Home / Academy / Exchanges / Bitfinex review en handleiding voor beginners

Bitfinex review en handleiding voor beginners

Bitfinex review en handleiding uitgelichte afbeelding

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Wat is Bitfinex?

Bitfinex is een geavanceerd handelsplatform voor cryptocurrency, eigendom van en beheerd door iFinex Inc. Door de tijd heen heeft Bitfinex steeds meer verschillende cryptomunten toegevoegd. De exchange wordt voornamelijk gebruikt door handelaren uit Azië, maar het platform is ook zeker toegankelijk voor Nederlanders en andere nationaliteiten.

Met een dagelijks handelsvolume van meer dan €1,3 miljard is Bitfinex een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld. De voornaamste functie van de exchange is het bieden van cryptocurrency en fiat trading. Ook kan je op Bitfinex gebruik maken van margehandel. Dit maakt het onder andere mogelijk om bijvoorbeeld short te gaan op de bitcoin, wat bij de meeste crypto exchanges niet wordt aangeboden.

Het bedrijf zit gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, maar heeft ook kantoren in Taiwan, Londen en Hong Kong. Het team is over de hele wereld verspreid.

Bitfinex is in 2016 slachtoffer geweest van een van de grootste exchange hacks ooit. Er werden maar liefst 120.000 bitcoins gestolen van gebruikers. Na de hack heeft de exchange onmiddellijk actie ondernomen en is overgestapt van een “hot wallet” naar een systeem voor “cold storage”.

Eigenschappen van Bitfinex

Handel in meerdere valuta

Bitfinex biedt 24/7 handelsservices voor vrijwel alle belangrijke cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, Ethereum en Ripple. De exchange heeft bij veel van de cryptocurrencies die worden verhandeld het grootste volume van alle exchanges. Dit zorgt voor een hoge liquiditeit en eerlijke prijzen.

Margin trading

Met Bitfinex kan je handelen met een hefboomeffect tot maximaal 3,3 x (je eigen inleg maal 3,3). Dit wordt gerealiseerd door handelaren toegang te bieden tot een peer-to-peer financieringsmarkt. Handelaren kunnen een bestelling plaatsen om het gewenste bedrag aan financiering te lenen. Het rentetarief en de duur van de lening kan je zelf kiezen. Als handelaar kan je ook een positie openen tegen het best beschikbare tarief op dat moment.

Marge financiering

Liquidity providers kunnen rente verdienen door financiering te verstrekken aan handelaren die willen handelen met hefboom (leverage). Financiering wordt verhandeld op een orderboek tegen verschillende koersen en periodes.

Met behulp van het Bitfinex-marge-financieringssysteem kun je rente verdienen op zowel fiat-valuta’s als cryptocurrencies, waaronder de Amerikaanse dollar, Bitcoin en Ethereum.

Meerdere soorten orders

Bitfinex biedt veel verschillende ordertypen. Traders hebben zo alle tools die ze nodig hebben op één platform. De volgende ordertypen worden ondersteund: 

 • Limit 
 • Market
 • Stop
 • Trailing Stop
 • Fill or Kill
 • One Cancels Other
 • (OCO)
 • Post Only
 • Hidden Order
 • Iceberg Orders (Algoritmische order)
 • Time Weighted, Average Price, or TWAP (Algoritmische order)

Smartphone apps

Bitfinex heeft mobiele apps beschikbaar voor iOS en Android. Met de mobiele applicaties kun je eigenlijk alles wat je op de website ook kunt. Je kan handelen, marge financieren, toegang krijgen tot je portemonnee, geld overboeken, toegang instellen via API-sleutels en meer.

bitfinex-app

Aanpasbare interface

Traders kunnen de Bitfinex interface aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de lay-out wijzigen, verschillende thema’s kiezen en meldingen of gegevensvoorkeuren instellen. Je kunt ook zelf de trading sidebar samenstellen en kiezen of deze links of rechts moet staan. Nog een aantal functies die je kunt beheren zijn de ticker navigatie, tabelvoorkeuren en je kan het orderboek ordenen en sorteren.

Contact

Je kunt per e-mail contact opnemen met Bitfinex via [email protected]. Het team van de exchange is niet gebaseerd op één locatie: ze werken vanuit de VS, Europa en Azië. Het moederbedrijf van Bitfinex, iFinex Inc., is echter opgericht op de Britse Maagdeneilanden. Kantoren zijn ook te vinden in Taiwan, Londen en Hong Kong.

Kosten op Bitfinex

Handelskosten

De volgende kosten gelden voor accounts met een volume lager dan $500.000 in een periode van 30 dagen:

Maker fee: 0,1%
Taker Fee: 0.2%

Naarmate het volume hoger wordt, dalen de kosten. De laagste kosten zijn voor handelaren die meer dan $30 miljoen aan transacties verrichten (in een periode van 30 dagen).

Stortingskosten

Stortingen via cryptocurrency: stortingen met een waarde boven $100 zijn gratis. Als je een klein bedrag stort (onder $100) worden er kosten verrekend. Deze kosten verschillen per cryptomunt.
Stortingen via bankoverschrijving: 0,100% (minimum van $ 20)

Opnamekosten

De opnamekosten verschillen per cryptocurrency. Een aantal voorbeelden zijn:

Bitcoin: 0,0004 BTC
Ether: 0,01 ETH
Zcash: 0,001 ZEC
Litecoin: 0,001 LTC
Tether: 2,0 USD

Uitbetalingen bank: 0,100% van het opnamebedrag (minimum van $ 20) 
Opnames met Wire Transfer: 1.000% (minimum van $ 20)

Bitfinex hack

hacker-image

In augustus 2016 werd de exchange gehackt, wat leidde tot het verlies van 120.000 bitcoin (BTC). Als reactie hierop stapte Bitfinex over van een “hot wallet” naar een systeem voor “cold storage”. Dat wil zeggen dat het grootste gedeelte van de cryptomunten niet online staan, waardoor hackers er met bijna geen mogelijkheid bij kunnen komen. Als je je eigen cryptogeld ook veilig in cold storage wilt hebben staan, kijk dan eens naar een hardware wallet.

Deze hack was de op een na grootste crypto-exchange hack in de geschiedenis (na Mt. Gox). Toch blijft Bitfinex tot op de dag van vandaag een van ‘s werelds meest gebruikte platforms voor het uitwisselen van cryptocurrency. Vanaf april 2017 betaalde de exchange zijn klanten terug voor elke dollar die tijdens de hack werd gestolen.

Na de hack heeft Bitfinex BFX-tokens gemaakt en aan klanten gegeven om hun gestolen vermogen te vergoeden. Elke token vertegenwoordigde $ 1. Tegen april 2017 had Bitfinex alle BFX tokens van klanten teruggekocht, wat betekent dat klanten zijn terugbetaald voor al hun verloren geld. Veel klanten klaagden echter omdat de prijs van bitcoin tussen augustus en april bijna verdubbeld was. Zij hebben dus eigenlijk maar ongeveer de helft gekregen van het vermogen wat zij hadden kunnen hebben als er geen hack had plaatsgevonden.

Kopen en verkopen op Bitfinex: een handleiding

Belangrijke punten vooraf

Voordat je een nieuw account registreert op Bitfinex is het belangrijk om onderstaande punten goed door te lezen. Tijdens de registratie zal je deze punten nogmaals in het Engels te zien krijgen.

Professioneel platform

Bitfinex is een platform voor professionele handelaren. Als je nog niet bekend bent met cryptocurrency handel, overweeg dan eerst een ander platform zoals bitvavo en keer later terug naar Bitfinex.

Minimaal accountvermogen

Nieuwe accounts zullen niet in staat zijn om te handelen of een platformfunctie uit te voeren totdat ze een minimum accountvermogen van 10.000 USD hebben bereikt.

Tijdsduur verificatie

Als je het verificatieproces wilt voltooien om toegang te krijgen tot extra functies zoals fiat-stortingen en opnames, moet je begrijpen dat het verificatieproces 6-8 weken in beslag kan nemen.

Kosten voor inactiviteit

Bitfinex is geen wallet dienst. Als je niet deelneemt aan Bitfinex-markten, haal dan je geld van het platform. In de toekomst kunnen gebruikers die een saldo in hun Bitfinex-account hebben, maar niet deelnemen aan markten een kleine inactiviteitstoeslag in rekening gebracht krijgen.

1. Registratie

Laten we beginnen met de handleiding. Registreren op Bitfinex is eenvoudig. Ga naar bitfinex.com en klik op “open account”.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: sign up

Voordat je door kunt gaan met het registreren van je account, moet je een aantal belangrijke punten lezen. Klik bij ieder punt op het vierkant naast “I understand”. Vervolgens klik je onderaan op “Proceed”.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: sign up

Bedenk een gebruikersnaam (username), vul je E-mailadres in en bedenk vervolgens een sterk wachtwoord. Bevestig nogmaals het wachtwoord en kies daarna de tijdszone die je wilt gebruiken (meestal GMT + 01:00 Amsterdam). Als laatst moet je de “Captcha Text” invoeren die je rechtsonder ziet staan (met de grijze achtergrond). 

Klik nu op “Open Account”.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: sign up

De laatste stap om de registratie te voltooien is het bevestigen van je E-mailadres. Bitfinex heeft je zojuist een mail gestuurd. Ga naar je inbox en klik in de mail op “Confirm Emal Address”. 

Je wordt doorgestuurd naar de website van de exchange. Nu kan je inloggen op je nieuwe account. Klik rechtsboven in de pagina op “Log in”.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: login

Kijk voordat je inlogt in de URl balk van je browser of de URL overeenkomt met de URL die staat aangegeven op de website (zoals in de afbeelding hieronder ook is aangegeven). Dit is om eventuele diefstal van je accountgegevens te voorkomen.

Vul je gebruikersnaam/Email en je wachtwoord in. Typ ook de “Captcha Text” in de balk linksonder. Vervolgens klik je op “Log in”.  

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: login

Als het goed is ben je nu ingelogd op je account en kan je geld gaan storten. 

2. Geld storten

Omdat je account niet is geverifieerd kan je nog geen fiatgeld (zoals euro’s) storten. Het is nu alleen nog mogelijk om cryptocurrency op je account te zetten. Verder in het stappenplan leggen we uit hoe je cryptocurrency kunt kopen met iDEAL.

Zodra je bent ingelogd word je doorgestuurd naar de “Deposit Page”. Hier kan je kiezen welke cryptocurrency je wilt gaan storten. Kijk in de lijst met opties en kies de coin die je wilt storten.

Wij raden aan om Bitcoin, Ether of Tether te storten, omdat je deze coins direct kunt verhandelen voor veel andere cryptocurrencies op het Bitfinex platform. 

In dit voorbeeld leggen we uit hoe je Ether kunt storten, maar dit werkt hetzelfde voor alle andere cryptomunten. Klik in de lijst op “Ethereum”.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: geld storten

Voor kleine stortingen (onder $100) rekent de exchange een kleine commissie. Stortingen hoger dan $100 zijn gratis. 

Bitfinex wilt graag dat je dit even doorleest. Scroll naar beneden en klik twee keer op “Yes” en vervolgens op “I understand. Continue”.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: geld storten

Je wordt weer doorgestuurd naar de “Deposit Page”. Klik nogmaals op de coin die je wilt storten.

2-FA instellen

Je krijgt nu een pop-up te zien. Hierin staat dat het sterk wordt aangeraden om, voordat je geld stort, een extra beveiligingslaag (2-FA) in te stellen voor je account. Klik in de pop-up op “Security Center” om het in te stellen. 

Sla je het liever over? Klik dan op het kruisje rechtsboven in de pop-up en scroll naar de volgende stap: Cryptocurrency kopen en storten.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: 2-fa

Als je eenmaal in het Security Center bent aangekomen klik je op “Two-Factor Authentication”.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: 2-fa

Het platform biedt twee opties voor het instellen van 2-FA. De meest gebruikte optie is Google Authenticator en daarom zullen wij deze alleen behandelen in dit stappenplan. 

Google Authenticator is een smartphone app waarmee je heel eenvoudig 2-FA kunt instellen. Je kunt de app downloaden in de Google Play Store voor Android telefoons en in Apple’s App Store voor iPhones. 

Als je app hebt gedownload klik je op “SETUP”.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: 2-fa

Nu moet je de QR-code scannen met gebruik van de Google Athenticator app. Als je hier niet uitkomt kan je de instructies hier vinden.

