Zilliqa logo

Zilliqa

Wat is Zilliqa?

Zilliqa (ZIL) is ‘s werelds eerste high-throughput openbaar blockchain-platform, ontworpen om te schalen naar duizenden transacties per seconde.

Het brengt de theorie van sharding in de praktijk met zijn nieuwe protocol, wat ervoor zorgt dat de transactiecapacitiet verhoogt naarmate het netwerk uitbreidt. Het platform is afgestemd op het mogelijk maken van veilige data-gedreven decentrale apps, ontworpen om te voldoen aan de schaalvereisten van machine learning en financiële algoritmen.

Het project is al twee jaar in onderzoek en ontwikkeling en heeft verschillende baanbrekende implementaties commercieel mogelijk gemaakt.

Zilliqa koers

Ga direct naar:

Het is bekend dat bestaande cryptocurrencies en smart contract-platformen schaalbaarheidsproblemen hebben, dat wil zeggen dat het aantal transacties dat ze kunnen verwerken per seconde beperkt is, meestal minder dan 10. Omdat het aantal applicaties dat gebruik maakt van openbare cryptocurrencies en smart contract-platformen groeit, neemt de vraag naar het verwerken van hoge transactiesnelheden toe.

Dit waarom Zilliqa is opgericht – een nieuw blockchain-platform dat is ontworpen om te kunnen schalen in transactieratio’s. Naarmate het aantal miners in het netwerk toeneemt, zullen er naar verwachting meer transacties verwerkt kunnen worden. Als Zilliqa de huidige netwerkgrootte van 30.000 miners van Ethereum zou hebben, zou het ongeveer duizend keer zoveel transacties als Ethereum kunnen verwerken.

De schaalbaarheid van Zilliqa

Zoals hierboven aangegeven, zal de cryptocurrency meer transacties per seconde kunnen verwerken naarmate het aantal miners op het netwerk toeneemt. Dit is het omgekeerde van de meeste blockchain-platformen, die meestal juist langzamer worden naarmate het netwerk groeit. Dit komt doordat naarmate meer miners zich bij het netwerk aansluiten, block-gegevens (gegevens binnen groepen transacties) verder moeten reizen om in het gehele netwerk te worden uitgezonden.

Simpel gezegd, het uitwisselen van informatie tussen meer computers duurt langer. Zelfs private blockchains worden hierdoor beperkt. Het vermogen van Zilliqa om op deze manier te schalen wordt “lineair scaling” (lineaire schaling) genoemd en is mogelijk vanwege het zogenaamde sharding.

Hoewel sharding als concept al enige tijd in de crypto-wereld bestaat, is Zilliqa het eerste blockchain-project om het daadwerkelijk te implementeren. Er zijn drie verschillende manieren waarop het project sharding uitvoert: “Network Sharding”, “Atomic Transaction Sharding” en “Computational Sharding”.

Sharding - Zilliqa

“Network Sharding”

Zilliqa maakt, net als veel andere cryptocurrencies, gebruik van het Proof-of-Work-consensusalgoritme. Hier hoeft echter niet het gehele netwerk tot consensus te komen om transacties te kunnen verwerken. Dit is mogelijk door “Network Sharding”.
“Network Sharding” is het proces van het miners-netwerk opsplitsen in kleinere consensusgroepen, “shards”, die elk in staat zijn transacties parallel te verwerken.

Als het miners-netwerk bijvoorbeeld uit 8000 miners bestaat, maakt het automatisch 10 sub-netwerken van elk 800 miners, op een gedecentraliseerde manier zonder een vertrouwde coördinator. Nu, als een sub-netwerk een set van (bijvoorbeeld) 100 transacties in één tijdvak kan verwerken, kunnen 10 sub-netwerken een totaal van 1000 transacties in totaal verwerken.

Daarnaast maakt de cryptocurrency gebruik van een zogenaamde “directory service committee (DS committee). De DS committee gebruikt het Proof-of-Work-algoritme om de identiteit van de miners te valideren.

Een transactie in Zilliqa ziet er als volgt uit: een gebruiker initieert een transactie, die vervolgens naar een “shard” wordt gestuurd. De “shard” valideert de transactie, groepeert deze met andere transacties om een “microblock” van transacties te vormen, en een consensus wordt bereikt door de “shard” over de geldigheid van het microblock (meer informatie hieronder). Het microblock wordt naar de DS-committee gestuurd, die de microblocks combineert in het zogenaamde “final block” en een definitieve consensus over dit block uitvoert voordat het aan de blockchain wordt toegevoegd.

“Atomic Transaction Sharding”

Zilliqa maakt ook gebruik van een zogenaamd “Atomic Transaction Sharding”-protocol, wat betekent dat uiteindelijk transacties kan verwerken alsof er geen “sharding” heeft plaatsgevonden.

Dit gebeurt via het “account-based design” waarbij transacties worden “geshard” op basis van de rekeningen die de transactie verzenden. Dit voorkomt dat “shards” meerdere keren uitgegeven kunnen worden (double spending-attack).

“Computational Sharding”

De laatste manier waarop het een “sharding”-proces toepast, is via “Computational Sharding”, waarmee intensieve dApps zeer efficiënt op het netwerk kunnen worden gedraaid.

“Computational Sharding” verwijst naar het vermogen van het netwerk om meer dan één instructie tegelijk uit te voeren, in tegenstelling tot andere dApp- en smart contract-platformen zoals Ethereum, die slechts één instructie tegelijk kunnen verwerken.

Mining icon

Zilliqa mining

Zoals eerder vermeld, gebruikt Zilliqa Proof-of-Work (PoW) als een consensusmechanisme om de identiteit van de miner te bepalen, en dus wordt het niet voor elk block uitgevoerd. Dit is veel efficiënter en verlaagt de energieverbruik van het netwerk aanzienlijk in vergelijking met blockchains die PoW gebruiken voor algemene blockchain-consensus.

PoW dwingt miners om moeilijke wiskundige problemen op te lossen, waarvoor enorme hoeveelheden rekenkracht en energie nodig zijn. Hoewel alle computers op het netwerk hard aan het werk zijn om hetzelfde probleem op te lossen, wordt er maar één voor dat werk beloond, waarbij de meeste energie volledig wordt verspild.

Zilliqa voegt met regelmatige tussenpozen een nieuw blok toe aan de blockchain, en hoewel de bloktijd nog niet is vastgelegd, schat het team een bloktijd van binnen 2 minuten op basis van huidige tests (uitgaande van een verwerkingscapaciteit van 2.500 transacties per seconde).

Mining incentives

Wanneer een miner een transactieblok met succes “mined”, wordt het beloond met tokens. Deze tokens worden terplekke gecreëerd en zijn dus ‘nieuw’. De uiteindelijke voorraad tokens, genaamd ZIL, zal 21 miljard zijn.
80% van de tokens zal worden gemined in de eerste 4 jaar, met de resterende 20% verspreid over de komende 6 jaar. Tokenemissie-reducties zullen geleidelijk plaatsvinden. Na 10 jaar wil Zilliqa een netwerk hebben dat op voldoende schaal functioneert, met een stabiele en voldoende hoge tokenprijs om ervoor te zorgen dat transactiekosten het netwerk kunnen ondersteunen.

De beste Zilliqa wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Zilliqa wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van ZIL (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede ZIL wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Zilliqa wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw ZIL écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staan je Zilliqa’s offline, ver buiten het bereik van hackers. Deze hardware wallet past makkelijk in je zak. Je kan je cryptocoins dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je ZIL. 

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Trezor - Hardware wallet - Wallet kopenNet als de Ledger Nano S is de Trezor een hardware wallet. Je cryptocoins staan dus offline, buiten het bereik van hackers. Je kan alleen toegang krijgen tot je Ether op de Trezor zelf met het invoeren van een wachtwoord. Oftewel, een zeer veilige manier voor het opbergen van je Ether.

Aanvankelijk ondersteunde Trezor alleen Bitcoin, maar met de MyEtherWallet web interface kan de wallet nu ook gebruikt worden voor Ether en alle Ethereum tokens (ERC20). De cryptocurrency kan je weer uitgeven door je Trezor wallet te koppelen aan je laptop of een ander device.

BEKIJK DE TREZOR WALLET

MetaMask logo - Ethereum walletMetaMask is een zeer populaire Ethereum wallet. Het kan gezien worden als een soort browser die je toegang geeft tot het Ethereum netwerk. Je installeert MetaMask als een existentie in je internetbrowser. Je kan met MetaMask niet alleen Ether of Ethereum tokens opslaan en verzenden, maar ook toegang krijgen tot dApps op het Ethereum netwerk. Een voorbeeld hiervan is de exchange EtherDelta. Met MetaMask krijg je direct toegang tot EtherDelta en kun je gelijk cryptocurrency verhandelen.

MetaMask kan gratis geïnstalleerd worden op Firefox en Google Chrome extensies en ondersteund alle Ethereum tokens.

DOWNLOAD DE METAMASK WALLET

Ondanks dat MyEtherWallet wordt gezien als een online wallet, functioneert MyEtherWallet anders dan de traditionele online wallets. Met MyEtherWallet heb jij namelijk eigenschap over de private key(s), in tegenstelling tot andere online wallets, waar de organisatie de private key(s) voor jou beheert.

MyEtherWallet heeft een ingebouwde BTC naar ETH (en vice versa) swap-functie. Ook kan je MyEtherWallet connecten met verschillende hardware wallets, zoals de Ledger Nano S en Trezor. MyEtherWallet ondersteund Ether en alle Ethereum tokens.

MAAK EEN NIEUWE MYETHERWALLET AAN

De beste Zilliqa exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je Zilliqa kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Zilliqa exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder Zilliqa. Omdat Binance een groot handelsvolume heeft, kan ZIL bijna altijd voor een goede prijs gekocht/verkocht worden.

GA NAAR BINANCE.COM

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEx is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van ZIL. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies. Een groot voordeel van OKEx is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,15%.

GA NAAR OKEX.COM

Huobi exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

 

 

Huobi is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van ZIL. Een groot voordeel van Huobi is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,2%.

GA NAAR HUOBI.COM

 

Op deze exchange kan onder andere Zilliqa gekocht en verkocht worden. HitBTC is zeer toegankelijk voor beginners en is ook goedkoper dan veel andere exchanges.

GA NAAR HITBTC.COM

Delen

Scroll naar top