Home / Academy / Cryptocurrency / USD Coin (USDC): Uitleg en Werking van Deze Stablecoin

USD Coin (USDC): Uitleg en Werking van Deze Stablecoin

usd-coin-usdc-hero

Inleiding

USD Coin (USDC) is een op blockchain technologie gebaseerde cryptocurrency die de stabiliteit van traditionele fiat-valuta’s combineert met de voordelen van digitale valuta.

In tegenstelling tot volatiele cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum, is USDC een “stablecoin“, wat betekent dat het gekoppeld is aan de waarde van een stabiele onderliggende activa, in dit geval de Amerikaanse dollar (USD). Hierdoor schommelt de waarde van USDC veel minder dan die van de meeste andere cryptocurrencies, wat het aantrekkelijk maakt voor gebruikers en bedrijven.

Geschiedenis en Oprichting

USDC werd in september 2018 gelanceerd door het Centre Consortium, een samenwerkingsverband tussen Circle en Coinbase. Circle is een fintech bedrijf dat zich richt op blockchain- en cryptocurrency diensten, terwijl Coinbase een van de bekendste en grootste cryptocurrency exchanges ter wereld is. Beide bedrijven hebben een sterke reputatie in de crypto gemeenschap en bundelden hun expertise om een stabiele en betrouwbare stablecoin te creëren.

Centre CONSORTIUM oprichters Circle en Coinbase

Het Centre Consortium streeft naar de bevordering van stablecoin adoptie en biedt een open standaard voor fiat-gekoppelde digitale activa. USDC is bedoeld als een eenvoudige en efficiënte manier om USD in en uit de digitale wereld te brengen, en om veilig en snel wereldwijd geld over te maken zonder traditionele financiële tussenpersonen.

Hoe USDC Werkt

USDC maakt gebruik van meerdere blockchains om zijn functionaliteit en bereik te vergroten. Het ondersteunt verschillende blockchain-netwerken, waaronder Ethereum, Algorand, Solana, Stellar en TRON. Elke blockchain biedt zijn eigen unieke voordelen en mogelijkheden, en USDC zorgt voor interoperabiliteit tussen deze platforms.

Op het Ethereum netwerk is USD Coin oorspronkelijk begonnen als een ERC-20 token. Het profiteert van de uitgebreide infrastructuur van Ethereum en de brede acceptatie in de crypto community. USDC transacties op het Ethereum netwerk zijn snel en efficiënt, wat het ideaal maakt voor veel gebruikers.

Daarnaast is USDC uitgebreid naar andere blockchains om te voldoen aan de behoeften van verschillende gebruikers en toepassingen. Algorand biedt bijvoorbeeld snelle en goedkope transacties, terwijl Solana bekend staat om zijn hoge doorvoercapaciteit en lage kosten. Stellar biedt weer andere mogelijkheden, zoals een ingebouwde gedecentraliseerde exchange (DEX).

Voor- en nadelen van USDC

Voordelen

 • Prijsstabiliteit
 • Snelheid en efficiëntie
 • Volledig gedekt door Amerikaanse gereguleerde reserves
 • Wereldwijd toegankelijk
 • Kan gebruikt worden als hedge tegen inflatie

Nadelen

 • Geen prijsstijging
 • Beperkte transparantie van reserves
 • Blootstelling aan Amerikaanse dollarinflatie
 • Kwetsbaar voor bankruns en falende financiële instellingen die samenwerken met Centre

Toepassingen voor USDC

Als stablecoin heeft USDC verschillende toepassingen:

 1. Stabiele opslag van waarde: Gebruikers kunnen USDC gebruiken om hun waarde stabiel op te slaan zonder zich zorgen te maken over de volatiliteit die veel andere cryptocurrencies hebben.
 2. Internationale betalingen: USDC maakt snelle en betaalbare internationale transacties mogelijk zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen. Hierdoor kunnen gebruikers geld overmaken naar andere landen met minimale vertragingen en lage kosten.
 3. Handel en beleggingen: USD Coin wordt vaak gebruikt als een handelspaar op cryptocurrency exchanges en als een manier om tijdelijk uit volatiele cryptocurrency markten te stappen. Het biedt handelaren een stabiele optie om hun winsten te beschermen tijdens periodes van marktvolatiliteit.
 4. Decentrale Financiën (DeFi): USD Coin is een populaire stablecoin binnen opkomende DeFi ecosystemen, waar het wordt gebruikt voor leningen, renteverdiensten en het verschaffen van liquiditeit. De stabiele waarde van USD Coin maakt het een ideale keuze voor gebruikers die gebruik willen maken van DeFi zonder zich zorgen te hoeven maken over prijsfluctuaties. Door USDC in DeFi-protocollen te storten, kunnen gebruikers ook een passief inkomen genereren door rente te verdienen over hun USDC.
 5. Remittances: USDC kan worden gebruikt voor internationale betalingen. Ontvangers kunnen USDC bewaren zonder een bankrekening te gebruiken of zich zorgen te maken over de prijsvolatiliteit van cryptocurrency bij ontvangst.
 6. Blokchain interconnectie: Aangezien USD Coin compatibel is met meerdere blockchains, kan het gebruikt worden om betaalsystemen en toepassingen over verschillende blockchains te integreren.
 7. Blootstelling aan de U.S. dollar: Beleggers die blootstelling willen krijgen aan de Amerikaanse dollar kunnen USD Coin toevoegen aan hun portfolio. Hiermee kunnen ze profiteren van de stabiliteit van de Amerikaanse dollar zonder rechtstreeks traditionele fiat-valuta te hoeven aanhouden.
 8. Hedge tegen inflatie: Beleggers die zich zorgen maken over inflatie van hun lokale valuta, kunnen een stablecoin zoals USDC aanhouden om de waarde van hun geld te beschermen.
 9. Wereldwijde Crowdfunding: Startups en non-profitorganisaties kunnen wereldwijd geld inzamelen van investeerders en donateurs door digitale valuta te vragen. Fondsen werven in de vorm van een stabiele munteenheid zoals USDC zorgt ervoor dat de waarde van het ingezamelde geld niet schommelt in de loop van de tijd. Op deze manier kunnen organisaties beter plannen en hun doelen bereiken zonder zich zorgen te hoeven maken over de volatiliteit van traditionele cryptocurrencies.

Is beleggen in USDC riskant?

Hoewel USDC een stablecoin is en minder volatiel is dan sommige andere cryptocurrencies, moeten beleggers zich ervan bewust zijn dat investeren in elke vorm van digitale valuta risico’s met zich meebrengt. Terwijl USD Coin stabiliteit biedt, kunnen marktveranderingen, regelgeving en andere factoren de waarde beïnvloeden.

Bekijk de USDC koers ten opzichte van de euro >>

Conclusie

USD Coin heeft zich gevestigd als een van de meest populaire stablecoins in de cryptocurrency markt vanwege zijn stabiliteit, snelheid en transparantie. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om de voordelen van digitale valuta te ervaren zonder de volatiliteit en risico’s die vaak gepaard gaan met andere cryptocurrencies. Met de groeiende adoptie van cryptocurrencies en de toenemende behoefte aan grensoverschrijdende betalingen, lijkt USDC goed gepositioneerd om een belangrijke rol te spelen in de toekomst van digitaal geld.

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven