Home / Academy / Exchanges / Wat is een decentralized exchange? DEX uitleg en voorbeelden

Wat is een decentralized exchange? DEX uitleg en voorbeelden

wat-is-een-decentralized-exchange-dex-hero

Centrale beurzen zoals Coinbase en Binance houden voor miljarden euro’s in beheer voor hun klanten. Gebruikers vertrouwen hun bitcoin toe aan services van derden, waarvan exchanges de meest populaire zijn. Naast de vertrouwde exchanges die helaas wel eens slachtoffer worden van hackers, zijn er ook nog de handelsbeurzen die simpelweg crimineel zijn. In het wilde westen van cryptocurrency moet je echt goed oppassen wat je doet.

Toch blijft het noodzaak voor veel mensen om hun valuta te kunnen wisselen. Zou het niet mooi zijn als er een systeem was waar je digitale valuta kunt wisselen op een decentrale en vertrouwensloze manier?

Wat is een DEX

Een decentralized exchange (DEX) is een beurs die niet afhankelijk is van een derde partij om het geld van de klant te houden. In plaats daarvan vinden transacties rechtstreeks plaats tussen gebruikers (peer-to-peer) via een geautomatiseerd proces.

Decentrale beurzen brengen dus verandering aan de manier waarop geld beheerd wordt. Met deze nieuwe technologie kan je direct vanuit je persoonlijke wallet transacties uitvoeren en elke cryptovaluta kopen en verkopen. Dit systeem staat in contrast met het huidige gecentraliseerde model waarin gebruikers hun geld storten in een account wallet (centraal beheerd) en vervolgens transacties uitvoeren.

Voordelen van een decentrale exchange

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een decentralized exchange is dat je de veiligheid of eerlijkheid van de beurs niet hoeft te vertrouwen, aangezien je het geld zelf bewaard in je wallet en het niet door een derde partij wordt vastgehouden.

Een ander voordeel van het gedecentraliseerde model is de privacy die het biedt. Gebruikers zijn niet verplicht om hun persoonlijke gegevens aan iemand bekend te maken.

Bovendien wordt de hosting van gedecentraliseerde exchanges gedistribueerd via knooppunten (nodes), wat betekent dat er vrijwel geen risico is op downtime van de server.

Op bepaalde DEX’s kan je zelfs al met hefboom handelen door gebruik te maken van decentralized derivatives.

Verbeterpunten

Er zijn natuurlijk altijd nadelen te vinden bij een nieuwe technologie, dus ook bij de decentrale exchange (DEX). Zo is het (voor zover bij ons bekend) nog niet mogelijk om bepaalde functies die centrale exchanges wel kunnen bieden ook op de decentrale exchange te realiseren.

Als je een DEX vergelijkt met een centrale beurs, dan blijkt toch al snel dat centrale beurzen een stuk geavanceerder zijn dan decentrale exchanges. Ook wordt er veel minder gebruik gemaakt van een decentrale exchange dan bijvoorbeeld Coinbase met meer dan 20 miljoen gebruikers. Dit heeft als gevolg dat er een lage liquiditeit is op de meeste DEX’s en dat maakt het lastiger om de beste prijs te krijgen voor je crypto.

De blockchain technologie die decentrale exchanges mogelijk maakt staat nog in de kinderschoenen. Naar verloop van tijd zullen decentrale exchanges niet te onderscheiden zijn van de centrale variant. Dit zou ook het moment kunnen zijn dat de massa-adoptie begint.

Voorbeelden van decentralized exchanges (DEX’s)

Het is al mogelijk om gebruik te maken van decentrale exchanges. Hier zijn een aantal voorbeelden:

Uniswap

Uniswap is een gedecentraliseerde exchange waarmee gebruikers vrijwel alle cryptovaluta kunnen kopen en verkopen voor fiatgeld, zonder de noodzaak geld toe te vertrouwen aan derden of tussenpersonen, wat betekent dat de transacties rechtstreeks plaatsvinden tussen de koper en de verkoper. De decentrale beurs is gebouwd voor de Ethereum blockchain.

PancakeSwap

PancakeSwap is een decentrale exchange met CAKE als eigen valuta. Met behulp van het PancakeSwap platform kunnen gebruikers handelen in digitale valuta, zonder tussenkomst van een derde partij. Het platform biedt ook verschillende mogelijkheden voor gebruikers om hun cryptocurrencies aan het werk te zetten, zoals yield farming en staking.

Kyber Network

Kyber Network is een van de grootste platforms waarmee gebruikers digitale valuta kunnen verhandelen zonder tussenkomst van een derde partij. Deze DEX is professioneel gebouwd en werkt prima.

Wil je zelf een decentralized exchange uitproberen? Lees dan eerst ons artikel over hoe je een DEX kunt gebruiken.

De toekomst is veelbelovend

Nieuwe gedecentraliseerde beurzen worden momenteel ontwikkeld om ons de geavanceerde functies en het gebruiksgemak te bieden die we wensen. Door de inspanningen in het verleden en de inspanningen die nu worden geleverd, zien we de overweldigende behoefte aan gedecentraliseerde diensten waarmee gebruikers hun geld kunnen beheren. Het zal even duren, maar wie weet wordt straks alles van waarde verhandeld op een decentrale exchange!

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven