Nano koers - cryptocurrency overzicht

Nano

Wat is Nano?

Nano (NANO) is een schaalbaar betaalplatform met lage latentie dat minimale middelen vereist. Met Nano worden transacties direct verstuurt, zonder kosten. Dit maakt Nano ideaal voor peer-to-peer transacties. Nano heeft de potentie om uit te groeien tot een van de meest gebruikte cryptocoins ter wereld.

Nano koers

Ga direct naar:

Raiblocks omgedoopt tot Nano

Het platform is in 2015 geïntroduceerd door Colin LeMahieu als RaiBlocks. Eind januari 2018 heeft het team aangekondigd dat RaiBlocks officieel werd omgedoopt tot Nano. Een nieuwe naam, dezelfde missie: 

“Een snelle en kosteloze manier creëren om overal te kunnen betalen voor alles in het leven. Oftewel, een cryptocurrency voor de echte wereld”.

Korte video over Nano (Engelstalig)

Nano is het antwoord op de problemen van Bitcoin

Nano volgt het oorspronkelijke plan van Bitcoin, dat de traditionele valuta moet vervangen, waardoor het digitaal geld wordt voor dagelijks gebruik. In de zoektocht om Bitcoin over te nemen, behandelt Nano essentiële problemen van het Bitcoin-netwerk en die zijn:

 • Schaalbaarheidsproblemen die gebruikers zorgen baren over de toename van transactiekosten op het Bitcoin-netwerk.     
 • De wachttijd van transacties die gemiddeld 164 minuten bedraagt.
 • Het energieverbruik stijgt snel, omdat bitcoin-mining meer elektriciteit verbruikt dan 159 landen.

Om deze uitdagingen aan te gaan, biedt Nano een oplossing met zijn block-lattice structuur die zero-fee transacties oplevert en veel minder energie verbruikt dan Bitcoin.

In tegenstelling tot andere blockchain technologieën die veel cryptocurrencies toepassen, heeft bij Nano elk account zijn eigen blockchain. Elke account-chain wordt bijgewerkt door de accounteigenaar en daarnaast wordt de rest van het block-lattice-systeem asynchroon bijgewerkt, wat resulteert in snelle transactietijden. Aangezien elke gebruiker zijn block bijwerkt, vereist het verzenden en ontvangen van fondsen twee transacties; een zendtransactie die het door een verzender verzonden bedrag van zijn saldo aftrekt, en de ontvangsttransactie die het bedrag dat van de verzender is ontvangen, aan zijn rekeningsaldo toevoegt. Deze twee transacties hoeven niet op hetzelfde moment te zijn; de ontvanger kan de transactie op elk gewenst moment accepteren.

Nano block-lattice

De block-lattice architectuur

Nano maakt gebruik van een Directed Acyclic Graph (DAG) block-lattice-architectuur, waarbij aan elk individu zijn blockchain wordt toegewezen. In tegenstelling tot andere blockchain-architectuur die transactiebedragen traceert, registreert het block-lattice rekeningsaldi. Deze methode verkleint gegevens die zijn opgeslagen door het gebruik van ‘snoeien’ van databases. Elke blockchain geeft informatie weer die is gerelateerd aan het account van een individu en wordt alleen bijgewerkt door de eigenaar; dan wordt elke blockchain asynchroon bijgewerkt naar de rest van het block-lattice.

De belangrijkste voordelen van dit ontwerp zijn:

 • Geen kosten – Nano’s transacties zijn volledig ‘feeless’. Dit is mogelijk vanwege het lichtgewicht protocol dat de kosten van het laten runnen van een node verwaarloosbaar maakt.
 • Onmiddellijke transactieverwerking – Omdat transacties niet in blocks hoeven te worden gegroepeerd, kunnen ze onmiddellijk worden bevestigd in het gedistribueerde grootboek van Nano.     
 • Superieure schaalbaarheid – Alleen het laatste block van elke account-chain is belangrijk, dus nodes kunnen worden ‘gesnoeid’ om systeembronnen en opzoektijden te verminderen bij het verwerken van transacties. Hoewel het protocol van Bitcoin de grote factor is die de schaalbaarheid beperkt, wordt Nano’s alleen beperkt door de huidige hardware en bandbreedte, die op moment van schrijven al voldoende zijn voor het verwerken van duizenden transacties per seconde.

Hybrid Proof-of-Work en Proof-of-Stake

Nano is niet alleen een hybrid van blockchain en Directed Acyclic Graph (DAG) – het is ook een hybrid van Proof-of-Work en Proof-of-Stake. Hier een korte uitleg van de twee consensus-algoritmen:

Proof-of-Work vs. Proof-of-Stake

Proof-of-Work is een consensusmechanisme dat onder andere wordt gebruikt door Bitcoin. PoW heeft de volgende stappen:

 • Miners proberen extreem moeilijke cryptografische puzzels op te lossen om zo een nieuw block te “minen” en toe te kunnen voegen aan de blockchain. Het oplossen van de puzzel is een competitie. De miner die de puzzel als eerste oplost, mag het volgende block toevoegen aan de blockchain en krijgt hiervoor een beloning.
 • Wanneer een miner de oplossing voor de puzzel heeft gevonden, presenteert hij deze aan het netwerk. De andere miners en nodes controleren vervolgens of de oplossing klopt. Het controleren van de oplossing is extreem simpel, in tegenstelling van het vinden van de oplossing, wat extreem moeilijk is.
 • Het vinden van de oplossing voor de puzzel vergt tevens een enorme hoeveelheid energie en computerkracht, wat PoW belastend voor het milieu maakt.

Een oplossing die hiervoor is gevonden is Proof-of-Stake. Bij PoS worden de miners vervangen voor ‘validators’ Dit proces werkt als volgt:

 • De validators bergen een deel van hun coins op als een aandeel
 • Op die manier krijgen ze de bevoegdheid om blocks met transacties te valideren. Dit wordt als volgt gedaan: wanneer er een block wordt gevonden die toegevoegd kan worden aan de blockchain, kunnen validators hem valideren door hun aandeel er op in te zetten.
 • Als de block wordt toegevoegd aan de blockchain krijgen de validators een beloning voor het inzetten op het juiste block.

Hybrid Proof-of-Work en Proof-of-Stake

Omdat transacties ‘feeless’ zijn, moet er iets zijn dat de accounts ontmoedigt om het netwerk te spammen. Met dit in gedachten gebruikt elke account-chain een Proof-of-Work-protocol om transacties te verzenden. Het effect van het voltooien van het Proof-of-Work voor een enkele transactie op een telefoon of pc is verwaarloosbaar, maar het zou onaantrekkelijk worden voor een potentiële spammer die duizenden transacties verzendt.

Een ander gemeenschappelijk kenmerk tussen reguliere blockchains en account-chains is het gebruik van digitale handtekeningen. Blocks die ter bevestiging naar het Nano-grootboek worden gestuurd, moeten door de eigenaar van het account zijn ondertekend om geldig te zijn. Als je jouw persoonlijke sleutel bezit en deze beveiligd houdt, kan een aanvaller jouw account-chain niet wijzigen.

DAG is waar Proof-of-Stake bij komt kijken. Nano gebruikt een representatief systeem als een gedecentraliseerd middel om transacties te valideren. Elk account moet een vertegenwoordiger aanwijzen om in het consensussysteem te stemmen. Het is mogelijk dat een account zichzelf als vertegenwoordiger aanwijst. Elke vertegenwoordiger heeft één stem, die wordt gewogen op basis van de cumulatieve saldi van elke rekening die deze heeft aangewezen als zijn vertegenwoordiger.

Het team

Nano – toen nog RaiBlocks genoemd – is gecreëerd door Colin LeMahieu, een software-engineer met
meer dan een decennium aan ervaring bij bedrijven zoals Dell, AMD en Qualcomm. LeMahieu is nog steeds de ontwikkelingsleider van het project en werkt momenteel voornamelijk aan de ontwikkeling van Nano wallets.

Andere projectontwikkelaars zijn Russel Waters, Roy keene, Chris Mair, Zach Shapiro, James Coxon en een medewerker die pseudo-anonimiteit verkiest en de gebruikersnaam sergsw / byte16 gebruikt. Er is ook een sterk internationaal team dat zich richt op gemeenschapsbereik.

De beste Nano wallets

Er zijn een aantal verschillende Nano wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van Nano (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede Nano wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Nano wallets:

NanoWallet.io is een ‘light weight’  web wallet voor het opslaan van Nano. Voorheen bekend als RaiWallet (Nano was voorheen bekend als RaiBlocks). Deze wallet beidt een snelle en handige manier om jouw coins op te slaan en te beheren. Het installatieproces voor de wallet is snel en eenvoudig, terwijl het verzenden en ontvangen van betalingen ook gemakkelijk is dankzij de intuïtieve interface.

NanoWallet, een open-source wallet, biedt je ook de mogelijkheid om de controle over je privésleutels te behouden voor extra beveiliging, waarbij wallets worden gecodeerd voordat ze naar de server worden verzonden. Het is echter altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat webwallets een hoger risiconiveau hebben dan sommige andere opties.

DOWNLOAD DE NANOWALLET

Als je jouw coins onderweg wilt beheren, biedt Nano apps voor Android- en iOS-gebruikers. Deze apps bevonden zich echter nog in de bètatestfase op het moment van schrijven (juli 2018), dus houd het nieuws over een officiële release in de gaten.

Uit eerdere beoordelingen is gebleken dat de mobiele Nano-wallet eenvoudig kan worden ingesteld en gebruikt en dat je je op de Nano-website kunt aanmelden voor de Beta voor iOS-wallet en Android Wallet Beta.

MELD JE AAN VOOR DE BETA VERSIE

Als je er de voorkeur aan geeft je crypto-fondsen van je computer te beheren, biedt Nano ook zijn wallet, Classic Wallet, aan. Deze wallet is te downloaden voor Windows-, Mac- en Linux-besturingssystemen en stelt je in staat om jouw privésleutels te beheren. Het is eenvoudig in te stellen en te gebruiken, en het verzenden en ontvangen van betalingen is eveneens eenvoudig.

Op het moment van schrijven (juli 2018) werkt Nano echter ook aan een nieuwe desktopwallet die, net als de mobiele apps, zich in de bètafase bevindt. Je kan je aanmelden voor de bètaversie van de Desktop Wallet op dezelfde pagina als de download link hierboven bij de mobile wallet om te zien wat deze nieuwe wallet te bieden heeft.

DOWNLOAD DE NANO CLASSIC WALLET

De beste Nano exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je Nano kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Nano exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder Nano. Omdat Binance een groot handelsvolume heeft, kan Nano bijna altijd voor een goede prijs gekocht/verkocht worden.

GA NAAR BINANCE.COM

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEx is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van Nano. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies. Een groot voordeel van OKEx is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,15%.

GA NAAR OKEX.COM

HitBTC exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Op deze exchange kan onder andere Nano gekocht en verkocht worden. HitBTC is zeer toegankelijk voor beginners en is ook goedkoper dan veel andere exchanges. Een ander groot voordeel van HitBTC is dat je direct kan kopen en verkopen zonder een uitgebreid verificatieproces af te hoeven gaan.

GA NAAR HITBTC.COM

Delen

Scroll naar top