Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Tether (USDT)? Een complete uitleg

Wat is Tether (USDT)? Een complete uitleg

tether-usdt-uitleg-hero

Tether in het kort

Tether (USDT) is een cryptocurrency die de waarde van de Amerikaanse dollar weerspiegelt. Het idee was om een stabiele cryptocurrency te creëren die als digitale dollar kan worden gebruikt. Met Tether kan je dus profiteren van de voordelen van blockchain technologie, zonder de hoge prijsfluctuaties die vaak mensen tegenhouden om bijvoorbeeld bitcoin te gebruiken als een betaalmiddel.

Munten die het doel dienen om een stabiele dollarvervanger te zijn, worden ‘stable coins’ genoemd. Tether is de populairste stabiele munt en is tegenwoordig zelfs op veel exchanges geïntegreerd als de vervanger voor de Amerikaanse dollar.

Hoe werkt Tether?

Volgens de officiële website tether.to converteren zij cash geld in digitale valuta, om de waarde van de munt te verankeren of te “binden” aan de prijs van nationale valuta’s zoals de Amerikaanse dollar, de euro en de yen. Net als andere cryptovaluta maakt het gebruik van blockchain technologie.

In tegenstelling tot andere cryptomunten is Tether (volgens het bedrijf dat erachter zit) gedekt door investeringen en Amerikaanse dollars die zij in reserves vasthouden. Elke Tether wordt dus ondersteund door dollars die in reserve worden gehouden met een verhouding van 1:1. Dit zou het vertrouwen moeten wekken dat de cryptocurrency stabiel is. Veel mensen zien de instabiliteit van cryptovaluta als een groot probleem in de cryptocurrency wereld. Deze “stable coin” is dus best een waardevolle toevoeging.

In de ideale wereld zou 1 Tether op alle beurzen op $ 1 verhandeld moeten worden. In de praktijk schommelt de prijs echter enigszins.

Het gebruik van Tether (USDT)

De belangrijkste functie van Tether is dat het enige stabiliteit biedt aan de nogal volatiele crypto markt. Soms gaan coins namelijk met wel honderden procenten omhoog en verliezen vervolgens weer een groot deel van de waarde. Ook biedt het de mogelijkheid aan exchanges die niet in dollars kunnen handelen om deze token toe te voegen aan hun platform zodat het toch een soort dollar-equivalent heeft. 

Amerikaanse dollars kan je nu dus in een cryptomunt veranderen die in theorie dezelfde waarde zou moeten behouden als de dollar. Dit kan zelfs wanneer je op een exchange zit die niet in fiat handelt, wat eigenlijk best een groot probleem is, vanwege de regels die op deze manier worden omzeilt. 

Veel beurzen bieden ook USDT als een handelspaar, waardoor je veel verschillende cryptomunten direct kunt kopen met een munt die de Amerikaanse dollar (USD) weerspiegelt. Vaak wordt Tether gebruikt als een soort toevluchtsoord voor als het wat minder gaat met bijvoorbeeld de bitcoin of als de prijsschommelingen weer eens gigantisch zijn.

Tether website screenshot

Eventuele problemen met Tether (USDT)

Tether is een gecentraliseerde cryptomunt. Hoewel het op de blockchain werkt, heeft niet iedereen toegang tot het grootboek. Je kan dus niet gemakkelijk verifiëren of alles gaat zoals is beloofd. In plaats daarvan wordt iedereen gevraagd om vertrouwen te hebben in het bedrijf achter de munt. Dit is best ironisch, omdat het hele idee van cryptocurrency juist is ontstaan om het probleem van centralisatie en vertrouwen op te lossen. 

Er is dus enige bezorgdheid over de gecentraliseerde aard van Tether en over het feit dat het publiek geen manier heeft om het systeem volledig te verifiëren. Dit heeft Tether wel geprobeerd aan te tonen, maar het blijft vooralsnog onduidelijk of 1 Tether wel echt gekoppeld is aan 1 Amerikaanse dollar. Dit geeft veel onzekerheid. Er zijn mensen en organisaties die het bedrijf achter de cryptomunt ervan verdenken dat zij slechts een deel in reserve houden van de totale hoeveelheid dollars die zijn omgezet in USDT. 

Er is vraag, dus er is aanbod

Omdat we momenteel allemaal gebruik maken van gecentraliseerde exchanges en we deze uitwisselingen nodig hebben om toegang te hebben tot de handel in crypto, kunnen we natuurlijk zeggen dat USDT precies is waar we zelf om hebben gevraagd. Uiteindelijk maakt hun gecentraliseerde aard hen niet slecht. Het plaatst ze simpelweg meer in de categorie met Ripple dan met Bitcoin.

Tether blijft een zeer nuttig middel vanwege zijn constante waarde, de functie om direct te worden verhandeld met vele crypto’s op de grootste crypto-exchanges ter wereld, en zijn vermogen om liquiditeit aan exchanges te bieden.

De beste Tether wallets

De cryptocurrency exchanges die Tether (USDT) ondersteunen hebben een ingebouwde wallet waar je Tether kunt opslaan. Als je USDT tokens voor langere tijd wilt bewaren is het misschien een goede optie om gebruik te maken van de tether.to wallet

tether-wallet

Hoe gebruik je de Tether.to wallet?

Hier is een simpel stappenplan voor het bebruiken van het tether.to platform:

Stap 1: maak een account aan

Stap 2: voordat je het account kan gebruiken moet je 2-FA toevoegen. Dit zorgt voor een extra veiligheidslaag op je account. Dit activeer je op de ”Security page”. Je kan kiezen uit twee opties: Google Authenticator of SMS verificatie. Kies wat voor jou het beste is en stel het in.

Stap 3: nu is je account goed beveiligd. De volgende stap is om je E-mailadres te verifiëren. Ga naar je inbox en klik op de mail die je als het goed is zojuist hebt gekregen van tether.to. Klik in de mail op ”Verify email”.

Stap 4: voordat je geld kunt storten moet je je identiteit verifiëren. Dit doe je in je account onder ”Verification”. Je bent waarschijnlijk een individu dus moet je kiezen voor ”individual verification”. Als je een bedrijf bent kies je voor ”Corporate verification”. Scroll naar beneden en lees de informatie. Klik vervolgens op ”Continue”.

Stap 5: voltooi alle secties die worden weergegeven om je account volledig te verifiëren. Klik op ”Begin” om te beginnen. Als je eenmaal geverifieerd bent kan je verder met de volgende stap.

Stap 6: klik op ”Add funds”. Hier zie je een bitcoin adres die je kan gebruiken om bitcoin of USDT te ontvangen. Als je geld wilt storten met je bankaccount, klik dan op ”Fund from bank”. Wil je bitcoin of USDT verzenden? Klik dan op ”Send funds”. Als laatste optie kan je bitcoin voor USDT omwisselen en vice versa. Dit doe je door naar ”Convert” te gaan.

Dat is eigenlijk alles wat erbij komt kijken! Wil je toch liever je USDT coins in een exchange wallet opslaan? Kijk dan hieronder bij de beste Tether exchanges voor Nederland.

Waar kan je het best USDT kopen?

Er zijn veel verschillende plekken waar je Tether (USDT) kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Tether exchanges voor Nederland:

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven