Home / Academy / Crypto Trading / Wat is een Bitcoin ETF?

Wat is een Bitcoin ETF?

Wat is een Bitcoin ETF?

Investeren in Bitcoin wordt voor steeds meer mensen toegankelijk. Door de jaren heen is het alsmaar eenvoudiger geworden om Bitcoin en andere cryptovaluta te kopen en verkopen via exchanges en brokers. Voor individuele investeerders is dit meestal voldoende, maar sommige instellingen kunnen alleen op een sterk gereguleerde manier deelnemen aan de crypto-markt. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) de oplossing hiervoor is.

Bitcoin ETF’s zijn bundels van activa die gekoppeld zijn aan Bitcoin en worden verhandeld op traditionele beurzen. Dit biedt traditionele beleggers toegang tot Bitcoin zonder daadwerkelijk BTC te hoeven bezitten.

Bitcoin ETF’s zijn al beschikbaar in Canada en de Verenigde Staten, wat heeft bijgedragen aan een grotere acceptatie van cryptocurrencies onder investeerders. Laten we nu eens onderzoeken wat een ETF precies inhoudt en welke impact dit op Bitcoin kan hebben.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een ETF is een exchange-traded fund, kortweg een beleggingsfonds dat de waarde van een onderliggend activum volgt. ETF’s bestrijken diverse sectoren en activaklassen, zoals bijvoorbeeld goud-ETF’s, die al decennialang de prijs van goud volgen.

Een Bitcoin ETF is simpelweg een exchange-traded fund samengesteld uit Bitcoin of activa die gelinkt zijn aan de prijs van Bitcoin. ETF’s vallen onder de regelgeving van financiële producten. Dit is de reden dat Bitcoin en andere cryptocurrency ETF’s worden verhandeld op traditionele markten zoals de NASDAQ of de New York Stock Exchange (NYSE), niet op een cryptocurrency exchange. Dit kan echter in de toekomst veranderen, aangezien de scheidslijn tussen traditionele financiën en de cryptowereld vervaagt.

Het voornaamste doel van Bitcoin ETF’s is om gewone beleggers, die niet vertrouwd zijn met het verhandelen van cryptocurrency, toegang te verschaffen tot Bitcoin via een vertrouwd financieel instrument.

Waarom is een Bitcoin ETF belangrijk?

Het is niet voor iedereen eenvoudig om Bitcoin te beheren, zeker niet voor grote investeerders. Grote financiële instellingen opereren anders dan individuele beleggers. Ze hebben een complex regelgevend kader en een uitgebreide financiële infrastructuur nodig om in deze industrie te kunnen opereren. Verwacht dus niet dat een BlackRock of een Goldman Sachs een hardware wallet gaat gebruiken om zijn cryptocurrencies te bewaren.

Hierdoor kan een ETF van onschatbare waarde zijn om de adoptie te vergroten en het potentiële investeerdersbestand uit te breiden. Het biedt deelnemers op de traditionele markten de mogelijkheid om blootstelling aan de prijs van Bitcoin te krijgen, zonder zich druk te hoeven maken over de technische details van het fysieke bezit van de munten.

Bovendien kan een Bitcoin ETF, naast Bitcoin zelf, een assortiment aan activa bevatten, variërend van Ethereum tot Apple. Dit geeft beleggers het voordeel dat zij eenvoudig hun beleggingen kunnen diversifiëren.

Een kort overzicht van Bitcoin ETF’s

Historisch gezien werden de meeste ETF aanvragen afgewezen vanwege zorgen over de volatiliteit, de ongereguleerde aard van de Bitcoin-markten en hun gevoeligheid voor potentiële marktmanipulatie. Hoewel deze zorgen tot op zekere hoogte gerechtvaardigd zijn, zijn ze waarschijnlijk ook van toepassing op vele andere financiële markten waarin al ETF’s bestaan.

Wanneer men spreekt over Bitcoin ETF’s, doelt men doorgaans op ETF’s die actief zijn op Amerikaanse markten. ETF’s zijn echter beschikbaar op diverse wereldwijde markten. Zo werd de allereerste Bitcoin ETF, bekend als de Purpose Bitcoin ETF, gelanceerd op de Canadese aandelenmarkt en wordt verhandeld op de Toronto Stock Exchange onder de ticker BTCC.

In oktober 2021 keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een aanvraag goed om de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) te noteren op de NYSE.

Zo blijkt dat de crypto-markt met de dag volwassener wordt. In de nabije toekomst zullen er ongetwijfeld meer Bitcoin ETF’s bijkomen die op verschillende manieren blootstellingen bieden aan Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Wat is een Bitcoin-futures ETF?

Niet alle Bitcoin ETF’s zijn gebaseerd op fysieke Bitcoin (ook wel bekend als Bitcoin physical ETF’s). Veel Bitcoin ETF’s, zoals BITO, maken gebruik van Bitcoin-futurescontracten als onderliggende activa.

De SEC heeft tot op heden de voorkeur gegeven aan futures-ETF’s die verbonden zijn aan de Bitcoin-futures van de Chicago Mercantile Exchange (CME), een gereguleerd financieel instrument. Bitcoin-futures ETF’s maken gebruik van de prijs van de Bitcoin Reference Rate (BRR) van de CME in plaats van de spotprijs. Dit betekent dat het enige verschil tussen een Bitcoin physical ETF en een Bitcoin futures ETF de prijsinformatie is.

Is het verstandig om te investeren in een Bitcoin ETF?

Is een Bitcoin ETF het juiste financiële instrument voor jou om te investeren in Bitcoin? Als je gewoon je spaargeld wilt beschermen tegen de inflatie van de euro, kan je misschien beter gewoon Bitcoin kopen.

Nota bene maakt bitcoin het mogelijk om je eigen bank te worden en daardoor meer controle te krijgen over je financiën. Bovendien zijn er talloze manieren waarop je rendement kunt behalen of leningen kunt afsluiten tegen jouw Bitcoin.

Er zijn echter ook voordelen aan het investeren in een Bitcoin ETF ten opzichte van directe investeringen in Bitcoin. Enkele van deze voordelen zijn:

  1. Gemakkelijke toegang: Een Bitcoin ETF biedt beleggers de mogelijkheid om indirect in Bitcoin te investeren via traditionele beleggingsplatforms. Dit maakt het investeren in Bitcoin toegankelijker voor mensen die niet vertrouwd zijn met cryptocurrency exchanges.
  2. Diversificatie: Sommige Bitcoin ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om te diversifiëren over meerdere cryptocurrencies of activa. Hierdoor kunnen beleggers profiteren van verschillende crypto-activa zonder afzonderlijke wallets te beheren.
  3. Liquiditeit: ETF’s worden verhandeld op beurzen waar meestal voldoende liquiditeit aanwezig is. Beleggers kunnen gemakkelijk in- en uitstappen, in tegenstelling tot directe investeringen in Bitcoin via een exchange, waarbij het proces complexer kan zijn.
  4. Regulering: Bitcoin ETF’s worden beheerd door financiële instellingen die vaak onderworpen zijn aan strenge regelgeving. Dit kan het risico op fraude verminderen.
  5. Belastingvoordelen: Afhankelijk van de locatie en fiscale regelgeving kunnen investeerders mogelijk profiteren van belastingvoordelen bij het investeren in Bitcoin via een ETF. Raadpleeg een belastingadviseur voor specifieke informatie hierover.
  6. Geen zorgen over opslag en beveiliging: Het beheer van Bitcoin vereist dat beleggers de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om hun activa veilig op te slaan en te beveiligen. Met een ETF hoef je je geen zorgen te maken over privésleutels, portefeuillebeveiliging en opslagproblemen.

Maar er zijn ook nadelen aan investeren in Bitcoin ETF’s, zoals beheerkosten en hoe afhankelijk je bent van de prestaties van het fonds. Voordat je besluit te investeren in een Bitcoin ETF of direct in Bitcoin, moet je je eigen financiële doelen en risicobereidheid overwegen. Het is verstandig om advies te vragen voordat je een investering doet.

Tot slot

Bitcoin ETF’s stellen investeerders op traditionele markten in staat om op een gereguleerde manier blootstelling aan Bitcoin te krijgen. Het zou kunnen leiden tot een grotere institutionele adoptie van cryptocurrency als activaklasse. Nu de basis is gelegd in Canada en de Verenigde Staten, kunnen we slechts speculeren over de belangstelling van beleggers.

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven