Home / Academy / Cryptocurrency / Bitshares (BTS) – Een decentraal handelsplatform

Bitshares (BTS) – Een decentraal handelsplatform

bitshares-uitgelichte-afbeelding

Wat is Bitshares?

Bitshares (BTS) is een gedecentraliseerde exchange (DEX) en financieel platform. Het systeem van Bitshares is een van de eerste blockchains waarmee tienduizenden transacties per seconde uitgevoerd kunnen worden. De snelheid van het systeem achter Bitshares is ook zeker nodig, aangezien er op een exchange al snel duizenden trades per seconde worden gedaan.

Voorheen was Bitshares bekend als ProtoShares (PTS). Het werd in 2014 gecreëerd door visionair Dan Larimer, mede-oprichter van Steemit (blog website), EOS (dApp platform) en Cryptonomex (blockchain consultancy bedrijf). Bitshares is gebaseerd op Graphene, een open source C ++ blockchain-implementatie, die fungeert als een DPoS consensusmechanisme (Delegated Proof-of-Stake).

Op het platform worden zogenaamde smartcoins verhandeld. Dit zijn stabiele activa die bijvoorbeeld de waarde van de dollar representeren. Ook zijn er gedecentraliseerde activa, die “user-issued assets” worden genoemd. Dit zijn programmeerbare activa die door iedereen kunnen worden gecreëerd zonder de tussenkomst van banken of overheden.

Onaantastbaar Platform

Bitshares maakt gebruik van hoogstaande blockchain technologie. Dit maakt het platform niet alleen snel en efficiënt, maar overheden en andere instanties kunnen ook met geen mogelijkheid het systeem neerhalen. Zo blijft de software van Bitshares voor iedereen toegankelijk en je bent vrij om het te gebruiken wanneer je maar wilt. Het enige wat je nodig hebt om toegang te krijgen tot het platform is een computer en een internetverbinding.

De technologie achter Bitshares

Bitshares is gebaseerd op een Delegated Proof-of-Stake algoritme (DPoS). Het consensusalgoritme wordt Graphene genoemd. Dit is een open-source C ++ blockchain-implementatie, die ervoor zorgt dat het netwerk snel, efficiënt en betrouwbaar is.

DPoS wordt in steeds grotere mate toegepast. Men heeft ontdekt dat andere algoritmen niet voldoende schaalbaar zijn en dus ook niet klaar voor grote adoptie. De echte knik in het systeem van veel blockchain projecten is nog steeds de schaalbaarheid. Zodra er bijvoorbeeld te veel mensen gebruikmaken van de Bitcoin blockchain, wordt het netwerk overbelast en gaan de transactiekosten omhoog. Delegated Proof-of-Stake lijkt hiervoor de oplossing te zijn.

Met gebruik van Graphene kan Bitshares altijd vloeiend blijven draaien en de kosten voor een transactie laag houden, zelfs bij grote drukte op het netwerk. Ook kan het eenvoudig veranderingen doorvoeren door houders van BTS tokens (de token van het platform) te laten stemmen op veranderingen in het protocol. Zo hoeven er geen hard forks gemaakt te worden en kunnen er upgrades uitgevoerd worden zonder het netwerk tijdelijk uit de lucht te hoeven halen.

Graphene wordt ook toegepast door verschillende andere projecten, zoals Steemit en PeerPlays. Het succes van deze projecten bewijst dat deze technologie in de echte wereld gebruikt kan worden en dat het toch echt wel een doorbraak is voor de blockchain sector.

Smartcoins en User-Issued Assets

Met BitShares is het mogelijk om, naast de cryptovaluta BTS, veel verschillende soorten activa te verhandelen. Er zijn (onder andere) zogenaamde smartcoins en door gebruikers uitgegeven activa (user-issued assets).

Smartcoins zijn munten zoals bitUSD, bitGOLD en bitCNY die een constante waarde aanhouden van hun tegenhanger. Een bitUSD bijvoorbeeld, is altijd gelijk aan 1 dollar. Met smartcoins kunnen mensen profiteren van de voordelen van het blockchain-betalingsnetwerk, zonder te worden blootgesteld aan de gigantische prijsschommelingen die we vaak zien in de sector.

Gebruikers van Bitshares kunnen zelf activa uitgeven. Dit worden de user-issued assets genoemd. Iedereen kan bijvoorbeeld een project starten en financiering proberen te krijgen door middel van het uitgeven van een eigen activa. Er zijn echter veel meer manieren waarop deze ‘zelf uitgegeven activa’ kunnen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan eigendomsrechten of tickets voor een show.

De oprichter: visionair Dan Larimer

Bitshares is ontwikkeld door Dan Larimer. Hij is een jonge visionair die al sinds de begintijden van blockchain technologie (2009) op een missie is om vrije markt oplossingen te creëren om leven, vrijheid, eigendom, en gerechtigheid voor iedereen veilig te stellen.

Zijn eerste succesvolle blockchain project was Bitshares. Hij was lange tijd betrokken bij het project, maar is later verder gegaan met een nieuw project genaamd Steemit. Dit is een online platform, vergelijkbaar met Reddit, waarmee gebruikers elkaar kunnen belonen met Steem tokens voor het schrijven van goede content.

Nu is zijn focus gericht op EOS. Dit is een schaalbaar blockchain platform waar decentrale applicaties op gebouwd kunnen worden. De ICO van EOS duurde een jaar en er werd ongeveer $4 miljard mee opgehaald. Dit is grootste ICO in de historie.

De beste Bitshares wallets

De beste manier om Bitshares op te slaan, te verzenden en te ontvangen, is door een account aan te maken op wallet.bitshares.org. Dit is de officiële wallet van het platform en het biedt alle functies die je nodig hebt. Het is een gebruiksvriendelijke website en je kunt eenvoudig (als je dat wilt) beginnen met handelen op de decentrale exchange van Bitshares.

Stappenplan voor het aanmaken van een Bitshares wallet

Ga naar wallet.bitshares.org en klik op “create account”.

bitshares-wallet-stappenplan: create account

Bedenk een publieke gebruikersnaam (public account name) en vul het in onder het kopje “account name”.

Kopieer vervolgens het gegenereerde wachtwoord door op de blauwe knop naast het wachtwoord te klikken. Als je dat hebt gedaan plak je het wachtwoord in de balk onder het kopje “confirm password”. Zorg ervoor dat je dit wachtwoord goed bewaard op een veilige plek. 

Als laatst moet je akkoord gaan met een aantal punten. Lees deze goed en zorg ervoor dat je het hebt begrepen. Klik nu op de witte vakjes zodat ze zijn aangevinkt. Als je dat hebt gedaan kan je onderaan op “create account” klikken.

bitshares-wallet-stappenplan: password

Heb je al een back up? Als je nog geen back-up van je wachtwoord gemaakt hebt is het belangrijk om dat nu te doen. Zonder het wachtwoord kan je niet bij je fondsen en ben je ze dus voor altijd kwijt. Dat zou zonde zijn, dus zorg voor een goede back-up! Zet het wachtwoord niet in je computer. Het beste is om het wachtwoord op een papier of iets vergelijkbaars te schrijven.

Als je nog geen back-up had gemaakt klik je op “show me my password”. Vervolgens kan je het wachtwoord kopiëren of overschrijven. Als je klaar bent klik je op “ok, take me to the dashboard”.

bitshares-wallet-stappenplan: back-up

Nu heb je je eigen wallet aangemaakt! Check de functies van het platform en zorg dat je alles goed begrijpt voordat je geld gaat storten. Decentrale platforms zijn mooi bedacht, maar er komt ook een hoop gebruikersverantwoordelijkheid bij kijken. Het is dus belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent.

Hoe koop je Bitshares? De beste BTS exchanges

Er zijn veel verschillende plekken waar je Bitshares (BTS) kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste BTS exchanges voor Nederland:

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven