Home / NFT domains – Alles wat je moet weten

NFT domains – Alles wat je moet weten

blockchain-domeinen-complete-uitleg-unstoppable-domains-uitgelichte-afbeelding

Domeinen die vandaag de dag worden gebruikt lijken op NFT domains, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen die deze nieuwe soort web domeinen bijzonder maken. Wij onderzoeken in dit artikel wat NFT domains zijn en geven je een inzicht in de toepassingen ervan.

In de crypto wereld is al behoorlijk wat opwinding over deze technologie. Je bent er ook vroeg bij, wat betekent dat er nog een aantal mooie NFT domains beschikbaar zijn!

Wat is een NFT domain?

NFT domains zijn web extensies (net zoals .com of .nl) die staan opgeslagen als smart contracts in een blockchain. Net als cryptocurrency bewaar je ze in een wallet. Als eigenaar van een NFT domein heb je de volledige controle over waar je hem voor gebruikt. Niemand kan zomaar je domein afpakken of stopzetten. Ook zijn er geen jaarlijkse hernieuwingskosten voor je NFT domains, wat wel het geval is bij traditionele domeinnamen. Na de registratie is het voor altijd jouw domein, tenzij je besluit om het weg te geven of te koop aan te bieden via een van de vele marktplaatsen.

Hoe werken NFT domains?

NFT domains bestaan uit een aantal gecompliceerde slimme contracten die verwijzen naar een voor mensen leesbaar webadres dat wordt gehost op een blockchain. Een slim contract is een overeenkomst tussen twee of meer partijen in de vorm van computercode. Omdat NFT domeinen op een openbare database (blockchain) draaien kunnen ze niet zomaar worden gewijzigd.

Voorbeeld: bitcademy.crypto

Dit is een voor mensen leesbaar en herroepbaar webadres dat wordt gehost op de Ethereum blockchain.

Kan je ze al echt gebruiken als domeinnaam?

bybit-sidebar-banner
Bybit-banner-4100-bonus

Je kunt nu al gebruikmaken van NFT domains in de Opera browser. Opera heeft meer dan 300 miljoen gebruikers wat zou kunnen zorgen voor een grote toename in de adoptie van deze nieuwe soort web domeinen.

opera-logo

Andere browsers

Het is niet duidelijk hoe lang het nog zal duren voordat alle browsers volledig compatibel worden met blockchain domeinen. Om deze domeinen in Chrome en Firefox te vinden heb je voorlopig nog een extra plug-in nodig.

Speciale Blockchain browser

Er is en speciale blockchain browser ontwikkeld waarmee je nu al op het decentrale internet kunt surfen. De browser is gebouwd op het open-source browser project Chromium. Google Chrome maakt hier ook gebruik van dus de gebruikerservaring zal nagenoeg hetzelfde zijn.

Wat zijn de toepassingen van NFT domains?

unstoppable-domains-use-cases-blockchain-domeinen

Betalingen worden eenvoudig

Als we NFT domeinen gaan gebruiken worden betalingen zeer internetvriendelijk. Via slimme contracten kunnen de domeinen worden verbonden met de adressen van verschillende valuta’s. Dit zou betekenen dat je iemand simpelweg vraagt om betalingen naar je domein te verzenden (zoals jouwnaam.crypto), in plaats van een rekeningnummer of lange alfanumerieke adressen te geven.

Voor goede doelen en andere organisaties die volledig op donaties draaien zijn de NFT domeinen ook erg handig. Zij hoeven namelijk geen extra functies in te stellen of te integreren om donaties te kunnen accepteren, omdat hun domeinen zelf dienen als hun betalingsadres. Handig toch?

Gebruik elke domeinextensie die je wilt

Voor NFT domeinen is geen toestemming van ICANN nodig. In principe zou je dus iedere extensie kunnen starten. Zo heb je bijvoorbeeld Unstoppable Domains die nu de extensies .zil en .crypto aanbiedt. De .zil extensie staat op de Zilliqa blockchain en de .crypto staat op de Ethereum blockchain.

Bouw censuurbestendige websites

Niemand kan jouw content offline halen. Alleen jij hebt de privésleutels in handen en daarmee de volledige controle over het domein. Over een paar jaar zal er waarschijnlijk een verschuiving plaatsvinden van ‘centrale domeinen’ naar ‘decentrale domeinen’. Hiermee wordt de vrijheid van meningsuiting op het internet gestimuleerd en kunnen journalisten hun gang gaan. Er zal wel een soort filter gemaakt worden voor browsers, zodat aanstootgevende content niet direct zichtbaar is. Je kunt de geblokkeerde content wel nog bereiken, maar niet in de meeste browsers.

Problemen met huidige web domeinen

Waarom zouden we NFT domeinen moeten gebruiken als we toch al web domeinen hebben? Er zijn een aantal problemen met bestaande domeinen die met gebruik van blockchain technologie kunnen worden opgelost.

Betalingen zijn niet ingebouwd

Betalingen bewegen zich niet vrij over het internet. Eigenlijk is dat best absurd als je bedenkt dat informatie (tekst, foto’s, video’s etc.) zich razendsnel verplaatst via het internet. Betalingen gaan nog steeds via banken en bedrijven zoals Mastercard, Visa en Paypal. Blockchain technologie moet hier verandering in gaan brengen. Deze technologie maakt het namelijk mogelijk om peer-to-peer-betalingen uit te voeren. Dus zonder tussenkomst van een bank of een ander bedrijf.

Niet bestand tegen censuur

Wanneer je een traditioneel domein koopt, dan registreer je deze bij een hostingbedrijf zoals Godaddy of Google. Jouw domeinen worden dus beheerd door bedrijven die op elk moment het domein van je kunnen afnemen of zij kunnen ervoor kiezen om je een bepaald domein niet te laten registreren. Het is al vaker gebeurt dat een hostingbedrijf websites verwijderd.

Centrale instanties hebben de domeinen onder controle

Er zijn bepaalde organisaties verantwoordelijk voor de uitgave van nieuwe domein extensies. Een voorbeeld hiervan is ICANN. Dit zijn gecentraliseerde entiteiten die niet perse efficiënt en betrouwbaar zijn. Zij kunnen er ook voor kiezen om bepaalde extensies niet op de markt te brengen. Dit soort organisaties kunnen ook websites verwijderen en hiermee de vrijheid van meningsuiting op het internet censureren.

Kopen en verkopen: is er al een markt voor NFT domains?

Er is al een gigantische markt voor de traditionele .com domeinen, maar ook voor vele andere extensies zoals .nl en .org. Door een domeinnaam te kopen bezit je een plek op het internet en kunnen mensen jouw website bereiken door naar het gekochte adres te zoeken in hun browser. Sommige van die plekken zijn ongelofelijk waardevol geworden. Laatst kocht het bedrijf block.one nog het domein voice.com voor $30 miljoen!

NFT domeinen hebben veel potentie en dat wordt bevestigd met de opmerking een van de oprichters van Unstoppable Domains:

Er zijn meer dan 350 miljoen traditionele domeinen geregistreerd en ze zijn samen meer dan $ 20 miljard waard, maar alleen bedrijven gebruiken ze. Iedereen heeft een NFT domein nodig omdat dit het gemakkelijker maakt om cryptocurrency te ontvangen. We denken dat het aantal NFT domeinen meer dan 2 miljard kan worden.

Matthew Gould, de CEO van Unstoppable Domains

Ben je geïnteresseerd in het kopen van NFT domains? Je hoeft slechts eenmalig te betalen. Deze domeinen hebben geen jaarlijkse vernieuwings- of onderhoudskosten zoals de traditionele domeinen. Dus zodra een NFT domein van jou is, zal het voor altijd van jou zijn! En als je een domein wilt verkopen kan je deze eenvoudig aanbieden op de een NFT marketplace. Het domein kan met gebruik van smart contracts automatisch verstuurd worden naar de nieuwe eigenaar, zodra jij het geld hebt ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top