Home / Academy / Exchanges / Poloniex review en handleiding voor beginners

Poloniex review en handleiding voor beginners

poloniex review en handleiding uitgelichte afbeelding

Wat is Poloniex?

Poloniex is een van de meest gebruikte cryptocurrency exchanges ter wereld. Naast een uitgebreid aanbod aan verschillende cryptovaluta, bieden zij ook margin trading en lending. Het platform wordt zowel gebruikt door beginnende handelaren als door grote investeerders en gevorderde crypto-traders. Poloniex is opgericht in januari 2014 en is gevestigd in Wilmington (Delaware, VS).

Met Poloniex kunnen gebruikers veel verschillende cryptocurrencies verhandelen, waaronder populaire digitale munten zoals Bitcoin en Ethereum. De exchange is ook een van de meest gebruikte, met dagelijkse handelsvolumes van meer dan $150 miljoen. Ze verdienen hun geld door een vergoeding te vragen voor de dagelijkse handel die via hun platform wordt gedaan, die zowel de koper als de verkoper moet betalen.

Voor meer ervaren handelaren biedt Poloniex ook aanvullende diensten aan, zoals margehandel en leningen. Je kan zelfs je Poloniex leningen automatiseren met een Poloniex uitleenbot, zoals Aivren. Poloniex leningen worden afgesloten door beleggers zodat ze grotere bedragen kunnen kopen. Beleggers lenen het geld van andere gebruikers, die natuurlijk rente verdienen.

Voor- en nadelen van Poloniex

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Poloniex is het enorme aantal cryptocurrencies dat de exchange heeft. Dit zijn onder andere grote munten zoals XRP, Steem, Monero en Bitcoin Cash. Poloniex heeft echter ook veel kleinere cryptocurrencies zoals BlackCoin, Bela en Burst.

Wanneer het op handelen aankomt, heeft Poloniex ook een goede selectie aan hulpmiddelen. Dit omvat candlestick-grafieken van 5 minuten tot 4 uur, stop-limietorders en de mogelijkheid om in en uit te zoomen op grafieken. Dit betekent niet dat het platform ongeschikt is voor beginners, omdat de interface eigenlijk heel eenvoudig te gebruiken is.

Het feit dat Poloniex in de Verenigde Staten is gevestigd is ook een voordeel, omdat de regelgeving van de overheid zeer strikt is. Dit betekent dat de exchange ervoor moet zorgen dat ze er alles aan doen om het klantengeld veilig te houden en dat ze de criminaliteit weghouden. Anders, als er iets ergs gebeurt, weet Poloniex dat ze grote boetes kunnen verwachten.

Een ander voordeel van het gebruik van Poloniex is dat het eigenlijk altijd een groot handelsvolume heeft, wat nog vaak een probleem is op andere exchanges die altcoins aanbieden. Voldoende handelsvolume is belangrijk, want het betekent dat je altijd iemand vindt om mee te handelen en het vermindert de risico’s van volatiliteit.

Als het gaat om fees, is Poloniex een van de goedkopere opties. Voor het doen van stortingen en opnames betaal je alleen de blockchain transactiekosten, welke verschillen per cryptocurrency. Als je erbij stilstaat is het ook best oneerlijk om geld te vragen voor stortingen/opnames. De exchange verdient immers al aan de handelskosten. Bij iedere trade die je uitvoert op Poloniex betaal je een percentage van maximaal 0,25%. Naarmate je grotere volumes verhandeld gaan de kosten omlaag.

Nadelen

Een van de grootste nadelen van het platform is dat je geen traditionele betaalmethoden kunt gebruiken, zoals een bankpas / creditcard of een bankrekening. Dit kan best vervelend zijn als je voor de eerste keer een aanbetaling wilt doen, omdat je dan in plaats daarvan je account met een cryptocurrency moet financieren. Voor het aankopen van cryptocurrency met euro’s raden wij aan om naar Bitvavo of Bybit te kijken.

Het volgende nadeel van het gebruik van Poloniex is dat er nog steeds vragen zijn over hun beveiliging. Dit komt omdat in 2014 de uitwisseling een enorme hack doormaakte, waarbij 12,3% van hun gehele bitcoin voorraad werd gestolen.

De hacker vond een bug in het systeem. Hij ontdekte dat als je veel opnames tegelijkertijd deed, je meer dan je werkelijke saldo kon opnemen. Dit is hetzelfde als naar de geldautomaat gaat en meer geld opneemt dan je daadwerkelijk op je rekening hebt.

De eigenaar van de exchange, Tristan D’Agosta, betaalde later iedereen pas een paar maanden later terug, wat hij wist te doen door tijdelijk de handelstarieven te verhogen en zijn eigen geld bij te dragen.

Aan de andere kant is het belangrijk om te onthouden dat Poloniex niet meer gehackt is sinds 2014, wat laat zien dat ze de beveiliging echt serieus nemen. Het is ook een goed teken dat de eigenaar de situatie heel goed heeft afgehandeld en iedereen heeft terugbetaald. Meestal als een exchange wordt gehackt kunnen de gebruikers fluiten naar hun geld.

Kopen en verkopen op Poloniex: een handleiding

Registratie

Registreren op Poloniex is vrij eenvoudig. Ga naar de Poloniex website en klik op de knop “Set up trading account“.

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: registeren

Je komt vervolgens bij het registratievenster, dat er als volgt uitziet:

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: registeren

Vul je gegevens in en klik op “Register”. Je ontvangt vervolgens een mail op het e-mailadres dat je in het bovenstaande venster hebt ingevuld. Klik in de mail op de link om je registratie te voltooien.

Je wordt vervolgens weer doorverbonden naar de website. Hier zal worden gevraagd een ‘Profile Verification’ uit te voeren.

Profiel verificatie

Voor de profiel verificatie zal je een foto van je ID en je gezicht moeten maken. Deze verificatie is nodig om te kunnen handelen op Poloniex. Vul de onderstaande gegevens in en druk op “Begin Verification”. 

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: registeren

Je zult het volgende scherm zien. Zorg dat je je ID bij de hand hebt, of dat je foto’s van je ID en je gezicht klaar heb staan. Druk op “Start ID verification”

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: verificatie

Vervolgens moet je kiezen of je de foto’s ter plekke maakt, of dat je ze upload vanaf je apparaat.

Vervolgens moet je in het onderstaande venster kiezen welke soort ID je zult gaan gebruiken.

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: verificatie

Wanneer je de foto’s hebt geupload, zal het een aantal uur duren voor Poloniex om ze te verifiëren. Wanneer je account is geverivieerd, kun je beginnen met geld op je account te zetten.

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: Geld op je account zetten

Klik hierboven linksboven in op Balances > Deposits & Withdrawals

Geld op je account zetten

Je ziet nu een lijst van de coins de beschikbaar zijn op de exchange. De bedoeling is dat je nu een cryptomunt kiest die je op je account wilt zetten. Voor dit voorbeeld zullen we Ether kiezen, omdat de transactiekosten van ETH relatief laag zijn en omdat er veel Ethereum markten zijn op Poloniex. Zoek Ethereum op en klik op “deposit”.

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: Geld op je account zetten

Ethereum zal nu uitklappen en je zult een zogenaamd “deposit adress” te zien krijgen. Kopieer dit adres, want dit zal je straks nodig hebben.

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: Geld op je account zetten

Het wordt nu tijd om ergens Ether te kopen om op je account te zetten. Een makkelijke manier om dit te doen is via Bitvavo. Op Bitvavo zou je dan het gekopieerde ETH deposit-adres gebruiken om het naar je Poloniex account te sturen.

BELANGRIJK: dubbelcheck altijd of het adres kopt. Transacties op de blockchain zijn onomkeerbaar.

Zodra de Ether op je account staat, kan je het gaan verhandelen voor andere cryptocurrencies. Laat het traden beginnen!

Cryptocurrency kopen op Poloniex

Klik linksboven op de knop “Exchange” om naar de exchange van Poloniex te gaan. Aangezien we Ethereum op ons account hebben gezet, moeten we handelen via de Ethereum markt. Klik daarom onder “Markets” op de Ethereum markt.

Zoek vervolgens in de zoekbalk de cryptocoin die je wil kopen. In dit voorbeeld zullen we EOS kopen.

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: Cryptocurrency kopen

Zodra de pagina van de cryptocurrency die je wilt gaan kopen is geladen, zie je de kolommen onder de grafiek. De kolom met de titel “BUY EOS”  zijn de mensen die de cryptomunt willen kopen en de kolom met de titel “SELL EOS”  zijn de mensen die de cryptomunt willen verkopen. De kolom met de titel “STOP-LIMIT” is meer geschikt voor traders met meer ervaring, dus daar zullen we geen aandacht aan besteden. 

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: Cryptocurrency kopen

Voor het kopen van je gekozen cryptomunt gebruik je de eerste kolom (zie de afbeelding hierboven). Voor het verkopen van je gekozen cryptomunt gebruik je de laatste kolom.

Je kan handmatig een prijs invoeren. Een andere optie is om een prijs aan te klikken in het orderboek (zie de onderstaande afbeelding). Dit is iemand die het voor die prijs aanbiedt, dus is de kans groter dat je order onmiddellijk wordt ‘gevuld’. 

Klik als laatst op de knop “Buy” als je koopt en op de knop “Sell” als je verkoopt.

Stappenplan kopen en verkopen op Poloniex: Cryptocurrency kopen

Zodra je order is geplaatst komt hij onderin de “My Open Orders” kolom te staan, totdat hij volledig is ‘gevuld’. Je nieuwe cryptocurrency is vervolgens te vinden onder Balances > Deposits & Withdrawals.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven