Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Tron (TRX)? Simpel uitgelegd

Wat is Tron (TRX)? Simpel uitgelegd

tron-trx-uitleg-hero

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Tron in het kort

Tron (TRX) is een blockchain project gericht op het bouwen van infrastructuur voor een echt gedecentraliseerd internet. Met het Tron-protocol en de TVM (Tron Virtual Machine) kan iedereen dapp’s (decentrale applicaties) ontwikkelen voor zichzelf of voor hun gemeenschap. De slimme contracten van Tron maken gedecentraliseerde crowdfunding en token-uitgifte zeer eenvoudig.

Het project werd opgericht in 2017 door de Tron Foundation, een in Singapore gevestigde non-profit organisatie. Het hoofd van de Foundation is Justin Sun, een bekende ondernemer binnen de crypto wereld.

Het Tron platform

Het systeem van Tron maakt het mogelijk voor makers van content om zonder tussenpersoon hun content te delen. Er is tegenwoordig een groot gat tussen de makers en de consumenten. Tron probeert dat gat te dichten door de mogelijkheid te bieden om direct (peer-to-peer) je content aan te bieden aan de consument. Hierdoor zijn er geen tussenpersonen meer nodig als je bijvoorbeeld je nieuwe album wilt aanbieden. Het geld gaat direct van de consument naar de maker van de content. Geen grote commissies en andere kosten meer. Dit heeft als resultaat dat de makers van content meer geld kunnen verdienen, terwijl het voor de consument juist goedkoper wordt. 

Tron geeft (onder andere) videomakers de mogelijkheid om te bepalen wie toegang krijgt tot hun inhoud en hoeveel ze in rekening willen brengen. En dit zonder de extra kosten die de tussenpersonen, zoals Apple en Spotify anders in rekening zouden brengen. Een goed voorbeeld van een gecentraliseerd digitaal entertainmentplatform is Netflix. Netflix klanten betalen een vast maandelijks bedrag aan Netflix om on-demand films en tv-programma’s te bekijken. Deze shows worden geproduceerd door mediabedrijven en de inhoud wordt gehost op het Netflix-platform. Netflix verdient een percentage van de inkomsten door de inhoud te hosten en verdeelt de rest aan de producent.

Het gedecentraliseerde model van Tron verschilt van het gecentraliseerde platform van Netflix omdat elke content-maker in de wereld zijn digitale content op de Tron-blockchain kan publiceren en hosten. Tron’s wereldwijde publiek kan de content-makers rechtstreeks betalen om toegang te krijgen tot hun content.

tronix token
ethereumworldnews.com

Wat is Tronix (TRX)?

De Tronix (TRX) token wordt gebruikt op het Tron platform. Consumenten gebruiken deze token om aankopen te doen. Wanneer een klant een aankoop doet, wordt het geld (TRX tokens) direct naar de wallet van de maker van de content gestuurd. Er hoeft verder niemand tussen te komen. Zolang het platform wordt gebruikt, zal de TRX token altijd waardevol blijven.

De Tronix token was eerst een ERC-20 token op de Ethereum blockchain, maar toen het platform werd gelanceerd is de token ”overgedragen” naar de nieuwe Tron blockchain. Dit zie je wel vaker met blockchain projecten. Zij gebruiken een bestaande blockchain (vaak Ethereum) om een token te maken en die te verkopen aan het publiek, via een ICO. Met dit geld kunnen zij dan het project financieren en hopelijk succesvol maken.

De ontwikkeling van Tron

Lage kosten

Tron’s mainnet (hoofdnetwerk) is op 31 mei 2018 gelanceerd. Dankzij Exodus, een nieuwe toevoeging aan het platform, zullen de transactiekosten op het netwerk bijna verwaarloosbaar worden. Transacties kosten slechts 0.0001 TRX, wat ongeveer gelijk staan aan 1 dollarcent voor 20.000 transacties op het Exodus-netwerk. In vergelijking met de transactiekosten van BTC en ETH heeft TRX duidelijk een voordeel. Er is al een Exodus testnetwerk gelanceerd en de officiële versie zal naar verwachting in december 2018 klaar zijn.

Snelle transacties en groot volume

Tron’s Exodus-netwerk kan 1000 transacties per seconde verwerken. Dat is veel meer dan de meeste andere cryptocurrencies aankunnen. Ethereum bijvoorbeeld, kan op dit moment maar 15 transacties per seconde verwerken. Tron heeft in dat opzicht een grote voorsprong op veel andere projecten, maar het is nog niet voldoende om wereldwijde adoptie mogelijk te maken. Voordat iedereen frictieloos gebruik kan maken van het Tron netwerk, zal het minimaal een miljoen transacties per seconde aan moeten kunnen.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar Cryptokitties, een spel op de Ethereum blockchain wat enorm veel populariteit wist te krijgen, dan zie je meteen het schaalprobleem van Ethereum en blockchains in het algemeen. Doordat er zoveel mensen tegelijkertijd transacties wilden doen werd het netwerk overbelast. Transactiekosten werden hierdoor absurd hoog en wachttijden liepen steeds verder uit. Als slechts 1 applicatie al zoveel onrust kan veroorzaken, dan weet je zeker dat Ethereum nog niet klaar is om op te schalen naar iets wat door iedereen kan worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor Tron. Blockchain netwerken zullen moeten schalen naar vele duizenden, zo niet miljoenen transacties per seconde om de vraag aan te kunnen.

Odyssey

Een ander interessant project is Odyssey. Dit project zal het maken en hosten van content op Tron stimuleren door beloningen te geven op basis van gebruikersinteractie en betrokkenheid bij de content. Het doel ervan is om een eerlijke manier te creëren om makers van content te belonen, waarbij je wordt beloond op basis van hoe ”goed” je content is in plaats van hoeveel kliks of views je hebt gekregen. Odyssey zal tussen januari 2019 en juni 2020 worden gebouwd.

Nadat Exodus en Odyssey zijn voltooid, zullen er nog vier fasen moeten worden doorstaan om de volledige visie van Tron te voltooien. Twee van deze zijn The Great Voyage en Apollo. Deze zijn bedoeld om makers van content in staat te stellen hun eigen persoonlijke merken te bouwen en de mogelijkheid te geven om hun eigen persoonlijke tokens uit te geven. Het volledige ecosysteem van Tron zal waarschijnlijk pas in september 2027 voltooid zijn.

De oprichter en het team van Tron

Justin-Sun-TRON-TRX-Founder

Tron wordt geleid door Justin Sun, de CEO van het project. Justin wordt vaak de protegé van Jack Ma genoemd, de oprichter van Alibaba. Hij is pas 27 jaar, maar heeft ondertussen al een indrukwekkend cv weten op te bouwen. Hij studeerde af aan de Universiteit van Pennsylvania. Justin Sun is de oprichter van Peiwo APP, de Chinese versie van SnapChat die meer dan 10 miljoen actieve gebruikers heeft. De oprichter van Tron (TRX) was ook de hoofdvertegenwoordiger van Ripple (XRP) China. 

Het team van Tron bestaat uit een aantal belangrijke mensen. De CTO van de Tron Foundation, Lucien Chen, is een voormalig medewerker van Alibaba en heeft veel ervaring opgedaan bij grote internetbedrijven zoals Tencent en Netease. Het ontwikkelingsteam is uitgerust met Chinese top-ontwikkelaars en het wordt voortdurend uitgebreid. Veel mensen die werkzaam zijn binnen het Tron project zijn voormalige werknemers van Alibaba of hebben uitgebreide technische ervaring.

De beste Tron wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Tron wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van Tronix (TRX) tokens (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Tron wallets:

De beste Tron exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je TRX kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Tron exchanges voor Nederland:

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven