

DAo Attack hacker Ethereum Classic ETC

De DAO-attack

Er was echter een maas in het systeem, dat al door verschillende mensen werd aangekaart. De DAO oprichters verzekerde iedereen er echter van dat dit geen groot probleem zou veroorzaken. Op 17 juni 2016 maakte iemand misbruik van deze enorme maas in het systeem en een derde van het geld van de DAO werd hierdoor gestolen. Dat is ongeveer $50 miljoen dollar. De maas in de wet die de hacker(s) ontdekte was achteraf gezien redelijk simpel.

Als iemand de DAO wil verlaten, kan hij dit doen door een verzoek te sturen. De “Split Function” zal dan de volgende twee stappen volgen:

  • Geef de gebruiker zijn/haar Ether terug in ruil voor hun DAO-tokens.
  • Registreer de transactie in het grootboek en werk de interne tokenbalans bij.

Wat de hacker deed, was een extra functie toevoegen in het verzoek. Dit was hoe de “Split Function” ging:

  • Neem de DAO-tokens van de gebruiker en geef ze de gevraagde Ether.
  • Voordat de transactie geregistreerd kon worden, zorgde de extra functie ervoor dat de code terugging en nog meer Ether voor dezelfde DAO-tokens overdroeg.

Dit ging door en door totdat er $50 miljoen aan Ether uit de DAO werd genomen. Dit zorgde uiteraard voor enorm veel reuring in de Ethereum community.

De oplossing

Lampenbol - DAO attack oplossing Hoewel de hacker 50 miljoen dollar aan Ether had gestolen, hij had er nog geen toegang toe omdat het DAO smart contract expliciet vermeldde dat de geïnvesteerde Ether die uit de DAO gehaald was, niet toegankelijk zou zijn voor 28 dagen. Met dit in gedachten besloten de gemeenschap en het team van Ethereum om actie te ondernemen en werden drie mogelijke oplossingen genoemd:

  • Niemand doet iets.
  • Soft Fork.
  • Hard Fork.

We zullen hier ingaan op de laatste oplossing. Maar daarvoor is het eerst van belang om uit te leggen wat het verschil is tussen een hard fork en een soft fork.

Een soft fork kan gezien worden als een software update. Als je bijvoorbeeld een IPhone bezit krijg je eens in de zoveel tijd een update voor het besturingssysteem van de IPhone (IOS). Dit betekent niet dat je een hele nieuwe IPhone krijgt. Je behoudt dezelfde IPhone, alleen de besturing van de IPhone wordt (als het goed is) verbeterd. Door het updaten van je besturingssysteem heb je wellicht nieuwe emojis die je kan sturen in je berichten. Iemand met een ouder besturingssysteem ontvangt dan nog steeds jouw berichten, alleen kan hij de nieuwe emojis niet zien.

Met een hard fork is dit niet het geval. Neem bijvoorbeeld dat Playstation 3 en de Playstation 4. Je kan geen PS3 spellen spelen op de PS4 en vice versa.

De hard fork van Ethereum

De manier waarop de hard fork van Ethereum moet werken, is dat het een tak is die zich op een bepaald punt (in dit geval vlak voor de DAO-aanval) van de ‘hoofd-blockchain’ scheidt. Tot dat moment (block 1.920.000) is de oude chain en de nieuwe chain hetzelfde, maar direct na de hard fork worden de twee chains compleet verschillende entiteiten. De nieuwe chain werd kortweg “Ethereum” of “ETH” genoemd.

Deze hard fork werd voornamelijk gevormd om al het geld terug te betalen dat door de hack was gestolen. Dit werd gedaan door middel van een smart contract. Dus voor elke 100 DAO werd 1 ETH aan DAO-tokens gegeven aan de oorspronkelijke tokenhouders. Dit voorstel veroorzaakte enorm veel controversie in de community, waardoor er een splitsing kwam. De mensen die ‘Anti-Hard Fork’ waren, weigerden om over te stappen naar de nieuwe blockchain en besloten in de oude blockchain te blijven met de naam “Ethereum Classic” of “ETC”. De grote namen in de Ethereum community (Gavin Wood, Vitalik Buterin) stapten allemaal over naar de nieuwe chain.

De voordelen van Ethereum Classic

Voordelen van crytpocurrencyDe reden dat een deel van de Ethereum community zich vastklampte aan de oorspronkelijke blockchain van Ethereum, tegenwoordig Ethereum Classic genoemd, was om filosofische redenen. Toen Ethereum, en cryptocurrency in het algemeen, werd geïntroduceerd, moest het een standpunt innemen tegen financiële corruptie. De reden waarom de blockchain onveranderlijk werd gemaakt, was dat ze wilden dat het systeem bestand was tegen menselijke fouten.

