Home / Academy / Exchanges / Wat is Uniswap (UNI) en hoe werkt het?

Wat is Uniswap (UNI) en hoe werkt het?

Wat is Uniswap (UNI) en hoe werkt het?

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Uniswap is een opvallende naam in wereld van crypto en blockchain. Dit decentrale exchange platform heeft invloed gehad op de manier waarop cryptocurrency verhandelen op de blockchain. In dit uitgebreide artikel gaan we Uniswap verkennen, van de basisprincipes tot de geavanceerde mogelijkheden. Je zult leren hoe het werkt en waarom het zo’n belangrijke bijdrage levert aan de groeiende wereld van decentralized finance (DeFi).

Wat is Uniswap?

Uniswap, opgericht in 2018 door Hayden Adams, is een open-source decentralized exchange protocol dat draait op Ethereum. Het doel ervan is om een geautomatiseerde markt te bieden waar mensen cryptocurrencies kunnen ruilen zonder tussenpersonen of traditionele beurzen. Dit betekent dat Uniswap het gemakkelijk maakt voor gebruikers om cryptocurrencies rechtstreeks met elkaar te ruilen en liquiditeit toe te voegen aan deze markt.

Uniswap heeft zich inmiddels uitgebreid naar verschillende blockchain netwerken, waaronder Arbitrum, Optimism, Polygon, Binance Smart Chain (BNB Chain), Avalanche en Celo. Deze uitbreiding naar meerdere netwerken heeft het bereik van het platform vergroot en heeft geleid tot meer liquiditeit en mogelijkheden voor gebruikers. Het maakt het ook gemakkelijker om te handelen in tokens op verschillende blockchain netwerken zonder de noodzaak van ingewikkelde conversies.

Wat doet Uniswap?

Uniswap is in de kern een gedecentraliseerde cryptocurrency exchange, maar het verschilt op een aantal manieren van traditionele exchange platforms. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Geen orderboeken: In plaats van een orderboek te gebruiken om kopers en verkopers bij elkaar te brengen, maakt Uniswap gebruik van een geautomatiseerd liquiditeitsprotocol dat op smart contracts draait. Dit betekent dat gebruikers altijd tegen een vaste prijs kunnen handelen zonder te wachten op overeenkomende orders.
  • Liquidity providers: Uniswap werkt met liquidity providers (LP’s) die hun cryptocurrency in zogenaamde pools vergrendelen. Deze LP’s verdienen vergoedingen op basis van de hoeveelheid liquiditeit die ze bijdragen. Hierdoor kan iedereen liquiditeit verschaffen en beloond worden voor hun deelname.
  • Eenvoudig in gebruik: Uniswap is ontworpen met gebruiksvriendelijkheid in gedachten. Het is toegankelijk voor zowel beginnende als ervaren handelaren, zonder dat je een account hoeft aan te maken of je identiteit hoeft te verifiëren.

Hoe werkt Uniswap V2?

Uniswap heeft meerdere versies uitgebracht, en een van de meest opvallende is Uniswap V2. Deze update brengt aanzienlijke verbeteringen met zich mee ten opzichte van de oorspronkelijke V1 versie, waaronder:

Een belangrijke verbetering in V2 is de introductie van oracle ondersteuning. Dit betekent dat Uniswap V2 gegevens kan halen uit externe bronnen, zoals de prijzen van andere tokens. Deze externe gegevens helpen bij het verfijnen van de prijsvorming en verbeteren de nauwkeurigheid van de prijsinformatie.

Een andere interessante functie van Uniswap V2 is de Flash Swap technologie. Dit stelt gebruikers in staat om tokens te lenen zonder de noodzaak van een onderpand. Het geeft nieuwe mogelijkheden voor handelaren die zoeken naar kansen voor arbitrage.

Uniswap V2 biedt ook verbeteringen in liquidity pool management. Liquidity providers (LP’s) hebben nu meer controle over hun bijdragen aan de pools. Dit geeft hen de mogelijkheid om hun liquiditeit efficiënter te beheren en risico’s te verminderen.

Het belang van de UNI token

uniswap-uni-coin-logo
UNI

De UNI token is de native cryptocurrency van Uniswap en speelt een centrale rol in het platform. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van UNI:

Governance: UNI holders hebben zeggenschap over het bestuur van Uniswap via een proces dat bekend staat als “governance voting.” Dit betekent dat ze beslissingen kunnen nemen over protocolverbeteringen, handelstarieven en andere belangrijke kwesties die van invloed zijn op het protocol.

Beloningen voor LP’s: UNI wordt vaak gebruikt als een beloning voor liquidity providers. Zij ontvangen UNI tokens als een stimulans om liquiditeit te verschaffen, wat bijdraagt aan de diepte van de liquidity pools. Hierdoor kunnen gebruikers efficiënter handelen.

Beloningen voor gebruikers: In het verleden heeft Uniswap ook UNI tokens uitgedeeld aan actieve gebruikers van het platform door middel van een token airdrop. Dit heeft bijgedragen aan een grotere betrokkenheid en acceptatie van het platform binnen de crypto community.

Handelsparen: UNI kan worden verhandeld op verschillende cryptocurrency exchanges tegen andere cryptocurrencies en fiat-valuta. Het heeft ook liquiditeit in verschillende Uniswap pools, wat betekent dat gebruikers UNI tokens kunnen verhandelen zonder afhankelijk te zijn van externe beurzen.

UNI token holders en deelname

Het bezitten van UNI tokens stelt gebruikers in staat om deel te nemen aan de besluitvorming en governance van Uniswap. UNI tokenhouders kunnen voorstellen doen en stemmen over belangrijke kwesties die het platform beïnvloeden. Deze decentrale benadering van governance is een van de kernprincipes van Uniswap en DeFi in het algemeen, waarbij gebruikers directe controle hebben over het protocol.

De UNI token vertegenwoordigt dus niet alleen een financiële waarde, maar ook een vorm van zeggenschap en betrokkenheid bij de toekomst van het Uniswap protocol. Dit heeft bijgedragen aan de sterke gemeenschap die is ontstaan rondom het platform.

Geschikte wallets voor Uniswap

Welke wallet heb je nodig voor Uniswap? Zoals eerder genoemd is Uniswap beschikbaar op verschillende netwerken. Het gebruik ervan vereist een geschikte wallet die compatibel is met een of meerdere van deze netwerken. Hier zijn enkele populaire opties:

MetaMask

MetaMask is een van de meest gebruikte wallets voor Uniswap en andere DeFi platforms. Het is een app en een browserextensie waarmee je eenvoudig kunt inloggen en transacties kunt uitvoeren. Het ondersteunt verschillende blockchain netwerken, waaronder Ethereum en BNB Chain.

Trust Wallet

Trust Wallet is een populaire mobiele wallet en browserextensie die beschikbaar is voor zowel iOS als Android. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface en ondersteunt verschillende blockchain netwerken, waaronder Ethereum, BNB Chain en meer. Trust Wallet is een handige optie voor gebruikers die graag onderweg toegang hebben tot Uniswap en andere DeFi-services.

Ledger

Als beveiliging jouw hoogste prioriteit is, overweeg dan het gebruik van hardware wallets zoals Ledger Nano S of Ledger Nano X. Deze hardware wallets bieden een extra beveiligingslaag door je privésleutels offline te bewaren. Ze kunnen worden verbonden met Uniswap en andere DeFi platforms via compatibele wallets.

Coinbase Wallet

Coinbase Wallet is een mobiele wallet die wordt aangeboden door de bekende cryptocurrency exchange Coinbase. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om volledige controle te hebben over hun eigen privésleutels en is compatibel met diverse blockchain netwerken.

WalletConnect

WalletConnect is een protocol dat het mogelijk maakt om externe wallets te verbinden met Uniswap en andere DeFi platforms via een QR-code of deep link. Met WalletConnect kun je inloggen met verschillende compatibele wallets, waardoor je meer flexibiliteit hebt bij het beheren van je activa.

Het kiezen van de juiste wallet hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren, of je nu op zoek bent naar gebruiksgemak, beveiliging of compatibiliteit met meerdere netwerken. Het is belangrijk om te zorgen dat je wallet compatibel is met het specifieke netwerk waarop je van plan bent te handelen voordat je begint met Uniswap en andere DeFi activiteiten.

Hoe handelen op Uniswap?

Hoe handelen op Uniswap? Interface voorbeeld

Het handelen op Uniswap is een relatief eenvoudig proces. Hier zijn de basisstappen om aan de slag te gaan met Uniswap op het Ethereum netwerk:

  1. Kies een wallet: Voordat je kunt handelen heb je een geschikte wallet nodig, zoals MetaMask, Trust Wallet, of Ledger. Zorg ervoor dat je voldoende ETH in je wallet hebt om de transactiekosten te dekken.
  2. Ga naar Uniswap: Ga naar de website en verbind je Ethereum wallet met het platform.
  3. Selecteer tokens: Kies welke tokens je wilt verhandelen. Het platform ondersteunt een breed scala aan cryptocurrencies.
  4. Swap tokens: Voer het bedrag in dat je wilt ruilen en bekijk de geschatte prijs en transactiekosten. Bevestig de transactie en wacht tot de blockchain deze verwerkt.
  5. Transactie voltooid: Zodra de transactie is bevestigd, zijn de nieuwe tokens beschikbaar in je wallet.

Soms moet je de nieuwe tokens handmatig toevoegen voordat je deze kunt zien in je wallet. Dit doe je door het contractadres van de token in te voeren. Deze kun je makkelijk vinden via een blockchain explorer zoals Etherscan.

Conclusie

Uniswap heeft de wereld van financiën op zijn kop gezet door een decentrale, gebruikersgerichte benadering te introduceren. Het platform biedt een eenvoudige manier om cryptocurrencies te ruilen en liquiditeit te verschaffen zonder tussenpersonen. Als je de wereld van DeFi wilt verkennen of gewoon op zoek bent naar een alternatief voor traditionele exchanges, dan is Uniswap een platform dat je zeker in overweging moet nemen. Vergeet echter niet dat de cryptomarkt risicovol is en het verstandig is om je eigen onderzoek te doen voordat je beslissingen neemt.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven