Wat is een decentrale exchange? De DEX uitgelegd

De eerste toepassing van blockchain technologie was Bitcoin. Een nieuwe vorm van geld en een wereldwijd digitaal betaalmiddel waar iedereen gebruik van kan maken. Het systeem van Bitcoin is peer-to-peer en daardoor is er geen tussenpersoon nodig zoals een bank wanneer je geld wilt versturen naar een andere rekening. Het netwerk wordt in stand gehouden door miners. Dit zijn talloze computers verspreidt over de wereld die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de transacties. Dit maakt het netwerk van Bitcoin onwijs decentraal, wat ons de zekerheid geeft dat problemen zoals censuur, fraude en andere niet mogelijk zijn.

Een betaalsysteem zonder tussenpersoon is natuurlijk een handige manier om geld over te maken, maar toch blijven veel mensen liever bij hun bank. Ook zie je dit terug bij de cryptocurrency exchanges. Centrale beurzen zoals Coinbase en Binance houden voor miljarden euro’s in beheer voor hun klanten. Men vertrouwt hun Bitcoin toe aan services van derden, waarvan exchanges de meest populaire zijn.

Gecentraliseerde beurzen zijn gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk te bereiken en bieden geavanceerde handelsfuncties zoals margehandel en financieringen. Er is echter ook een veiligheidsrisico. De ene exchange is veiliger dan de andere, maar toch blijven hacks iedere dag een grote dreiging voor de crypto wereld. Neem bijvoorbeeld de Bitfinex-hack. Bitfinex is een zeer hoog aangeschreven beurs voor de handel in digitale valuta, maar is in augustus 2016 slachtoffer geweest van een hack. Dit heeft ertoe geleid dat duizenden gebruikers hun spaargeld hebben verloren.

Naast de vertouwde exchanges die helaas wel eens slachtoffer worden van hacks, zijn er ook nog de handelsbeurzen die simpelweg crimineel zijn. In het wilde westen van cryptocurrency moet je echt goed oppassen wat je doet. Toch blijft het noodzaak voor veel mensen om hun valuta te kunnen wisselen. Zou het niet mooi zijn als er een systeem was waar je digitale valuta kunt wisselen op een decentrale en vertrouwenloze manier?

Wat is een decentrale exchange?

Een decentrale exchange (DEX) is een beurs die niet afhankelijk is van een derde partij om het geld van de klant te houden. In plaats daarvan vinden transacties rechtstreeks plaats tussen gebruikers (peer-to-peer) via een geautomatiseerd proces.

Dit systeem staat in contrast met het huidige gecentraliseerde model waarin gebruikers hun geld storten in een centrale wallet en vervolgens de uitwisselingen doen. Wanneer een gebruiker vraagt ​​om zijn geld op te nemen, worden deze terug geconverteerd naar de cryptocurrency die ze vertegenwoordigen en verzonden naar hun eigenaar.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een gedecentraliseerde exchange is de vertrouwenloosheid. Je hoeft de veiligheid of eerlijkheid van de beurs niet te vertrouwen, aangezien je het geld zelf bewaard in je persoonlijke wallet en het niet door een derde partij wordt vastgehouden.

Een ander voordeel van het gedecentraliseerde model is de privacy die het biedt. Gebruikers zijn niet verplicht om hun persoonlijke gegevens aan iemand bekend te maken, behalve als de uitwisselingsmethode bankoverschrijvingen betreft. In dat geval wordt je identiteit alleen bekendgemaakt aan de persoon die iets van je verkoopt of koopt.

Bovendien wordt de hosting van gedecentraliseerde exchanges gedistribueerd via knooppunten (nodes), wat betekent dat er vrijwel geen risico is op downtime van de server.

Minpunten

Er zijn natuurlijk altijd nadelen te vinden bij een nieuwe technologie, dus ook bij de decentrale exchange (DEX). Zo is het (voor zover bij ons bekend) nog niet mogelijk om bepaalde functies die centrale exchanges wel kunnen bieden ook op de decentrale exchange te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan margehandel, kredietverlening en stop loss orders.

Als je een DEX vergelijkt met een centrale beurs, dan blijkt toch al snel dat centrale beurzen een stuk geavanceerder zijn dan decentrale exchanges. Ook wordt er veel minder gebruik gemaakt van een decentrale exchange dan bijvoorbeeld Coinbase met meer dan 20 miljoen gebruikers. Dit heeft als gevolg dat er een lage liquiditeit is op de meeste DEX’s en dat maakt het lastiger om de beste prijs te krijgen voor je crypto.

De blockchain technologie die decentrale exchanges mogelijk maakt staat nog in de kinderschoenen. Het zal waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd zijn voordat een decentrale exchange niet te onderscheiden valt van de centrale variant. Dit zou ook het moment kunnen zijn dat de massa adoptie zal beginnen.

Voorbeelden van gedecentraliseerde exchanges

Hoewel er nog een lange weg te gaan is om volledig functionele en gebruiksvriendelijke DEX’s te bouwen, zijn er verschillende projecten die ons de basisfuncties en een alternatieve manier hebben gegeven om valuta’s te verhandelen. Dit allemaal terwijl we onze fondsen beschermen tegen hacks, diefstal en gebrekkige bedrijfsmodellen. Het is dus al mogelijk om gebruik te maken van decentrale exchanges. Hier zijn een aantal voorbeelden:

NXT: Nxt is een cryptoplatform (een van de eerste crypto 2.0-projecten) waarmee gebruikers activa kunnen uitgeven en verhandelen. Deze activa kunnen echter alleen worden ingewisseld voor de munt NXT en niet voor andere cryptocurrencies. Asset-to-asset exchange is ook niet mogelijk.

Bisq: Bisq (voorheen Bitsquare) is een gedecentraliseerde exchange waarmee gebruikers Bitcoin kunnen kopen en verkopen voor cryptocurrencies en nationale valuta zonder de noodzaak geld toe te vertrouwen aan derden of tussenpersonen, wat betekent dat de transacties rechtstreeks plaatsvinden tussen de koper en de verkoper. Bisq vertrouwt op een gedecentraliseerd, multi-signature escrow-systeem om ervoor te zorgen dat alle transacties eerlijk worden uitgevoerd.

Bitshares: Bitshares is een crypto-platform met een eigen valuta, Bitshares (BTS). Met behulp van het Bitshares-platform kunnen gebruikers handelen in BTS, Market Pegged Assets (een crypto-activum gekoppeld aan een andere valuta of commodity die altijd 100% of meer van zijn waarde heeft, ondersteund door de kernvaluta van BitShares, waarnaar ze op elk moment kunnen worden geconverteerd) en door de gebruiker uitgegeven activa (activa die door iedereen kunnen worden uitgegeven om aandelen, grondstoffen, valuta’s enz. te vertegenwoordigen).

Openledger: Openledger is de webgebaseerde versie van Bitshares, die op dezelfde onderliggende blockchain draait.

Ontwikkelingen

Nieuwe gedecentraliseerde uitwisselingen worden momenteel ontwikkeld om ons de geavanceerde functies en het gebruiksgemak te bieden die we wensen. Je hebt bijvoorbeeld de Waves Asset Exchange, een decentrale beurs die gebruikers in staat stelt om activa (inclusief asset-to-asset exchange), fiat-tokens en cryptocurrencies te verhandelen.

Door de inspanningen in het verleden en de inspanningen die nu worden geleverd, zien we de overweldigende behoefte aan gedecentraliseerde diensten waarmee gebruikers hun geld kunnen beheren. Het zal vast nog een lange tijd duren, maar wie weet wordt straks alles van waarde verhandeld op een decentrale exchange.

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Bitcademy.nl is het startpunt voor iedereen die interesse heeft in bitcoin, altcoins, blockchain en andere interessante onderwerpen op het gebied van cryptocurrency en digitale waarde.

Bitcademy logo footer

Doneer crypto

Bitcoin

3B9huZTHptMLLYJzvV5bcy2rgcogpey69U

Ether

0x6188B349967b5069b8037334e45a3036B2969d66

Partners

Help ons groeien door gebruik te maken van onze partnerlinks. De prijs die je betaald blijft hetzelfde, en wij verdienen een kleine commissie.

Wil je samenwerken? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

© 2017-2020 Bitcademy