Home / Academy / Blockchain / Smart contracts – Een complete uitleg voor beginners

Smart contracts – Een complete uitleg voor beginners

smart contracts een complete uitleg

In de begindagen van Bitcoin gebruikte men cryptovaluta vooral als digitaal geld en als een manier om te speculeren op de prijs. Sinds de komst van smart contracts zijn er echter veel meer mogelijkheden bijgekomen voor blockchain technologie. In dit artikel zal je precies leren wat smart contracts zijn en hoe ze in zijn werking gaan. Ook zal je leren wat de mogelijkheden zijn van deze nieuwe technologie.

Smart contracts in een notendop

De belangrijkste eigenschappen van een smart contract zijn:

  • Digitale overeenkomst – Een slim contract is een overeenkomst in de vorm van computercode.
  • Blockchain – Transacties worden verwerkt door een openbare database, gebaseerd op blockchain technologie.
  • Vertrouwensloosheid – Een transactie kan alleen plaatsvinden als aan de voorwaarden in de overeenkomst is voldaan.

Een smart contract is een overeenkomst tussen twee of meer partijen in de vorm van computercode. De contracten worden opgeslagen op de blockchain en kunnen niet worden gewijzigd. Transacties die plaatsvinden in een slim contract worden verwerkt door de blockchain, wat betekent dat ze automatisch kunnen worden verzonden zonder tussenkomst van een derde partij. Wanneer je een overeenkomst aangaat met een smart contract is er geen vertrouwenspersoon nodig. De transacties vinden alleen plaats als aan de voorwaarden in de overeenkomst is voldaan.

Een video uitleg (Engelstalig)

Hoe zijn smart contracts ontstaan?

In 1994 kwam Nick Szabo (een cryptograaf) op het idee om contracten in de vorm van computercode te kunnen opnemen. Dit contract zou automatisch worden geactiveerd als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit idee kan mogelijk de behoefte aan vertrouwde externe bedrijven (zoals banken) wegnemen.

Dit kan zeer waardevol zijn, omdat je geen vertrouwde derde partij meer nodig hebt wanneer je een transactie doet. In plaats daarvan worden de contracten (of transacties) zelf uitgevoerd op een vertrouwd netwerk dat volledig wordt beheerd door computers.

Szabo werkte vele jaren aan dit idee en schreef zelfs een boek met de naam “Smart Contracts: Building Blocks for Digital Free Markets”. Het probleem was echter dat blockchain technologie in 1994 niet bestond.

Nick Szabo uitvinder van smart contracts
Nick Szabo, uitvinder van smart contracts

Gelukkig kwam in 2009 een mysterieuze entiteit genaamd “Satoshi Nakamoto” met de eerste toepassing van blockchain technologie – Bitcoin. In 2015 richtte een jongeman genaamd Vitalik Buterin de cryptocurrency Ethereum op, met de eerste toepassing van smart contracts.

Wat kunnen smart contracts?

Slimme contracten helpen je geld, aandelen of iets anders van waarde op een transparante, vertrouwensloze manier uit te wisselen, en dat allemaal terwijl je de diensten van een tussenpersoon en de mogelijkheid op conflicten vermijdt.

Smart contracts geven je:

  • Autonomie – Jij bent degene die de overeenkomst sluit en je hoeft niet te vertrouwen op een tussenpersoon om transacties te bevestigen. De uitvoering wordt automatisch beheerd door een decentraal netwerk, wat manipulatie van contracten uitsluit.
  • Snelheid – Geautomatiseerde contracten kunnen je uren besparen op handmatig papierwerk.
  • Veiligheid – Slimme contracten zijn beveiligd met vergelijkbare cryptografie die zorgt voor de versleuteling van websites. Kortom, het houdt je documenten veilig.
  • Besparingen – Omdat ze de aanwezigheid van een tussenpersoon uitschakelen, kunnen slimme contracten je veel geld besparen. Waar je normaal gesproken bijvoorbeeld een notaris zou moeten betalen om getuige te zijn van je transactie, wordt dat nu geregeld door de blockchain.
  • Back-up – In tegenstelling tot bestanden op je computer, worden gegevens op de blockchain vele malen gedupliceerd. Je hoeft dus niet bang te zijn om iets kwijt te raken wat op de blockchain staat geregistreerd. Er is ook geen manier waarop iemand kan zeggen dat ze het contract zijn kwijtgeraakt of dat de hond het heeft opgegeten.

Een smart contract in werking

Als je bioscooptickets op de blockchain zou registreren met gebruik van een smart contract, dan ontvang je als bezoeker de tickets in je persoonlijke wallet. Je hoeft bij binnenkomst alleen het adres te laten zien waar de tickets naartoe zijn gestuurd en de bioscoop kan er gelijk zeker van zijn dat je geen valse tickets bezit en dat je ook werkelijk hebt betaald voor je tickets. Dit geeft een betere klantervaring en de bioscoop kan op deze manier veel kosten besparen omdat het geen behoefte meer heeft aan ticketverwerkingsdiensten.

Maar waarom is dit dan zo veilig?

Dankzij blockchain technologie kunnen we slimme contracten decentraliseren, zodat ze eerlijk en vertrouwd zijn. Met decentraliseren wordt bedoeld dat ze niet worden gecontroleerd door één centrale partij, zoals een bank of de overheid.

De blockchain is een gedeelde database die door veel verschillende computers (nodes) wordt beheerd. Hierdoor heeft niet één persoon of bedrijf er controle over. Het betekent ook dat het bijna onmogelijk is om het te hacken en daarom kunnen slimme contracten veilig en automatisch worden uitgevoerd zonder dat iemand ze kan wijzigen.

Een smart contract code voorbeeld

Hieronder staat de code voor een standaard smart contract dat op de Ethereum blockchain is geschreven. Contracten kunnen op elke blockchain worden gecodeerd, maar Ethereum wordt meestal gebruikt omdat het de de grootste gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars heeft.

Een smart contract ziet er zo uit:

Bron: https://www.ethereum.org/token

Iedereen kan met gebruik van dit smart contract een token creëren en distribueren naar anderen. Een token is een cryptovaluta die net als Bitcoin gebruikt kan worden als digitaal geld. Je kunt een token ook koppelen aan een object uit de echte wereld. Denk bijvoorbeeld aan vastgoed en kunst. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Best practices voor smart contracts

Smart contracts kunnen in principe voor elk type transactie worden gebruikt, het hoeft niet financieel te zijn. Hier zijn een aantal sectoren waar slimme contracten handig kunnen worden toegepast.

Verzekeringen

De verzekeringswereld zou nog weleens flink opgeschud kunnen worden door de blockchain technologie. Een bestaand voorbeeld van een smart contract is een project dat gerund wordt door een Frans verzekeringsbedrijf genaamd AXA. AXA biedt vliegverzekeringen aan die uitbetaald worden als de vlucht van de polishouder meer dan twee uur is vertraagd. Momenteel heeft AXA een proefproject lopen dat de verzekeringen uitbetaald via smart contracts op de Ethereum blockchain.

Het slimme contract werkt met een “als/dan-functie”: ALS de vlucht meer dan twee uur is vertraagd, DAN wordt de polishouder betaald. Omdat het slimme contract verbonden is met een database die de vluchttijden bijhoudt, kan de functie automatisch uitgevoerd worden en worden betaald via de Ethereum blockchain. Dit bespaard een hoop tijd voor AXA, maar ook voor de polishouder. Dit is slecht één voorbeeld van de vele opties die smart contracts bieden.

Gezondheidszorg

Binnen de gezondheidszorg zullen slimme contracten worden gebruikt om gegevens te registreren en veilig over te dragen. We kunnen nu al voorbeelden zien van smart contracts die worden gebruikt in de medische industrie, zoals bijvoorbeeld het bedrijf Encrypgen. Dit is een applicatie die blockchain gebruikt om patiëntgegevens op een veilige manier over te dragen, waardoor er geen toegang nodig is van derden. Op deze manier hebben de patiënten de controle over hun eigen gegevens. Als onderzoekers patiëntgegevens willen gebruiken, moeten ze ervoor betalen. De patiënt kiest ook zelf of de data verkocht mag worden of niet.

