Steeds meer mensen maken gebruik van liquidity pools, maar wat zijn het eigenlijk en hoe werken ze precies? En waarom zijn ze zo belangrijk in de wereld van decentralized finance (DeFi)? In dit artikel gaan we dieper in op deze onderwerpen en verkennen we de verschillende onderdelen van liquidity pools, die een centrale rol spelen in het DeFi ecosysteem.
Ben je nog niet bekend met decentralized finance? Dan raad ik je aan om eerst onze introductie tot decentralized finance te lezen. Daarnaast is het ook handig om ons te volgen op Twitter, zodat je op de hoogte blijft van onze laatste updates.
Wat is een liquidity pool?
Een liquidity pool is een verzameling van crypto tokens die worden vastgehouden in een smart contract. Deze pools worden gebruikt om liquiditeit te verschaffen aan DeFi platforms, zoals decentrale exchanges (DEX’s). Ze spelen een belangrijke rol bij het vergemakkelijken van transacties en het handhaven van stabiele prijzen voor tokens in gedecentraliseerde markten.
Hoewel Bancor een van de eerste projecten was die liquidity pools introduceerde, werden ze pas echt populair dankzij Uniswap.
Om het concept van liquidity pools volledig te begrijpen, moeten we eerst begrijpen waarom ze überhaupt nodig zijn.
Waarom zijn liquidity pools belangrijk?
Als je enigszins bekend bent met traditionele crypto beurzen zoals Coinbase of Binance, ben je wellicht op de hoogte van de orderboeken die zij hanteren. Dit model werkt eigenlijk hetzelfde als traditionele beurzen zoals AEX of Nasdaq.
In dit orderboek-model komen kopers en verkopers samen en plaatsen ze hun orders. Kopers, ook wel ‘bieders’ genoemd, willen een bepaald activum zo voordelig mogelijk kopen, terwijl verkopers hetzelfde activum juist voor een zo hoog mogelijke prijs willen verkopen.
Om daadwerkelijk transacties te kunnen laten plaatsvinden, moeten zowel kopers als verkopers het eens worden over een prijs. Dit kan worden bereikt doordat een koper een hoger bod uitbrengt of een verkoper zijn prijs verlaagt.
Maar het gebeurt ook weleens dat niemand bereid is om orders te plaatsen tegen een eerlijke prijs. En het komt ook vaak genoeg voor dat er niet genoeg aanbod is voor het activum dat je wilt kopen. Om deze problemen op te lossen zijn zogenaamde ‘market makers’ in het leven geroepen.
Market makers zijn entiteiten die het handelsproces faciliteren door altijd bereid te zijn een specifiek activum te kopen of te verkopen. Hierdoor wordt liquiditeit geboden, zodat gebruikers altijd kunnen handelen en niet hoeven te wachten op een tegenpartij.
Het probleem van market makers in DeFi
Waarom kunnen we niet iets soortgelijks implementeren in decentralized finance? Dat kunnen we wel, maar het probleem is echter dat dit proces traag en duur is, en dat resulteert in een slechte gebruikerservaring.
Het belangrijkste probleem is dat het orderboek-model sterk afhankelijk is van één of meerdere market makers die altijd bereid zijn om “de markt te maken” voor een specifiek activum. Zonder deze market makers zou een beurs direct illiquide worden en vrijwel onbruikbaar zijn voor normale gebruikers. Bovendien passen market makers voortdurend hun prijzen aan om de huidige prijs van een activum te volgen. Dit resulteert in een groot aantal orders en annuleringen die naar een beurs worden gestuurd.
Ethereum, een populaire blockchain voor DeFi, heeft op het moment van schrijven een doorvoersnelheid van ongeveer 12-15 transacties per seconde en een bloktijd (de tijd tussen ieder blok in de blockchain) van zo’n 12 seconden. Dit maakt het niet geschikt als basis voor een beurs met een orderboek. Bovendien brengt elke interactie met een slim contract transactiekosten met zich mee, wat betekent dat market makers failliet zouden gaan door simpelweg hun orders bij te werken.
Dit creëert de behoefte aan een nieuw en effectief concept voor de gedecentraliseerde wereld, en dat is precies waar liquidity pools in beeld komen.
Hoe werken liquidity pools?
Nu we begrijpen waarom liquidity pools essentieel zijn in decentralized finance, is het tijd om te zien hoe ze daadwerkelijk werken.
Het creëren van een nieuwe pool
Meestal bestaat een enkele liquidity pool uit 2 tokens. Elke pool creëert een nieuwe markt voor dat specifieke tokenpaar. Denk bijvoorbeeld aan ETH/USDT, een populaire liquidity pool op Uniswap.
Wanneer een nieuwe pool wordt gecreëerd, bepaalt de eerste liquidity provider de initiële prijs van de activa in de pool. Deze liquidity provider wordt gestimuleerd om een gelijke waarde van beide tokens aan de pool toe te voegen. Als de initiële prijs van de tokens in de pool namelijk verschilt van de huidige marktprijs, ontstaat er een kans voor directe arbitrage. Dit kan resulteren in verlies van kapitaal voor de liquidity provider. Het principe van het leveren van tokens in de juiste verhouding blijft hetzelfde voor alle andere liquidity providers die later meer middelen aan de pool willen toevoegen.
LP tokens en het belonen van liquidity providers
Wanneer er liquiditeit aan een pool wordt toegevoegd, ontvangt de liquidity provider (LP) speciale tokens genaamd LP tokens. Dit gebeurt in verhouding tot de hoeveelheid liquiditeit die ze aan de pool hebben geleverd. Bij elke transactie die door de pool wordt gefaciliteerd, wordt een vergoeding van 0,01% tot 1% evenredig verdeeld onder alle houders van LP tokens. Als de liquidity provider zijn onderliggende liquiditeit en eventuele opgebouwde vergoedingen wil terugkrijgen, moet hij zijn LP tokens burnen (verbranden).
Automated Market Makers (AMM)
Elke tokenruil die een liquidity pool faciliteert, leidt tot een prijsaanpassing volgens een bepaald algoritme. Dit mechanisme wordt ook wel een Automated Market Maker (AMM) genoemd.
De liquidity pools van Uniswap maken gebruik van een ‘constant product market maker’ algoritme. Dit zorgt ervoor dat het totaal van de twee soorten tokens die worden toegevoegd, altijd gelijk blijft. Hierdoor kan de pool altijd genoeg beschikbare tokens hebben, zelfs als de transactie groot is. Dit gebeurt omdat het algoritme ervoor zorgt dat de prijs van de token steeds meer stijgt naarmate er meer van wordt gevraagd.
De verhouding van de tokens in de pool beïnvloedt de prijs. Dus als iemand bijvoorbeeld ETH koopt uit een ETH/USDT pool, vermindert dit het aanbod van ETH en voegt het het aanbod van USDT toe. Dit resulteert in een stijging van de prijs van ETH en een daling van de prijs van USDT. Hoeveel de prijs precies beweegt, hangt af van hoe groot de transactie is vergeleken met de hele pool. Hoe groter de pool ten opzichte van een transactie, hoe minder prijsimpact oftewel ‘slippage’ optreedt. Dus grote pools kunnen grote transacties faciliteren zonder dat de prijs heel erg verandert.
Aangezien grotere liquidity pools minder ‘slippage’ veroorzaken en zorgen voor een betere handelservaring, begonnen sommige protocollen zoals PancakeSwap liquidity providers te belonen met extra tokens voor het verstrekken van liquiditeit aan bepaalde pools. Dit proces staat bekend als liquidity mining, waarover we het hebben gehad in ons artikel over Yield Farming.
Verschillende soorten liquidity pools
De hierboven beschreven liquidity pools worden gebruikt door Uniswap en de meeste moderne decentrale exchanges. Andere projecten hebben dit concept verder ontwikkeld en kwamen met interessante concepten.
Curve realiseerde zich dat het AMM-mechanisme van Uniswap niet optimaal werkt voor activa die een zeer vergelijkbare prijs zouden moeten hebben, zoals stablecoins of verschillende varianten van dezelfde munt, zoals wETH en sETH. Curve-pools kunnen, dankzij een iets ander algoritme, lagere kosten en minder ‘slippage’ bieden bij het omwisselen van deze tokens.
Balancer bracht een ander concept voor liquidity pools naar voren, waarbij ze inzagen dat we niet vast hoeven te houden aan slechts 2 activa in een pool. In plaats daarvan kunnen tot wel 8 tokens worden opgenomen in één enkele liquidity pool.
Risico’s
Net als bij alles in DeFi, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke risico’s. Naast de bekende risico’s in DeFi, zoals fouten in slimme contracten, privésleutels en systeemrisico’s, zijn er twee specifieke risico’s bij liquidity pools: het risico van impermanent loss en het risico van hacks op liquidity pools.
Conclusie
Liquidity pools bieden een essentiële bouwsteen binnen het gedecentraliseerde financiële landschap. Ze stellen gebruikers in staat om te profiteren van handel en het verschaffen van liquiditeit. Dit innovatieve concept verandert de manier waarop we financiële markten benaderen en legt de basis voor een meer toegankelijke financiële wereld.
Hoewel liquidity pools waardevolle kansen bieden, is het van cruciaal belang om de risico’s te begrijpen. Doe zorgvuldig onderzoek voordat je met serieuze bedragen aan de slag gaat en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen.