IOTA

Wat is IOTA?

IOTA is een revolutionaire nieuwe transactieoplossing en gegevensoverdrachtslaag voor het Internet of Things (IoT). Het is gebaseerd op de Tangle (een gedistribueerd grootboek), die de inefficiëntie van de huidige blockchain-ontwerpen oplost, en een nieuwe manier introduceert om consensus te bereiken in een gedecentraliseerd peer-to-peer-systeem. 

Met IOTA kunnen mensen en machines voor de allereerste keer geld en/of gegevens overzetten zonder transactiekosten in een decentrale omgeving, waar je niemand hoeft te vertrouwen en aan niemand toestemming hoeft te vragen. Dit betekent dat zelfs nano-betalingen mogelijk zijn zonder dat een vertrouwde tussenpersoon van welke aard dan ook nodig is.

De missie van IOTA is om de ruggengraat te vormen van de Machine Economy en het Internet of Things. Met als resultaat een grootschalige interoperabiliteit tussen alle soorten apparaten.

Wat is IOTA?
iota.org

De voordelen van IOTA

IOTA is een cryptocurrency-platform dat is ontworpen voor het ”Internet of Things”, oftewel het internet van dingen. Voordat we ingaan op de vraag waarom IOTA nodig is voor het ”Internet of Things”, gaan we kijken naar wat IOTA kan bieden aan de bestaande cryptocurrency wereld. IOTA heeft 4 grote voordelen. Het IOTA platform is:

  • Schaalbaar
  • Gedecentraliseerd
  • Modulair
  • Vrij van transactiekosten

Hoe is dit mogelijk?

De technologische doorbraak die dit mogelijk maakt is de Tangle. Dit netwerk ziet er ongeveer zo uit:

Voorbeeld van de IOTA Tangle
iota.org

In tegenstelling tot Bitcoin die een blockchain-architectuur gebruikt voor het onderhouden van zijn grootboek, gebruikt IOTA de ‘Tangle’, een Directed Acyclic Graph (Gerichte Acyclische Grafiek), bekend als een DAG.

Wat is de tangle?

De tangle lost twee grote problemen op. De schaalbaarheid en de transactiekosten. Bekende cryptocurrencies zoals bitcoin hebben allemaal hetzelfde probleem. Schalen is tot nu toe niet gelukt en de transactiekosten stijgen naarmate meer mensen gebruik maken van het netwerk. 

De tangle lost deze problemen op door van de verzender van een transactie te verlangen dat hij een soort ”bewijs van werk” uitvoert dat twee andere transacties goedkeurt. Dit zorgt ervoor dat de handeling van het maken van een transactie en het valideren van transacties gekoppeld zijn. Hierdoor zijn er geen miners meer nodig en wordt het systeem volledig gedecentraliseerd. Degenen die transacties uitvoeren (de gebruikers van het systeem) zijn de enige die het systeem kunnen beïnvloeden (terwijl bitcoin miners het systeem niet ‘gebruiken’, maar gewoon bedienen).

Het opmerkelijke resultaat is dat de transactiesnelheid bij IOTA versneld naarmate het aantal gebruikers toeneemt (in tegenstelling tot de cryptografie van blockchain die trager wordt met een groter aantal gebruikers). Het elimineert ook de noodzaak voor gebruikers om miners te betalen (omdat ze het werk nu zelf doen). Er zijn dus geen transactiekosten die betaald hoeven worden om een transactie mogelijk te maken!

IOTA Free Transactions

IOTA volgens co-founder David Sonstebo

In een blogpost over de roadmap van IOTA schreef David Sonstebo, mede-oprichter van de cryptocurrency, dat het is ontwikkeld om een “paradigm shift” van het internet der dingen mogelijk te maken door een ”Ledger of Everything” te creëren. ” Dit betekent bijvoorbeeld dat IOTA gegevensuitwisseling mogelijk maakt tussen machines op het ”internet der dingen”.

Zoals eerder in dit artikel al werd vermeld, maakt IOTA geen gebruik van het traditionele blockchain-ontwerp dat door de meeste cryptocurrencies wordt gebruikt. In plaats daarvan heeft het een nieuw platform ontwikkeld genaamd Tangle, dat een wiskundig concept gebruikt dat bekend staat als Directed Acyclic Graphs (DAG). Elk knooppunt (node) in een DAG Tangle moet twee eerdere transacties bij een ander knooppunt goedkeuren, voordat zijn eigen transactie wordt goedgekeurd. Dit heeft twee consequenties. Ten eerste verwijdert het de miners als entiteit om transacties te valideren, waardoor een mogelijk knelpunt wordt verwijderd wanneer de transactiesnelheid en -aantallen hoog zijn. Ten tweede wordt de groei en snelheid van het netwerk recht evenredig met het aantal gebruikers.

De schaalbaarheid van IOTA

De schaalbaarheid van IOTA afgebeeld
iota.org

De beste IOTA wallets

Er zijn veel verschillende IOTA wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit: het opslaan van IOTA (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste IOTA wallets:

Dit is de officiële Android-app voor IOTA, momenteel nog in de bèta-testfase. Deze open-source wallet is ontworpen om snel en eenvoudig toegang te bieden tot je IOTA fondsen. Je kunt deze wallet gratis downloaden en gebruiken. De wallet is gebruiksvriendelijk en je kunt IOTA-tokens snel verzenden en ontvangen.

Jammer genoeg is de alleen beschikbaar op Android-apparaten en bevindt zich nog in de bèta-testfase. Het heeft ook verschillende klachten ontvangen over een aantal bugs. 

DOWNLOAD DE IOTA WALLET VOOR ANDROID

Deze lichtgewicht IOTA wallet is opgenomen in de grafische gebruikersinterface (GUI) van IOTA en biedt snelle toegang tot je IOTA-tokens.

Nadat je de wallet hebt gedownload, kan je kiezen of je een volledige node of een light node wilt gebruiken. Voor beginners wordt een light node aanbevolen, omdat je IOTA dan kunt gebruiken zonder buren te vinden en er verbinding mee te maken via een statische IP.

Het installatieproces is eenvoudig en duidelijk, waardoor je zo verbinding hebt gemaakt met een openbare node. De GUI Light Wallet-interface ziet er op het eerste gezicht eenvoudig uit en de wallet wordt uitgevoerd op Windows-, Mac- en Linux-besturingssystemen. Je persoonlijke sleutel blijft ook te allen tijde in jouw bezit.

DOWNLOAD DE GUI LIGHT WALLET

Als je de GUI niet wilt gebruiken of je computer wilt gebruiken om een volledige node uit te voeren, is een andere optie om de Nostalgia Light Wallet te gebruiken. Hiermee kan je de Nostalgia-code wijzigen om deze aan te sluiten op een server waarop IOTA actief is. Hiervoor kan je de Text Wrangler software gebruiken.

Het volledige proces wordt uitgelegd in de IOTA-handleiding, maar het is waarschijnlijk te ingewikkeld voor tech-beginners.

LEES DE INSTRUCTIES VOOR DE NOSTALGIA LIGHT WALLET

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw cryptomunten écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staan je IOTA tokens offline, ver buiten het bereik van hackers. Deze hardware wallet past makkelijk in je zak. Je kan je cryptocoins dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je cryptomunten. 

LET OP: Op het moment is de IOTA wallet voor de Ledger Nano S in testmodus. Stuur dus geen echte IOTA munten naar deze wallet!

BEKIJK DE LEDGER NANO S

IOTA opslaan in een exchange wallet

Een andere optie die je misschien kunt overwegen, is om je IOTA in een exchange wallet op te slaan. Hoewel dit een handige optie is als je een trade aan het voorbereiden bent, zodat je snel toegang hebt tot je geld, kan het ook een riskante zijn. Bij exchange wallets worden privésleutels meestal door het bedrijf achter de exchange bewaard, niet door jou, dus je hebt geen volledige controle over je fondsen. We willen je er ook op wijzen dat exchanges een populair target zijn voor hackers, dus veel gebruikers van cryptocurrency geloven dat het veiliger is om je geld over te maken naar een wallet waar je wel de volledige controle hebt over je privésleutels.

De beste IOTA exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je IOTA kunt kopen en verkopen. Omdat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste IOTA exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder IOTA. Op Binance kan IOT ook gekocht worden met Fiatvaluta. Omdat Binance een groot handelsvolume heeft, kan IOTA bijna altijd voor een goede prijs gekocht/verkocht worden.

GA NAAR BINANCE.COM

Huobi exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Huobi is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van IOTA. Een groot voordeel van Huobi is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,2%.

GA NAAR HUOBI.PRO

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEx is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van IOTA. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies. Een groot voordeel van OKEx is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,15%.

GA NAAR OKEX.COM

Bitfinex exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Bitfinex heeft momenteel een van de grootste handelsvolumes in IOTA. Dit is ook niet gek, want Bitfinex is een populaire exchange. De exchange is voornamelijk groot in Azië, maar ook zeer goed te gebruiken in Nederland. Op Bitfinex kan IOTA gekocht worden door middel van bankoverschrijvingen of met andere cryptovaluta.

GA NAAR BITFINEX.COM

Delen

Scroll naar top