Overheden

Overheden garanderen dat het extreem moeilijk is om het stemsysteem te manipuleren, maar ondanks dat, zouden slimme contracten alle zorgen kunnen wegnemen door een oneindig veiliger systeem te bieden. Ook zouden slimme contracten een lage opkomst van de kiezer kunnen voorkomen. Een groot deel van de kleine opkomst komt door een onhandig systeem dat bestaat uit het opstellen van een rij, het tonen van je identiteit en het invullen van formulieren. Met gebruik van smart contracts kan iedereen zijn stemmen veilig online overdragen, wat naar verwachting veel meer respons zal opleveren.

Bedrijfsmanagement

Binnen het bedrijfsmanagement is nog veel ruimte voor verbetering en smart contracts kunnen een aardig handje helpen. Waarom nog administratie doen als alles toch wordt geregistreerd op de blockchain? Juist, de blockchain doet het werk al voor je. Ook hoef je niet iedere maand een loonstrookje te maken. Het geld gaat automatisch naar je werknemers zodra zij hebben voldaan aan de afspraken. Bedrijven kunnen gewoon een smart contract opzetten waarin staat: ALS de datum 20-10-2020 is, DAN wordt €2500 naar medewerker A verzonden. Dit betekent dat medewerkers altijd op tijd betaald zullen worden en dat zij nooit onderbetaald zullen krijgen. Het voordeel van het bedrijf is dat het allemaal geautomatiseerd is, waardoor ze veel tijd en geld besparen!

Fondsenwerving (ICO’s)

In principe zou iedereen een eigen token kunnen maken en deze verkopen aan het wijde publiek om zo geld op te halen voor een project. In 2017 was er een ware ICO rage, waar sommige projecten binnen enkele uren tientallen miljoenen wisten op te halen. Er was zelfs een ICO van EOS die een jaar lang duurde en in totaal meer dan $4 miljard wist binnen te harken!

Als je een ICO (Initial Coin Offering) wilt organiseren maak je een token en een contract om de token te verkopen. De functie van het smart contract zou in dit geval zijn: als persoon A een X hoeveelheid ETH stuurt, dan krijgt persoon A een X hoeveelheid aan tokens.

Het probleem van beveiliging en fraude met smart contracts

Smart contracts kunnen twee kanten op werken als het gaat om fraude en oplichting. Aan de ene kant kunnen smart contracts vertrouwen opbouwen door gegevens en transacties onveranderlijk vast te leggen op de blockchain, waardoor de kans op manipulatie of vervalsing aanzienlijk wordt verminderd. Dit kan de inefficiënties en kosten die vaak gepaard gaan met traditionele systemen verminderen.

Aan de andere kant kunnen slimme contracten ook worden misbruikt. Als de code van een smart contract niet veilig is, kunnen hackers kwetsbaarheden exploiteren om fondsen te stelen of valse transacties uit te voeren. De onveranderlijkheid van de blockchain kan leiden tot ernstige gevolgen als er eenmaal kwaadaardige acties zijn uitgevoerd.

Daarnaast kan het decentrale karakter van smart contracts het moeilijk maken om fraude en oplichting aan te pakken. Dit benadrukt de noodzaak om grondig onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van een smart contract platform en om goede beveiliging te implementeren bij het ontwikkelen van nieuwe slimme contracten.

Conclusie

Het zal nog wel even duren voordat slimme contracten overal in het dagelijks leven aanwezig zijn, maar we kunnen al met enige zekerheid zeggen dat de technologie veel te bieden heeft. Smart contracts en blockchain staan nog in de kinderschoenen en de komende jaren gaan we ontdekken hoe het zich ontwikkeld. Meer weten? De website smartcontract.nl legt je alles haarfijn uit.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven