Home / Cryptocurrency exchanges

Cryptocurrency exchanges

Hieronder zie je een overzicht van cryptocurrency exchanges en brokers waar je crypto kunt kopen, verkopen, opslaan en traden. Bekijk in het tabel de meest belangrijke informatie en lees onze uitgebreide reviews als je meer wilt weten over een specifieke cryptocurrency exchange of broker.

Als je nog niet bekend bent met cryptocurrency, dan raden wij aan om eerst onze introductie tot crypto te lezen.

ExchangeiDealValutaHefboomKostenMeer info
bitvavo-logoBitvavo✔️200+0,03-0,25%Lees meer
bybit-logo-donkerBybit✔️800+✔️0-0,1%Lees meer
FinstFinst✔️100+0,15%Lees meer
kucoin-logoKuCoin700+✔️0,1%Lees meer
anycoin-direct-logoAnycoin Direct✔️75+0,25%Lees meer
bcm-logoBCM✔️150+1%Lees meer
bitpanda-logoBitpanda✔️300+1,49%Lees meer
binance-logoBinance500+0-0,1%Lees meer
okx-logoOKX99+✔️0-0,1%Lees meer
crypto-com-logoCrypto.com450+0-1%Bezoek website
coinbase-logoCoinbase✔️25+0-4%Lees meer
phemex-logoPhemex35+✔️0,1%Bezoek website
changelly-logoChangelly99+0,5% Lees meer
bittrex-logoBittrex99+0,2% Lees meer
huobi-logoHuobi99+✔️0,2% Lees meer
bitfinex-logoBitfinex50+✔️0-0,2% Lees meer
poloniex-logoPoloniex99+✔️0-0,25% Lees meer
hitbtc-logoHitBTC300+✔️0,1% Lees meer

Hoe werkt een cryptocurrency exchange?

Op cryptocurrency exchanges komen kopers en verkopers samen om te handelen in cryptovaluta. Hier worden de prijzen bepaald en de deals gesloten. Er kan veel geld worden verdiend met de handel in cryptocurrency, maar er zijn ook zeker risico’s die erbij komen kijken. De cryptomarkt is nog erg volatiel en dat zorgt ervoor dat in korte tijd grote winsten, maar ook verliezen kunnen worden gemaakt. Kijk dus goed uit en investeer alleen met geld dat je je kunt veroorloven om te verliezen.

Het verschil tussen een exchange en een broker

Een cryptocurrency broker maakt het zo eenvoudig mogelijk om traditionele valuta zoals de euro om te wisselen naar cryptovaluta. Het is als het ware een brug tussen het banksysteem en het nieuwe decentrale systeem (blockchain) met cryptocurrency als valuta. Als klant stort je bijvoorbeeld euro’s met iDeal en koop je vervolgens een cryptomunt naar keuze. De aangekochte cryptomunten ontvang je in je account wallet die wordt beheerd door de broker waar je bent aangemeld. Je kunt er ook voor kiezen om je cryptocurrency te laten versturen naar je persoonlijke crypto wallet die je zelf beheerd.

Daarnaast kan je bij een cryptocurrency broker ook cryptocurrency storten en verkopen voor euro’s. Het is bij de meeste brokers nu zelfs mogelijk om je cryptocurrency om te wisselen voor een andere cryptocurrency die het platform aanbiedt.

Een cryptocurrency exchange is daarentegen meer gefocussed op het verhandelen van verschillende soorten cryptovaluta. Zij zorgen dat er voldoende liquiditeit in de markt is zodat handelaren efficiënt cryptocurrencies kunnen verhandelen (traden). Toch is het bij de meeste exchanges ook gewoon mogelijk crypto te kopen met euro’s.

Als je van plan bent om voor het eerst crypto te kopen, dan raden wij aan om dit bij een Nederlandse aanbieder te doen. Bitvavo is bijvoorbeeld een goede optie voor beginners omdat alles in het Nederlands wordt uitgelegd en als je hulp nodig hebt kan je in het Nederlands contact opnemen met de klantenservice.

De opkomst van decentrale exchanges (DEX)

Decentrale exchanges, afgekort als DEX, vormen een essentieel onderdeel van de bloeiende wereld van cryptocurrencies en blockchain technologie. In tegenstelling tot traditionele centrale exchanges, waarbij een tussenpersoon het handelsproces faciliteert, functioneren DEXs op een gedecentraliseerde manier, waarbij rechtstreekse peer-to-peer-transacties plaatsvinden tussen gebruikers.

Het unieke kenmerk van DEXs is dat ze geen centrale autoriteit hebben. In plaats daarvan worden deze platforms mogelijk gemaakt door slimme contracten die op een blockchain netwerk draaien, zoals Ethereum. Deze slimme contracten fungeren als digitale overeenkomsten en regelen de handel op een veilige en transparante manier, zonder tussenkomst van een derde partij.

Een van de meest bekende decentrale exchanges is Uniswap. Om een DEX zoals deze te gebruiken heb je alleen een geschikte wallet nodig met voldoende cryptocurrency om te handelen. Op deze manier kun je zelf de controle houden over jouw cryptogeld en deelnemen aan de nieuwe decentrale digitale economie.

Wat zijn de kosten van cryptocurrency kopen?

Wanneer je cryptocurrency gaat kopen of verkopen, komen er meestal kosten bij kijken. Dit gaat vaak om een percentage over het bedrag wat je verhandelt. Het verschilt per exchange hoeveel je betaalt voor een transactie, dus kijk goed in het bovenstaande exchanges overzicht welke kosten er waarschijnlijk verrekend zullen worden. Let ook op eventuele bijkomende kosten voor het storten en/of opnemen van cryptocurrency of euro’s. Wil je graag weten welke cryptocurrency exchanges wij het beste vinden voor Nederlandse gebruikers? Lees dan ons artikel over de beste exchanges.

Wees ervan bewust dat het altijd verstandig is om jezelf goed in te lezen en onderzoek te doen zodat je veilig je digitale valuta kunt kopen, verkopen en verhandelen!

Laatste exchange artikelen

Bekijk alle exchange artikelen >>

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven