Home / Wat zijn decentralized applications? Een complete uitleg

Wat zijn decentralized applications? Een complete uitleg

Decentralized apps (dApps) - uitleg en handleiding

Decentralized applications, ook wel dApps genoemd, is een term die je wellicht vaak hebt horen langskomen. Maar wat betekent het nou precies? In dit artikel zal je precies leren wat dApps zijn en hoe ze in zijn werking gaan. Ook zal je leren wat de mogelijkheden zijn van deze nieuwe technologie.

Wat betekent decentraal?

Als iets gedecentraliseerd is, betekent dit dat het niet wordt gecontroleerd, in eigendom is of wordt beheerd door een enkele persoon of autoriteit. Satoshi Nakamoto, de schepper van Bitcoin, ontwierp ’s werelds eerste cryptocurrency met het doel om geld te decentraliseren. Echter, zoals dit artikel later zal uitleggen, is decentralisatie niet alleen goed voor geld – het kan op vrijwel alles worden toegepast!

Als we kijken naar het huidige monetaire systeem, is dit niet gedecentraliseerd. Wanneer je bijvoorbeeld een brood koopt bij de bakker, draag je bij aan een gecentraliseerd systeem. Dit komt omdat jij niet de flow van de euro in handen hebt.
Deze rol wordt vervult door de Europese centrale bank. De centrale bank heeft onder andere het recht om de toevoer van het geld te controleren. Dit blijkt echter niet altijd even succesvol, en de mensen die de banken gebruiken zijn hiervan vervolgens de dupe. Het is dus voor veel mensen aantrekkelijk om een decentrale valuta te hebben, zoals bitcoin.

Door gedecentraliseerd te zijn, heeft de valuta geen centrale bank of overheid die het gebruik ervan kan beheersen. In plaats daarvan stelt het Bitcoin-netwerk de samenleving in staat om de controle te hebben. Dit betekent dat iedereen met een internetverbinding transacties kan bekijken en verifiëren. Door hun rekenkracht te gebruiken, worden de computers op het Bitcoin-netwerk (ook bekend als nodes) beloond met nieuwe Bitcoin. Dit is de reden waarom de nodes ook miners worden genoemd. Ze minen door transacties te verifiëren en worden daarvoor beloond – het is vergelijkbaar met hoe een goudmijn wordt beloond met goud. Met behulp van dit systeem kan de blockchain op een gedecentraliseerde manier worden uitgevoerd.

Smart contract uitleg en handleiding

Wat is een smart contract?

Smart contracts kunnen worden gezien als een soort geautomatiseerd als/dan-principe. ALS conditie A zich voordoet, DAN wordt functie B uitgevoerd.

Stel je voor dat je een huis wilt verkopen. Normaal gesproken zou je naar een makelaar gaan en vervolgens zou de makelaar het huis voor jouw verkopen. De makelaar verdient hier vervolgens een commissie mee.

Als je jouw huis zou verkopen door middel van een smart contract, zou de makelaar niet nodig zijn. In het smart contract zou de volgende als/dan-functie gezet worden: ALS iemand bedrag X naar mij overmaakt, DAN krijgt hij eigenschap over het huis. Het smart contract dient dus als de derde partij, alleen betaal je hiervoor geen commissie. Omdat de transactie eerst wordt geverifieerd en vervolgens wordt opgeslagen in een publieke blockchain, is fraude vrijwel onmogelijk.

Leer hier meer over smart contracts.

Centralized applications

In de begintijd van computers moesten apps rechtstreeks op het apparaat van de gebruiker worden geïnstalleerd. Denk aan enkele van de games die je misschien hebt gespeeld, zoals Tetris of Solitaire. Dit waren voorbeelden van apps die lokaal op je computer waren geïnstalleerd en die geen relatie hadden met een externe server (dat wil zeggen internet).
In de latere dagen van computers, bereikten apps de mogelijkheid om te communiceren met het World Wide Web. Een goed voorbeeld hiervan is een webbrowser, waarmee een gebruiker gegevens van waar ook ter wereld kan verzenden en ontvangen. Vervolgens kwamen mobiele apps, die dezelfde functies en voordelen bieden als een pc die is verbonden met internet.

Het belangrijkste punt hier is dat al deze apps gecentraliseerd zijn, wat precies het tegenovergestelde is van gedecentraliseerde applicaties. Dit is misschien niet van belang voor de gemiddelde gebruiker, maar als je er even over nadenkt, begin je misschien te begrijpen hoe het ons beïnvloedt. Er zijn veel manieren waarop gecentraliseerde apps ons beïnvloeden en problemen voor ons veroorzaken.

Facebook

Facebook - gecentraliseerde applicatieDenk bijvoorbeeld aan Facebook, en de hoeveelheid informatie die Facebook van jou heeft. Op het eerste gezicht lijkt het niet meer te zijn dan je e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum, maar als je iets verder kijkt, blijkt het een heel stuk meer te zijn. Je hebt Facebook wellicht toegang gegeven tot je locatievoorzieningen en je foto’s. Of je hebt Facebook wellicht al verteld waar je werkt en wie je familieleden zijn. En dan hebben we het nog geeneens gehad over de data die Facebook verder van jou bijhoudt. De pagina’s die je leuk vindt, de reacties de je op berichten plaatst, de links die je klikt etc. En dan te bedenken dat Facebook 2 miljard actieve gebruikers heeft! Dat is een hele hoop data, allemaal opgeslagen op lokale servers.

Je vertrouwd Facebook dus niet jouw data te misbruiken. Ook vertrouw je erop dat de servers van Facebook dusdanig veilig zijn dat ze niet gehackt kunnen worden.

De oplossing

De oplossing voor het bovengenoemde probleem zijn dApps. Als Facebook gedecentraliseerd zou zijn, zouden de servers van Facebook niet in handen zijn van een centrale organisatie, zoals nu het geval is. De data zou opgeslagen zijn in een publiekelijke database waar niemand alleen controle over heeft. De informatie zou ‘encrypted’ zijn, zodat niemand zomaar alles over jou te weten kan komen.

Ethereum en Ethereum dApps

Ethereum koers - cryptocurrency overzicht - bitcademy - mining - wat is blockchainIn de White paper van Ethereum staat dat Ethereum de intentie heeft om een ​​alternatief protocol te ontwikkelen voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties met de nadruk op ontwikkelingstijd, veiligheid en schaalvergroting. Op de blockchain van Ethereum kunnen dApps gebouwd worden. De applicaties worden aangedreven met Ether, de cryptocoin van Ethereum. Dit houdt in dat je toegang tot de dApps kan krijgen door middel van het betalen van Ether. dApps op het Ethereum netwerk hebben echter wel allemaal een eigen token. Die token wordt gebruikt voor het betalen van transacties binnen de applicatie zelf. transactiekosten binnen de dApps worden echter wel nog steeds betaald met Ether.

Hieronder vind je een lijst met enkele succesvolle Ethereum dApps:

Golem

Golem koers - cryptocurrency overzichtHet Golem-project heeft als doel de eerste wereldwijde markt voor inactieve computermacht te creëren. Met een opmerkelijke marktkapitalisatie van 220 miljoen USD zal Golem binnenkort de eerste versie, Brass Golem, uitbrengen.
Golem laat mensen hun overmaat aan computerkracht verhuren aan mensen die het nodig hebben – een soort computerversie van Airbnb. Als je bijvoorbeeld een grafisch designer bent die iets wilt ontwerpen op een zwaar programma, kan je GNT (de token van Golem) kopen en daarmee toegang krijgen tot Golems netwerk om je ontwerp te maken. Je betaald de mensen van wie je de computerkracht hebt gehuurd met de Golem tokens. 

Etherisc

Etherisc is een gedecentraliseerde applicatie die de reisindustrie verbetert. Met de Etherisc dApp kunnen gebruikers een verzekering kopen of verkopen voor vertragingen en annuleringen van vluchten. Met behulp van de Ethereum-blockchain is elke verzekeringsovereenkomst beschikbaar voor weergave in een openbare database.

Zodra een verzekeringscontract is overeengekomen, is het onmogelijk om te veranderen. Er zijn veel verschillende verzekeringspakketten om in te investeren, allemaal met een ander risiconiveau.
Het belangrijkste is dat gebruikers door decentralisatie betalingen kunnen ontvangen zodra de uitkomst van het evenement is geverifieerd. Dat klopt – onmiddellijke betalingen! Het is allemaal te danken aan de smart-contract-technologie waar gedecentraliseerde applicaties optimaal gebruik van maken.

Ethlance

Het Ethlance-platform heeft als doel de freelancemarktplaats te decentraliseren. Normaal gesproken moeten degenen die hun vaardigheden en expertise willen verkopen aan klanten online via een derde partij gaan, zoals Fiverr. Als gevolg hiervan moeten zowel de freelancer als de klant een vergoeding betalen, waarbij sommige platforms maximaal 20% van de totale projectwaarde in rekening brengen. Dat is veel! Dit zou zoveel beter werken op een gedecentraliseerd systeem, daarom is Ethlance gemaakt. Aangezien Ethlance een dApp is, gebruiken freelancers en werkgevers smart contracts om hun transacties af te handelen. Op deze manier is er geen tussenpersoon om een ​​vergoeding te betalen. Het betekent ook dat mensen altijd op tijd worden betaald en alleen wanneer het werk is voltooid.

Wat zijn dApps?

De toekomst van dApps

Er worden momenteel meer dan 1.000 gedecentraliseerde applicaties ontwikkeld, waarvan er vele doelen op een transparantere en eerlijkere wereld. De blockchain-gemeenschap gelooft dat gedecentraliseerde applicaties vele industrieën zullen transformeren, van politiek en gokken tot energie en boekhouding. Hier zullen we uitleggen hoe twee van deze industrieën (energie en politiek) kunnen profiteren van gedecentraliseerde applicaties.

Energy

Elektriciteit is iets dat iedereen nodig heeft. Helaas wordt is energiesector grotendeels in handen van een aantal grote bedrijven, waarvan het enige doel is om zoveel mogelijk geld te verdienen.
Hierdoor hebben mensen geen andere keus dan dure prijzen te betalen, alleen maar om toegang tot elektriciteit te hebben. Power Ledger is slechts één blockchain-organisatie die een dApp ontwikkelt om dit probleem op te lossen.
Het idee achter Power Ledger is om mensen hun extra elektriciteit te laten verkopen via een peer-to-peer marktplaats. Het project bevordert niet alleen groene energie zoals zonne-energie, maar zorgt er ook voor dat kopers een eerlijke en transparante prijs betalen. Dit maakt de behoefte aan tussenpersonen (grote bedrijven) overbodig die normaal gesproken een grote winstdaling zouden vergen.

Politiek

Overheden garanderen dat het extreem moeilijk is om het stemsysteem te manipuleren, maar ondanks dat, zouden dApps alle zorgen kunnen wegnemen door een oneindig veiliger systeem te bieden.
Een groep ontwikkelaars die op zoek zijn om deze problemen op te lossen, hebben FollowMyVote gemaakt, waarmee mensen kunnen stemmen met behulp van de Ethereum-blockchain. Door een gedecentraliseerde toepassing te gebruiken om de identiteit van kiezers te verifiëren, kunnen verkiezingen nu veilig, veilig en transparant zijn. Met FollowMyVote kan het stemsysteem niet worden bedrogen – elke stem wordt onafhankelijk geverifieerd op de openbare blockchain en kan niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top