Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Ripple (XRP)? Alles wat je moet weten

Wat is Ripple (XRP)? Alles wat je moet weten

xrp-uitleg-hero

XRP in het kort

XRP is een digitale munteenheid, ook wel een cryptocurrency genoemd. Het bedrijf achter het project heet Ripple en is van plan om de financiële industrie te revolutioneren. Zij willen de financiële netwerken openbreken en alle kernpunten verbinden met de XRP ledger. Dit zou ervoor moeten zorgen dat vele overbodige kosten worden opgeheven en de snelheid van transacties enorm toenemen.

Ripple is zonder twijfel een van de populairste blockchain projecten van het moment. In december 2017 schoot de cryptomunt in een paar weken tijd van $0,22 naar $3,65! Ondanks dat XRP ondertussen wel weer flink is gedaald, is het nog steeds een van de grootste cryptocurrencies. 

Ripple staat onder andere bekend om een indrukwekkende lijst partnerschappen met banken en andere corporaties. Er is echter ook veel twijfel over Ripple’s cryptomunt. Een van de grootste punten van kritiek is dat het niet gedecentraliseerd zou zijn. In dit artikel lees je alles over Ripple en hoe je XRP het best kunt kopen, verkopen en bewaren.

Ripple, het Ripple netwerk en XRP

Ripple, het Ripple netwerk en XRP - de verschillen - het ripple netwerk

Om te beginnen is het van belang om even het verschil te behandelen tussen Ripple, de XRP ledger (het Ripple netwerk) en XRP. Deze onderwerpen worden namelijk vaak door elkaar gehaald. Ripple is het bedrijf zelf. Het bedrijf is de uitvinder van de XRP ledger en de XRP cryptomunt. De XRP ledger is een deels gedecentraliseerd en gedistribueerd betalingsprotocol dat opereert als ’s werelds eerste universele geldomzetter. Het staat iedereen op de wereld toe om wereldwijd valuta te handelen. Transacties gebeuren op een peer-to-peer netwerk en heeft dus geen brokers of tussenpersonen. De trades worden automatisch verwerkt door het netwerk. Wat de XRP ledger zo speciaal maakt, is dat het ingebouwde exchanges heeft. Ripple noemt dit ‘gateways’. En dit is waar de cryptomunt XRP in het spel komt.

Stel, je wilt vanuit Nederland €500 sturen naar je tante in de Verenigde Staten via de XRP ledger. Zodra je jouw geld naar de ledger stuurt, wordt het via een ‘gateway’ omgezet in XRP. Het Ripple netwerk zoekt vervolgens de goedkoopste, meest efficiënte gateway in de Verenigde Staten, om de cryptomunt om te zetten in dollars en op je tantes account te storten. Dit gebeurd allemaal in ongeveer 4 seconden en kost je vrijwel niets.

Naast dat XRP dus dient als Ripple’s cryptovaluta, functioneert het ook als een soort ‘anti-spam’ mechanisme. Accounts op de XRP ledger moeten namelijk verplicht een minimum aantal XRP hebben om transacties te kunnen toevoegen aan het netwerk. Dit gaat neppe transacties tegen. Een ander anti-spam mechanisme is de fee die bij elke transactie betaald moet worden.

Het verschil tussen Ripple en Bitcoin

Naast het feit dat Ripple en Bitcoin beide cryptomunten zijn, zijn er verder niet veel overeenkomsten. Een belangrijke eigenschap van Bitcoin is het wereldwijde netwerk van computers (nodes) die een gezamenlijk grootboek bijhouden. Transacties worden voorgesteld aan het netwerk en door middel van het oplossen van een wiskundige puzzel worden de transacties toegevoegd aan het grootboek (de blockchain van Bitcoin). De computer die de puzzel als eerst oplost, wordt beloond met Bitcoin. De rest van de computers valideren enkel dat de puzzel ook werkelijk goed is opgelost. De beloonde bitcoins worden ter plekke ‘gecreëerd’ en zo worden er steeds nieuwe bitcoins gemaakt. Dit proces wordt mining genoemd.

Het Ripple netwerk werkt anders. Wanneer er transacties worden voorgesteld aan het netwerk, wordt er door de nodes in het netwerk gestemd of de transacties valide zijn. Als meer dan 80% stemt dat de transacties valide zijn, worden ze toegevoegd aan het netwerk. De nodes krijgen hier echter geen beloning voor.
Daarnaast onderscheidt Ripple zich van Bitcoin omdat er geen nieuwe coins ‘gemined’ worden. Bij de creatie van de XRP ledger zijn er 100 miljard XRP gecreëerd, waarvan een deel is vrijgegeven. De rest is in handen van Ripple. Dit hebben ze vastgezet in de XRP ledger en elke maand komen er 1 miljard XRP vrij voor Ripple om uit te geven. In tegensteling van Bitcoin, is XRP dus ‘pre-mined’.

Een andere manier waarin Ripple zich onderscheidt van Bitcoin is de transactiesnelheid van de XRP ledger. Zoals hierboven al aangegeven worden transacties op de XRP ledger verwerkt in 4 seconden. Dit is ongelofelijk snel in vergelijking tot de 10 minuten die Bitcoin nodig heeft. Daarnaast kan de ledger maarliefst 1.500 transacties per seconde behandelen, met een maximum van 50.000 transacties per seconde. Dit is vergelijkbaar met VISA. Bitcoin kan maar 7 transacties per seconde behandelen.

Ripple in samenwerking met banken

Wie weleens op de website van Ripple heeft gekeken heeft vast en zeker gezien dat Ripple samenwerkt met een groot aantal banken. Ripple heeft verreweg het grootste portfolio van zakelijke partnerschappen van alle cryptocurrencies. Het is echter belangrijk om te noemen dat de meeste van deze banken niet gebruik maken van de XRP ledger of XRP. Ze gebruiken een product genaamd xCurrent. Dit is een protocol dan handig is voor het coördineren van betalingen tussen banken, maar hier komt de XRP ledger niet bij kijken.

Is Ripple gecentraliseerd?

Er is veel bezorgdheid over dat de XRP ledger niet gedecentraliseerd is. Ten eerste, zoals eerder al is aangegeven, is XRP ‘pre-mined’ en is het merendeel in handen van Ripple. Daarnaast is er ook bezorgdheid over de nodes van de XRP ledger. De nodes van Ripple gebruiken iets dat bekend staat als de Unique Node List (UNL) om andere vertrouwde nodes te vinden. Elke participant in het netwerk kan zijn eigen UNL hebben maar Ripple voorziet hen standaard van een lijst. Deze UNL bestaat alleen maar uit door Ripple geopereerde nodes. Het bedrijf heeft echter aangegeven dat zij bezig zijn met het langzaam vervangen van de Ripple-nodes voor 3e partij-nodes.

De XRP ledger is momenteel gecentraliseerd omdat de meeste nodes in het netwerk gebruik maken van Ripple’s standaard UNL. De nodes hebben natuurlijk wel altijd de optie om een eigen lijst samen te stellen. De nodes kiezen er dus voor om het netwerk centraal te houden.

McCaleb, van Ripple naar Stellar

Stellar is een grote concurrent van het Ripple netwerk. Beide netwerken delen dezelfde co-founder, Jed McCaleb. Wegens onenigheid met de andere executives van Ripple, besloot McCaleb Ripple te verlaten en zijn eigen netwerk te bouwen gebaseerd op de code van de XRP ledger. Hij noemde het project Stellar.

McCaleb, co-founder van Ripple en Stellar
McCaleb, co-founder van Ripple en Stellar

Stellar en de XRP ledger zijn ondertussen ver uit elkaar gelopen. Ondanks dat de basis vergelijkbaar is, zijn er ook belangrijke verschillen. Stellar werkt bijvoorbeeld met een andere manier van transacties valideren (Stellar heeft besloten een eigen validatie algoritme te bouwen). Ook is XLM (Stellars cryptocoin) een inflationaire valuta, waarbij de maximale voorraad met 1% toeneemt. Terwijl XRP juist deflationair is, met een vaste maximale voorraad.

Er zijn ook belangrijke verschillen in de missie en strategieën van de organisaties achter het Ripple netwerk en Stellar, Ripple en de Stellar foundation. Ripple focust zich vooral op het bouwen van business-to-business producten op de XRP ledger om zo banken en andere organisaties aan te trekken. Stellar focust zich op het bouwen van een open source programmeurs community.

XRP kopen – de beste Ripple exchanges voor Nederland

Als we het hebben over Ripple exchanges, praten we natuurlijk over de beste plek om XRP te kopen/verkopen. Omdat XRP een grote cryptocoin is, zijn hiervoor veel opties. Niet elke exchanges is echter even gebruiksvriendelijk en even goed te gebruiken in Nederland. Hieronder vind je een lijst met de beste Ripple exchanges voor Nederland:

XRP bewaren – de beste Ripple wallets

Als we het hebben over Ripple wallets gaat het uiteraard over crypto wallets waarmee je XRP kunt opslaan en uit kunt geven. Er zijn veel verschillende opties als het gaat om het veilig opbergen van je XRP. Hier een lijst met de beste Ripple wallets:

  1. Hardware wallet (Ledger, Trezor etc.)
  2. Edge
  3. Gatehub
  4. Toast Wallet
  5. Atomic Wallet
  6. Exodus
Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven