Stellar

Wat is Stellar?

Stellar (XLM) is een platform dat banken, betalingssystemen en mensen met elkaar verbindt. Door Stellar te integreren kan geld snel, betrouwbaar en tegen vrijwel geen kosten worden versplaatst.

Het cryptocurrency project werd in 2014 gestart en is erop gericht om wereldwijde betalingen te faciliteren tussen personen. Op de website adverteren ze zich dan ook als een open-source, gedistribueerde betalingsinfrastructuur. Hierbij wil Stellar betalingen met fiatvaluta goedkoper en sneller maken.

Met een stijging van ongeveer 41.900 procent in 2017, was Stellar zonder twijfel een van de grootste stijgers van het jaar. De tijd zal ons leren of het ook volgende jaren zo’n goede investering blijkt te zijn.

Stellar en het Stellar netwerk

Wanneer het gaat over Stellar, zijn er verschillende termen die al snel door elkaar gehaald worden. Daarom is het wellicht handig om dat eerst te behandelen.

Stellar kan worden gezien als de organisatie in zijn geheel. Stellar is de maker van het Stellar Netwerk en XLM. Het Stellar netwerk is een gedecentraliseerd netwerk van computers (nodes) die een gedistribueerd grootboek van alle transacties bijhouden. Het Stellar netwerk maakt het mogelijk om fiatvaluta naar andere plekken op de wereld te sturen.

Stel je wil vanuit Nederland 100 dollar sturen naar je neefje in de Verenigde Staten met het Stellar netwerk. Dan stuur je hetzelfde bedrag in euro’s naar een zogenaamde ‘anchor’, die de transactie vervolgens op het netwerk zet. Het netwerk zoekt vervolgens automatisch de goedkoopste anchor in de Verenigde Staten die de transactie omzet in dollars en op jouw neefjes account stort. Dit gebeurt allemaal in enkele seconden.

Wat zijn Lumens?

Coins - Wat zijn Lumens (XLM)?XLM (kort voor Lumens) is de digitale valuta van het Stellar netwerk. Stellar noemt XLM zelf ook wel de ‘native asset’ van het netwerk. Het is in dit geval native omdat de Lumens zijn gebouwd in het netwerk. En het is een asset omdat het staat voor een item van waarde dat is opgeslagen in het grootboek van het netwerk. Aanvankelijk heette de coin Stellars, maar om verwarring te voorkomen is in 2015 de naam veranderd naar Lumens.

XLM heeft twee belangrijke rollen binnen het netwerk:

  • Lumens werken als een anti-spam mechanisme. Iedereen die een transactie wilt uitvoeren op het Stellar netwerk moet een kleine transactie fee betalen. Deze kosten worden betaalt in de form van Lumens (0,00001 XLM). Dit voorkomt dat het netwerk wordt overspoelt met kleine of neppe transacties. Daarnaast moet iedereen die een transactie wilt uitvoeren, verplicht een minimum balans van 0,5 Lumens op zijn account hebben. Dit voorkomt dat het netwerk vol komt te staan met verlaten accounts.
  • Lumens kunnen multi-currency transacties faciliteren. Als we kijken naar het eerder genoemde voorbeeld worden euro’s direct omgezet naar dollars. Het kan echter voorkomen dat en geen directe ‘trade’ beschikbaar is tussen twee valuta. In dit geval kan de valuta van de zender worden omgezet in XLM en vervolgens wordt de XLM weer omgezet in de valuta van de ontvanger. 

Er zijn bij de creatie van het Stellar netwerk 100 miljard XLM gecreëerd waarvan een deel is vrijgegeven. Het doel van Stellar is om 95% van de coins te verspreiden en zelf 5% te houden om operationele kosten te dekken.

Een eigenaardige eigenschap van XLM is dat het een ingebouwd inflatie mechanisme heeft. Elk jaar worden er 1% Lumens toegevoegd. Daarnaast wordt de fee die over transacties wordt betaald in een zogenaamde ‘inflation pool’ gestopt. Mensen die Lumens bezitten kunnen stemmen wat er met deze pool wordt gedaan.

Hoe Stellar werkt

Zoals in het bovenstaande voorbeeld al is aangegeven werkt Stellar met “Anchors”. Dit zijn partner organisaties van Stellar die die transacties van de zender op het Stellar netwerk plaatsen en van het netwerk op het account van de ontvanger storten.

Gedecentraliseerde exchange

Wanneer je valuta wilt omzetten in een andere valuta, zoekt het netwerk automatisch de goedkoopste handelsprijs voor je. Dit wordt gedaan door middel van een ingebouwde gedecentraliseerde exchange die de koop- en verkooporders van de anchors met elkaar verbindt.

Iets dat snel (volledig onterecht) over het hoofd wordt gezien, is dat deze exchange gebruikt kan worden om alles van waarde, wat anchors bezitten, te verhandelen – waaronder cryptocurrencies. Het netwerk ondersteund al het verhandelen van verschillende cryptocurrencies.

Een voorbeeld van de mogelijkheden van deze gedecentraliseerde exchange is Fairx. Ondanks dat er nog weinig bekend is over wat het bedrijf precies wilt gaan doen, lijkt het erop te doelen om gebruik te gaan maken van het exchange en het anchor gedeelte van het Stellar netwerk. Het lijkt Fiatvaluta te willen accepteren voor cryptovaluta, net als Coinbase. Als Fairx meer cryptocurrencies kan accepteren dan Coinbase, heeft het de potentie om een zeer groot bedrijf te worden.  

De gedistribueerde exchange van Stellar
stellar.org

Token en ICO's

Net als bij Ethereum, kunnen er op de blockchain van Stellar tokens gemaakt worden. Een voordeel van een token maken op het Stellar netwerk is dat de token gelijk te verhandelen is op de exchange van het netwerk. Via de juiste Anchor kan de token ook verhandeld worden voor fiatvaluta zoals de Amerikaanse Dollar (USD).

Een reden waarom een token op het Stellar netwerk wellicht een betere optie is dan Ethereum, is het transactievolume dat het Stellar netwerk aankan. Het netwerk kan bijna 1.000 transacties per seconde aan, waar Ethereum er maar 15 per seconde kan verwerken.  

Het verschil tussen Stellar en Bitcoin

Net als Bitcoin, werkt het Stellar netwerk met nodes die allemaal een gedistribueerd grootboek bijhouden, dat elke 2 tot 5 seconde wordt geüpdatet. Er zijn verder veel verschillen tussen de twee cryptocurrencies, maar het grootste verschil is het consensus protocol.

Bij Bitcoin, moeten transacties die worden voorgesteld aan het netwerk eerst worden goedgekeurd door alle nodes voordat ze toegevoegd mogen worden aan de blockchain. Dit maakt dat het verwerken van veel transacties veel tijd kost. Het Stellar netwerk maakt gebruik van het “Federated Byzantine Agreement (FBA)” algoritme.
Dit houdt in dat elke node in het netwerk een eigen lijst kiest met andere betrouwbare nodes in het netwerk. Als een transactie is goedgekeurd door alle nodes op die lijst, dat is de transactie volledig goedgekeurd. Hierdoor kunnen transacties een stuk sneller verwerkt worden.

De gedistribueerde exchange van Stellar
stellar.org

McCaleb, van Ripple naar Stellar

Ripple is een grote concurrent van het Stelllar netwerk. Beide netwerken delen dezelfde co-founder, Jeb McCaleb. Wegens onenigheid met de andere executives van Ripple, besloot McCaleb Ripple te verlaten en zijn eigen netwerk te bouwen gebaseerd op de code van de XRP ledger (het Ripple netwerk). Hij noemde het project Stellar.

Stellar en de XRP ledger zijn ondertussen ver uit elkaar gelopen. Ondanks dat de basis vergelijkbaar is, zijn er ook belangrijke verschillen. Stellar werkt bijvoorbeeld met een andere manier van transacties valideren (het FBA-algoritme). Ook is XLM een inflationaire valuta, waarbij de maximale voorraad met 1% toeneemt. Terwijl XRP (Ripple’s cryptocoin) juist deflationair is, met een vaste maximale voorraad.

Er zijn ook belangrijke verschillen in de missie en strategieën van de organisaties achter het Ripple netwerk en Stellar, Ripple en de Stellar foundation. Ripple focust zich vooral op het bouwen van business-to-business producten op de XRP ledger om zo banken en andere organisaties aan te trekken. Stellar focust zich op het bouwen van een open source programmeurs community.

McCaleb, co-founder van Ripple en Stellar
McCaleb, co-founder van Ripple en Stellar

De beste Stellar wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Stellar wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van XLM (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede Stellar wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Stellar wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw XLM écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staat je XLM (en eventueel ook je andere cryptocurrencies) offline. Deze hardware wallet is een fysiek apparaat, wat gemakkelijk in je zak past. Je kan je cryptocoins dus overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je XLM.

BEKIJK DE LEDGER NANO S

De wallet wordt ook wel een ‘web based trading client’ genoemd. Dit houdt in dat het de wallet staat verbonden aan de gedecentraliseerde exchange op het Stellar netwerk. Het doelt om het handelen op het Stellar netwerk gemakkelijk en veilig te voor elke gebruiker met elk skills level. Een groot voordeel van de wallet is dat het een up-to-date lijst heeft van alle anchors zodat gebruikers een veiligere en simpelere ervaring hebben.

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is StellarTerm geen onderdeel van Stellar zelf.

DOWNLOAD DE STELLARTERM WALLET

Foxlet wallet - de beste Stellar XLM walletsFoxlet is een open source desktop wallet. Een belangrijke eigenschap van de wallet is dat je de optie hebt om je private key te encrypten en op te slaan als een lokaal bestand op je desktop. Dit maakt het opslaan van je XLM in de wallet al een stuk veiliger.
Een andere interessante eigenschap van de wallet is dat je binnen de applicatie je eigen assets kan creëren. Zoals eerder al is aangegeven is een asset in dit geval een item van waarde dat is opgeslagen in het gedistribueerde grootboek van het Stellar netwerk. De assets kunnen dus verhandeld worden.

De wallet is te downloaden op Windows, Mac OS en Linux.

DOWNLOAD DE FOXLET WALLET

Lobster is een goede keuze voor het opslaan van je XLM. Ten eerste omdat het beschikbaar is op verschillende apparaten, waardoor je je XLM altijd bij de hand hebt. Daarnaast heeft de applicatie een mooi, en makkelijk te begrijpen design. De applicatie geeft duidelijke instructies om je te helpen met het veilig opbergen van je Lumens. Binnen de wallet kan je ook XLM verzenden, ontvangen en verzoeken.

DOWNLOAD DE LOBSTER WALLET

De beste Stellar exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je XLM kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Stellar exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Ondanks dat Binance pas in 2017 is opgericht, is het een van de betere plekken om XLM (en andere cryptovaluta) te verhandelen. Een groot voordeel van Binance zijn de lage handelskosten (0.1%) en dat het platform vrijwel altijd een groot handelsvolume heeft. Met een groot vraag/aanbod kun je XLM vaak voor een gunstige prijs verhandelen en hoef je niet bang te zijn dat je geen deal kunt sluiten.

GA NAAR BINANCE.COM

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEx is een van de grotere exchanges en heeft op het moment van schrijven een van de grootste handelsvolumes in XLM. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies waardoor XLM binnen de exchange voor veel andere cryptocurrencies verhandeld kunnen worden. Een ander voordeel van OKEx is dat ze lage handelskosten verrekenen van 0,02%.

GA NAAR OKEX.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is in Nederland een populaire plek voor het aankopen van cryptovaluta (waarondercryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logo XLM). Een goede reden hiervoor is dat er afgerekend kan worden met iDEAL. Via LiteBit betaal je wel iets meer voor je XLM dan bij andere exchanges, maar omdat er met iDEAL betaald kan worden is het gewoon erg gemakkelijk.

GA NAAR LITEBIT.EU

Bitfinex exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Bitfinex heeft momenteel een van de grootste handelsvolumes in XLM. Dit is ook niet gek, want Bitfinex is een populaire exchange. De exchange is voornamelijk groot in Azië, maar ook zeer goed te gebruiken in Nederland. Op Bitfinex kan XLM gekocht worden door middel van bankoverschrijvingen of met andere cryptovaluta.

GA NAAR BITFINEX.COM

Delen

Scroll naar top