Steeds meer mensen duiken in de wereld van crypto mining. In 2009 is een mysterieuze groep of persoon onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto begonnen met de lancering van de Bitcoin blockchain. Sinds 3 januari 2009 wordt ongeveer elke 10 minuten een nieuw blok gevonden en toegevoegd aan de Bitcoin blockchain. Dit proces is men al snel ‘mining’ gaan noemen. Er is zelfs een complete industrie ontstaan rond crypto mining, maar wat is mining nou precies en hoe werkt het? In dit artikel leer je alles over bitcoin mining, altcoin mining en meer. Neem rustig de tijd en word wijzer!
Wat is mining?
Mining is het proces waarbij transacties worden verwerkt en beveiligd in een cryptocurrency netwerk, zoals het Bitcoin netwerk. Dit gebeurt door middel van het oplossen van complexe wiskundige problemen, waarbij miners (mensen die crypto mining doen) hun computers gebruiken om deze problemen op te lossen. Als beloning hiervoor krijgen de miners een bepaald aantal cryptocurrency eenheden, zoals bitcoins.
Het doel van crypto mining is om transacties te verwerken en te beveiligen in het cryptocurrency netwerk, en om nieuwe eenheden van de cryptocurrency te creëren. Dit proces is belangrijk voor het onderhouden van het netwerk en het vertrouwen van gebruikers in de cryptocurrency.
Iedereen met geschikte hardware en toegang tot het internet worden gedaan. In het geval van bitcoin omvat het mining proces het samenstellen van de meest recente transacties in blokken en daarnaast het oplossen van een ingewikkelde rekensom. De miner die als eerst de rekensom oplost mag het blok toevoegen aan de blockchain en krijgt hiervoor een beloning. Deze beloningen stimuleren de miners om de blockchain veilig en up-to-date te houden.
Bitcoin mining
Om ervoor te zorgen dat het Bitcoin netwerk veilig en betrouwbaar blijft moeten mensen worden gemotiveerd om dit te doen. Deze motivatie komt in de vorm van nieuwe bitcoins en ook van transactiekosten die gebruikers van het Bitcoin netwerk betalen. Een groot netwerk van computers, verspreid over de hele wereld, beveiligen en onderhouden de Bitcoin blockchain. Zij zorgen ervoor dat alle transacties succesvol worden uitgevoerd en dat de blockchain veilig blijft.
De uitvinders van Bitcoin hebben een consensus-algoritme ontworpen genaamd het Proof-Of-Work algoritme (SHA-256). Dit betekent dat de mining computers een rekensom moeten oplossen voordat zij een blok met transacties mogen vastleggen en een beloning krijgen. Dit wordt ook wel het vinden van een blok genoemd. Net als een mijnwerker die de hele dag staat de hakken, zijn de computers constant berekeningen aan het doen.
Iedere keer als een nieuw blok wordt gevonden komen er een aantal nieuwe bitcoins in omloop. In 2009 was dit nog 50 bitcoins per blok, dus ongeveer elke 10 minuten werden 50 nieuwe coins gemined. Na de halving van 2024 is de beloning per blok nog maar 3,125 bitcoins. Op het moment van schrijven zijn de beloningen voor het vinden van een blok wel zo’n €150.000 waard. Het kan dus best de moeite waard zijn!
Video over bitcoin mining
Online bitcoin miner
Het is ook mogelijk om online bitcoins te minen. Je hoeft dan zelf geen hardware te kopen en laat alles over aan een bedrijf. Kost je wat van de opbrengst, maar kan best de moeite waard zijn. Deze vorm van mining wordt ook wel ‘cloud mining’ genoemd. Een van de grootste aanbieders van cloud mining is Genesis-Mining. Zij hebben grote mining installaties is IJsland en andere delen van de wereld.
Cloud mining maakt het voor iedereen mogelijk om geld te verdienen met mining. Je huurt de mining apparatuur van een cloud mining bedrijf en zij beheren verder alles voor je. Zo kan je dus investeren in mining en rustig je winst zien binnenstromen, zonder verder ook maar iets te hoeven doen! Een leuk idee, maar is het allemaal wel zo eerlijk? Lees meer over cloud mining.
Bitcoin mining wordt steeds moeilijker
De Bitcoin blockchain is zo ontworpen dat naarmate er meer miners bij komen, de moeilijkheidsgraad (difficulty target) omhoog gaat. De difficulty target is de moeilijkheid van de rekensom die moet worden opgelost om een blok te vinden. Wie nu nog winstgevend bitcoins wilt kunnen minen heeft gespecialiseerde hardware nodig.
Hieronder zie je een afbeelding van de historische bitcoin mining difficulty (moeilijkheid).
Altcoin mining
Sinds de creatie van Bitcoin zijn er veel andere cryptovaluta bij gekomen. Deze digitale valuta worden altcoins genoemd, oftewel alternatieve coins. Veel van deze cryptovaluta zijn niet erg onderscheidend van Bitcoin, maar sommige hebben geweldige verbeteringen kunnen aanbrengen op het concept van cryptogeld. Er zijn op dit moment meer dan duizend verschillende altcoins.
Altcoin mining levert vaak meer op dan bitcoin mining omdat de concurrentie minder zwaar is. Nou heb je natuurlijk wel wat geld nodig om te investeren in de nodige apparatuur, maar als alles op de juiste manier is geïnstalleerd verdien je het zo weer terug. Wil je berekenen wanneer je je miner weer hebt terugverdiend? Daar is de website whattomine.com een handige tool voor.
Mining pool
Welke cryptocurrency je ook gaat minen, het is vrijwel altijd verstandig om je aan te melden bij een mining pool. Tenzij je natuurlijk online gaat minen, dan hoef je verder niets te doen.
Wat is een mining pool?
Simpel gezegd bestaat een mining pool uit een groep miners die de mining inkomsten samen delen. De miners voegen als het ware hun computerkracht samen zodat de kans een stuk groter wordt dat zij samen een blok kunnen vinden. Iedere miner wordt beloond naar de rekenkracht (hashrate) die zijn of haar mining rig levert.
Als een van de miners een blok weet te vinden dan deelt het automatisch de beloning met de andere miners uit de pool. Door bij een mining pool te gaan wordt de kans dus ook aanzienlijk groter dat je een constante stroom aan inkomsten verdiend. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om individueel te gaan minen maar dat geeft een stuk minder zekerheid dan wanneer je deelneemt in een mining pool.
In het cirkeldiagram hieronder zie je het marktaandeel per mining pool (2018). AntPool is duidelijk de grootste met een marktaandeel van 25,2%.
Hoe kies je de juiste mining pool?
Hoe groter de mining pool, des te meer zekerheid dat je constant geld verdiend. De keerzijde is echter dat de verdiensten wat kunnen tegenvallen. Dit komt door het feit dat er zoveel andere miners zijn die ook moeten worden beloond en dat moet natuurlijk allemaal uit hetzelfde potje komen. Als je echter graag voor stabiliteit gaat dan is dit de beste keuze voor jou.
Als je kiest voor een wat kleinere mining pool, dan zijn de verdiensten meestal wat minder constant. Als iemand uit de pool echter een blok weet te vinden, dan is de beloning per miner wel een stuk hoger dan bij een grote mining pool. Het zou ook zomaar kunnen gebeuren dat je op een dag opeens een flinke beloning krijgt, omdat de pool veel meer blokken heeft gevonden dan normaal. Kleine mining pools geven dus wat minder zekerheid, maar kunnen potentieel wel voor meer verdiensten zorgen. Wil je het eenvoudig houden? Dan is NiceHash een goede optie.
Het is ook mogelijk om een mining installatie te verdelen onder meerdere mining pools. Zo kan je dus een beetje spelen met de verschillende opties die er zijn. Wil je kijken hoe andere mensen het doen? Check dan deze YouTube video over een redelijk professionele installatie bij iemand thuis.