Home / Hoe maak je een NFT? Creëren en verkopen

Hoe maak je een NFT? Creëren en verkopen

maak-en-verkoop-je-eigen-nft

In het vorige artikel legden we uit wat een NFT (Non-Fungible Token) is, hoe ze werken, en welke soorten er zijn. Nu gaan we in op het creëren van deze nieuwe digitale activa, het verzamelen ervan, en geven we je een uitleg over de verkoop van NFT’s.

Een NFT maken doe je zo

Het grootste deel van NFT’s worden op de Ethereum blockchain gemaakt. Er zijn ook andere netwerken waar je NFT’s kunt lanceren zoals Flow en WAX, maar in dit artikel zullen we ons alleen focussen op Ethereum. Wanneer je eenmaal begrijpt hoe je een NFT maakt op Ethereum is het ook vrij eenvoudig om het op andere netwerken te doen. In de basis werken ze namelijk op dezelfde manier.

Media

Als je geïnteresseerd bent in het maken van NFT’s, begin je met het in orde brengen van je media. NFT’s kunnen een scala aan bestanden ondersteunen, zoals visuele bestanden (JPG, PNG, GIF), muziek bestanden (MP3), 3D bestanden (GLB), en meer.

Het maken van een NFT begint net zoals je elk ander media bestand zou maken. Of het nu een afbeelding of een muzieknummer is, de eerste stap is het uploaden of digitaal creëren van het media bestand. Zodra je traditionele bestand klaar is, is het tijd om de volgende stap te nemen en het bestand te uploaden naar een platform waar je het kunt omzetten in een NFT.

NFT creëren

Er zijn verschillende opties voor het maken van NFT’s op Ethereum. De meeste zijn doe-het-zelf platformen, waarmee je als maker gemakkelijk en zonder toestemming je eigen NFT’s kunt slaan, of het nu gaat om digitale kunst, game items, tickets, enzovoort.

Afhankelijk van je voorkeur kies je een van de volgende opties:

Zodra je een NFT platform hebt gekozen en een bestand klaar hebt staan, verbind je je Ethereum wallet (MetaMask, TrustWallet, etc.) met het platform. Upload nu je bestand naar het platform en vul de bijbehorende beschrijving van je NFT in.

Je kunt ervoor kiezen om een alleenstaande NFT te maken of een collectie (bijvoorbeeld een kaartendeck of een muziekalbum). Ook kan je aangeven hoeveel royalty’s je wilt ontvangen wanneer er een secundaire verkoop plaatsvindt. Daarnaast zijn er nog een aantal regels en instellingen die je kunt toepassen zoals vergrendelde content en ontgrendelbare content. Het is helemaal aan jou wat je hiermee wilt doen. De meeste NFT’s houden het vrij simpel wat betreft de regels en instellingen.

Wanneer je alle voorbereidingen hebt voltooid, kun je gaan beginnen met het lanceren van je NFT. Voor de goedkeuring van de transactie op het Ethereum netwerk zal je wat Ether nodig hebben in je wallet. Door grote drukte op het netwerk zijn de kosten op moment van schrijven rond de €8 per transactie. Als je dit te duur vindt, zou je kunnen kijken naar andere, goedkopere blockchains die NFT’s ondersteunen (bijv. WAX of Flow), of je zou kunnen wachten tot Ethereum weer wat rustiger wordt.

NFT platformen op basis van lidmaatschap

Er zijn ook een aantal bijzondere NFT platformen waar makers zich moeten aanmelden en geaccepteerd moeten worden voordat ze NFT’s kunnen creëren via deze projecten. Twee voorbeelden hiervan zijn Async Art en SuperRare.

Je eigen NFT verkopen

Zou het niet gaaf zijn als iemand jouw NFT wilt kopen voor een leuke prijs? Marktplaatsen zoals OpenSea en Rarible maken het gemakkelijk om NFT’s uit het hele ecosysteem te koop aan te bieden. Om een NFT te verkopen, verbind je je Ethereum wallet met het platform die je hebt gekozen. Als je de NFT al hebt aangemaakt, zou je erop moeten kunnen klikken en een “Verkoop” prompt krijgen te zien. Vanuit hier kan je de transactie ondertekenen om het te voltooien. Als je een NFT van iemand anders hebt verzameld en deze te koop wilt aanbieden, is het proces vrijwel hetzelfde: klik op de NFT, volg de “Verkoop” instructies, en voilà.

NFT’s verzamelen en waarderen

Wat is de waarde van een NFT? Hoeveel moet je betalen voor een NFT, of voor welk bedrag moet je er een verkopen? Het komt uiteindelijk neer op de wet van vraag en aanbod, maar er zijn een aantal dingen om in gedachten te houden.

Als je aan het experimenteren bent met NFt’s, dan maakt het niet veel uit wat je vraagprijs is. Als je wel een verdienmodel ziet in het kopen en verkopen van NFT’s, dan zal je veel zorgvuldiger moeten zijn met de prijzen die je vraagt en betaalt. In dat geval zou je het volgende moeten overwegen:

  • Schaarste, herkomst en reputatie zijn de meest belangrijke aspecten van een NFT die het zijn waarde geven. Een uniek kunstwerk van een bekende kunstenaar is waardevoller dan een collectie kunstwerken van een minder bekende artiest.
  • Projecten met veel activiteit bieden meer kans op winst. Houd daarom het handelsvolume en de transacties in de gaten.
  • NFT’s kunnen een prijsbodem hebben. Als je een bepaalde NFT wilt kopen is het dus belangrijk om op of boven dit niveau te bieden. Je kunt deze prijsbodems vinden op platformen zoals OpenSea.
  • Er is een motto in de wereld van cryptocurrencies: “not your keys, not your crypto” (“niet jouw sleutels, niet jouw crypto”). Dit geldt zowel voor je cryptogeld als voor je NFT’s. Het is echt belangrijk om je collectie veilig te bewaren in bijvoorbeeld een hardware wallet (of meerdere). Als je namelijk je sleutels kwijt bent, kan niemand je helpen. Er is geen bank of instelling die het weer boven water kan halen. Je bent je eigen bank en je draagt dus ook de verantwoordelijkheid om alles veilig te bewaren.

Conclusie

De afgelopen tijd is de NFT markt aardig in de schijnwerpers gekomen. Dit heeft alles te maken met de groeiende interesse in blockchain technologie en de mogelijkheden die er zijn. Ook zijn er een aantal grote artiesten begonnen te experimenteren met NFT’s zoals YouTuber Logan Paul en rapper Post Malone. Het is moeilijk te zien hoe NFT’s niet verder zullen toenemen in nut en populariteit vanaf hier.

De NFT sector is nog relatief klein vergeleken met cryptovaluta, maar het geeft makers vandaag al mogelijkheden die nooit eerder mogelijk waren. Na verloop van tijd zullen steeds meer artiesten en bedrijven deze tokens gaan gebruiken voor hun unieke eigenschappen en erop innoveren. Juist door nu te beginnen met NFT’s maak je kans om er veel mee te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de begintijden van bitcoin, toen was de technologie hetzelfde, maar de mensen waren er nog niet. Nu begint het op te komen en als gevolg is de waarde van bitcoin onwijs gestegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top