Home / Academy / Mining / Crypto mining algoritmen – uitleg in een notendop

Crypto mining algoritmen – uitleg in een notendop

mining algoritmen hero afbeelding

Voor de meeste cryptocurrencies is mining een belangrijk onderdeel van de beveiliging van de blockchain. Het idee is dat miners transacties bundelen in blokken en deze gezamenlijk controleren en vastleggen in een algemene database.

Om de miners te motiveren worden er in het geval van Bitcoin ieder blok een aantal nieuwe bitcoins gecreëerd en betaald aan de miners. De miner die als eerst de oplossing kan vinden op een ingewikkelde rekensom mag het nieuwe blok toevoegen en de beloning claimen.

Naarmate er meer miners bijkomen in het netwerk wordt het moeilijker om een blok te “winnen”, waarmee de veiligheid van het netwerk toeneemt. Bitcoin is vandaag de dag het krachtigste computernetwerk ter wereld.

Voor de werking van crypto mining worden algoritmen gebruikt. Bitcoin mining werkt bijvoorbeeld met SHA-256 (Secure Hashing Algorithm). Sinds de creatie van Bitcoin zijn er veel andere mining algoritmen geïntroduceerd. Hieronder staan een aantal beschreven.

Mining algoritmen die worden toegepast

Ethhash

Dit is net als het SHA-256 van Bitcoin een Proof-Of-Work algortime. Er zijn veel verschillende cryptomunten die gemined kunnen worden met gebruik van Ethhash. Je kunt kiezen uit onder andere:

Lyra2REv2

Lyra2Rev2 is een Proof-Of-Work algoritme. Dit algoritme is opgebouwd uit een chain van verschillende hash functies. Met de nieuwste versie van het algoritme kan je in ieder geval de volgende cryptomunten minen:

Equihash

Het welbekende geheugen georiënteerde Proof-Of-Work algoritme genaamd Equihash stelt je in staat om onder andere de volgende cryptomunten te minen:

Cryptonight

Dit algoritme is zó ontworpen dat er geen specifieke mining hardware (zoals ASIC’s) gebruikt kan worden om te minen. Dit maakt het wat toegankelijker voor bijvoorbeeld GPU mining. Hieronder staan een aantal van de coins die je kunt minen met gebruik van dit algoritme:

NeoScrypt

Dit proof-of-work algoritme is een verbeterde versie van het Scrypt algoritme. Met gebruik van NeoScrypt kunnen (onder andere) de volgende cryptomunten gemined worden:

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven