Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Dogecoin (DOGE)? – Alles wat je moet weten!

Wat is Dogecoin (DOGE)? – Alles wat je moet weten!

dogecoin uitgelichte afbeelding

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Wat is Dogecoin?

Dogecoin (DOGE) is een cryptomunt die oorspronkelijk werd gemaakt als een grap, verwijzend naar een meme over een lachende Shiba Inu-hond die op internet veel populariteit kreeg.

Maar sinds de oprichting is de populariteit en waarde van de Dogecoin enorm gestegen. In de loop der jaren heeft zich een enorme online gemeenschap ontwikkeld met vele trouwe fans van de coin. De gemeenschap heeft een aantal ongelooflijke dingen gedaan met Dogecoin, van het gebruik van de cryptocurrency om fondsen te werven voor het Jamaicaanse bobsleeteam om naar de Olympische Winterspelen in Sochi te gaan tot het financieren van de aanleg van een waterput in Kenia om toegang te bieden tot drinkwater.

Rond december 2013 steeg de waarde van één Bitcoin voor het eerst boven $1000. De wereld begon cryptocurrency serieus te nemen. Billy Markus en Jackson Palmer dachten dat cryptocurrency té serieus werd genomen. Ze dachten dat crypto over plezier moest gaan en niet alleen over geld. Dus besloten ze om hun eigen munt te maken; Dogecoin.

De Doge-meme - Dogecoin

De site en het project zijn gemakkelijk te herkennen aan zijn mascotte, een Japanse shiba inu-hond. De nieuwe currency verspreide zich snel via het internet, doordat het team zeer slim gebruik maakte van de welbekende Doge-meme.

Wat begon als een kleine grap is nu een enorme crypto-community geworden. Dogecoin is algemeen bekend als de “vriendelijke” munt en dat is om een goede reden. Sinds het succes is Dogecoin bekend om zijn goede doelen en helpende hand voor de filantropie. De community-leden noemen zichzelf shibes.

Het team

Het Dogecoin team bestaat volledig uit vrijwilligers en heeft als doel om zijn klanten een lonende ervaring en uitstekende ondersteuning te bieden.

Dogecoin is opgericht door Jackson Palmer en “Shibetoshi Nakamoto” – een grap met de naam van de maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Zijn echte naam is Billy Markus en hij komt uit Oregon.

De hoofd-ontwikkelaar van de cryptocurrency is Max Keller en andere ontwikkelaars zijn Ross Nicoll en Patrick Lodder.

De Dogecoin Foundation website

De Dogecoin Foundation

De bovengenoemde community van de coin heeft tevens een non-profitorganisatie opgericht, genaamd de Dogecoin Foundation. De stichting heeft als doel om het gebruik van Dogecoin mogelijk te maken door middel van goodwill, promotie en liefdadigheidsinspanningen.

De Dogecoin Foundation zit gevestigd in Colorado, gecreëerd voor en door de leden van de wereldwijde community die openlijk diegenen ontvangt die ‘de liefde willen verspreiden met behulp van de magie van doge’. Deze organisatie is al ongeveer 6 jaar actief en opereert voornamelijk in de sector van de maatschappelijke en sociale verenigingen.

De community heeft in het verleden al meerdere goede daden verricht:

  • In 2014 haalde de community 50.000 dollar op om het Jamaicaanse bobslee-team naar de Olympische Spelen in Sotsji te sturen.    
  • Voor World Water Day (22 maart 2014) haalden loyale Shibes 30.000 dollar op om te helpen bij het bouwen van waterputten in de Tana-vallei, Kenia.     

Shibes hebben zelfs NASCAR (North American Stock Car Auto Racing) geprobeerd. In maart 2014 betaalde Shibes 55.000 dollar op om een bestuurder genaamd Josh Wise te sponsoren. Wise reed in een auto met Dogecoin-thema.

NASCAR in Dogecoin thema

De technologie achter Dogecoin

Dogecoin is gebouwd op de Litecoin blockchain, dat draait op een cryptografisch programma genaamd Scrypt. Dit betekent dat alle wijzigingen en updates van Litecoin ook van toepassing zijn op Dogecoin. Net als Litecoin is de tijd die het kost om een Dogecoin transactie te verwerken veel korter dan bij Bitcoin. bij Bitcoin is de verwachte bloktijd 10 minuten, bij Dogecoin slechts 1 minuut. De coin is ontworpen om meer dan 100 miljard munten te hebben, terwijl de totale hoeveelheid munten van Litecoin op 84 miljoen ligt en Bitcoin op 21 miljoen.

Dogecoin mining

Dogecoin werkt net als veel andere cryptocurrencies, waaronder Litecoin en Bitcoin, met een mining procedure. Dit houdt in dat Dogecoin een netwerk van computers (nodes) heeft die met elkaar verbonden staan. Het doel van de nodes is om transacties te valideren.

Naast validerende nodes zijn er ook mining nodes. Mining nodes valideren ook transacties, maar daarnaast voegen miners ook de transacties toe aan de blockchain. Dit doen de miners door extreem moeilijke, cryptografische puzzels op te lossen. De miner die als eerste de puzzel oplost, krijgt dan een soort ‘leiderschap’ over het volgende blok dat toegevoegd wordt aan de blockchain. Deze miner mag dan bepalen welke transacties worden meegenomen in dit blok.

Als een miner denkt de puzzel opgelost te hebben, stuurt hij zijn oplossing rond naar het gehele netwerk. De andere nodes in het netwerk controleren (valideren) dan of de oplossing klopt. Als de oplossing klopt mag die miner transacties toevoegen aan het volgende blok in de blockchain. De miner wordt vervolgens hiervoor beloond met DOGE (de coin van Dogecoin). Ook ontvangt de miner alle transactiekosten van de transacties die hij meeneemt in het blok.

De puzzel die de miners proberen op te lossen heeft een bepaalde moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad is zo ingesteld dat het de miners ongeveer 1 minuut kost om de puzzel op te lossen. Op die manier wordt er gemiddeld elke 1 minuut een nieuw blok toegevoegd aan de blockchain. De moeilijkheidsgraad wordt bij elk blok bijgesteld, om er zo voor te zorgen dat de ‘bloktijd’ altijd rond de 1 minuut blijft.

Blokbeloningen

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Litecoin hebben een eindige voorraad. De blokbeloning wordt uiteindelijk zo klein dat er geen nieuwe coin kan worden gemaakt. De ontwikkelaars van Dogecoin besloten echter om na blok 600.000 een permanente 10,000 DOGE per toegevoegd blok uit te geven. De blokbeloning ziet er als volgt uit:

  • Blok 1 t/m blok 99.999: 0-1.000.000 DOGE
  • Blok 100.000 t/m blok 144.999: 0-500.000 DOGE     
  • Blok 145.000 t/m blok 199.999: 250.000 DOGE     
  • Blok 200.000 blok 299.999: 125.000 DOGE     
  • Blok 300.000 t/m blok 399.999: 62.500 DOGE     
  • Blok 400.000 t/m blok 499.999: 31.250 DOGE     
  • Blok 500.000 t/m blok 599.999: 15.625 DOGE     
  • Blok 600.000+: 10.000 DOGE

Scrypt vs. SHA-265

Voor de cryptografische puzzels die de miners moeten oplossen wordt een zogenaamd ‘hashing algoritme’ gebruikt. Wanneer informatie door een hashing algoritme wordt gehaald, zal de informatie (de input) worden omgezet naar een reeks letters en cijfers (de output). De output zal voor de specifieke input altijd hetzelfde zijn. Als meerdere mensen dus dezelfde informatie ‘hashen’ zullen zij ook allemaal dezelfde reeks cijfers en letters krijgen. Hierdoor kan er dus a.d.h.v. de hash-output gezien worden of de input klopt, zonder dat er bekend gemaakt hoeft te worden wat de input is.

Een bekend hashing algoritme is SHA-256. SHA-256 wordt onder andere gebruikt door Bitcoin. Een eigenschap van dit hashing algoritme is dat miners hun computerkracht kunnen bundelen om zo meer kans te hebben om de cryptografische puzzel als eerste op te lossen. Het gevolg van deze eigenschap is de opkomst van ‘mining pools’.

Een groot nadeel hiervan is dat het voor ‘normale’ mensen moeilijk wordt om te concurreren met deze mining pools. Hierdoor wordt mining minder toegankelijk en minder gedecentraliseerd.

Om dit probleem tegen te gaan, werkt Litecoin, en dus ook Dogecoin, met het Scrypt algoritm. Terwijl Scrypt ook gebruik maakt van het SHA-265 algoritme, zijn de berekeningen dermate aangepast, dat het niet mogelijk is om computerkracht te bundelen. Dit zorgt ervoor dat mining zo toegankelijk en gedemocratiseerd mogelijk blijft. Toch is het zo dat in de praktijk de grote miners alsnog de overhand weten te houden.

Hoe koop je Dogecoin?

Als je DOGE wilt kopen zijn er zijn veel verschillende plekken waar je terecht kunt. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Dogecoin exchanges voor Nederland:

Hoe bewaar je Dogecoin?

Er zijn gelukkig voldoende DOGE wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit: het opslaan van DOGE (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Dogecoin wallets:

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven