Home / Academy / Cryptogeld / Wat is een ICO? Initial Coin Offering uitgelegd.

Wat is een ICO? Initial Coin Offering uitgelegd.

Cryptocurrencies - Initial Coin Offering

De betekenis van een ICO

Een ICO staat voor ‘initial coin offering’ en wordt toegepast door startende blockchain projecten die een eigen cryptovaluta lanceren. Tijdens een ICO wordt geld opgehaald voor de financiering van het project achter de cryptocurrency.

De organisatie achter de ICO verkoopt dus geen aandelen, maar een digitale valuta die deel uitmaakt van het project.

Hoe werkt een ICO?

Om een Initial Coin Offering mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van slimme contracten (smart contracts). Een smart contract keert automatisch tokens uit wanneer je cryptocurrency naar het contractadres verzend. Je stuurt bijvoorbeeld Ether naar het slimme contract en je ontvangt automatisch een bepaalde token in je wallet. Deze token zou dezelfde of een hogere waarde moeten hebben als de Ether die je naar het contract hebt gestuurd.

Het verschill tussen een IPO en een ICO

Voordat een bedrijf naar de beurs gaat wordt er vaak een IPO (initial public offering) georganiseerd. Een deel van de aandelen van het bedrijf worden nu verkocht aan het publiek. Investeerders kopen de aandelen op, met de hoop dat de aandelen meer waard zullen worden in de toekomst. 

Een ICO (initial coin offering) werkt in veel opzichten hetzelfde als een IPO, maar in plaats van aandelen kunnen investeerders een cryptomunt kopen. In veel gevallen kan de cryptocurrency vlak nadat de ICO is voltooid vrij worden verhandeld op een of meerdere crypto exchanges.

Handleiding: ICO projecten onderzoeken.

Voordat je gaat investeren in een ICO is het belangrijk om onderzoek te doen. Hieronder staat een simpel stappenplan die je kunt gebruiken om onderzoek te doen naar een project die een ICO organiseert.

In principe kan iedereen een ICO organiseren voor zijn of haar project. Het is tegenwoordig heel simpel om zelf een cryptocurrency te maken en vrij te geven voor het publiek. Voor oplichters is het dus ook net zo makkelijk om een zogeheten “scamcoin” te verkopen. Voorkom oplichting en check de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het investeren in ICO’s.

1. Website

Check of de website van het project er duidelijk en betrouwbaar uitziet. Is er geen website te vinden? Dan is het waarschijnlijk niet verstandig om zomaar te gaan investeren in dit project. 

2. Team

Het is belangrijk om te weten wie zich bezighoudt met het project. Check dus altijd of het team achter het project duidelijk zichtbaar is op de website. Als er geen team te vinden is, dan is de kans groot dat er iets niet in de haak zit. Het is nooit verstandig om te investeren in een ICO zonder dat je weet wie erachter zitten. 

3. Whitepaper

Lees de whitepaper (het business plan) van het project, omdat je op basis van de whitepaper goed kan beslissen of het een project is waar je geld in wilt investeren. Is er geen whitepaper aanwezig op de website? Dan is het wellicht beter om op zoek te gaan naar een andere ICO.

4. Media

Bekijk ook of het project wordt genoemd in de media. Zo niet, dan is de interesse waarschijnlijk wat laag. Je kunt je dan afvragen of het wel verstandig is om in het project te investeren. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat je een van de eerste bent die de ICO heeft opgemerkt. Is dat het geval, wacht het dan gewoon af en kijk of de ICO wat meer in de spotlights komt in de komende weken/maanden.

5. Wat zeggen anderen?

Wat zeggen anderen over de ICO? Kijk eens rond op social media, fora etc. en zie of je wat kunt vinden over het project en hoe mensen erover praten. Op deze manier kan je vaak belangrijke informatie vergaren over het project.

6. Welk bedrag wilt het project ophalen met de ICO en wat gaan zij doen met het geld?​

Bedenk goed of het bedrag dat het project wilt ophalen niet té veel of juist te weinig is. Het kan best lastig zijn om dit zelf te bepalen, maar meestal hoeft dat ook niet. Een goed georganiseerde ICO legt duidelijk uit wat zij gaan doen met het geld dat wordt opgehaald. Aan de hand van deze informatie kan je zelf beslissen of het een realistisch plan is.

7. Hoe worden de cryptomunten uiteindelijk verdeeld?​

Een belangrijk punt. Hoe zit het met de verdeling van de cryptomunten die worden vrijgegeven? Wordt alles verkocht of houden zij de meeste coins in hun eigen zak? Dit moet duidelijk worden aangegeven op de website van de ICO. Zodra het project niet transparant is over de verdeling van de cryptomunten adviseren wij om niet mee te doen aan de ICO.

Wil je weten welke ICO’s er op dit moment actief zijn? Icodrops.com geeft een duidelijk overzicht van de opkomende, actieve en voltooide ICO’s.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven