Wat is Monero?
Monero (XMR) is een veilig, privé en niet-traceerbaar valutasysteem. Hiermee kan iedereen met een internetverbinding betalingen doen aan wie dan ook ter wereld. Het maakt gebruik van een speciaal soort cryptografie om ervoor te zorgen dat alle transacties 100% ontraceerbaar blijven. In een steeds transparantere wereld kun je begrijpen waarom zoiets als Monero wenselijk kan worden.
XMR heeft (net als andere cryptovaluta) veel groei doorgemaakt in de laatste jaren. Niemand weet of deze groei zich voorlopig nog door gaat zetten, maar het zou ons zeker niet verbazen als cryptovaluta als deze nog veel groter gaan worden in de toekomst. Het is een zeer ontwrichtende technologie die veel veranderingen teweeg zou kunnen gaan brengen.
Monero betekent geld in het Esperanto en is een fork van Bytecoin.
Monero en zijn community is toegewijd aan 3 kernwaarden:
Beveiliging
Gebruikers moeten Monero kunnen vertrouwen met hun transacties, zonder risico op fouten of aanvallen.
Privacy
Monero neemt privacy serieus. Het moet in staat zijn om gebruikers te beschermen in een rechtbank en, in extreme gevallen, van de doodstraf.
Decentralisatie
Monero streeft naar maximale decentralisatie.
Korte video over Monero (Engelstalig)
Een aantal eigenschappen van Monero
Monero is gebaseerd op een cryptografisch protocol dat is gericht op privacy, genaamd ring signatures. De belangrijkste eigenschap van de cryptomunt is het feit dat transacties niet koppelbaar of traceerbaar zijn.
De cryptomunt heeft geen voorafbepaalde block size (blokgrootte). Dit creëert flexibiliteit in gegevensbeheer en schaalbaarheid. Monero’s architectuur vereist veel meer cryptografie en gegevens rond transacties dan bijvoorbeeld Bitcoin.
Het heeft ook selectieve transparantie waarmee gebruikers, indien gewenst, bepaalde transacties zichtbaar kunnen maken (Bijvoorbeeld om de transactie te bewijzen).
Monero gebruikt ring signatures, ring-vertrouwelijke transacties en stealth-adressen om transacties op protocolniveau te versluieren om zowel afzenders als ontvangers te beschermen tegen afluisteraars.
Waarom Monero misschien wel beter is dan Bitcoin
Monero is in het leven geroepen om een aantal problemen die Bitcoin heeft op te lossen. Een van de grote nadelen van Bitcoin is het gebrek aan flexibiliteit bij de implementatie van nieuwe functies, waarvoor een bijna volledige netwerkupdate vereist is. Dit probleem wordt veroorzaakt door hard-gecodeerde beperkingen en natuurlijke elementen van het ontwerp (zoals blokfrequentie).
De traceerbaarheid van zowel transactiebedragen, als de afzender/ontvanger, kan publiekelijk automatisch met Bitcoin worden bekeken, tenzij specifieke stappen door de gebruiker worden genomen. Met Monero ben je geheel anoniem.
Het proof of work-algoritme (PoW) van Bitcoin heeft ook de oorspronkelijke Satoshi-visie van “één-CPU-één stem” geschonden met de komst van GPU- en Application Specific Integrated Circuit (ASIC) -hardware. Hierdoor kunnen miners een meerderheidscontrole (51% +) krijgen en vervolgens wijzigingen maken (net als een fork).
De block reward (de beloning die een miner krijgt voor het vinden van een blok) van Bitcoin wordt elke 4 jaar gehalveerd. Wanneer de beloning wordt gehalveerd, veroorzaakt dit een daling van de hoeveelheid hash in het netwerk. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het de mogelijkheid biedt om een dubbele bestedingsaanval te doen. Dit is een aanval waarin iemand 2 keer dezelfde munten uitgeeft (wat natuurlijk niet zou moeten kunnen gebeuren met een valuta).
De Bytecoin fork
Bytecoin is de eerste bekende implementatie van het CryptoNote-protocol met een geheel nieuw geproduceerde code. Monero gebruikte deze software om een ”betere” versie te maken. Maar waarom was dit nodig als er al een implementatie van was?
Het probleem met Bytecoin
Maarliefst 82% van de Bytecoin munten waren al gemined voordat de cryptomunt publiekelijk werd uitgegeven. Hierdoor hadden een paar ”lucky miners” opeens een groot deel van alle coins in handen. Dit veroorzaakt natuurlijk onrust. Het centraliseert de munt enorm.
Als reactie hierop is Monero ontstaan. De XMR munt zou op een eerlijke manier worden gedistribueerd over de mensen, zonder een groot deel eerst zelf te minen. Er zijn mensen die beweren dat Monero eigenlijk de enige grote cryptomunt is met een eerlijke distributie.
De technologie van Monero
De belangrijkste technologie achter Monero is een balans tussen de mogelijkheid voor de gebruiker om hun sleutels te besturen en privé te werken met beproefde beveiligingsmechanismen, terwijl ook flexibiliteit en ontwikkeling in het netwerk mogelijk is.
De standaardinstelling voor Bitcoin transacties is volledig transparant en pseudoniem als er geen stappen worden ondernomen om iemands identiteit en transacties (bijvoorbeeld met een VPN- en mengservice) te verbergen. Dit betekent dat, met voldoende middelen, je IP-adres kan worden verbonden met je persoonlijke identiteit.
De afzender beschermen met ring signatures
Ring-handtekeningen (hierboven weergegeven) zijn digitale handtekeningen waarbij verschillende ondertekenaars een transactie ondertekenen. Er is een gezamenlijk account. maar niemand weet wie de echte ondertekenaar is. Je hoeft diegene ook niet te kennen om zeker te kunnen zijn dat alles klopt. We vertrouwen op de cryptografie.
De afzender genereert een eenmalige bestedingssleutel en de ontvanger is de enige partij die het geld op basis van die sleutel kan detecteren en uitgeven.
Sleutels worden afgeleid van elke individuele uitgave, waardoor dubbele uitgaven kunnen worden voorkomen. Dit komt omdat er één unieke sleutel per uitgave op de blockchain is. Het is onmogelijk om zoiets te dupliceren en toch twee keer dezelfde munt uit te geven.
Ring Confidential Transactions (RCT) verbergt het verzonden bedrag
De afzender hoeft het totaal bestede bedrag niet openbaar te maken. De miners hebben genoeg informatie om de transactie te kunnen bevestigen. Hiermee kan de transactie als authentiek worden gevalideerd zonder de privacy van de gebruiker te verliezen.
Stealth-adressen maken de ontvanger incognito
Een verborgen adres, ook bekend als een eenmalige openbare sleutel, voorkomt dat geld van ontvangers wordt gekoppeld aan hun portemonnee. Dat adres kan door een derde partij worden gecontroleerd om te bewijzen dat de transactie heeft plaatsgevonden (Waarbij de verzender zijn sleutel openbaar deelt).
De ontvanger krijgt zijn geld via de private view-sleutel van de portemonnee die de blockchain scant. Nadat de portemonnee is gedetecteerd en opgehaald, wordt een privésleutel voor eenmalig gebruik gemaakt (overeenkomend met de openbare sleutel van de afzender).
De ontvanger kan die gelden nu uitgeven met behulp van zijn privé-uitgavenleutel. Dit gebeurt zonder dat de afzender, ontvanger of het afgehandelde bedrag openbaar is gelinkt.
Monero kopen – de beste exchanges voor Nederland
Er zijn veel verschillende plekken waar je Monero kunt kopen en verkopen. Doordat er zoveel opties zijn is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst met de beste Monero exchanges voor Nederland:
De beste Monero wallets
Ondanks dat Monero zo’n populaire cryptomunt is, zijn er maar weinig verschillende wallets die de cryptomunt ondersteunen. Het is onduidelijk wat de oorzaak hiervan is. Maar niet getreurd, er zijn een aantal goede wallets beschikbaar. De een wat gebruiksvriendelijker dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde functionaliteit – het opslaan en beheren van XMR coins. Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Monero wallets: