Home / Bitvavo – Review & handleiding voor beginners

Bitvavo – Review & handleiding voor beginners

Bitvavo review en handleiding hero

Wat is Bitvavo?

Bitvavo b.v. is een Nederlandse cryptocurrency broker. Het bedrijf werd opgericht in mei 2017 en zit gevestigd in Amsterdam (Herengracht 450). Met gebruik van de Bitvavo website kan je eenvoudig cryptocurrency kopen en verkopen. De gebruiksvriendelijke interface maakt het voor iedereen mogelijk om te beginnen met investeren in digitale valuta

De exchange heeft op dit moment al een vrij divers aanbod aan cryptovaluta, maar is van plan om dit snel verder uit te breiden. Je kunt eenvoudig (onder andere met iDeal) euro’s op je account zetten en hiermee vervolgens aankopen doen. Dit gaat een stuk makkelijker dan bij veel andere exchanges.

In dit artikel lees je alles over de eigenschappen van Bitvavo en geven we je een handleiding voor het kopen en verkopen van cryptovaluta op het platform.

Aanbod

Op moment van schrijven biedt Bitvavo meer dan 100 verschillende cryptocurrencies aan. Naar alle waarschijnlijkheid zal het aanbod snel worden uitgebreid. 

Een groot voordeel van deze broker is het feit dat je één centrale plek hebt waar je eenvoudig cryptocurrency kunt kopen en verkopen. Door het uitgebreide aanbod is de kans ook vrij groot dat de cryptovaluta die jij wilt kopen wordt aangeboden op Bitvavo.

Beveiliging

Beveiliging en betrouwbaarheid staat bij Bitvavo hoog in het vaandel. Hieronder lees je de verschillende veiligheidsmaatregelen van de website zelf en de opties die je hebt om je eigen account extra veiligheid te geven.

2FA

Een van de belangrijkste beveiligingsopties die je hebt op Bitvavo is de mogelijkheid om 2FA (Two Factor Authentication) in te stellen. Dit zorgt ervoor dat je alleen kunt inloggen als je zowel het wachtwoord als je telefoon bij de hand hebt. Alleen met deze combinatie kan worden ingelogd. Mocht iemand dus jouw wachtwoord te weten komen, dan kan diegene niet zomaar in je account komen.

Onbekende apparaten en locaties

Als jij of iemand anders probeert in te loggen vanuit een onbekend apparaat of locatie, dan krijg je een email toegestuurd met een verificatie-link. Dit wordt ook toegepast bij het verzenden van cryptocurrency naar een onbekend wallet adres. Bitvavo gebruikt het bij hun bekende email adres om de verificatie te voltooien.

Cold storage

Het grootste deel van de digitale valuta die Bitvavo beheert staan in “cold storage” opgeslagen. Dit betekent dat het geld offline wordt gehouden en er dus geen mogelijkheid voor hackers meer is om bij het geld te komen. Deze manier van het opslaan van cryptocurrencies wordt al door veel verschillende bedrijven met succes toegepast. Grote cryptocurrency exchanges als Coinbase en Binance doen dit ook.

Stichting Bitvavo Payments

Een belangrijk onderdeel van de exchange is de Stichting Bitvavo Payments. Alle tegoeden en liquide middelen van klanten worden ondergebracht bij deze stichting. Dit zorgt ervoor dat in het geval van een faillissement van Bitvavo B.V. schuldeisers geen beslag kunnen leggen op tegoeden van klanten.

Bunq bank

Wat nóg wat meer vertrouwen wekt is het feit dat alle tegoeden staan opgeslagen in Nederland bij Bunq bank. Deze instantie moet, zowel als Bitvavo, altijd voldoen aan de richtlijnen die worden aangegeven vanuit de Europese Unie.

Betalingsmogelijkheden

Bitvavo biedt een aantal verschillende betalingsmogelijkheden:

  • iDeal – 0% fee
  • Bank transfer – 0% fee
  • Sofort – 2,25% fee
  • Bancontact – 1,5% fee
  • Mybank – 1,5% fee

Als Nederlander zal je waarschijnlijk het liefst gebruik maken van iDeal. Deze betalingsoptie is sinds een paar jaar onmisbaar geworden voor Nederlanders die aankopen doen op het internet. Met gebruik van iDeal kan je in no-time euro’s op je Bitvavo account zetten en beginnen met het kopen van cryptovaluta. 

Het minimumbedrag dat je kunt storten met iDeal is €1 en het maximumbedrag is €10.000. Mocht je meer willen storten dan kan je dit het best doen met een bankoverschrijving.

Verificatie

Klanten met een account waar meer dan €2500 in omgaat, moeten een kopie van hun ID-kaart of paspoort geven aan Bitvavo. Dit is bij wet verplicht. Ook dien je de bankrekening die je gebruikt om geld te storten/op te nemen te verifiëren.

Als je via Bitvavo gekochte cryptomunten wilt overmaken naar een externe wallet, dien je voorafgaand je identiteit en je telefoonnummer te verifiëren. Dit moet ook als je digitale valuta wilt storten op je Bitvavo account.

De verificatieprocessen zijn heel eenvoudig te voltooien, maar wij kunnen ons voorstellen dat het misschien wat irritant kan zijn. De wet heeft het nou eenmaal zo bepaald.

Kosten op Bitvavo

Wat betreft de kosten houdt Bitvavo het vrij simpel:

Storten – Er worden geen kosten gerekend voor het storten van euro’s en cryptovaluta. 
Opnemen – Voor het opnemen van euro’s worden geen kosten gerekend. Voor het opnemen van cryptocurrency betaal je meestal een kleine fee, welke verschilt per valuta.
Handelskosten – Voor de aan -en verkoop van cryptovaluta wordt een commissie van 0,25% gerekend.

Belangrijk om te weten

Mocht je gebruik maken van een exchange als Bitvavo, dan heb je nooit de volledige controle over je digitale valuta. Ondanks de goede beveiliging van het platform, raden wij toch aan om zoveel mogelijk van je cryptogeld in een veilige wallet te zetten.

Handleiding: kopen en verkopen op Bitvavo

Hoewel het platform eenvoudig in gebruik is kan het soms toch handig zijn om een handleiding erbij te hebben. Hier volgt een simpel stappenplan voor het kopen en verkopen van crypto op Bitvavo.

Registratie

Registreren op Bitvavo is vrij eenvoudig. Het is namelijk vrijwel hetzelfde als op de meeste websites. Ga naar bitvavo.com en klik op “Aan de slag”.

Stappenplan Bitvavo: Registratie

Vul nu je gegevens in en klik vervolgens op de groene knop onderaan.

Bitvavo stuurt nu een mail naar het e-mailadres dat je zojuist hebt ingevoerd. Ga naar je inbox en klik in de mail op “bevestig e-mailadres”. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar de site.

Zodra je het e-mailadres hebt bevestigd kan je gaan inloggen op je nieuwe account. Dit doe je met gebruik van je e-mailadres en je wachtwoord. Als je deze hebt ingevoerd klik je op “Inloggen”.

Stappenplan Bitvavo: Registratie

Geld storten

Eenmaal in je dashboard (accountomgeving), kan je gaan beginnen met het storten van euro’s op je account. Klik linksonder op “euro’s storten”.

Stappenplan Bitvavo: Geld storten

Vul het bedrag in dat je wilt storten en kies een van de betalingsmogelijkheden. Wij raden aan om iDeal of bankoverschrijving te gebruiken, aangezien deze geen kosten met zich mee brengen. In dit stappenplan gebruiken wij iDeal.

Stappenplan Bitvavo: Geld storten

Selecteer jouw bank en klik op “Betalen”.

Stappenplan Bitvavo: Geld storten

Je wordt nu doorgestuurd naar de betalingsomgeving. Zodra je de betaling hebt voldaan zal het geld binnen enkele momenten in je account komen te staan. Nu kan je cryptovaluta gaan kopen!

Cryptovaluta kopen

Als je in je dashboard bent en je scrolt een stuk naar beneden, dan zie je de lijst met cryptovaluta die je kunt kopen. Kies de valuta die je wilt kopen en klik rechts op “Kopen”. In dit voorbeeld kopen wij EOS.

Stappenplan Bitvavo: cryptovaluta kopen

Kies hoeveel euro’s je wilt omzetten in EOS (of een andere valuta) en klik daarna op “Doorgaan”.

Stappenplan Bitvavo: cryptovaluta kopen

Controleer of alles klopt en bevestig de bestelling door op de groene knop onderaan te klikken.

Stappenplan Bitvavo: cryptovaluta kopen

Als het goed is heb je nu je nieuwe cryptovaluta in je Bitvavo wallet staan! Klik op “Doorgaan” om naar je dashboard te gaan.

Stappenplan Bitvavo: cryptovaluta kopen

Cryptovaluta verkopen

Wil je cryptovaluta verkopen voor euro’s? Dat gaat net zo eenvoudig als het kopen van digitale valuta. Ga in je dashboard naar de valuta die je wilt verkopen en klik rechts op de knop “Verkopen”.

Stappenplan Bitvavo: cryptovaluta verkopen

Vul het bedrag in dat je wilt verkopen en klik op “Doorgaan”.

Stappenplan Bitvavo: cryptovaluta verkopen

Controleer of alles klopt en bevestig je verkoop order. Als alles goed is gegaan vind je de euro’s weer terug in je dashboard.

Zo eenvoudig is het dus om te handelen op Bitvavo!

Tot slot

De Nederlandse crypto-broker is een uitstekende plek voor beginnende beleggers in digitale valuta. Het gebruiksvriendelijke platform maakt het voor iedereen eenvoudig om cryptocurrency te kopen en verkopen. Een mooie toevoeging is de ingebouwde wallet, waardoor je eigenlijk zonder enige voorkennis al bitcoins en andere valuta kunt kopen. Kortom, Bitvavo is dé plek voor Nederlanders die willen beginnen met cryptovaluta!

1 reactie op “Bitvavo – Review & handleiding voor beginners”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top