Wat zijn private keys en public keys? Encryptie in een notendop

Wat zijn private en public keys? Encryptie in een notendop.

De term cryptocurrency wordt vaak gebruikt, maar heb je wel eens de tijd genomen om na te denken wat het eigenlijk betekent? De tweede helft van het woord betekent simpelweg valuta, het is een soort geld, maar wat betekent crypto en waarom is het nuttig? Cryptografie kan een ingewikkeld onderwerp zijn, maar in dit artikel splitsen we het op en geven we een eenvoudige verklaring waarom we cryptografie nodig hebben voor cryptocurrencies en meer specifiek hoe private en public keys werken.

In dit artikel zullen we Bitcoin nemen als voorbeeld. Maar het is van belang om te weten dat deze vorm van cryptografie niet alleen bij Bitcoin geldt, maar bij vrijwel alle cryptocurrency.

Encryptie en cryptografie

Cryptografie

Cryptografie is iets dat we in ons dagelijks leven gebruiken zonder het te beseffen, het is een van de fundamenten van het internet waarmee we veilig online kunnen handelen en e-commerce kunnen laten groeien. Bekijk nu eens de adresbalk op deze pagina, je zou twee dingen moeten opmerken, het adres start met https en er is een klein hangslotsymbool zichtbaar. De https en het hangslot aan het begin van een adres vertellen ons dat de verbinding met een website veilig is, dit wordt bereikt met cryptografie met openbare sleutels die alle gegevens versleutelt die van en naar jou op de website gaan. Deze versleuteling of encryptie van gegevens is essentieel voor de handel op internet, anders zouden dieven betalingsinformatie kunnen vastleggen wanneer deze op een website werd ingevoerd.

Wat is een private key?

Wat is een private key? - cryptocurrencyDe private key is een lange reeks cijfers en letters en wordt gebruikt om een ​​handtekening te genereren voor elke blockchaintransactie die een gebruiker verzendt. Deze handtekening wordt gebruikt om te bevestigen dat de transactie afkomstig is van de gebruiker en voorkomt ook dat de transactie door iemand wordt gewijzigd nadat deze is uitgegeven. Kortom, je ondertekent de cryptocurrency die je naar anderen verzendt met behulp van een private key. Als iemand je private key zou verkrijgen, zouden ze in staat zijn om je cryptocurrencies naar zichzelf te verzenden en die transactie met de private key te verifiëren – in feite van jou stelen!

Zo ziet de private key van Bitcoin eruit (deze begint altijd met 5):

5Kb8kLf9zgWQnogidDA76MzPL6TsZZY36hWXMssSzNydYXYB9KF

Wat is een public key?

De private key wordt gebruikt voor het wiskundig afleiden van de public key, die (samen met informatie over het netwerk en een controlesom) vervolgens wordt getransformeerd met een hashfunctie om het adres te produceren dat andere mensen kunnen zien. Dit wordt je Bitcoin adress genoemd. Je ontvangt cryptocurrencies die anderen je zenden op je adres.

Zo ziet een public adres van Bitcoin eruit (het begint altijd met 1):

1EHNa6Q4Jz2uvNExL497mE43ikXhwF6kZm

Dit adres wordt altijd gezien en uitgezonden voor het ontvangen van bitcoins. Gebruikers kunnen zoveel openbare adressen maken als ze willen om bitcoins te ontvangen.

Op dit punt, kun je jezelf afvragen, als een public key is afgeleid van een private key, kan iemand dan geen reverse-sleutelgenerator maken die private keys verkrijgt van public keys, waardoor ze iemands munten kunnen stelen in het proces? Cryptocurrencies lossen dit probleem op door een gecompliceerd wiskundig algoritme te gebruiken voor het genereren van de public keys. Het algoritme maakt het heel eenvoudig om public keys te genereren van private keys, maar het algoritme is erg moeilijk om het tegenovergestelde te bereiken.

Private en public keys in actie

Laten we nu alle bovenstaande informatie eens samenvoegen:

Public Keys & Private Keys in actieAlle transacties op het Bitcoin-netwerk worden geregistreerd op de blockchain en transacties worden verzonden en ontvangen naar public adressen. Public adressen zijn gerelateerd aan de public keys. Ze zijn een hash van de public key. Om een ​​Bitcoin-transactie vrij te geven of te autoriseren, moet je de private key verstrekken om de tegoeden op de blockchain te ontgrendelen op het opgegeven adres. Het is veilig om public adressen te delen, omdat het wiskundig onhaalbaar is om de private key hieruit te raden

Public/private keys in relatie tot traditioneel bankieren

Vandaag de dag zijn je fondsen hoogst waarschijnlijk in handen van een bank die registreert hoeveel je hebt uitgegeven / ontvangen en wat je huidige saldo is. In cryptocurrency worden je transacties en saldi op de blockchain geregistreerd zonder dat er een centrale autoriteit bij komt kijken. Om toegang te krijgen tot je bankrekeningfondsen gebruikt je jouw pincode. Bij cryptocurrencies gebruikt je jouw private key. Je kunt je private key zien als een soort bankpin. Om geld naar je bankrekening te laten sturen, gebruikt je jouw rekeningnummer. Als je een cryptomunt wilt ontvangen, geef je jouw public adres op (een hash van je public key). Je kunt je public key zien als zijnde je bankrekeningnummer.

Cryptowallets

Via wallets interageren we met de blockchain en transacties om Bitcoin en andere cryptocurrencies te verzenden of te ontvangen. Wallets slaan je private keys op en maken public keys die op hun beurt betrekking hebben op je public adress voor het ontvangen van geld. Als je nog niet bekend bent met cryptowallets, bekijk dan eens onze introductie tot wallets.

Delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Bitcademy.nl is het startpunt voor iedereen die interesse heeft in bitcoin, altcoins, blockchain en andere interessante onderwerpen op het gebied van cryptocurrency en digitale waarde.

Bitcademy logo footer

Doneer crypto

Bitcoin

3B9huZTHptMLLYJzvV5bcy2rgcogpey69U

Ether

0x6188B349967b5069b8037334e45a3036B2969d66

Partners

Help ons groeien door gebruik te maken van onze partnerlinks. De prijs die je betaald blijft hetzelfde, en wij verdienen een kleine commissie.

Wil je samenwerken? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

© 2017-2020 Bitcademy