Veel mensen zagen de hard fork van Ethereum als een makkelijke uitweg, die tegen de principes van de cryptocurrency inging. Ethereum Classic blijft dus trouw aan de hele reden waarom cryptocurrency het leven in is geblazen. Sommige behoorlijk grote spelers zoals Barry Silbert, de CEO van Grayscale, zijn voorstanders van ETC.

De beste Ethereum Classic wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Ethereum Classic wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit – het opslaan van ETC (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede ETC wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Ethereum Classic wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw ETC écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staan je Ethereum Classic offline, ver buiten het bereik van hackers. Deze hardware wallet past makkelijk in je zak. Je kan je cryptocoins dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je ETC. 

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Trezor - Hardware wallet - Wallet kopenNet als de Ledger Nano S is de Trezor een hardware wallet. Je cryptocoins staan dus offline, buiten het bereik van hackers. Je kan alleen toegang krijgen tot je Ethereum Classic op de Trezor zelf met het invoeren van een wachtwoord. Oftewel, een zeer veilige manier voor het opbergen van je ETC.

Aanvankelijk ondersteunde Trezor alleen Bitcoin, maar met de MyEtherWallet web interface kan de wallet nu ook gebruikt worden voor Ether en alle Ethereum tokens (ERC20) + Ethereum Classic. De cryptocurrency kan je weer uitgeven door je Trezor wallet te koppelen aan je laptop of een ander device.

BEKIJK DE TREZOR WALLET

Jaxx is een zeer populaire wallet die verschillende, grote cryptomunten ondersteund, waaronder Ethereum Classic. Het voordeel van Jaxx is dat het op veel verschillende softwaresystemen beschikbaar is, namelijk; IOS, Android, Windows, Linux en Mac OS. Zo kan je jouw Ethereum Classic altijd op vrijwel elk apparaat beschikbaar hebben, zolang je de Jaxx applicatie maar gedownload hebt.

DOWNLOAD DE JAXX WALLET

Coinomi logo - de beste bitcoin cash walletsCoinomi is een bekende mobile wallet die een indrukwekkende lijst aan cryptocoins ondersteund. Een van de punten waar Coinomi zelf zeer trots op is, is de veiligheid van de wallet. Op hun website vermelden ze dan ook groot dat hun wallet nog nooit gehackt is. Een ander sterk punt van Coinomi is dat ze een zogenaamde ShapeShift-optie hebben. Hiermee kan je coins gemakkelijk verhandelen voor andere coins die Coinomi ondersteund. Tot kort was Coinomi alleen beschikbaar op Android, maar tegenwoordig kan de wallet ook op IOS geïnstalleerd worden.

DOWNLOAD DE COINOMI WALLET

De beste Ethereum Classic exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je ETC kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Ethereum Classic exchanges voor Nederland:

Coinbase exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijkenCoinbase is een uistekende exchange voor het kopen en verkopen van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin. Vrij recent heeft de exchange aangegeven binnenkort ook Ethereum Classic te gaan listen. De exchange staat onder andere bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, wat de exchange ook zeer geschikt maakt voor beginners. Daarnaast kan er gemakkelijk betaald worden met credit card, maar ook met andere cryptocurrencies

GA NAAR COINBASE.COM

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder Ethereum Classic. Omdat Binance een groot handelsvolume heeft, kan ETC bijna altijd voor een goede prijs gekocht/verkocht worden.

GA NAAR BINANCE.COM

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEx is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van Ethereum Classic. Op het moment van schrijven heeft OKEx het grootste handelsvolume in ETC. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies. Een groot voordeel van OKEx is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,15%.

GA NAAR OKEX.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is in Nederland een populaire optie voor het kopen van Ethereum Classic. De cryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logovoornaamste reden hiervoor is dat er bij LiteBit betaald kan worden met iDEAL. Dit maakt het kopen van je ETC erg gemakkelijk en snel. LiteBit is niet de goedkoopste exchange, maar verder is het een zeer goede optie.

GA NAAR LITEBIT.EU

Bitfinex exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Bitfinex is momenteel een van de grootste exchange voor het kopen van Ethereum Classic. Het handelsplatform heeft naast Ethereum Classic ook een groot aantal Ethereum tokens. Een voordeel van Bitfinex is dat ETC ook gekocht kan worden met Fiatvaluta zoals de euro. De exchange is vooral erg groot in Azië, maar ook in Nederland kan er op Bitfinex Ethereum Classic gekocht worden.

GA NAAR BITFINEX.COM

Delen

Scroll naar top