Home / Academy / Mining / Bitcoin halving – Wat betekent het voor de toekomst?

Bitcoin halving – Wat betekent het voor de toekomst?

Wat is de Bitcoin Halving? En wat betekent het voor de toekomst?

Het is weer zover, de Bitcoin halving. De inflatie van bitcoin is 11 mei 2020 gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,75 BTC per blok. De volgende halving staat alweer voor de deur, maar wat betekent dit voor de toekomst? Gaat de prijs stijgen of juist dalen?

In dit artikel geven we een uitleg over de Bitcoin halving. Ook nemen we een kijkje in het verleden van bitcoin en proberen daarmee een beeld te schetsen van de mogelijke toekomst van de nog altijd nummer 1 cryptocurrency.

Wat is een Bitcoin halving?

Elke keer na 210.000 blokken wordt de inflatie van bitcoin gehalveerd. Dit komt neer op een cyclus van ongeveer 4 jaar, uitgaande van een gemiddelde bloktijd van 10 minuten.

In het verleden zijn de halveringen van de inflatie gecorreleerd met enorme stijgingen in de prijs van bitcoin. De eerste halvering, die plaatsvond in november 2012, zag een stijging van ongeveer €10 tot €1000. De tweede halvering vond plaats in juli 2016. De prijs bij die halvering was ongeveer €600 per bitcoin en op 16 december 2017 is die gestegen tot bijna €19.000. De prijs daalde in de loop van een jaar van deze piek tot ongeveer €3000, alsnog bijna 400% hoger dan de prijs vóór de halvering.

Voorspelbaar monetair beleid

De volgende afbeelding geeft een mooi beeld van het monetaire beleid van bitcoin. Het zijn voorgeprogrammeerde regels en niemand kan invloed uitoefenen op de creatie van nieuwe bitcoins. Daarentegen hebben centrale banken alle vrijheid om geld te printen. Best een groot verschil dus tussen fiatgeld zoals de euro en cryptogeld zoals de bitcoin. Men noemt bitcoin ook wel een deflatoire munt, omdat je historisch gezien steeds meer kunt kopen met een bitcoin. Het is zelfs de beste investering ooit gebleken.

bitcoin inflatie grafiek

Hoeveel bitcoins zullen er ooit bestaan?

In de eerste 4 jaar van het bestaan van bitcoin was de beloning per blok 50 bitcoin, beter bekend als de block reward. Deze beloning is voor de miner die een nieuw blok mag toevoegen aan de blockchain. Nu is die beloning nog maar 6,75 bitcoin. De block reward zal steeds verder zakken tot er in totaal 21 miljoen bitcoins zijn gemaakt. Naar verwachting zal dat punt op 7 mei 2140 bereikt worden. Vanaf dat moment verdienen miners alleen nog aan de transactiekosten.

Het genesis blok

3 januari 2009Satoshi Nakamoto mined het eerste blok en lanceert hiermee de bitcoin blockchain. Natuurlijk een historisch moment van epische proporties. Het aantal bitcoins dat wordt gecreëerd bij ieder blok staat voor de eerste 210.000 blokken vast op 50 BTC. Satoshi Nakamoto weet naar verluid zo’n 1 miljoen bitcoins te minen in het eerste jaar van het bestaan van de cryptocurrency. Tot op de dag van vandaag zijn er slechts een paar coins door Satoshi verstuurd, een ware hodler dus.

Wanneer is de Bitcoin halving?

Halving 2012

28 november 2012 – Na vier lange jaren vindt de eerste Bitcoin halving plaats. Een spannend moment voor degenen die toen al in die wereld zaten. De inflatie wordt verlaagd van 50 naar 25 bitcoin per blok (10 minuten). De prijs op het moment van de eerste Bitcoin halving was ongeveer €10 per bitcoin.

Halving 2016

9 juli 2016 – De tweede Bitcoin halving gaat gepaard met veel hype. Nog geen twee jaar geleden is prijs van bitcoin gestegen naar €1000 en veel nieuwe mensen hebben zich aangemeld bij het Bitcoin netwerk. De bitcoin block reward wordt verlaagd van 25 BTC naar 12,5 BTC. Steeds meer mensen die betrokken zijn bij de bitcoin beginnen nu echt de waarde van cryptocurrency in te zien.

Halving 2020

11 mei 2020 – Na een nieuwe hype-cyclus in 2017, gevolgd door een genadeloze daling van de prijs, is het weer zover. De block reward wordt gehalveerd van 12,5 naar 6,25 bitcoin. Op het moment van de halvering stond de prijs op ongeveer €8000. Er wordt natuurlijk veel gespeculeerd over wat deze Bitcoin halving met de prijs gaat doen. Sommige zeggen dat bitcoin de komende jaren kan stijgen tot wel €1.000.000!

Halving 2024

Een kijkje in de toekomst kan geen kwaad. We weten toch al wat de verlaging van de inflatie gaat zijn, namelijk 50%. De beloning voor ieder nieuw blok wordt opnieuw verlaagd, dit keer naar slechts 3,125 bitcoin. Wanneer de halving zal plaatsvinden is lastig te zeggen. Je kunt namelijk niet voorspellen hoelang het precies gaat duren voordat de miners alle 210.000 blokken toegevoegd hebben aan de blockchain.

Bekijk de bitcoin halving klok om precies te weten wanneer de volgende halving plaats zal vinden.

Conclusie

Als het verleden zich herhaald, lijkt erop dat de prijs van bitcoin ergens binnen de komende 4 jaar flink gaat stijgen en vervolgens ook afkoelt binnen deze 4 jaar. Vaak gebeurt niet precies hetzelfde als in het verleden, maar het lijkt er wel op. De toekomst rijmt op het verleden. De toekomst van bitcoin is ook afhankelijk van technologische ontwikkelingen zoals het lightning network. Er wordt gezegd dat het lightning network ervoor gaat zorgen dat er miljoenen transacties per seconde kunnen worden verwerkt (nu slechts 3-7). Dit zou een grote doorbraak zijn voor bitcoin en andere cryptovaluta.

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven