Home / Academy / Exchanges / Coinbase review en handleiding voor beginners

Coinbase review en handleiding voor beginners

coinbase-review-uitleg-handleiding-hero

Net begonnen met cryptocurrency en nu op zoek naar een goede plek om te kopen? In deze Coinbase review geven wij een duidelijk beeld van het platform en vertellen we je wat de mogelijkheden zijn voor jou als crypto handelaar of investeerder. Ook vind je een handleiding voor het kopen en verkopen van cryptovaluta op Coinbase onderaan het artikel.

Wat is coinbase?

Coinbase is een exchange en portemonnee voor digitale valuta’s, opgericht in juni 2012. Via dit platform kunnen verkopers en consumenten zakendoen met nieuwe digitale valuta’s, zoals bitcoinsethers en litecoins. Coinbase is een van de meest gebruikte exchanges voor cryptocurrency. Dit heeft vooral te maken met de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Het bedrijf is gevestigd in San Francisco, Californië (VS).

Veilig platform

Coinbase is een veilig online platform voor het kopen, verkopen, overdragen en opslaan van digitale valuta. Een groot voordeel van Coinbase is het feit dat het verzenden of ontvangen van digitale valuta (cryptocurrency) tussen online wallets, vrienden of handelaren op Coinbase geheel gratis is. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over de beveiliging en back-ups, dat heeft coinbase voor je geregeld.

Waarom je Coinbase nodig hebt

Als je digitale valuta wilt verhandelen, heb je een platform nodig waarop je kunt communiceren met het netwerk. De meesten van ons hebben niet de technologische middelen om met de blockchain te communiceren of om onze cryptovaluta op te slaan. Dat is waar Coinbase in het spel komt.

Wat doet Coinbase nou precies?

Coinbase is een wereldwijd digitaal bedrijf voor de uitwisseling van activa (GDAX), dat een locatie biedt voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies, en informatie over die transacties naar het blockchain-netwerk stuurt om die transacties te verifiëren. Coinbase dient ook als een portefeuille (ook wel crypto wallet genoemd), waar de cryptomunten kunnen worden opgeslagen. Volgens hun website heeft Coinbase meer dan 20 miljoen klanten bediend en de uitwisseling van meer dan $50 miljard aan digitale valuta mogelijk gemaakt.

Geen anonimiteit

Door gebruik te maken van Coinbase verlies je wel een aantal van de voordelen van het handelen in cryptocurrency. Je hebt bijvoorbeeld geen pseudo-anonimiteit – je naam is gekoppeld aan je Coinbase-account en dat geldt ook voor je bankrekening, dus de transactiegeschiedenis is relatief eenvoudig te achterhalen. Dit is echter bij vrijwel alle exchanges het geval.

Cryptovaluta op Coinbase

Je kunt op Coinbase al best veel verschillende cryptomunten verhandelen. Naast de bekende Bitcoin en Ethereum kan je ook minder bekende en kleinere cryptovaluta verhandelen zoals Compound en Chainlink. Klik hier voor een compleet overzicht van alle ondersteunde cryptovaluta op Coinbase.

Waarom niet meer verschillende cryptovaluta op Coinbase?

Het is voor Coinbase erg belangrijk dat zij alleen cryptovaluta toevoegen met een solide achtergrond. Niet iedereen komt dus zomaar bij de club. De reden hiervoor is dat Coinbase als doel heeft om miljarden mensen te bereiken met zijn platform en daarom geen slecht imago wilt krijgen door het toevoegen van slechte projecten, of zelf oplichtingspraktijken.

De realiteit van de regelgevingssituatie weerhoudt het bedrijf ervan om nieuwe cryptomunten toe te voegen aan het platform. Toezichthouders in America lijken een poging te doen om zich uit te spreken over wanneer een crypto-token een écht handelseffect is. Aangezien Coinbase geen erkende broker is, althans nog niet, kan het geen instrumenten verhandelen die kwalificeren als effecten.

En waar het bedrijf geen zin in heeft, is het toevoegen van cryptomunten aan zijn platform en vervolgens bevolen worden ze weer te verwijderen, wat verschillende beurzen in Hong Kong moesten doen toen crypto-tokens met terugwerkende kracht als effecten werden beschouwd in februari 2018.

“Als de wettelijke omgeving duidelijker wordt, denk ik dat je Coinbase veel nieuwe assets zult zien toevoegen aan ons platform.” Aldus Dan Romero – General manager bij Coinbase.

Fees (kosten) bij Coinbase

Virtuele wisselkoerskosten

In het algemeen brengt Coinbase geen kosten in rekening voor het gebruik van de portemonnee voor digitale valuta (online wallet). Transacties van cryptocurrencies naar een adres buiten het Coinbase platform kunnen netwerktransactiekosten met zich meebrengen, zoals de kosten van bitcoin miners. Dergelijke overdrachtskosten worden je op het moment van de transactie bekendgemaakt.

Wisselkoers

De wisselkoers voor het kopen of verkopen van digitale valuta via de Conversion Service wordt berekend als de marktkoers van de digitale valuta op het GDAX-platform van Coinbase, plus een spread tussen 0 en 200 basispunten. De spread wordt bepaald door de omvang van je transactie, marktvolatiliteit en is afhankelijk van hoelang je Coinbase gebruikt. In zeldzame gevallen is de marktrente van GDAX mogelijk niet beschikbaar vanwege storingen of gepland onderhoud. Om je op dit moment ononderbroken services te kunnen bieden, kan Coinbase de marktprijsgegevens verzamelen van niet-gelieerde digitale valuta-uitwisselingen. In deze omstandigheden genoteerde wisselkoersen zijn onderhevig aan een spread van meer dan 100 basispunten. De definitieve wisselkoers zie je voordat je een transactie voltooit.

Conversiekosten

Coinbase kan kosten in rekening brengen (conversiekosten) voor het gebruiken van de conversieservice. Deze kosten variëren op basis van je locatie, betalingsmethode en andere omstandigheden. In sommige gevallen brengt Coinbase extra kosten in rekening voor overschrijvingen van en naar je bankrekening.

Tenzij je op het moment van de transactie anderszins wordt bekendgemaakt, worden de Conversiekosten die je betaalt op een van de volgende twee manieren berekend:

Methode 1:

(a) Minimale vergoeding – een vast tarief dat van toepassing is op conversietransacties van minder dan $ 200 en dat wordt vrijgegeven voordat je de transactie uitvoert.

(b) Percentage vergoeding – een variabele vergoeding bepaald door regio, productkenmerk en betalingstype, berekend als volgt:

Handleiding kopen en verkopen op Coinbase: Fees methode-1

Dit overzicht geldt voor Europa. Klik hier voor meer informatie.

Methode 2:

Percentage vergoeding – 1% variabele vergoeding op basis van het bedrag van je transactie maar onderworpen aan een minimumvergoeding van $ 1,00 en een maximumvergoeding van $50 (variabele vergoeding) en, afhankelijk van de regio, producteigenschap en betalingstype die hieronder worden vermeld, een vast percentage van 2,49% (“vaste vergoeding”).

Handleiding kopen en verkopen op Coinbase: Fees methode-2

Dit overzicht geldt voor Europa. Klik hier voor meer informatie.

Beveiliging en verzekering op Coinbase

Het overgrote deel staat offline, buiten het bereik van hackers

Om de beveiliging van je cryptocurrency-activa die zijn gekocht en opgeslagen in Coinbase te waarborgen, slaat het platform 98% van de tegoeden van klanten offline op. Op hun website verzekert Coinbase klanten dat “gevoelige gegevens die normaal op onze servers zouden staan, volledig losgekoppeld zijn van het internet.” Gegevens worden vervolgens versleuteld en overgebracht naar USB-stations en papieren back-ups en gedistribueerd in kluizen over de hele wereld.

Online gelden zijn verzekerd

De overige 2% van de klantenfondsen die online worden aangehouden, vallen onder de dekking van een inbreuk (hack) op de online opslag van Coinbase. Bovendien houdt Coinbase alle fiatvaluta van klanten bij bewaarbankrekeningen namens klanten. Dus, als je een fiatvaluta hebt in Coinbase, wordt deze gedekt door FDIC-verzekeringen tot $ 250.000 (net als een “gewone” bank). Dit beschermt activa van klanten (zolang ze zijn omgezet in fiat-valuta), zelfs in het geval dat Coinbase insolvabel wordt.

Een kluis voor extra zekerheid

Als je veel geld hebt vastgezet in Bitcoin, wil je misschien een veiligere plek om het op te slaan. Als dit het geval is, biedt Coinbase een kluis aan, met uitgestelde opnames met een vertraging (je hebt 48 uur om een opname te annuleren) en de optie van meerdere fiatteurs, waardoor de beveiliging wordt verhoogd door alle opnames door meerdere personen te laten goedkeuren. Ze bieden ook een multisig-kluis, die in feite een nog meer betrokken en veiligere kluis is, waarvoor meerdere sleutels nodig zijn om te ontgrendelen.

Kopen en verkopen op Coinbase: een handleiding

Registratie

Registreren op Coinbase is vrij eenvoudig. Het is namelijk niet veel anders dan op de meeste websites. Ga naar coinbase.com en vul je gegevens in.

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: registreren

Je ontvangt een mail op het e-mailadres dat je op Coinbase hebt ingevuld. Ga naar de mail en klik op E-mailadres verifiëren” om de registratie te voltooien.

Voor extra veiligheid en verificatie vraagt Coinbase om je telefoonnummer te verifiëren. Vul je telefoonnummer in en klik op ‘’code verzenden’’.

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: telefoonnummer toevoegen

Nu krijg je een sms met de verificatie code. Vul de code in op de Coinbase website en als alles goed is gegaan word je doorgestuurd naar je accountomgeving.

Betalingswijze toevoegen

Voordat je kunt beginnen met het kopen/verkopen van cryptovaluta, zal je eerst een betalingswijze moeten toevoegen. Klik op ‘’kopen/verkopen’’.

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: kopen/verkopen

Als je op de pagina bent aangekomen klik je vervolgens op ”een betalingswijze toevoegen”

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: betalingswijze toevoegen

Je kunt kiezen om een bankrekening, creditcard of debetkaart toe te voegen. Deze keuze is aan jou. In dit voorbeeld hebben wij gekozen om onze bankrekening toe te voegen. Een voordeel van het toevoegen van je bankrekening is dat je grote bedragen kunt investeren.

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: betalingswijze kiezen

Identiteit verifiëren

Zodra je verder klikt krijg je het onderstaande venster te zien. Deze melding geeft aan dat je identiteit moet worden geverifieerd. Klik op ‘’identiteit verifiëren”. Dit is een stap die bij vrijwel elke exchange noodzakelijk is. Dit komt mede doordat exchanges wettelijk verplicht zijn om een hun klant te ‘kennen’ (know you customer).

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: identiteit verifiëren

Je kunt kiezen om je identiteit te verifiëren met je paspoort, rijbewijs of foto-id. Kies wat voor jou het makkelijkst is en begin de verificatie. 

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: identiteit verifiëren

Het zal even duren voordat Coinbase je identiteit heeft geverifieerd. Meestal is het binnen 5 minuten geregeld, maar het kan soms ook wat langer duren. Als je denkt dat er iets niet goed is gegaan is het misschien verstandig om de verificatie opnieuw te beginnen.

Zodra je identiteit is geverifieerd kan je verder met het toevoegen van je betalingswijze. Om dit te doen klik je op ”kopen/verkopen’‘.

Kies nu je betalingswijze, vul je bankgegevens in en kies een bedrag dat je wilt overmaken naar je Coinbase account. In dit voorbeeld verifiëren wij onze bankrekening.

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: storten

Om de betaling goed te kunnen uitvoeren vraagt Coinbase je om een referentienummer toe te voegen aan de betaling. Kopieer/noteer het referentienummer en zet het in de bankoverschrijving. 

LET OP: gebruik NIET het onderstaande referentienummer in je bankoverschrijving, dit is een voorbeeld.

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: referentienummer

Hieronder zie je een afbeelding met een voorbeeld van de betalingsinformatie. Zet de benodigde informatie in je bankoverschrijving en verstuur het geld naar Coinbase. 

LET OP: Deze afbeelding is een voorbeeld, gebruik deze gegevens niet voor de overschrijving! Gebruik alleen de informatie die Coinbase aan je geeft.

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: informatie bankoverschrijving

Als je de betaling hebt uitgevoerd klik je op ‘’ik heb de middelen verzonden’’. 

Het kan tot 2 werkdagen duren voordat het geld binnen is gekomen op je Coinbase account. Zodra de storting is voltooid kan je gaan beginnen met handelen in cryptovaluta. 

Cryptovaluta kopen

Nu je een betalingswijze hebt toegevoegd en wat geld op je account hebt gezet, kan je cryptomunten gaan kopen. Om dit te doen ga je naar het dashboard en klik je op ”kopen/verkopen”.

Eerst kies je de coin die je wilt kopen. Vervolgens kies je een betalingswijze, in dit geval de ”EUR portemonnee”.  Bepaal nu het bedrag dat je wilt omzetten naar de cryptomunt die je hebt gekozen. Als je alles hebt ingevuld klik je op de blauwe knop onderin.

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: kopen

Als het goed is heb je nu de coin die je wilde hebben in je wallet staan! 

Cryptovaluta verkopen

Coinbase biedt ook de optie om je cryptovaluta te verkopen. Als je dit wilt doen ga je weer naar je dashboard en klik je bovenin op ”kopen/verkopen”. 

Klik vervolgens op het vakje ”verkopen”.

Nu kies je de cryptomunt die je wilt verkopen, waar het geld naartoe moet gaan en voor welk bedrag je wilt verkopen. Als je dit gedaan hebt klik je op de blauwe knop onderin. 

Stappenplan kopen en verkopen op Coinbase: verkopen

Als het goed is heb je nu de cryptomunt verkocht voor euro’s. Je vindt de euro’s in je accounts. Om daar te komen ga je naar het dashboard en klik je op ”accounts”

Stappenplan kopen en verkopen op coinbase: accounts

Tot slot

Als een van de grootste platforms voor cryptovaluta is Coinbase serieus bezig om de hele wereld te voorzien van een digitale portemonnee en een zeer eenvoudige manier om je cryptogeld te kopen, verkopen en besteden. Het bedrijf zou in de toekomst kunnen worden gezien als een van de grondleggers van de cryptocurrency economie doordat zij er zo vroeg bij waren en voor veel vraag hebben gezorgd.

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

2 gedachten over “Coinbase review en handleiding voor beginners”

  1. Wij hebben een vraag,
    Er staat na verhandelen een bedrag van 94.000euro op onze coinbase account, we willen dat coinbase dit terugstort naar onze gewone rekening, we hebben de belasting van 27.000 euro al betaald. Op welke manier kunnen we dit verzilveren?

    1. Hallo Cees,

      Dit kan je vanuit je eigen Coinbase account regelen. Als je bankrekening is geverifieerd bij Coinbase zou het niet ingewikkeld moeten zijn. Mocht je er niet uitkomen dan kun je het best contact opnemen met de klantenservice van Coinbase.

Reacties zijn gesloten.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven