Litecoin koers - cryptocurrency overzicht - mining - wat is blockchain

Litecoin

Wat is Litecoin?

Litecoin (LTC) is een cryptocurrency, geboren in oktober 2011 en ontworpen door Charlie Lee. Deze altcoin is gebaseerd op de source code van Bitcoin, maar er zijn een aantal technische aanpassingen gemaakt. Zo kwam Litecoin met een nieuw algoritme genaamd Scrypt, wat voor een betere decentralisatie moest zorgen. Ook heeft Litecoin een snellere bevestigingstijd. Transacties via de Litecoin blockchain worden gemiddeld in 2,5 minuten bevestigd. Bitcoin heeft een bevestigingstijd van 10 minuten.

Litecoin is, vergeleken met andere cryptocoins, al geruime tijd aanwezig. In 2011 werd Litecoin opgericht door een ex-Google medewerker genaamd Charlie Lee. Het doel van Lee was om een ‘lichtere’ versie van Bitcoin te creëren. Waar Bitcoin gezien kan worden als “goud” en een manier om waarde voor langere termijn op te slaan, kan Litecoin gezien worden als “zilver” en een manier om goedkopere, alledaagse transacties uit te voeren.

Ondanks dat de coin al bestaat sinds 2011, werd het pas in 2017 echt populair. De prijs van de coin steeg in 2017 dan ook maar liefst 7.291% (Bitcoin steeg 1.731%)!

Litecoin mining

Bitcoin mining iconLitecoin werkt net als veel andere cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, met een mining procedure. Dit houdt in dat Litecoin een netwerk van computers (nodes) heeft die met elkaar verbonden staan. Het doel van de nodes is om transacties te valideren.
Naast validerende nodes zijn er ook mining nodes. Mining nodes valideren ook transacties, maar daarnaast voegen miners ook de transacties toe aan de blockchain. Dit doen de miners door extreem moeilijke, cryptografische puzzels op te lossen. De miner die als eerste de puzzel oplost, krijgt dan een soort ‘leiderschap’ over het volgende block dat toegevoegd wordt aan de blockchain. Deze miner mag dan bepalen welke transacties worden meegenomen in dit block.

Als een miner denkt de puzzel opgelost te hebben, stuurt hij zijn oplossing rond naar het gehele netwerk. De andere nodes in het netwerk controleren (valideren) dan of de oplossing klopt. Als de oplossing klopt mag die miner transacties toevoegen aan het volgende block in de blockchain. De miner wordt vervolgens hiervoor beloond met 50 LTC (dit halveert elke 840.000 blocks). Ook ontvangt de miner alle transactiekosten van de transacties die hij meeneemt in het block.

De puzzel die de miners proberen op te lossen heeft een bepaalde moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad is zo ingesteld dat het de miners ongeveer 2,5 minuut kost om de puzzel op te lossen. Op die manier wordt er gemiddeld elke 2,5 minuut een nieuwe block toegevoegd aan de blockchain. De moeilijkheidsgraad wordt elke 2016 blocks bijgesteld, om er zo voor te zorgen dat de ‘blocktijd’ altijd rond de 2,5 minuut blijft.

Scrypt en SHA-256

Voor de cryptografische puzzels die de miners moeten oplossen wordt een zogenaamd ‘hashing algoritm’ gebruikt. De functie van een hash is een “éénrichtings functie”. Wanneer informatie door een hashing algoritm wordt gehaald, zal de informatie (de input) worden omgezet naar een reeks letters en cijfers (de output). De output zal voor de specifieke input altijd hetzelfde zijn. Als meerdere mensen dus dezelfde informatie ‘hashen’ zullen zij ook allemaal dezelfde reeks cijfers en letters krijgen. Hierdoor kan er dus a.d.h.v. de hash-output gezien worden of de input klopt, zonder dan er bekend gemaakt hoeft te worden wat de input is.

Een bekend hashing algoritm is SHA-256. SHA-256 wordt onder ander gebruikt door Bitcoin. Een eigenschap van dit hashing algoritm is dat miners hun (computing)krachten kunnen bundelen om zo meer kans te hebben om de cryptografische puzzel als eerste op te lossen. Het gevolg van deze eigenschap is de opkomst van ‘miningcenters’ en ‘mining pools’.

Een groot nadeel hiervan is dat het voor ‘normale’ mensen moeilijk wordt om te concurreren met deze miningcenters en mining pools. Hierdoor wordt mining minder toegankelijk en minder gedecentraliseerd.

Om dit probleem tegen te gaan, werkt Litecoin met het Scrypt algoritme. Terwijl Scrypt ook gebruik maakt van het SHA-265 algoritme, zijn de berekening dermate aangepast, dat het niet mogelijk is om computingkrachten te bundelen. Dit zorgt ervoor dat mining zo toegankelijk en gedemocratiseerd mogelijk blijft. Toch is het zo dat in de praktijk de grote miners alsnog de overhand weten te houden.

De transactiesnelheid van Litecoin

De transactiesnelheid van Litecoin

Zoals eerder al is aangegeven is de gemiddelde blocktijd van Litecoin 2,5 minuut. Litecoin is dus een prima optie als je meerdere, kleine transacties wilt uitvoeren. In het miningproces is dit ook voordelig. Doordat de blocktijd zo klein is, hebben meer miners de kans om een block te minen en een beloning te krijgen. In theorie zijn op deze manier de beloningen eerlijker verdeeld over het Litecoin netwerk, en is Litecoin daarom dus ook meer gedecentraliseerd.

Om ervoor te zorgen dat Litecoin bij een groot transactie volume alsnog dezelfde snelheid kan behouden, wordt er gebruik gemaakt van SegWit. Met SegWit loopt er een ‘side-chain’ parallel aan de blockchain van Litecoin. In de blocks van deze side-chain wordt informatie gestopt die normaal gesproken in de hoofd-blocks van de blockchain zouden komen. Hierbij gaat het onder andere om de digitale handtekeningen van de zenders en ontvangers van de transacties.
Met SegWit (kort voor Segregated Witness) blijft er meer ruimte over in de hoofd-blocks en kunnen er dus meer transacties per keer behandeld worden.

Het verschil tussen Litecoin en Bitcoin

Het verschil tussen Litecoin en Bitcoin

Een algemeen verschil tussen Bitcoin en Litecoin is de maximale voorraad van coins. Bij Bitcoin kunnen er maximaal 21 miljoen coins gemined worden. Er zullen dus nooit meer dan 21 miljoen coins gemaakt worden. Bij Litecoin is de maximale hoeveelheid gelijk aan 84 miljoen. Het getal 84 miljoen is echter niet zomaar gekozen. Het is namelijk vier keer zoveel als de maximum voorraad van Bitcoin. Daarnaast is de blocktijd van Litecoin ook vier keer korter (10 minuten vs. 2,5 minuten), en de beloning voor de miners halveert 4 keer later dan Bitcoin (210.000 blocks vs. 840.000 blocks). Het lijkt er dus op dat Litecoin dit opzettelijk heeft gedaan, om zo in hetzelfde tempo als Bitcoin zijn coins te minen.

Een ander groot verschil tussen Bitcoin en Litecoin in het hashing algoritm. Zoals eerder al is aangegeven gebruikt Bitcoin SHA-256, wat ertoe heeft geleidt dat het minen van Bitcoin grotendeels in handen is gekomen van mining pools en miningcenters. 
Litecoin gebruikt daarentegen Scrypt, dat voorkomt dat computingkrachten gebundeld kunnen worden. Het minen van Litecoin is daardoor laagdrempeliger en het validatieproces van de transacties verloopt zo democratischer.

Tot slot kan Litecoin, door het gebruik van SegWit, meer transacties in een block kwijt dan Bitcoin. Hierdoor kan Litecoin meer transacties per keer verwerken.

De beste Litecoin wallets

De beste Litecoin Wallets - BitcademyHet kiezen van een goede cryptowallet kan best lastig zijn. Er zijn veel opties beschikbaar en niet alle wallets zijn even betrouwbaar. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van de beste Litecoin wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S wordt gezien als een van de beste wallets van het moment op het gebied van het veilig opbergen van je cryptocurrencies. De hardware wallet is een zogenaamde multi-currency wallet, wat inhoudt dat er verschillende cryptovaluta op opgeborgen kan worden. Hierbij gaat het (ander andere) om cryptovaluta als: LTC, Bitcoin, Ether en Dash. Daarnaast is de Ledger Nano S goedkoper dan de Trezor hardware wallet, terwijl het vrijwel dezelfde veiligheidsaspecten biedt.

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Trezor - Hardware wallet - Wallet kopenOndanks dat de Trezor hardware wallet wat duurder is dan de Ledger Nano S, is het een zeer goede keuze voor het veilig opbergen van je LTC. Overigens niet alleen je LTC, maar ook je Dash, Bitcoin, Ether en nog meer dan 500 andere cryptocurrencies. De Trezor komt overigens, in tegenstelling tot de Ledger Nano S, in verschillende kleuren en maten.

Een groot voordeel van hardware wallets is de veiligheid. Je cryptocoins staan offline opgeslagen, buiten het bereik van hackers. Daarnaast is het erg handig dat je het apparaat overal mee naar toe kunt nemen.

BEKIJK DE TREZOR WALLET

Jaxx wallet logo - beste wallets

Jaxx is zeer populaire wallet voor cryptocurrencies. Het voordeel van Jaxx is dat het te downloaden is op verschillende besturingssystemen. Namelijk; Mac os, Windows, Linux, Android en IOS. Door de wallet op meerdere apparaten te installeren kan je zo altijd gemakkelijk bij je cryptomunten. Jaxx ondersteund Bitcoin, Ethereum, LTC, Dash, Zcash, Augur, Salt, Civic, Qtum, Blockchain Capital, Bancor en nog veel meer.

Verder is de Jaxx cryptowallet zeer intuïtief en gemakkelijk te gebruiken.

DOWNLOAD DE JAXX WALLET

Ook een zeer populaire cryptowallet. De Exodus staat onder meer bekend om een mooi en gebruikersvriendelijk design. Daarnaast is het de eerste (ondertussen niet meer de enige) desktop wallet met ShapeShift ingebouwd. ShapeShift is een optie waarmee je jou cryptocoins binnen de wallet kan verhandelen voor andere cryptocoins, zonder dat je hiervoor extra kosten hoeft te betalen. De enige vereiste is dat de cryptomunt waarvoor je jouw cryptomunten wilt ruilen ook ondersteund worden door de wallet die je gebruikt (in dit geval Exodus). Exodus ondersteund momenteel Bitcoin, Ether, Dash, LTC, Salt, Decred en Augur, Aragon, Gnosis en Golem.

DOWNLOAD DE EXODUS WALLET

Voor de IPhone en Android gebruikers is dit een goede keuze. De LoafWallet was aanvankelijk alleen beschikbaar op IOS en niet op Android, maar ondertussen is ook de Android versie uitgebracht. De wallet is gemaakt door Charlie Lee, de schepper van Litecoin. Daarnaast wordt de wallet onderhouden door de Litecoin Association, een groep gepassioneerde vrijwilligers die LTC willen promoten. De wallet heeft een ingebouwde eigenschap waarmee je direct vanuit de wallet LTC kunt kopen op Coinbase en kunt opslaan op de LoafWallet. Daarnaast heeft de LoafWallet ook de optie om een wallet back-up te maken met behulp van een 12-wordige back-up ‘seed’.

MAAK EEN LOAFWALLET AAN

De beste Litecoin exchanges voor Nederland

Litecoin kan je momenteel kopen/verkopen op meer dan 150 verschillende exchanges. Dit maakt het soms best moeilijk om te kiezen en je weet ook niet meteen hoe betrouwbaar een exchange is. Ook zijn niet alle exchanges te gebruiken in Nederland. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van de beste crypto exchanges voor Nederland:

Coinbase exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijkenCoinbase is een zeer gebruiksvriendelijke exchange en ook zeker een goede optie voor Nederlanders. Er kan onder andere betaald worden met credit card en SEPA. Coinbase staat bekend om zijn gebruiksgemak, dus voornamelijk voor beginners is dit een goede optie..

GA NAAR COINBASE.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is een Nederlandse exchange die momenteel 56 verschillende cryptocurrencies verkoopt. cryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logoEen groot voordeel van LiteBit is dat er betaald kan worden met iDEAL. Daarnaast is de website zeer makkelijk te gebruiken. Ondanks dat LiteBit niet de goedkoopste optie is, is het alsnog een van de betere opties omdat het aankopen van je LTC hier zo gemakkelijk gaat.

GA NAAR LITEBIT.EU

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijkenOKEx heeft momenteel verreweg het grootste handelsvolume in Litecoin. Dit is ook niet gek, want het is een populaire exchange. OKEx heeft een mooi, gebruikersvriendelijk design wat het aankopen van je LTC al een stuk makkelijker maakt. Een ander voordeel is dat OKEx lage handelskosten rekenen. De handelskosten liggen tussen de 0,05% en 0,02%.

GA NAAR OKEX.COM

Bitpanda exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Voor Nederland (voor heel Europa eigenlijk) is Bitpanda een zeer goede optie om LTC te kopen en te verkopen. Bitpanda heeft een mooi design en is heel gebruikersvriendelijk. Er kan gemakkelijk betaald worden met euro’s (d.m.v. Klarna) en de transactiekosten zijn redelijk laag. Een prima optie voor beginners.

GA NAAR BITPANDA.COM

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance is een van de beste exchanges van het moment. Ook voor LTC, want er is een hoog handelsvolume. Binance staat onder meer bekend om de indrukwekkende lijst aan cryptocurrencies die je kan verhandelen op de exchange. Daarnaast heeft de exchange relatief lage handelskosten, wat Binance een prima keuze maakt.

GA NAAR BINANCE.COM

Delen

Scroll naar top