Home / Bitcoin Halving Klok – BTC Aftelling (countdown)

Bitcoin Halving Klok

DAGEN
UREN
MINUTEN
SECONDEN

Verwachte datum voor de halving van 2024: 18 april, 2024

De Bitcoin halving is een belangrijk moment in de wereld van cryptocurrency. De bovenstaande klok telt af naar de volgende halving, waarbij de beloningen voor miners zullen halveren. Deze gebeurtenis is van groot belang omdat het de inflatie van Bitcoin reguleert en dit kan een grote impact hebben op de prijs.

Met gebruik van de countdown klok weet je precies wanneer de volgende halving wordt verwacht. Goed om te weten is dat de Bitcoin halving is gepland op blokhoogte, niet op datum. De halving van 2024 zal plaatsvinden op blok 840,000.

De Betekenis van Bitcoin Halving

De Bitcoin halving is een ingebouwd mechanisme dat elke 210.000 bloks (ongeveer om de vier jaar) plaatsvindt, waarbij de beloning voor miners die nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen wordt gehalveerd. Dit betekent dat de hoeveelheid Bitcoin die miners ontvangen voor het valideren van transacties wordt verminderd.

De initiële beloning van 50 Bitcoin per blok werd bij de eerste halving in 2012 verlaagd naar 25 Bitcoin. Bij de tweede halving in 2016 werd dit weer gehalveerd naar 12,5 Bitcoin per blok, en vervolgens bij de derde halving in mei 2020 naar 6,25 Bitcoin per blok. De aankomende halving zal de beloning per blok uitkomen op 3,125 BTC.

Waarom Halving?

De fundamentele reden achter de Bitcoin halving is het beheersen van de inflatie van Bitcoin. Door de beloningen voor miners te halveren, wordt de snelheid waarmee nieuwe Bitcoin in omloop komt verminderd. Dit creëert een gestage en voorspelbare aanbodcurve voor Bitcoin, in tegenstelling tot fiatvaluta’s (zoals euro’s en dollars) die worden beïnvloed door inflatie en centrale banken.

Deze vermindering van het aanbod heeft historisch gezien een aanzienlijke invloed gehad op de prijs van Bitcoin. De wet van vraag en aanbod speelt een belangrijke rol: wanneer het aanbod afneemt terwijl de vraag groeit of stabiel blijft, leidt dit vaak tot een stijging van de prijs. Het vermindert de hoeveelheid nieuwe Bitcoin die op de markt wordt gebracht, waardoor het aanbod schaarser wordt.

Bitcoin Halving Grafiek

In de onderstaande afbeelding zie je de inflatiegraad van Bitcoin gedurende elke periode.

Bitcoin halving inflatie grafiek

Elke halvering verlaagt de inflatiegraad van Bitcoin. De oranje lijn representeert de inflatiegraad van Bitcoin gedurende een bepaalde periode, terwijl de blauwe lijn het totale aantal uitgegeven bitcoins weergeeft.

De Geschiedenis van Bitcoin Halvings

Er zijn tot nu toe 3 Bitcoin halvings geweest. Hieronder bekijken we per halving wat er precies gebeurde.

2012 Halving

De halving van 2012 was de eerste halvering en vond plaats op 28 november 2012.

  • Verlaging nieuwe BTC per blok: van 50 BTC naar 25 BTC
  • Prijs op de dag van halvering: $12
  • Prijs 150 dagen later: $127

2016 Halving

De halving van 2016 was de tweede halvering van Bitcoin en vond plaats op 9 juli 2016.

  • Verlaging nieuwe BTC per blok: van 25 BTC naar 12,5 BTC
  • Prijs op de dag van halvering: $650
  • Prijs 150 dagen later: $759

2020 Halving

De halving van 2020 was de derde halvering en vond plaats op 11 mei 2020.

  • Verlaging nieuwe BTC per blok: van 12,5 BTC naar 6,25 BTC
  • Prijs op de dag van halvering: $8821
  • Prijs 150 dagen later: $10,943

Hoeveel Bitcoin Halvings zijn er?

De aankomende Bitcoin halving zal de vierde zijn. In totaal zullen er 12 Bitcoin halvings plaatsvinden voordat de beloning per blok onder de 0,01 BTC komt. Naarmate de beloning per blok afneemt bij elke halvering, kan dit een afnemende impact hebben op de prijs van Bitcoin. Miners zullen steeds meer gestimuleerd worden door transactiekosten die gebruikers betalen. Satoshi Nakamoto schreef hier ook over in de Bitcoin whitepaper van 2008.

Invloed van de Bitcoin Halving op Prijs en Markt

De Bitcoin halving wordt nauwlettend gevolgd door investeerders en de crypto community vanwege de verwachte impact op de prijs. Voordat de gebeurtenis plaatsvindt, kan er vaak sprake zijn van een toename in de prijs van Bitcoin als gevolg van anticipatie. Na de halving zie je echter vaak tijden van volatiliteit. Sommige analisten voorspellen een stijging van de prijs op de langere termijn, terwijl anderen menen dat de markt de halving al heeft ‘ingeprijsd’ en dat een onmiddellijke prijsstijging niet zeker is.

De impact van de halving is niet direct duidelijk en kan maanden, zo niet jaren duren voordat de volledige effecten op de prijs van Bitcoin zichtbaar worden. De historische gegevens tonen echter aan dat de koers van Bitcoin in de periode na eerdere halvingen aanzienlijk is gestegen.

Effect op Mining en Netwerkveiligheid

De halvering van beloningen voor miners heeft ook invloed op de winstgevendheid van Bitcoin mining. Het verlaagt direct de inkomsten van miners, wat van invloed kan zijn op kleinere of minder efficiënte miningoperaties. Dit kan resulteren in een herstructurering van de mining industrie, waarbij alleen de meest efficiënte operaties winstgevend blijven.

Ondanks de directe impact op de beloningen van miners, kan dit proces ook de netwerkveiligheid vergroten. De halving dwingt miners om efficiënter te werken, terwijl het de schaarste van Bitcoin bevordert, wat op zijn beurt de waarde ervan kan verhogen.

Conclusie

De verwachte datum voor de Bitcoin halving van 2024 is 18 april 2024. De halving is van groot belang voor de crypto industrie, aangezien de beloningen voor miners zullen halveren. Deze gebeurtenis reguleert de inflatie van Bitcoin, wat aanzienlijke invloed kan hebben op de prijs.

Via de countdown klok weet je exact wanneer de volgende halving plaatsvindt. Het is goed om te weten dat de Bitcoin halving op blokhoogte is gepland, niet op een specifieke datum. De halving van 2024 zal plaatsvinden op blok 840,000.

De Bitcoin halving is een mechanisme dat elke 210.000 blokken (ongeveer elke vier jaar) plaatsvindt. Dit vermindert de beloning voor miners die nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen. Historisch gezien heeft elke halving de inflatie van Bitcoin verlaagd, wat de prijs sterk heeft beïnvloed.

De invloed van de halving is groot, hoewel de precieze impact niet onmiddellijk duidelijk is. De prijsstijging van Bitcoin na eerdere halvingen is aanzienlijk gebleken, maar historische trends zijn geen garantie voor toekomstige prestaties.

Al met al is de Bitcoin halving een belangrijke gebeurtenis in de evolutie van Bitcoin en blijft het de aandacht trekken van beleggers en experts vanwege de verwachte effecten op de markt en prijs van Bitcoin.

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven