Wat is Bitcoin Diamond?
Bitcoin Diamond (BCD) is een hard fork van Bitcoin. Enkele verschillen van BCD zijn de grotere opslagcapaciteit en de snellere bloksnelheid. Bitcoin Diamond heeft een totale voorraad van 210 miljoen coins, wat tien keer zoveel is als de originele bitcoin.
Leuk om te weten is dat deze hard fork niet van te voren was aangekondigd. Mensen die op dat moment bitcoin bezaten kregen een verrassing. Er zat opeens BCD in hun wallet!
De laatste tijd heeft de cryptomunt meer populariteit weten te krijgen bij investeerders en de crypto-community in het algemeen. Is dit een verbeterde versie van bitcoin?
Het ontstaan van Bitcoin Diamond
In 2017 besloten twee Bitcoin miners genaamd Team Evey en Team 007 om het netwerkprotocol genaamd Bitcoin Core te veranderen. Ze waren niet tevreden met de manier waarop Bitcoin aan het werk was en dachten dat ze het konden verbeteren. Evey en 007 noemden hun verbeterde protocol Bitcoin Diamond.
De belangrijkste veranderingen die Evey en 007 wilden aanbrengen in het Bitcoin protocol waren;
- Snellere transactietijden: de meeste cryptocurrencies hebben moeite om de tijd die nodig is voor het voltooien van transacties te verkorten. Het Bitcoin netwerk kan slechts 2-7 transacties per seconde verwerken. Betalingsservices zoals Mastercard en Visa kunnen duizenden transacties per seconde verwerken. Het BCD-team oogt erop dit probleem op te lossen.
- Lagere transactiekosten: elke transactie op het Bitcoin netwerk brengt kosten met zich mee. De vergoedingen voor transacties zijn de afgelopen jaren erg hoog geworden. Cryptocurrencies zouden gebruikers moeten helpen om hoge bankoverschrijvingskosten te vermijden, dus Evey en 007 vonden dat de kosten van Bitcoin naar beneden moesten gaan, niet omhoog.
- Nieuwe gebruikers stimuleren: bitcoin is erg duur geworden. Op het moment van schrijven is één bitcoin meer dan €6.000 waard. Dit maakt het erg moeilijk voor nieuwe gebruikers om een bitcoin te kopen. De makers van BCD vinden dat Bitcoin voor iedereen moet zijn, niet alleen voor degenen die het kunnen betalen.
Nou is dit een beetje onzinnig, aangezien je een bitcoin kan opdelen in honderd miljoen stukken. Je kan dus ook voor bijvoorbeeld 10 euro aan bitcoin kopen. Een honderd miljoenste bitcoin wordt een “Satoshi” genoemd en dat ziet er zo uit: 0,00000001 BTC.
De hard fork van Bitcoin
Bitcoin Diamond werd op 24 november 2017 het leven in geblazen door middel van een hard fork van Bitcoin. Maar wat is een hard fork precies?
Soms worden er wijzigingen in het protocol aangebracht. Cryptocurrencies hebben vaak geen centrale leider of management, dus wijzigingen in het protocol worden gemaakt door de community van de cryptocurrency. Dit zijn de gebruikers die het netwerk ondersteunen en er belangrijke taken op uitvoeren. Wijzigingen in het protocol van een cryptocurrency worden forks genoemd. Probeer ze te zien als software-upgrades. Sommige systemen op het netwerk ondersteunen de wijzigingen en upgrades, anderen niet. Er zijn twee verschillende soorten forks; hard forks en soft forks.
Een soft fork kan gezien worden als een software update. Als je bijvoorbeeld een iPhone bezit krijg je eens in de zoveel tijd een update voor het besturingssysteem van de iPhone (IOS). Dit betekent niet dat je een hele nieuwe iPhone krijgt. Je behoudt dezelfde iPhone, alleen de besturing van de iPhone wordt (als het goed is) verbeterd. Door het updaten van je besturingssysteem heb je wellicht nieuwe emoticons die je kan sturen in je berichten. Iemand met een ouder besturingssysteem ontvangt dan nog steeds jouw berichten, alleen kan hij de nieuwe emoticons niet zien.
Met een hard fork is dit niet het geval. Neem bijvoorbeeld dat Playstation 3 en de Playstation 4. Je kan geen PS3 spellen spelen op de PS4 en vice versa. Meestal gaat het bij hard forks dan ook om grote veranderingen in het protocol die invloed hebben op hoe het netwerk transacties verwerkt. Bij hard forks betekent het dat er nu twee verschillende cryptocurrencies zijn, in dit geval Bitcoin en Bitcoin Diamond.
