Home / Academy / Cryptocurrency / Binance USD (BUSD): Alles wat je moet weten

Binance USD (BUSD): Alles wat je moet weten

binance-usd-busd-uitleg-hero

Stablecoins als Binance USD (BUSD) zijn een handige tool in de crypto-industrie. Deze digitale munten zijn ontworpen om prijsschommelingen te minimaliseren en bieden gebruikers een veilige haven in de volatiele wereld van cryptocurrency.

In dit artikel zal je ontdekken wat BUSD is, wie verantwoordelijk is voor de uitgave ervan, en hoe het precies functioneert. Daarnaast geef ik je een overzicht van zowel de voordelen als de nadelen van BUSD. Verder zal ik ingaan op de praktische toepassingen van dit soort stabiele cryptomunten. Tot slot bespreek ik ook de mogelijke risico’s die jij als gebruiker kunt tegenkomen en waar je het best terechtkunt als je BUSD wilt kopen.

Wat is BUSD?

Binance USD, afgekort als BUSD, is een zogenaamde stablecoin. Dit betekent dat de waarde van BUSD is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (USD). Het doel is om een digitale munt te creëren met een stabiele waarde, waardoor het een handig hulpmiddel is voor mensen die willen handelen in cryptocurrencies zonder de grote prijsschommelingen die vaak voorkomen bij coins zoals Bitcoin of Ethereum.

Wie beheert Binance USD?

De uitgifte van BUSD begon in september 2019 als een samenwerking tussen Binance en Paxos Trust, een financiële instelling die is goedgekeurd en gereguleerd door de New York State Department of Financial Services (NYDFS). Deze samenwerking zorgt voor een hoog niveau van vertrouwen en regelgeving, waardoor BUSD een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers.

binance-paxos-trust-busd

Sinds 21 februari 2023 is Paxos Trust gestopt met de uitgifte van nieuwe BUSD tokens, maar staat klanten wel toe om BUSD in te wisselen voor USD of om hun BUSD om te zetten in Pax Dollar (USDP).

Hoe BUSD werkt

Binance USD werkt op een eenvoudig principe: elke BUSD token wordt ondersteund door echte Amerikaanse dollars die in bewaring worden gehouden. Dit betekent dat voor elke BUSD die wordt uitgegeven, er een overeenkomstige hoeveelheid Amerikaanse dollars in reserve wordt gehouden. Deze aanpak zorgt voor stabiliteit en vertrouwen in de waarde van BUSD.

Een van de grote voordelen van BUSD is dat het snel en gemakkelijk kan worden verhandeld op het Binance platform (niet beschikbaar voor Nederlandse gebruikers). Het fungeert vaak als een overbruggingsmunt waarmee gebruikers snel kunnen schakelen tussen verschillende cryptocurrencies zonder de noodzaak van fiat-valuta’s, wat handelaren veel flexibiliteit biedt.

Voor- en nadelen van Binance USD

Voordelen:

 • Stabiliteit: als stablecoin is BUSD ontworpen om een stabiele waarde te behouden, wat het aantrekkelijk maakt voor beleggers en handelaren die willen voorkomen dat ze worden blootgesteld aan de volatiliteit van andere cryptocurrencies.
 • Snelheid en gemak: BUSD kan snel worden verhandeld en gebruikt voor transacties op onder andere het Binance platform, wat het een handige optie voor gebruikers maakt.
 • Regulering: BUSD wordt beheerd door Paxos Trust en is onderworpen aan strikte regelgeving, wat bijdraagt aan het vertrouwen in de munt.

Nadelen:

 • Gecentraliseerd: omdat Binance USD wordt beheerd door een centrale entiteit, kan het niet dezelfde mate van decentralisatie bieden als sommige andere cryptocurrencies.

Toepassingen voor de BUSD stablecoin

Binance USD heeft verschillende toepassingen, waaronder:

 1. Handel: BUSD wordt vaak gebruikt als een veilige haven voor handelaren om hun winsten te behouden tijdens periodes van marktvolatiliteit.
 2. Staking: Sommige platforms bieden mogelijkheden om BUSD te staken, wat gebruikers beloningen kan opleveren in ruil voor het vasthouden van de munt.
 3. Transacties: BUSD kan worden gebruikt voor het snel en efficiënt uitvoeren van transacties, zowel binnen als buiten het Binance ecosysteem.
 4. Stabiele opslag van waarde: gebruikers kunnen BUSD gebruiken om hun waarde stabiel op te slaan zonder zich zorgen te hoeven maken over de volatiliteit die veel andere cryptocurrencies hebben.
 5. Internationale betalingen: BUSD maakt snelle en betaalbare internationale transacties mogelijk zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen. Hierdoor kunnen gebruikers geld overmaken naar andere landen met minimale vertragingen en lage kosten.
 6. Decentrale financiën (DeFi): BUSD is een populaire stablecoin binnen opkomende DeFi ecosystemen, waar het wordt gebruikt voor leningen, renteverdiensten en het verschaffen van liquiditeit. De stabiele waarde van BUSD maakt het een ideale keuze voor mensen die gebruik willen maken van DeFi zonder zich zorgen te hoeven maken over prijsfluctuaties.
 7. Blootstelling aan de U.S. dollar: beleggers die blootstelling willen hebben aan de Amerikaanse dollar kunnen BUSD toevoegen aan hun portfolio. Hiermee kunnen ze profiteren van de stabiliteit van de Amerikaanse dollar zonder rechtstreeks traditionele fiat-valuta te hoeven aanhouden.
 8. Hedge tegen inflatie: Beleggers die zich zorgen maken over inflatie van hun lokale valuta, kunnen een stablecoin zoals BUSD aanhouden om de waarde van hun geld te beschermen.

Is beleggen in Binance USD (BUSD) riskant?

Over het algemeen wordt BUSD beschouwd als een minder riskante investering dan veel andere cryptocurrencies vanwege zijn stabiele waarde. Het is echter belangrijk op te merken dat geen enkele investering volledig zonder risico is. De waarde van BUSD kan worden beïnvloed door veranderingen in de Amerikaanse dollar of andere externe factoren. Het is altijd verstandig om je eigen onderzoek te doen en te overwegen wat het beste bij jouw financiële doelen past voordat je investeert.

Hoe koop je BUSD?

binance-usd-busd-logo

Als je BUSD wilt kopen, kun je dit eenvoudig doen via Bybit, een gerennomeerde crypto exchange die samenwerkt met het Nederlandse bedrijf SATOS.

Conclusie

Binance USD (BUSD) heeft zich gevestigd als een betrouwbare stablecoin. Met een sterke focus op stabiliteit en vertrouwen heeft BUSD een breed scala aan toepassingen gevonden, van handel tot staking en internationale transacties. Terwijl de cryptomarkt zich blijft ontwikkelen, blijft BUSD een waardevol instrument voor gebruikers die op zoek zijn naar stabiliteit in hun portfolio van digitale activa.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven