Home / Academy / Mining / Wat gebeurt er als alle bitcoins zijn gemined?

Wat gebeurt er als alle bitcoins zijn gemined?

wat gebeurt er als alle bitcoins zijn gemined - 21 miljoen bitcoin

Steeds meer bedrijven beseffen zich dat bitcoin een echte vorm van waarde opslag biedt. Tesla bijvoorbeeld, kocht voor ruim 1,5 miljard dollar aan bitcoins, wat de vraag nog meer deed stijgen. Met de ongekende toestroom aan nieuwe miners en investeerders is het vermeldenswaard dat het aanbod van bitcoin niet oneindig is. Er zullen slechts 21 miljoen bitcoins geslagen worden en er zijn al ruim 18,5 stuks in omloop. Dit betekent dat er minder dan 2,5 miljoen bitcoins over zijn om te worden gemined en de laatste bitcoin zal naar schatting worden gedolven in het jaar 2140. Dat duurt nog even, maar wat gebeurt er als alle bitcoins zijn gemined?

De huidige stand van Bitcoin

De naam Bitcoin heeft eigenlijk twee betekenissen. Het verwijst niet alleen naar een cryptocurrency, maar ook naar het netwerk in zijn geheel. Wanneer iemand bitcoin schrijft zonder hoofdletter wordt de valuta bedoelt, en wanneer Bitcoin mét hoofdletter wordt geschreven verwijst men naar het netwerk waar de transacties plaatsvinden en worden geregistreerd in de blockchain.

In de begintijd van Bitcoin werd bij ieder blok een beloning van 50 bitcoin uitgegeven aan de miner die als eerst een ingewikkelde rekensom wist op te lossen. Door de manier waarop het bitcoin-protocol is opgezet, wordt het aantal tokens dat per blok wordt gecreëerd elke 210.000 blokken (gelijk aan ongeveer vier jaar) met de helft verminderd. Momenteel is deze beloning 6,25 BTC per blok en zal deze tegen 2024 gehalveerd zijn. Maar of het nu in 2140 of 2021 is, de laatste bitcoin zal uiteindelijk gedolven worden, en wat gebeurt er dan?

Wat gebeurt er na het mining tijdperk?

Wanneer de laatste bitcoin is gemined kunnen er geen nieuwe bitcoins meer gevonden worden in de daaropvolgende blokken met transacties. Echter is het niet zo dat alle miners hierdoor het Bitcoin netwerk zullen verlaten. Er is namelijk altijd nog een ander motief om de blockchain te blijven beveiligen en transacties te blijven valideren. Voor iedere transactie met bitcoin wordt een fee betaald. De transactie met de hoogste fee wordt meestal als eerst verwerkt door de miners, simpelweg omdat zij hier het meest aan verdienen. De miners zullen na 2140 dus nog steeds worden beloond met transactiekosten die gebruikers van het netwerk betalen. Waarschijnlijk zullen de transactiekosten op dat moment hoger zijn, omdat er voldoende stimulans nodig is om miners actief te houden binnen de Bitcoin-gemeenschap.

Nu is het de grote vraag: wat zal er gebeuren met de prijs van bitcoin? Zal het torenhoog stijgen dankzij de permanente schaarste en een gebrek aan injectie van nieuwe coins op de markt? De waarheid is dat niemand kan voorspellen hoe de markt er over 120 jaar uitziet. Als zo’n schaarste vandaag zou plaatsvinden, zou de prijs waarschijnlijk exponentieel stijgen gezien de huidige concurrentie op de markt en het lage aanbod.

Het blijft ook onzeker of bitcoin nog gebruikt zal worden over 120 jaar, maar gezien de huidige toename in acceptatie en de kracht van het netwerk is het zeer waarschijnlijk dat bitcoin zal blijven voortbestaan. Als het tegen die tijd wordt aangenomen als een alledaags betaalmiddel, zal de prijs waarschijnlijk stabiel genoeg zijn zodat de laatste bitcoin die wordt gedolven er niet al te veel invloed op heeft. Dit komt bovenop het feit dat het aanbod van bitcoin in de loop van decennia geleidelijk zal afnemen in plaats van plotseling tot stilstand te komen.

Kortom, wanneer alle bitcoins zijn gemined bevindt het zich in een volwassen markt die hier niet al te veel zal worden beïnvloed. Als de prijs nog steeds volatiel blijft bewegen zullen we een prijspiek als reactie zien. Bij een verouderde markt heeft het sowieso geen belangrijke impact op de economie.

Heb je nog vragen over de toekomst van bitcoin? Laat het ons weten in de reacties en we komen er zo snel mogelijk op terug!

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven