In het vorige artikel leerde je wat een NFT (Non-Fungible Token) is, hoe ze werken, en welke soorten er zijn. In dit artikel leer je hoe je een eigen NFT kunt maken en verkopen. Ook geef ik je nog wat extra tips voor het waarderen en verzamelen van NFT’s.
Een NFT maken doe je zo
Stap 1. Bereid je media voor
Elke NFT begint bij de media/content. NFT’s kunnen een scala aan bestanden ondersteunen, zoals visuele bestanden (JPG, PNG, GIF), muziek bestanden (MP3), 3D bestanden (GLB), en meer. Of het nu een afbeelding of een muzieknummer is, de eerste stap is het uploaden of digitaal creëren van het media bestand. Zodra je het traditionele bestand gereed hebt kan je de volgende stap nemen.

Stap 2. Kies een netwerk
Als eerst kies je een blockchain netwerk waar je de NFT wilt lanceren. De meest populaire opties zijn Ethereum, Solana en Binance Smart Chain. Wanneer je eenmaal begrijpt hoe je een NFT maakt op Ethereum is het ook vrij eenvoudig om het op andere netwerken te doen. In de basis werken ze namelijk op dezelfde manier.
Stap 3. Installeer een geschikte wallet
Nu is het tijd om een wallet op je computer te installeren die het door jou gekozen blockchain netwerk ondersteund. Voor Ethereum en de Binance Smart Chain gebruikt men vaak MetaMask. Als je Solana gebruikt is Phantom een handige optie.
Stap 4. Maak je NFT
Nu je het ontwerp van je NFT klaar hebt is het tijd om een platform te kiezen waar je de NFT daadwerkelijk kunt maken. Afhankelijk van je voorkeur kies je een van de volgende opties of check ons overzicht van NFT marktplaatsen om meer te vergelijken.
OpenSea
Het grootste NFT platform ter wereld. Voornamelijk gebruikt voor NFT handel op Ethereum en Polygon.
Launch My NFT
Dit is het eerste platform waarmee je zonder enige ervaring een volledige NFT collectie kunt maken. Met een paar klikken creëer je de mooiste collecties en bied je ze te koop aan op de site. Dit platform ondersteund Ethereum en Solana. Launch My NFT is opgericht door Kwebbelkop, een Nederlandse YouTuber met 15 miljoen volgers.
Rarible
Een van de meest populaire platforms voor het lanceren en verhandelen van NFT collecties.
Zodra je een platform hebt gekozen en een bestand klaar hebt staan, verbind je je wallet (MetaMask voor Ethereum, Phantom voor Solana) met het platform. Upload nu je bestand naar het platform en vul de bijbehorende beschrijving van je NFT in.
Je kunt ervoor kiezen om een alleenstaande NFT te maken of een collectie (bijvoorbeeld een kaartendeck of een muziekalbum). Ook kan je aangeven hoeveel royalty’s je wilt ontvangen wanneer er een secundaire verkoop plaatsvindt. Daarnaast zijn er nog een aantal regels en instellingen die je kunt toepassen maar de meeste NFT’s houden het vrij simpel. Als je wilt kun je de NFT meteen te koop aanbieden.
Je NFT verkopen
Marktplaatsen zoals OpenSea en Rarible maken het gemakkelijk om NFT’s uit het hele ecosysteem aan te bieden. Om een NFT te verkopen, verbind je je wallet met het platform die je hebt gekozen. Als je de NFT al hebt aangemaakt, zou je erop moeten kunnen klikken en een “Verkoop” prompt krijgen te zien. Vanuit hier kan je de transactie ondertekenen om het te voltooien.
NFT’s verzamelen en waarderen
Wat is de waarde van een NFT? En voor welk bedrag moet je er een kopen of verkopen? Het komt uiteindelijk neer op de wet van vraag en aanbod, maar er zijn een aantal dingen om in gedachten te houden.
Als je aan het experimenteren bent met NFT’s, dan maakt het niet veel uit wat je vraagprijs is. Als je wel een verdienmodel ziet in het kopen en verkopen van NFT’s, dan zal je veel zorgvuldiger moeten zijn met de prijzen die je vraagt en betaalt. In dat geval zou je het volgende moeten overwegen:
- Schaarste, herkomst en reputatie zijn de meest belangrijke aspecten van een NFT die het zijn waarde geven. Een uniek kunstwerk van een bekende kunstenaar is waardevoller dan een collectie kunstwerken van een minder bekende artiest.
- Projecten met veel activiteit bieden meer kans op winst. Houd daarom het handelsvolume en de transacties in de gaten.
- NFT’s kunnen een prijsbodem hebben. Als je een bepaalde NFT wilt kopen is het dus belangrijk om op of boven dit niveau te bieden. Je kunt deze prijsbodems vinden op platformen zoals OpenSea en MagicEden.
- Er is een motto in de wereld van cryptocurrencies: “not your keys, not your crypto” (“niet jouw sleutels, niet jouw crypto”). Dit geldt zowel voor je cryptogeld als voor je NFT’s. Het is echt belangrijk om je collectie veilig te bewaren in bijvoorbeeld een hardware wallet (of meerdere). Als je namelijk je sleutels kwijt bent, kan niemand je helpen. Er is geen bank of instelling die het weer boven water kan halen. Je bent je eigen bank en je draagt dus ook de verantwoordelijkheid om alles veilig te bewaren.
Conclusie
De afgelopen tijd is de NFT markt flink in de schijnwerpers komen te staan. Dit heeft alles te maken met de groeiende interesse in blockchain technologie en de mogelijkheden die het met zich meebrengt. Ook zijn er een aantal grote artiesten begonnen te experimenteren met NFT’s zoals YouTuber Logan Paul en rapper Post Malone. Het is moeilijk te zien hoe NFT’s niet verder zullen toenemen in nut en populariteit.
De NFT sector is nog relatief klein vergeleken met cryptovaluta, maar het geeft vandaag al mogelijkheden die nooit eerder mogelijk waren. Na verloop van tijd zullen steeds meer artiesten en bedrijven deze tokens gaan gebruiken voor hun unieke eigenschappen en erop innoveren. Juist door nu te beginnen met NFT’s maak je kans om er veel mee te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de begintijden van bitcoin, toen was de technologie hetzelfde, maar de mensen waren er nog niet. Nu begint het op te komen en als gevolg is de waarde van bitcoin onwijs gestegen.
Hi Wouter,
Ik ben Keona van radiostation FunX. Ik las net je post over het maken van een NFT. In verband met de week van het geld, zouden we het heel tof vinden om morgen tijdens de ochtendshow met de radio-dj een NFT te maken. We hebben hier helaas te weinig verstand van om dit zelf te doen en zouden daarom willen vragen of jij iemand bent/kent die hier graag mee zou willen helpen. Ik denk dat ik voor info over NFT’s bij jullie aan het juiste adres ben. Ik hoop dat iemand ons zou kunnen helpen morgen.
Ik hoor het graag!
Met vriendelijke groet,
Keona Sam-Sin
Redactiestagiaire FunX
IK BEGRIJP NOG STEEDS NIET HOE MEN EEN NFT KAN MAKEN. STEL DAT IK GOED KAN TEKEN,EEN TEKENING MAAKT,DUS UNIEK IS. BITCOIN IS GEEN NFT, MAAR EEN ECHTE BITCOIN ( FYSIEK) HEB IK, GEKREGEN IN 2010 VAN MIJN VADER ,DIE AL OVERLEDEN IS.DEZE FYSIEKE BITCOIN KAN MEN NIET RUILEN VOOR EEN ANDER,OMDAT DIE NIET BESTAAN OF MISCHIEN MISCHIEN ENKELE. MAG IK MEER INFO VAN U,OMDAT IK HIER OP HET JUISTE PAD BEN .
IK HOOR GRAAG VAN U,