Home / Academy / Cryptocurrency / Bitcoin Gold (BTG) – Een meer decentrale versie van Bitcoin

Bitcoin Gold (BTG) – Een meer decentrale versie van Bitcoin

bitcoin-gold-btg-hero

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Wat is Bitcoin Gold?

Bitcoin Gold (BTG) is een hard fork van de Bitcoin blockchain. Deze cryptovaluta zorgt voor een betere decentralisatie van miners door het PoW-algoritme genaamd Equihash toe te passen.

Equihash zorgt ervoor dat mining werkzaamheden niet sneller kunnen worden uitgevoerd op de speciale apparatuur die wordt gebruikt voor Bitcoin mining (ASIC miners). Hierdoor krijgen gewone gebruikers een eerlijke kans om te minen met alomtegenwoordige GPU’s (videokaarten).

De cryptocurrency Bitcoin Gold (BTG) is ontstaan op 24 oktober 2017, toen op blok 491,407 een zogenaamde hard fork werd uitgevoerd. Een nieuwe blockchain was ontstaan en iedereen die op dat moment Bitcoin bezat kreeg automatisch Bitcoin Gold in zijn wallet, met een verhouding van 1:1. Dus voor iedere Bitcoin kreeg men 1 Bitcoin Gold gratis. Je hoefde hier niets bijzonders voor te doen, omdat tijdens het ontstaan van de hard fork een momentopname was genomen van alle bezitters van bitcoin.

Vallende bitcoins goud

Het probleem van Bitcoin

Volgens de oprichters van BTG is de Bitcoin blockchain te gecentraliseerd geworden. Grote bedrijven met enorme mining installaties hebben nu de overgrote meerderheid van Bitcoin mining in handen. Dit zou de decentralisatie van het netwerk sterk verminderen en daarom het idee van Bitcoin verpesten. Bitcoin was bedoeld als een gedecentraliseerd grootboek en peer-to-peer-valuta, maar nu is het steeds meer gecentraliseerd geworden. Bitcoin Gold moet hier de oplossing voor zijn.

Als reactie op de alsmaar groter wordende centralisatie van Bitcoin heeft een team van programmeurs het Bitcoin Gold project gestart. Het is een alternatieve fork van de Bitcoin blockchain die veranderingen implementeert die mining eerlijker en toegankelijker maakt. Het idee van Bitcoin Gold is om een netwerk te creëren waar iedereen miner kan worden met alledaagse hardware. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de mining industrie wordt verspreid over vele miners, in plaats van enkele grote bedrijven.

Het doel van Bitcoin Gold

Toen Bitcoin net was ontstaan, kon iedereen met zijn thuiscomputer beginnen met bitcoin mining. Je kon succesvol het netwerk onderhouden met een simpele computer als een laptop, en daarmee een aantal bitcoins verdienen. In de jaren die volgde is het echter totaal veranderd.

Degene met de meeste rekenkracht heeft de grootste kans om bitcoins te verdienen. Zo is het Proof-of-Work algoritme dat Bitcoin gebruikt nou eenmaal gebouwd. Het werd dus al snel duidelijk dat je met een snellere computer meer kans had om bitcoins te minen. Toen er gespecialiseerde mining hardware op de markt werd gebracht (ASIC’s) was het einde oefening voor de laptop miners. Zij hadden geen schijn van kans om te winnen van deze supersnelle computers.

Bitcoin Gold logo

Vandaag de dag is bijna alle bitcoin mining in handen van ASIC miners. Dit zijn apparaten die specifiek zijn gebouwd voor bitcoin mining en die 1.000.000 keer beter zijn in mining dan je normale thuiscomputer. Het kopen, installeren en uitvoeren van ASIC’s heeft hoge opstartkosten, waardoor het moeilijk wordt voor de gemiddelde persoon om ook mee te doen. Alleen bedrijven met veel geld kunnen dit soort installaties betalen.

Met Bitcoin Gold wordt een ander soort algoritme gebruikt, wat ervoor zorgt dat ASIC mining geen voordeel meer heeft. De originele visie van Satoshi Nakamoto, de schepper van Bitcoin, was een peer-to-peer netwerk waar iedereen aan het mining-proces kon deelnemen. Om bitcoin mining rechtvaardiger te maken, stelt Bitcoin Gold voor om de blockchain te veranderen en ASIC mining te elimineren.

SHA-256 vs Equihash

De fundamentele verandering in Bitcoin Gold is het kiezen van een ander hash-algoritme dat het uitvoeren van Proof-of-Work moeilijker maakt voor ASIC’s. De huidige, door ASIC aangedreven Bitcoin-blockchain maakt gebruik van een hash-algoritme dat bekendstaat als SHA-256. De oprichters van Bitcoin Gold gebruiken in plaats daarvan een ander algoritme genaamd Equihash. Dit is een ASIC-resistent algoritme, waardoor het voor GPU miners weer toegankelijk wordt om te gaan minen.

Uiteindelijk zou de overstap naar Equihash bitcoin mining meer gedistribueerd kunnen maken. Dit is dan ook echt de enige verandering die Bitcoin Gold doorvoert. Hoewel centralisatie van mining een probleem is voor de Bitcoin-blockchain, is het niet duidelijk dat de centralisatie van de miners een negatieve invloed heeft gehad op Bitcoin.

Als de centralisatie van bitcoin mining wel problemen zou veroorzaken, dan zouden de ontwikkelaars achter de originele Bitcoin blockchain ook zelf het Equihash algoritme kunnen implementeren. Het gevaar dat zoiets zou kunnen gebeuren, is waarschijnlijk genoeg om ervoor te zorgen dat de miners op het netwerk eerlijk blijven en geen misbruik zullen maken van hun macht.

Is Bitcoin Gold een concurrent voor Bitcoin?

Hoewel Bitcoin Gold een hard fork is van de originele Bitcoin-blockchain, is het niet echt een concurrent van Bitcoin. Terwijl andere hard forks, zoals Bitcoin Cash, sommige miners van het Bitcoin-netwerk overhaalden om aan de nieuwe blockchain te werken, betekent het anti-ASIC-algoritme van Bitcoin Gold dat vrijwel geen van de huidige miners van Bitcoin wil overschakelen naar BTG.

In plaats daarvan concurreert Bitcoin Gold met andere anti-ASIC cryptocurrencies zoals Zcash. Mining op dergelijke netwerken komt in de vorm van kleinschalige GPU miners. Het probleem voor Bitcoin Gold is dat andere anti-ASIC cryptocurrencies een langere geschiedenis hebben en meer voorspelbaar zijn voor miners. Het is niet duidelijk waarom een miner zou willen overschakelen naar BTG, tenzij de prijs flink zou stijgen.

Het enige echte voordeel dat Bitcoin Gold heeft, is een brede verspreiding. Iedereen op het Bitcoin-netwerk ontvangt BTG, dus er is potentieel voor brede acceptatie.

Hoe koop je Bitcoin Gold in Nederland?

Er zijn veel verschillende plekken waar je BTG kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Bitcoin Gold exchanges voor Nederland:

Hoe bewaar je Bitcoin Gold? De beste wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Bitcoin Gold wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit: Het opslaan van BTG (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Bitcoin Gold wallets:

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven