Home / Academy / NFT / CryptoPunks – Een complete uitleg

CryptoPunks – Een complete uitleg

Cryptopunks een complete uitleg

In de crypto community zijn CryptoPunks geen vreemdelingen. Deze unieke digitale verzamelobjecten zijn een van de meest iconische en invloedrijke NFT-collecties die de industrie hebben geïnspireerd en gevormd. Duik in de fascinerende wereld van CryptoPunks, van hun oorsprong tot hun ongekende waarde.

Wat is een CryptoPunk NFT?

CryptoPunks zijn een verzameling van 10.000 unieke 24×24 pixel kunstwerken van karakters die zijn gecreëerd door het softwarebedrijf Larva Labs. Ze worden beschouwd als de allereerste NFT’s die op de Ethereum blockchain zijn uitgegeven. NFT staat voor Non-Fungible Token, wat betekent dat elke CryptoPunk NFT uniek en niet vervangbaar is. Elke CryptoPunk heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen, wat ze tot zeer gewilde digitale verzamelobjecten maakt.

De kenmerken van een CryptoPunk

CryptoPunks worden gekenmerkt door hun minimalistische, retro-esthetiek in pixelartstijl. Ze variëren in geslacht, haarkleur, ogen, mond, gezichtsuitdrukking, accessoires en achtergrondkleur. Sommige punks hebben zelfs zeldzame kenmerken, zoals een pijp, een hoed of een bliksemschicht. De combinatie van deze kenmerken bepaalt de uniekheid en waarde van elke CryptoPunk.

CryptoPunks Types en Kenmerken
Cryptopunks.app

Wie heeft de CryptoPunks gemaakt?

CryptoPunks zijn gemaakt door het team van Larva Labs, een softwarebedrijf opgericht door Matt Hall en John Watkinson. Ze werden voor het eerst uitgebracht in juni 2017 als een uitdaging voor experimentele generatieve kunst op de Ethereum blockchain.

Geïnteresserden konden de punks gratis claimen en ze vervolgens te koop aanbieden op de vrije markt. Het team achter de collectie heeft uiteraard zelf ook een aantal karakters geclaimd. Echter wist op dat moment nog niemand dat het zo’n groot succes zou worden.

Hoe koop je een CryptoPunk?

Om een CryptoPunk te bemachtigen, moet je naar een NFT marketplace gaan. Hier kan je de beschikbare CryptoPunks bekijken en bieden op degene die je wilt kopen. Deze waardevolle NFT’s worden doorgaans verkocht via veilingen, waarbij de prijzen variëren op basis van zeldzaamheid en vraag. Een van de meest populaire plekken om NFT’s te verhandelen is OpenSea.

De duurste CryptoPunks ooit verkocht

Top-12-Duurste-CryptoPunks-Ooit-Verkocht
Cryptopunks.app

#5822

Op de eerste plaats staat momenteel #5822, die op 12 februari 2022 werd verkocht voor maar liefst 23,7 miljoen USD. Een ongekend bedrag voor een digitaal verzamelobject. CryptoPunk #5822 is een alien met een blauwe bandana.

#7804

Nummer 2 is #7804 die voor 7,57 miljoen USD werd verkocht op 11 maart 2021. Punk #7804 is een alien met een pijp, zonnebril en een pet.

#3100

Op nummer 3 staat #3100, een alien met een zweetband die voor 7,58 miljoen USD van eigenaar wisselde op 11 maart 2021. Eigenlijk staat deze punk op een gedeelde 2e plaats met #7804, omdat beide NFT’s voor 4.200 ETH werden verkocht.

Waarom zijn ze zoveel waard?

De waarde van CryptoPunks kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de uniekheid van de kenmerken van een specifieke CryptoPunk en de vraag van de markt. Sommige van hen zijn uitgegroeid tot zeer gewilde digitale kunstwerken, met prijzen die variëren van duizenden tot miljoenen dollars. Hun waarde wordt versterkt door hun status als de allereerste NFT-collectie op Ethereum en hun culturele relevantie in de wereld van digitale kunst en blockchain.

Bekende mensen die een CryptoPunk bezitten

Verschillende bekende mensen en beroemdheden hebben CryptoPunks verworven en daarmee hun interesse in de wereld van NFT’s en digitale kunst laten zien. Hier zijn enkele voorbeelden van bekende eigenaren:

1. Justin Sun: de oprichter van TRON en een prominent figuur in de crypto-industrie, heeft verschillende CryptoPunks in zijn bezit. Hij heeft er publiekelijk over getweet en is actief betrokken bij de NFT-markt.

2. Gary Vaynerchuk: een bekende ondernemer en investeerder, bezit ook verschillende punks. Hij heeft NFT’s en digitale kunst gepromoot als een interessante investering en heeft ook zijn eigen collecties op de markt gezet.

3. Mark Cuban: miljardair en eigenaar van de Dallas Mavericks, heeft CryptoPunks gekocht en gedeeld op sociale media. Hij heeft ook zijn steun uitgesproken voor de NFT-wereld.

4. Lindsay Lohan: de beroemde actrice en zangeres Lindsay Lohan heeft een CryptoPunk in haar bezit en heeft haar betrokkenheid bij de NFT-wereld laten zien door middel van verschillende promoties en samenwerkingen.

5. Post Malone: de rapper en muzikant Post Malone heeft ook punks verzameld en getweet over zijn interesse in NFT’s en digitale kunst.

De betrokkenheid van bekende persoonlijkheden heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van CryptoPunks en de NFT-markt in zijn geheel. Het benadrukt tevens de diversiteit van mensen die interesse hebben in digitale kunst en blockchain technologie.

CryptoPunks 1 vs. CryptoPunks 2

De eerste versie van CryptoPunks, vaak aangeduid als “CryptoPunks 1,” bevatte een contractfout waardoor de 10.000 punks bij verkoop wel werden overgedragen naar de nieuwe eigenaar, maar het bedrag werd niet overgemaakt naar de verkoper. Deze fout werd vrij snel hersteld in “CryptoPunks 2,” een nieuw contract waarbij de eigenaren van de oorspronkelijke CryptoPunks hun punks opnieuw konden claimen. Dit incident heeft bijgedragen aan de mythe en het verhaal van de CryptoPunks collectie.

Conclusie

CryptoPunks vormen een onmisbaar deel van de NFT- en digitale kunstwereld. Ze vertegenwoordigen niet alleen de pioniersgeest van blockchain technologie, maar ook de grenzeloze creativiteit van de digitale kunstgemeenschap. Met hun unieke kenmerken en culturele betekenis zullen CryptoPunks waarschijnlijk nog vele jaren een bron van fascinatie en waarde blijven.

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven