Home / Academy / NFT / Non-Fungible Tokens (NFT’s) – Uitleg voor beginners

Non-Fungible Tokens (NFT’s) – Uitleg voor beginners

wat-is-een-nft-complete-uitleg-hero

Non-Fungible Tokens, of kortweg NFT’s, zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege hun potentieel om bijna alles om te zetten in een token (tokenizen) en eigendom van digitale activa direct aan houders te geven. In dit artikel onderzoeken we wat een NFT is en hoe ze momenteel worden gebruikt.

Wat is een NFT?

Een NFT is een nieuwe soort digitale activa die is ontworpen om eigendom te vertegenwoordigen van iets dat uniek en schaars is, of het nu gaat om fysieke activa, zeldzame digitale bronnen, aandelen of iets anders.

Omdat een NFT uniek is, zijn er geen twee hetzelfde, en daarom kan een NFT niet worden vervangen door een andere identieke token. Dit wordt afgedwongen door slimme contracten die duplicatie voorkomen, terwijl publieke blockchains zoals Ethereum aantoonbare schaarste mogelijk maken.

NFT’s kunnen in verschillende vormen voorkomen, afhankelijk van de standaard waarop ze zijn gebouwd. Op Ethereum heb je bijvoorbeeld de ERC721 en ERC1155 standaard en voor NFT’s op de TRON blockchain wordt TRC721 gebruikt. Elk van deze normen heeft zijn eigen voordelen en beperkingen, die van invloed kunnen zijn op de soort NFT die kan worden gemaakt. Het zijn als het ware de LEGO blokken die uiteindelijk bepalen wat je wel en niet kunt realiseren. De overgrote meerderheid van Non-Fungible Tokens is momenteel gebaseerd op de ERC721-standaard.

Fungible (vervangbaar)

Net als bij cryptovaluta worden NFT’s opgeslagen als gegevens op een blockchain en bewaard in een portefeuille die NFT’s ondersteund, zoals een hardware wallet. Maar in tegenstelling tot cryptocurrencies, heeft een NFT een eigenschap die bekend staat als “niet-vervangbaarheid” (non-fungibility). Een bitcoin kan worden vervangen door elke andere bitcoin, maar bij een NFT is dat dus niet zo. Een NFT heeft een unieke code die niet kan worden veranderd of vervangen door een identieke versie.

In de basis is een NFT een unieke code die staat opgeslagen in een publieke database (blockchain). Om het wat interessanter te maken heeft elke NFT zijn eigen specifieke set attributen die het zijn vorm geven. Deze eigenschappen bestaan uit zogeheten metadata, die zowel on-chain als off-chain (op de blockchain of niet op de blockchain) kunnen zijn opgeslagen.

Eigenschappen van Non-Fungible Tokens

  • Zeldzaam – De waarde van NFT’s komt voort uit hun schaarste. Hoewel NFT-ontwikkelaars een willekeurig aantal niet-vervangbare tokens kunnen maken, beperken ze vaak het aanbod om de zeldzaamheid te vergroten.
  • Ondeelbaar – In principe zijn Non-Fungible Tokens ondeelbaar in kleinere eenheden. Je koopt ofwel het volledige item of je koopt helemaal niets. Het zou echter wel mogelijk gemaakt kunnen worden om een NFT op te delen door gebruik te maken van andere standaarden.
  • Uniek – Misschien wel de belangrijkste eigenschap van een NFT is dat het een permanente registratie heeft die de uniekheid ervan verifieerbaar maakt. Je kunt deze informatie beschouwen als een echtheidscertificaat.

Waarom zijn NFT’s waardevol?

Steeds meer mensen raken geïntereseerd in NFT’s, en zoals je misschien al hebt gezien, zijn sommige NFT’s zeer waardevol. De enige reden waarom een NFT waarde heeft is omdat mensen ervoor willen betalen, wat overigens een aanzienlijk bedrag kan zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een Decentraland collectie die in november 2018 voor ongeveer €200.000 werd verkocht. Ook was er een zeldzame CryptoKitty, genaamd Dragon, die werd verhandeld voor maar liefst 600 ETH, destijds een waarde van ongeveer €150.000.

De markt rondom Non-Fungible Tokens is flink gegroeid in 2020 en deze vooruitgang lijkt zich voort te zetten in 2021. Aangezien een NFT uniek is en kan variëren in zeldzaamheid, wenselijkheid en bruikbaarheid, heeft zich een markt ontwikkeld rond zeer gewilde NFT’s, waarin verzamelaars en handelaren NFT’s kopen en verkopen. De waarde wordt bepaald door speculatie, vraag en aanbod, en andere factoren zoals FOMO (Fear Of Missing Out). OpenSea is een populaire handelsplaats waar je de markt kunt ontdekken en eventueel zelfs je eigen NFT kunt lanceren.

Waar kan je NFT’s voor gebruiken?

Er zijn veel toepassingen voor NFT’s en door de tijd heen verschijnen er steeds meer innovatieve ideeën. Op dit moment zijn de volgende gebruiksscenario’s het meest populair:

Ruilkaarten / verzamelobjecten

Op dit moment wordt de markt voornamelijk gedomineerd door NFT verzamelobjecten en ruilkaarten. CryptoKitties en CryptoPunks zijn beide zeer populair en worden met regelmaat verhandeld op de vrije markt. Ook heb je de NBA Top Shot collectie, welke het onder andere mogelijk maakt om mooie momenten uit de basketbalwereld te verzamelen. Laatst kwam in het nieuws dat NBA Top Shot al voor meer dan €200 miljoen aan handelsvolume heeft gegenereerd.

Landeigendom

Zou het niet gaaf zij als je een stuk land in een virtuele wereld kunt bezitten? Decentraland maakt dit mogelijk. In Decentraland vertegenwoordigen NFT’s percelen land in verschillende districten van de virtuele wereld van het spel. LAND-eigenaren kunnen voortbouwen op hun perceel en er geld mee verdienen, bijvoorbeeld door het te verhuren aan andere spelers of te gebruiken voor advertenties.

Game items

NFT kan in-game items vertegenwoordigen, zoals wapens, voertuigen, personages en meer. Het is zelfs mogelijk om ervoor te zorgen dat het gebruik van een item de NFT kan vernietigen, of het blokkeren met een afkoel-timer totdat het weer kan worden gebruikt. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is waarschijnlijk mogelijk te maken met deze relatief nieuwe technologie. Enjin is een belangrijk project die zich bezighoudt met NFT game items.

Domeinnamen

Een belangrijke toepassing van Non-Fungible Tokens zijn blockchain domeinen. Dit zijn internet domeinen met een twist. Je kunt deze namelijk bezitten in de vorm van een NFT en dus direct hosten in je eigen wallet. Naast de toepassing van domeinen als websites, kun je deze ook gebruiken als wallet adres, wat het versturen en ontvangen van cryptogeld een stuk eenvoudiger maakt. Unoppable Domains is het grootste project dat zich hiermee bezighoudt en heeft al ondersteuning van vele browsers en cryptocurrency wallets. Wanneer je blockchain domeinen koopt, ontvang tokens die het eigendom van een bepaald domein vertegenwoordigen, zoals wallet.crypto of website.zil.

Kunstwerken

NFT’s kunnen individuele kunstwerken vertegenwoordigen. Eigendom van de NFT staat gelijk aan eigendom van het onderliggende kunstwerk.
Net als standaard digitale activa kan er ook worden gespeculeerd op een NFT. Als je een mooi gedigitaliseerd kunstwerk hebt gemaakt, zou je deze kunnen aanbieden op de markt. Er zijn steeds meer handelaren en investeerders geïnteresseerd in NFT’s en ze zijn onder andere te vinden op Rarible en OpenSea.

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

1 gedachte over “Non-Fungible Tokens (NFT’s) – Uitleg voor beginners”

  1. Ik heb eentalig eigen ontwerpen. Hoe kan ik deze op de markt zetten en verkopen als NFT?

Reacties zijn gesloten.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven