Op 26 juni 2017 lanceerde EOS zijn Innitial Coin Offering (ICO). Wat volgde was de langste en meest succesvolle token verkoop ooit. Bijna een jaar na de start van de verkoop, op 4 juni 2018, eindigde de ICO met een opbrengst van meer dan $4,1 miljard.
EOS blijft zonder twijfel een van de meest besproken blockchain projecten, mede doordat het lijkt te doelen om een betere versie van Ethereum te worden. Gezien de populariteit van Ethereum is dit een zeer ambitieus doel. In dit artikel leggen we je uit hoe EOS werkt, waar je het kunt kopen en hoe je het moet bewaren.
Wat is EOS?
EOS is een cryptocurrency en een blockchain gebaseerd op de open-source EOSIO software die werd vrijgegeven op 1 juni 2018. Het maakt gebruik van het DPoS consensus algoritme om overeenstemming te bereiken binnen het netwerk. De EOS blockchain is een van de snelste en meest gebruikte blockchains ter wereld.
Wat is EOSIO?
EOSIO is een blockchain-architectuur die is ontworpen om verticaal en horizontaal schalen van gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken. De software biedt accounts, authenticatie, databases, asynchrone communicatie en de planning van applicaties over meerdere CPU-kernen en/of clusters.
De resulterende technologie is een blockchain architectuur die het potentieel heeft om te schalen naar miljoenen transacties per seconde, zonder dat de gebruiker transactiekosten hoeft te betalen. EOSIO maakt het mogelijk om snel en eenvoudig gedecentraliseerde applicaties te implementeren.
Block.one
Het bedrijf achter de EOSIO software is block.one. Zij hebben onder andere software gebouwd voor een gedecentraliseerde blockchain dat transacties snel en gratis kan verwerken. Daarnaast zal het mogelijk zijn om smart contracts te programmeren, wat het voor ontwikkelaars mogelijk maakt om dApps te bouwen.
De onderneming is goed gefinancierd (mede dankzij de EOS ICO) en heeft een zeer ervaren team, waaronder de CTO Daniel Larimer, wie ook de co-founder is van de blockchain projecten BitShares en Steem. Op 10 januari 2021 kondigde Daniel Larimer aan het bedrijf te verlaten om zich te focussen op zijn missie om vrije markt oplossingen te creëren om leven, vrijheid, eigendom, en gerechtigheid voor iedereen veilig te stellen. Hij is nu dus niet meer de CTO van block.one, maar wel nog zeer betrokken bij de EOS gemeenschap. Als je wilt weten waar hij en de gemeenschap mee bezig zijn, kan je het best een kijkje nemen op eoscommunity.org.
dApps en EOS
Wat zijn dApps? Voordat we hierin kunnen duiken is het van belang om te behandelen wat smart contracts zijn. Smart contracts kunnen worden gezien als een soort geautomatiseerd als/dan-principe. ALS conditie A zich voordoet, DAN wordt functie B uitgevoerd.
Stel je voor dat je een huis wilt verkopen. Normaal gesproken zou je naar een makelaar gaan en vervolgens zou de makelaar het huis voor je verkopen. De makelaar verdient hier vervolgens een commissie aan.
Als je jouw huis zou verkopen door middel van een smart contract, zou de makelaar niet nodig zijn. In het smart contract zou de volgende als/dan-functie gezet worden: ALS iemand bedrag X naar mij overmaakt, DAN krijgt hij eigenschap over het huis. Het smart contract dient dus als de derde partij, alleen betaal je hiervoor geen commissie. Omdat de transactie eerst wordt geverifieerd en vervolgens wordt opgeslagen in een publieke blockchain, is fraude vrijwel onmogelijk.
dApps, kort voor decentralized applications, zijn de applicaties die de smart contracts laten lopen op de blockchain. Programmeurs kunnen dus applicaties bouwen die werken met smart contracts. De eindgebruiker zal waarschijnlijk niet doorhebben dat de applicatie werkt op een blockchain, of dat is tenminste de bedoeling. EOS doelt erop om programmeurs dApps te laten ontwikkelen met veelvoorkomende functies zoals login/wachtwoord, gebruikersinterfaces, backend management etc.
Het grote schaalbaarheidsprobleem
Een van de grootste problemen waar blockchain projecten mee te maken hebben is schaalbaarheid. Visa verwerkt bijvoorbeeld gemiddeld 4.000 transacties per seconde is in staat 24.000 transacties per seconde aan te kunnen. Als je dit vergelijkt met Bitcoin Cash (dat mede is opgericht om het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin op te lossen), die 61 transacties per seconde kan verwerken, kun je wel stellen dat schaalbaarheid inderdaad een probleem is.
De reden waarom de blockchain projecten niet zo veel transacties kunnen verwerken, is omdat alle nodes (knooppunten) uit het netwerk eerst tot consensus moeten komen voordat transacties toegevoegd kunnen worden aan de blockchain. EOS beweert dit probleem te kunnen oplossen met een nieuw consensusmodel genaamd Delegated-Proof-of-Stake (DPoS). Voordat we het hierover gaan hebben is het van belang om het verschil tussen Proof-of-Work en Proof-of-Stake uit te leggen.
Proof-of-Work vs. Proof-of-Stake
Proof-of-Work is een consensusmechanisme dat onder andere wordt gebruikt door Bitcoin. PoW heeft de volgende stappen:
- Miners proberen extreem moeilijke cryptografische puzzels op te lossen om zo een nieuw blok te “minen” en toe te kunnen voegen aan de blockchain. Het oplossen van de puzzel is een competitie. De miner die de puzzel als eerste oplost, mag het volgende blok toevoegen aan de blockchain en krijgt hiervoor een beloning.
- Wanneer een miner de oplossing voor de puzzel heeft gevonden, presenteert hij deze aan het netwerk. De andere miners en nodes controleren vervolgens of de oplossing klopt. Het controleren van de oplossing is extreem simpel, in tegenstelling van het vinden van de oplossing, wat extreem moeilijk is.
Het vinden van de oplossing voor de puzzel vergt tevens een enorme hoeveelheid energie en computerkracht, wat PoW potentieel belastend voor het milieu maakt.
Een oplossing die hiervoor is gevonden is Proof-of-Stake. Bij PoS worden de miners vervangen voor ‘validators’ Dit proces werkt als volgt:
- De validators bergen een deel van hun coins op als een aandeel
- Op die manier krijgen ze de bevoegdheid om bloks met transacties te valideren. Dit wordt als volgt gedaan: wanneer er een blok wordt gevonden die toegevoegd kan worden aan de blockchain, kunnen validators hem valideren door hun aandeel er op in te zetten.
- Als het blok wordt toegevoegd aan de blockchain krijgen de validators een beloning voor het inzetten op het juiste blok.
Delegated-Proof-of-Stake (DPoS)
Bij de Delegated-Proof-of-Stake methode wordt er gewerkt met zogenaamde block producers. Wanneer je jouw coins hebt opgeborgen als aandeel, mag jij stemmen wie jij wilt zien als block producer, of kan er op jouw gestemd worden om block producer te worden. Hoe zwaar jouw stem meetelt hangt af van hoe hoog jouw aandeel is. Hoe groter je aandeel, hoe groter je macht in het netwerk. Het stemproces is constant. Een verkozen block producer kan dus elk moment van zijn plek gestoten worden door een block producer die meer stemmen heeft.
Bij EOS worden 21 block producers gekozen. De top 21 worden gerangschikt aan de hand van het aantal stemmen dat iedere kandidaat heeft behaald. Deze block producers mogen vervolgens transacties valideren en blokken toevoegen aan de EOS blockchain. Hiervoor ontvangen ze beloningen in de vorm van EOS tokens. Wanneer een verkozen block producer niet online is, wordt er een back-up block producer aangesteld.
Naast het stemmen op block producers, stemmen gebruikers ook op ‘delegates’. Dit zijn vertrouwde partijen die verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van het netwerk. De delegates overzien het bestuur en de prestatie van het totale blockchain protocol, maar ze spelen geen rol in het valideren van transacties en toevoegen van blokken aan de blockchain.
Transacties en transactiekosten op de EOS blockchain
Doordat de cryptovaluta gebruikmaakt van DPoS kan er elke 500 milliseconde (0,5 seconden) een nieuw blok worden toegevoegd. Als je dit vergelijkt met de bloktijd van 10 minuten van Bitcoin is dit een enorme verbetering. Het bedrijf achter de software (block.one) beweert dan ook dat het mogelijk is om op termijn miljoenen transacties per seconde te verwerken! Als dit echt zo blijkt te zijn is het schaalbaarheidsprobleem absoluut opgelost.
Een ander voordeel van werken met het DPoS principe is dat het netwerk geen transactiekosten rekent. In proportie tot jouw aandeel, mag je gebruik maken van het platform, in plaats van het betalen voor elke transactie. Als je dus 1% aandeel hebt in EOS coins, ben je 1% eigenaar van het netwerk, wat jouw dus recht geeft om 1% van de computing kracht te gebruiken om transacties uit te voeren. Vandaar dus geen transactiekosten.
EOS vs. Ethereum
Zoals eerder in het artikel al in aangegeven heeft EOS veel gelijkenissen met Ethereum. Er wordt zelfs vaak gesteld dat EOS een verbeterde versie is van Ethereum. EOS wordt dan ook wel eens voor de grap een acroniem genoemd voor “Ethereum op Steroïden”.
EOS en Ethereum zijn vergelijkbaar in het opzicht dat het beide platformen zijn waar programmeurs dApps op kunnen ontwikkelen. Beide platformen werken met smart contracts en de mogelijkheid om een eigen token te creëren. Waar EOS zich in onderscheidt is dat het erop doelt een stuk gebruikersvriendelijk te worden. Dit doen zij met allerlei ingebouwde features om zo het ontwerpen van applicaties makkelijker te maken.
Een ander verschil is het consensus mechanisme en bestuur van beide cryptocurrencies. Ethereum maakt (nu nog) gebruik van een Proof-of-Work mechanisme. Dit maakt gelijk de schaalbaarheid van Ethereum een probleem. Ethereum kan momenteel maar 17 transacties per seconde verwerken. Een groot verschil met de gemeende miljoenen transacties per seconde van EOS. Ethereum heeft echter wel al aangegeven binnenkort over te gaan op een PoS (Proof-of-Stake) systeem.
Tot slot verschillen de platformen ook in de economische modellen. Zoals eerder al is aangegeven rekent EOS geen transactie fees, omdat het werkt met een eigendomsmodel. Ethereum werkt daarentegen met een huurmodel. Je huurt computing kracht van het netwerk door transactie fees te betalen voor elke transactie. Het is echter wel noemenswaardig dat het bij EOS ook mogelijk is om indien nodig computing kracht bij te huren door een kleine fee te betalen.
Hoe bewaar je EOS? De beste wallets
Je kunt eenvoudig een wallet vinden die EOS ondersteund. Er zijn een hoop opties, en daarom hebben wij een lijst gemaakt van de beste wallets voor het ontvangen, bewaren en verzenden van je EOS coins:
- Hardware wallet (aanbevolen)
- Anchor
- Tokenpocket