Home / Wat zijn smart contracts? Een complete uitleg

Wat zijn smart contracts? Een complete uitleg

Smart contract uitleg en handleiding

Smart contracts, ook wel slimme contracten genoemd, is een term die je wellicht vaak hebt horen langskomen. Maar wat betekent het nou precies? In dit artikel zal je precies leren wat smart contracts zijn en hoe ze in zijn werking gaan. Ook zal je leren wat de mogelijkheden zijn van deze nieuwe technologie.

Hoe zijn smart contracts ontstaan?

In 1994 kwam Nick Szabo (een cryptograaf) op het idee om contracten in de vorm van computercode te kunnen opnemen. Dit contract zou automatisch worden geactiveerd als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit idee kan mogelijk de behoefte aan vertrouwde externe bedrijven (zoals banken) wegnemen.

Dit kan zeer waardevol zijn, omdat je geen vertrouwde derde partij meer nodig hebt wanneer je een transactie doet. In plaats daarvan worden de contracten (of transacties) zelf uitgevoerd op een vertrouwd netwerk dat volledig wordt beheerd door computers.

Szabo werkte vele jaren aan dit idee en schreef zelfs een boek met de naam “Smart Contracts: Building Blocks for Digital Free Markets”. Het probleem was echter dat blockchain-technologie in 1994 niet bestond.

Gelukkig kwam in 2009 een man/vrouw/groep genaamd “Satoshi Nakamoto” met de eerste toepassing van blockchain technologie – Bitcoin. In 2015 richtte een jongeman genaamd Vitalik Buterin de cryptocurrency Ethereum op, met de eerste toepassing van smart contracts.

Smart contracts in een notendop

 

Smart contracts in een notendop

Hier vind je de belangrijkste eigenschappen van een smart contract:

  • Een slim contract is een overeenkomst tussen twee mensen in de vorm van computercode. Ze draaien op de blockchain, dus ze worden opgeslagen in een openbare database en kunnen niet worden gewijzigd.
  • De transacties die plaatsvinden in een slim contract worden verwerkt door de blockchain, wat betekent dat ze automatisch kunnen worden verzonden zonder een derde partij. Dit betekent dat er niemand nodig is om op te vertrouwen.
  • De transacties vinden alleen plaats als aan de voorwaarden in de overeenkomst is voldaan – er is geen derde partij, dus er zijn geen problemen met vertrouwen.

Een voorbeeld van een smart contract in werking

smart contracts - bioscoopStel je wilt naar de bioscoop. Dan werkt het huidige proces als volgt: je koopt tickets voor de film die je wilt zien (online of aan de kassa) vervolgens staat er bij de ingang een bioscoopmedewerker te wachten om je ticket te controleren.
Dit proces werkt, er komen namelijk alleen mensen binnen die hebben betaald, maar dit proces heeft ook nadelen. Ten eerste kan dit zorgen voor lange rijen, bij de kassa en de ingang van de bioscoopzaal. En ten tweede kan het voorkomen dat mensen pas bij de kassa erachter komen dat er geen plekken meer beschikbaar zijn. En tot slot moet de bioscoop personeel betalen voor het verkopen en controleren van de tickets.

Ook kan, ook al lijkt dit in het geval van een bioscoop wat ver te gaan, vertrouwen nog een rol spelen. Hoe kan jij er zeker van zijn dat dat stukje karton wat je hebt gekregen ook werkelijk een bioscoopticket is? En hoe kan de bioscoopmedewerker in zijn plaats er weer zeker van zijn dat de ticket die jij laat zien geen valse ticket is? Of dat je er wel voor hebt betaald?

Een oplossing

Een manier om deze problemen op te lossen is door gebruikt te maken van smart contracts. Er wordt dan een contract op gesteld in de blockchain met de volgende instructies: als persoon A bedrag X betaalt, dan krijgt persoon A een X aantal bioscooptickets van organisatie B. Zoals hierboven al is aangegeven, als er wordt voldaan aan de voorwaarden van het contract, wordt het contract automatisch uitgevoerd. Persoon A en organisatie B zijn volledig anoniem, maar het contract is publiekelijk zichtbaar. Iedereen kan dus controleren of het contract klopt, zonder te hoeven weten wie er met het contract verbonden zijn.

Dit lost dus alle bovengenoemde problemen op. Ten eerste hoeven er geen bioscoopmedewerkers bij betrokken te zijn, omdat het contract automatisch wordt uitgevoerd. Ten tweede verloopt de verkoop volledig online, dus eventuele rijen bij de kassa zijn ook uitgesloten. De enige taak die nog op de bioscoop berust, is het controleren van de tickets. Je hoeft hiervoor alleen de public key te laten zien waar de tickets naartoe zijn gestuurd en de bioscoop kan er gelijk zeker van zijn dat je geen valse tickets bezit en dat je ook werkelijk hebt betaald voor je tickets.

Maar waarom is dit dan zo veilig?

Zoals eerder al aangegeven, hebben we de blockchain om te bedanken. Dankzij blockchain technologie kunnen we slimme contracten decentraliseren, zodat ze eerlijk en vertrouwd zijn. Met decentraliseren wordt bedoeld dat ze niet worden gecontroleerd door één centrale partij (zoals een bank, makelaar of overheid, enz.).

De blockchain is een gedeelde database die door veel verschillende computers (nodes) wordt beheerd. Hierdoor heeft niet één persoon of bedrijf er controle over.
Het betekent dat het bijna onmogelijk is om het te hacken – de hacker zou meer dan de helft van de nodes moeten hacken (51% attac) als ze de blockchain of de slimme contracten die erop lopen willen aanvallen. Daarom kunnen slimme contracten veilig en automatisch worden uitgevoerd zonder dat iemand ze kan wijzigen.

Smart contracts - Best practices - Ethereum

Best practices voor smart contracts

Het bovengenoemde bioscoopvoorbeeld is niet het enige scenario waarin slimme contracten kunnen worden gebruikt. Slimme contacten kunnen voor elk type transactie worden gebruikt – het hoeft niet financieel te zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ze worden al gebruikt voor financiële transacties en diensten, verzekeringen, kredietautorisatie, juridische processen en zelfs voor Innitial Coin Offerings (ICO’s). Hier vind je een lijst van industrieën waar smart contracts momenteel al worden toegepast, of toegepast kunnen worden;

Verzekeringsbedrijven

AXA  - smart contract blockchain project Een bestaand voorbeeld van een smart contract is een project dat gerund wordt door een Frans verzekeringsbedrijf genaamd AXA. AXA biedt vliegverzekeringen aan die uitbetaald worden als de vlucht van de polishouder meer dan twee uur is vertraagd. Momenteel heeft AXA een proefproject lopen dat de verzekeringen uitbetaald via smart contracts op de Ethereum blockchain.

Het slimme contract werkt dus met een “als/dan-functie”: ALS de vlucht meer dan twee uur is vertraagd, DAN wordt de polishouder betaald. Omdat het slimme contract verbonden is met een database die de vluchttijden bijhoudt, kan de functie automatisch uitgevoerd worden en worden betaald via de Ethereum blockchain. Dit bespaard een hoop tijd voor AXA, maar ook voor de polishouder. Dit is slecht één voorbeeld van de vele opties die smart contracts bieden.

De gezondheidsindustrie

Gezondheidsbedrijven zullen slimme contracten gebruiken om gegevens te registreren en veilig over te dragen.
We kunnen nu al voorbeelden zien van slimme contracten die worden gebruikt in de medische industrie, zoals bijvoorbeeld het bedrijf Encrypgen. Dit is een applicatie die smart contracts gebruikt om patiëntgegevens op een veilige manier over te dragen, waardoor er geen toegang nodig is van derden.
Op deze manier hebben de patiënten de controle over hun eigen gegevens. Als onderzoekers patiëntgegevens willen gebruiken, moeten ze ervoor betalen. Niet alleen dat, maar de patiënt moet kiezen of hij het aan hem wil verkopen of niet.

Overheden

Overheden garanderen dat het extreem moeilijk is om het stemsysteem te manipuleren, maar ondanks dat, zouden slimme contracten alle zorgen kunnen wegnemen door een oneindig veiliger systeem te bieden. Ledger-beveiligde stemmen moeten worden gedecodeerd en vereisen enorm veel computerkracht om toegang te toe krijgen. Niemand heeft zoveel rekenkracht, dus het is vrijwel onmogelijk om het systeem te hacken.
Ten tweede kunnen slimme contracten een lage opkomst van de kiezer voorkomen. Een groot deel van de kleine opkomst komt door een onhandig systeem dat bestaat uit het opstellen van een rij, het tonen van je identiteit en het invullen van formulieren. Met slimme contracten kunnen vrijwilligers stemmen online overdragen, wat naar verwachting veel meer respons zal opleveren.

Bedrijfsmanagement

Bedrijven kunnen enorm profiteren van slimme contracten. In plaats van het betalen van personeel om loonlijsten uit te voeren, kunnen ze slimme contracten gebruiken. Bedrijven kunnen gewoon een smart contract opzetten waarin staat: ALS de datum 28.06.18 is, dan wordt 2 ETH naar medewerker A verzonden. Dit betekent dat medewerkers altijd op tijd betaald zullen worden en dat zij nooit onderbetaald zullen worden. Het voordeel van het bedrijf is dat het allemaal geautomatiseerd is, waardoor ze veel tijd en geld besparen!

ICO’s

Als je een eigen project wilt starten dat een blockchain gebruikt, kun je je project op de blockchain van Ethereum bouwen, zoals we eerder zagen bij het bedrijf AXA. Het opstarten van een bedrijf is natuurlijk niet gratis. Hoe krijg je het geld dat je nodig hebt? Een zeer goede optie zijn ICO’s.
Een ICO (Innitial Coin Offering) is een crowdfunding-systeem voor nieuwe toepassingen die gebruikmaken van blockchain technologie. Je maakt een smart contract en een token voor dat slimme contract.

Stel je voor dat je een eigen blockchainproject wilt starten. Je wilt €10.000.000 inzamelen om je project te starten en je applicatie te bouwen – voor dit voorbeeld gaan we er vanuit dat €10.000.000 gelijk is aan 10.000 Ether. Je besluit dat je 100.000 van je tokens in het smart contract plaatst en dat elke token 0,1 Ether waard zal zijn.
Kortom, als je 100.000 tokens verkoopt, heb je de €10.000.000 die je nodig hebt: 100.000 x 0,1 ETH = 10.000 ETH.

De functie van het smart contract zou in dit geval dus zijn: als persoon A een X hoeveelheid ETH stuurt, dan krijgt persoon A (0,1 x) X hoeveelheid ETH aan tokens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top