Na het scannen van de QR-code krijg je een code te zien die je moet invullen op de Bitfinex website. Hiermee activeer je 2-FA. Nadat je de code hebt ingevoerd klik je op “ENABLE”.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: 2-fa

Bitfinex heeft je zojuist een Email gestuurd. Ga naar je inbox en klik in de mail op “Activate Token 2-FA Now”. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van de exchange.

2-FA is geactiveerd en je kan nu verder met het storten van geld op je account!

Cryptocurrency kopen en storten

Als je 2-FA hebt ingesteld: ga terug naar de deposit pagina door rechstboven in de pagina op “Deposit” te klikken. Klik vervolgens weer op de coin die jij wilt gaan storten. 

Je moet een adres genereren om geld te kunnen storten. Dit doe je door onder je Exchange wallet op “Click to generate address” te klikken. Als je dit hebt gedaan kopieer je het adres. Dit kan je eenvoudig doen door rechts naast het adres te klikken op het ‘kopieer icoon’ (zie onderstaande afbeelding). 

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: kopen en storten

Het wordt nu tijd om ergens cryptocurrency te kopen om op je account te zetten. Een makkelijke manier om dit te doen is via Bitvavo.com. Op Bitvavo zou je dan het gekopieerde ETH deposit adres plakken. 

BELANGRIJK: dubbelcheck altijd of het adres klopt. Transacties op de blockchain zijn onomkeerbaar.

Het zal even duren voordat het geld op je account is bijgeschreven. Zodra de cryptocurrency op je account staat, kan je het gaan verhandelen voor andere valuta. Let wel: je kan alleen gebruik maken van de functies op Bitfinex als je een accountvermogen van $10.000 of meer hebt. 

3. Handelen op Bitfinex

Voor deze handleiding maken wij gebruik van de demo modus. De echte exchange ziet er nagenoeg hetzelfde uit.

Kies eerst de markt waarin je wilt handelen. Dit doe je links in de pagina (zoals aangegeven in de afbeelding hieronder). Wij hebben voor dit voorbeeld gekozen voor ETH (Ethereum) markten. 

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: handelen

Zoek nu de coin die je wilt verhandelen. Je kan er een uit de lijst kiezen (links in de pagina) of je kunt er een zoeken in de zoekbalk boven de lijst. Klik vervolgens op de coin om naar het handelspaar te gaan.

In dit voorbeeld laten wij zien hoe je ETH voor EOS verhandeld.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: handelen

Zodra de pagina van de cryptocurrency die je wilt gaan kopen is geladen, zie je de rode en groene kolommen aan de onderkant. Dit noemt men het orderboek. De rode kolom zijn de mensen die de cryptomunt willen verkopen en de groene kolom zijn de mensen die de cryptomunt willen kopen.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: handelen

Voor het kopen van je gekozen cryptomunt gebruik je de de groene knop. Voor het verkopen van je gekozen cryptomunt gebruik je de rode knop (zie de afbeelding hieronder). 

Je kan nu handmatig een prijs invoeren. Een andere optie is om een prijs aan te klikken in het orderboek. Dit is iemand die het voor die prijs aanbiedt, dus is de kans groter dat je order onmiddellijk wordt ‘gevuld’. 

Vervolgens moet je aangeven hoeveel van de cryptocurrency je wilt kopen/verkopen. Als je de order wilt plaatsen klik je op de groene knop als je wilt kopen en op de rode knop als je wilt verkopen.

Stappenplan kopen en verkopen op Bitfinex: handelen

Zodra je order is geplaatst is het wachten totdat hij volledig is ‘gevuld’. Je nieuwe cryptocurrency vind je terug in je Bitfinex wallet.

Tot slot

De Bitfinex exchange is een uitstekende plek voor gevorderde crypto-handelaren die met een relatief groot vermogen willen handelen in digitale valuta. Voor beginnende beleggers in cryptovaluta raden wij echter aan om een andere exchange te vinden die beter past bij je persoonlijke behoeftes. De geavanceerde functies van het Bitfinex platform zijn nou niet bepaald de dingen waar de gemiddelde crypto-handelaar naar opzoek is.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven