XRP

Wat is XRP?

XRP is een digitale munteenheid, ook wel een cryptocurrency genoemd. Het bedrijf achter het project heet Ripple en is van plan om de financiële industrie te revolutioneren. Zij willen de financiële netwerken openbreken en alle kernpunten verbinden met de XRP ledger. Dit zou ervoor moeten zorgen dat vele overbodige kosten worden opgeheven en de snelheid van transacties enorm toenemen.

Ripple is zonder twijfel een van de populairste blockchain projecten van het moment. In december 2017 schoot de cryptomunt XRP in een paar weken tijd van $0,22 naar $3,65! Ondanks dat XRP ondertussen wel weer flink is gedaald, is het nog steeds een van de grootste cryptocurrencies. 

Ripple staat onder andere bekend om een indrukwekkende lijst partnerschappen met banken en andere corporaties. Er is echter ook veel twijfel over Ripple’s XRP munt. Een van de grootste punten van kritiek is dat het niet gedecentraliseerd zou zijn. In dit artikel lees je alles over Ripple, hoe je XRP het best kunt bewaren en uitgeven en waar je XRP het best kunt kopen/verkopen.

Ripple, het Ripple netwerk en XRP

Ripple, het Ripple netwerk en XRP - de verschillen - het ripple netwerkOm te beginnen is het van belang om even het verschil te behandelen tussen Ripple, de XRP ledger (het Ripple netwerk) en XRP. Deze onderwerpen worden namelijk vaak door elkaar gehaald. Ripple is het bedrijf zelf. Het bedrijf is de uitvinder van de XRP ledger en XRP. De XRP ledger is een deels gedecentraliseerd en gedistribueerd betalingsprotocol dat opereert als ’s werelds eerste universele geldomzetter. Het staat iedereen op de wereld toe om op een globale basis valuta te handelen. Handelen gebeurt op een peer-to-peer netwerk en kent dus geen brokers of tussenpersonen. De trades worden automatisch verwerkt door het netwerk. Wat de XRP ledger zo speciaal maakt, is dat het ingebouwde exchanges heeft. Ripple noemt dit ‘gateways’. En dit is waar XRP in het spel komt.

Stel je wilt vanuit Nederland €500 sturen naar je tante in de Verenigde Staten via de XRP ledger. Zodra je jouw geld naar de ledger stuurt, wordt het via een ‘gateway’ omgezet in XRP. Het Ripple netwerk zoekt vervolgens de goedkoopste, meest efficiënte gateway in de Verenigde Staten, om de XRP om te zetten in dollars en op je tantes account te storten. En dit gebeurd allemaal in ongeveer 4 seconden en kost je vrijwel geen transactiekosten.

Naast dat XRP dus dient als Ripple’s cryptovaluta, functioneert het ook als een soort ‘anti-spam’ mechanisme. Accounts op de XRP ledger moeten namelijk verplicht een minimum van 20 XRP hebben om transacties te kunnen toevoegen aan het netwerk. Dit gaat neppe transacties tegen. Een ander anti-spam mechanisme is de fee die bij elke transactie betaald moet worden.

Het verschil tussen Ripple en Bitcoin

ripple vs. bitcoin - logo's Naast dat Ripple en Bitcoin beide cryptocurrencies zijn, zijn er niet veel overeenkomsten. Een belangrijke eigenschap van Bitcoin is het wereldwijde netwerk van computers (nodes) die een gezamenlijk grootboek bijhouden. Transacties worden voorgesteld aan het netwerk en door middel van het oplossen van een wiskundige puzzel worden de transacties toegevoegd aan het grootboek (de blockchain van Bitcoin). De computer die de puzzel als eerst oplost, wordt beloond met Bitcoin. De rest van de computers valideren enkel dat de puzzel ook werkelijk goed is opgelost. De beloonde bitcoins worden ter plekke ‘gecreëerd’ en zo worden er steeds nieuwe bitcoins gemaakt. Dit proces wordt mining genoemd.

Het Ripple netwerk werkt anders. Wanneer er transacties worden voorgesteld aan het netwerk, wordt er door de nodes in het netwerk gestemd of de transacties valide zijn. Als meer dan 80% stemt dat de transacties valide zijn, worden ze toegevoegd aan het netwerk. De nodes krijgen hier echter geen beloning voor.
Daarnaast onderscheidt Ripple zich van Bitcoin omdat er geen nieuwe XRP ‘gemined’ wordt. Bij de creatie van de XRP ledger zijn er 100 miljard XRP gecreëerd, waarvan een deel is vrijgegeven. De rest is in handen van Ripple. Dit hebben ze vastgezet in de XRP ledger en elke maand komen er 1 miljard XRP vrij voor Ripple om uit te geven. In tegensteling van Bitcoin, is XRP dus ‘pre-mined’.

Een andere manier waarin Ripple zich onderscheidt van Bitcoin is de transactiesnelheid van de XRP ledger. Zoals hierboven al aangegeven worden transacties op de XRP ledger verwerkt in 4 seconden. Dit is ongelofelijk snel in vergelijking tot de 10 minuten die Bitcoin nodig heeft.
Daarnaast kan de XRP ledger maarliefst 1.500 transacties per seconde behandelen, met een maximum van 50.000 transacties per seconde. Dit is vergelijkbaar met VISA. Bitcoin kan maar 7 transacties per seconde behandelen.

Ripple in samenwerking met banken

Wie weleens op de website van Ripple heeft gekeken heeft vast en zeker gezien dat Ripple samenwerkt met een groot aantal banken. Ripple heeft verreweg het grootste portfolio van zakelijke partnerschappen van alle cryptocurrencies. Het is echter belangrijk om te noemen dat de meeste van deze banken niet gebruik maken van de XRP ledger of XRP. Ze gebruiken een product genaamd xCurrent. Dit is een protocol dan handig is voor het coördineren van betalingen tussen banken, maar hier komt de XRP ledger en XRP niet bij kijken.

Is Ripple gecentraliseerd?

Er is veel bezorgdheid over dat de XRP ledger niet gedecentraliseerd is. Ten eerste, zoals eerder al is aangegeven, is XRP ‘pre-mined’ en is het merendeel in handen van Ripple.
Daarnaast is er ook bezorgdheid over de nodes van de XRP ledger. De nodes van Ripple gebruiken iets dat bekend staat als de Unique Node List (UNL) om andere vertrouwde nodes te vinden. Elke participant in het netwerk kan zijn eigen UNL hebben maar Ripple voorziet hen standaard van een lijst. Deze UNL bestaat alleen maar uit door Ripple geopereerde nodes. Het bedrijf heeft echter aangegeven dat zij bezig zijn met het langzaam vervangen van de Ripple-nodes voor 3e partij-nodes.

De XRP ledger is momenteel gecentraliseerd omdat de meeste nodes in het netwerk gebruik maken van Ripple’s standaard UNL. De nodes hebben natuurlijk wel altijd de optie om een eigen lijst samen te stellen. De nodes kiezen er dus voor om het netwerk centraal te houden.

McCaleb, co-founder van Ripple en Stellar
McCaleb, co-founder van Ripple en Stellar

McCaleb, van Ripple naar Stellar

Ripple vs. Stellar - logo's Stellar is een grote concurrent van het Ripple netwerk. Beide netwerken delen dezelfde co-founder, Jed McCaleb. Wegens onenigheid met de andere executives van Ripple, besloot McCaleb Ripple te verlaten en zijn eigen netwerk te bouwen gebaseerd op de code van de XRP ledger. Hij noemde het project Stellar.

Stellar en de XRP ledger zijn ondertussen ver uit elkaar gelopen. Ondanks dat de basis vergelijkbaar is, zijn er ook belangrijke verschillen. Stellar werkt bijvoorbeeld met een andere manier van transacties valideren (Stellar heeft besloten een eigen validatie algoritme te bouwen). Ook is XLM (Stellars cryptocoin) een inflationaire valuta, waarbij de maximale voorraad met 1% toeneemt. Terwijl XRP juist deflationair is, met een vaste maximale voorraad.

Er zijn ook belangrijke verschillen in de missie en strategieën van de organisaties achter het Ripple netwerk en Stellar, Ripple en de Stellar foundation. Ripple focust zich vooral op het bouwen van business-to-business producten op de XRP ledger om zo banken en andere organisaties aan te trekken. Stellar focust zich op het bouwen van een open source programmeurs community.

De beste Ripple wallets

Als we het hebben over Ripple wallets gaat het uiteraard over cryptowallets waarmee je XRP kunt opslaan en uit kunt geven. Er zijn veel verschillende opties als het gaat om het veilig opbergen van je XRP. Hier een lijst met de beste Ripple wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw XRP écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staat je XRP (en ventueel ook je andere cryptocurrencies) offline. Deze hardware wallet is een fysiek apparaat, wat gemakkelijk in je zak past. Je kan je cryptocoins dus overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je XRP.

BEKIJK DE LEDGER NANO S

De GateHub wallet is een van de cryptowallets die wordt genoemd door Ripple zelf op hun website. En dat is ook niet zomaar, want GateHub is een prima wallet voor het opbergen van je XRP. Ten eerste is de lay-out van de wallet zeer goed ontworpen en dat maakt het een makkelijk te gebruiken cryptowallet. Daarnaast wordt GateHub ondertussen al door verschillende bedrijven geaccepteerd als betaalmethode. Je kan via GateHub dus direct online betalen met je XRP of andere cryptocurrencies.

Ondanks dat GateHub een goede wallet is moet er wel gezegd worden dat GateHub een online wallet is. En online wallets zijn gevoelig voor hackers. Dus als je jouw XRP écht veilig wilt hebben, dan is het misschien beter om voor een hardware wallet te kiezen.

MAAK EEN WALLET AAN OP GATEHUB

Toast Wallet Logo - Mobile en Desktop XRP walletZoals de titel al aangeeft, is de Toast Wallet een goede keuze omdat het op zoveel platformen beschikbaar is (namelijk; Windows, Android, IOS, Mac OS, Linux en als Chrome add-on). Je hebt vrijwel altijd je XRP tot je beschikking, omdat je de wallet op verschillende apparaten kunt installeren.
Daarnaast is de wallet ook zeer gebruikersvriendelijk. In slechts een paar kleine stappen heb je jouw XRP al opgeslagen in de wallet.

Nog een groot voordeel van deze wallet is dat het volledig gratis te gebruiken is. Je betaald dus ook geen transactiekosten. De enige vereiste is dat je minstens 20 XRP als reserve in je wallet hebt.

DOWNLOAD DE TOAST WALLET

Een wallet die absoluut niet kan uitblijven in het lijstje van beste XRP cryptowallets. Dit komt mede doordat de wallet een interessante constructie kent. Het is namelijk een desktop wallet, maar de wallet is niet downloadbaar. Exarpy houdt je XRP niet fysiek vast maar biedt je een applicatie waarmee je XRP kan verhandelen op het Ripple netwerk. Een opvallende eigenschap van de wallet is dat het gebruik maakt van een 16-cijferige PIN code. De PIN code heb je nodig om toegang te krijgen tot je wallet. Let op: raak je PIN code niet kwijt, want je hebt niet de optie om je account te herstellen.
Verder is Exarpy erg snel, betrouwbaar en beschikbaar op desktop en mobiel.

MAAK EEN EXARPY WALLET AAN

De beste Ripple exchanges voor Nederland

Als we het hebben over Ripple exchanges, praten we natuurlijk over de beste plek om XRP te kopen/verkopen. Omdat XRP een grote cryptocoin is, zijn hiervoor veel opties. Niet elke exchanges is echter even gebruiksvriendelijk en even goed te gebruiken in Nederland. Hieronder vind je een lijst met de beste Ripple exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Ondanks dat Binance pas in 2017 is opgericht, is het een van de betere plekken om XRP (en andere cryptovaluta) te verhandelen. Een groot voordeel van Binance zijn de lage handelskosten (0.1%) en dat het platform vrijwel altijd een groot handelsvolume heeft. Met een groot vraag/aanbod kun je XRP vaak voor een gunstige prijs verhandelen en hoef je niet bang te zijn dat je geen deal kunt sluiten.

GA NAAR BINANCE.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is in Nederland een populaire plek voor het aankopen van cryptovaluta (waaronder XRP). Een goede reden hiervoor is dat ercryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logo afgerekend kan worden met iDEAL. Via LiteBit betaal je wel iets meer voor je XRP dan bij andere exchanges, maar omdat er met iDEAL betaald kan worden is het gewoon erg gemakkelijk.

GA NAAR LITEBIT.EU

Bitpanda exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Voor Nederland (voor heel Europa eigenlijk) is Bitpanda een zeer goede optie om XRP te kopen/verkopen. Bitpanda heeft een mooi design en is heel gebruikersvriendelijk. Er kan gemakkelijk betaald worden met euro’s (d.m.v. Klarna) en de transactiekosten zijn redelijk laag. Een prima optie voor beginners.

GA NAAR BITPANDA.COM

Bitfinex exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Bitfinex heeft momenteel een van de grootste handelsvolumes in XRP. Dit is ook niet gek, want Bitfinex is een populaire exchange. De exchange is voornamelijk groot in Azië, maar ook zeer goed te gebruiken in Nederland. Op Bitfinex kan XRP gekocht worden door middel van bankoverschrijvingen of met andere cryptovaluta.

GA NAAR BITFINEX.COM

Delen

Scroll naar top