Bitcoin Diamond vs. Bitcoin
Bitcoin werkt, net als bijna alle andere cryptocurrencies, op een blockchain. Een globaal netwerk van computers die met elkaar zijn verbonden. Zij valideren de transacties die toegevoegd moeten worden aan het netwerk en verdienen geld met het oplossen van een wiskundige puzzel. De computer die de puzzel als eerste oplost mag de transacties toevoegen aan het netwerk. De transacties worden in een blok gestopt en aan het voorgaande block “geregen”. Vandaar de naam ‘blockchain’. De moeilijkheid van de puzzel is zo ingesteld dat er ongeveer elke 10 minuten een nieuwe block wordt toegevoegd aan de blockchain. Bij Bitcoin Diamond is dit hetzelfde geval.
Het proces van het competitief oplossen van een wiskundige puzzel, om zo een nieuwe blok te mogen toevoegen aan de blockchain wordt minen genoemd. De miners (de computers) krijgen voor het toevoegen van een blok aan de blockchain een beloning. Bij Bitcoin Diamond staat de beloning momenteel op 125 BCD.
Een probleem bij Bitcoin is dat het minen veel computerkracht kost. Miners op het Bitcoin netwerk gebruiken krachtige apparatuur genaamd ASIC-miners om hun taken uit te voeren. ASIC-mining wordt vaak gedaan in grote magazijnen met honderden machines. Het is luid, duur en kan erg heet worden. Dit betekent dat de meeste leden van de bitcoin community niet kunnen minen, omdat zij niet op kunnen tegen grote mining centers. Team Evey en Team 007 vinden dit oneerlijk. BCD mining is eenvoudig genoeg voor bijna alle gebruikers. BCD mining kan worden gedaan met behulp van een GPU, welke in iedere computer te vinden is.
SegWit
Toen bitcoin steeds populairder begon te worden liep het tegen verschillende problemen aan. Een van deze problemen was de blokgrootte. De blokgrootte van Bitcoin heeft namelijk een limiet van 1MB, waardoor het gemiddeld maar 4,4 transacties per seconde kan verwerken, met een maximum van 7 transacties per seconde.
In een poging om het schaalbaarheidsprobleem op te lossen zijn er door de community van Bitcoin verschillende oplossingen bedacht. Een bekend voorstel vanuit de community was Segregated Witness oftewel, SegWit.
Zoals hierboven al is uitgelegd bestaat elk blok in de blockchain uit verschillende transacties. Elke transactie is echter ook weer onderverdeeld in een aantal elementen:
- Gegevens van de afzender
- Gegevens van de ontvanger
- De digitale handtekeningen van de afzender en de ontvanger
Ondanks dat de digitale handtekening onmisbaar is in elke transactie, neemt hij wel veel ruimte in beslag. Bij een SegWit wordt worden de digitale handtekeningen in een apart blok geplaatst, waardoor er meer ruimte overblijft in het ‘hoofd-block’. Er passen zo dus meer transacties in een blok.
Bitcoin Diamond maakt gebruik van dit principe. Hiervoor heeft BCD een blockgrootte van 8MB. Oftewel, het kan 8 keer zoveel transacties verwerken als Bitcoin.
Lightning Network
BCD is ook van plan om Lightning Network te implementeren. Kort gezegd werkt Lightning Network als een off-blockchain-manier om betalingen te verrekenen en om netwerkvereisten en verwerkingssnelheden te verminderen. Het vereist twee gebruikers die regelmatig zaken doen om een derde account in te stellen dat een vergrendelde box is waarin ze elk een gelijke hoeveelheid geld plaatsen. Wanneer de twee gebruikers met elkaar willen handelen, sturen ze elkaar orderbriefjes waarin staat dat de saldo’s in de box moeten worden gewijzigd.
Een voorbeeld: Alice en Bob dragen elk 10 BCD bij aan een Lightning Network box. Er zit dus een totaal van 20 BCD in de box. Als Alice 2 BCD aan Bob wil betalen, kan ze Bob een notitie sturen om de balans van hun vergrendelde box bij te werken naar 8 voor Alice en 12 voor Bob. Deze notitie hoeft niet te worden verzonden op de blockchain en Bob en Alice kunnen vrij transacties heen en weer sturen binnen een marge van 20 BCD voordat ze iets moeten toevoegen aan de blockchain.
Omdat het is gebaseerd op orderbriefjes, zijn Lightning Network-betalingen onmiddellijk afgewikkeld en niet afhankelijk van de bloktijd voor verificatie. Dit kunnen ook microbetalingen zijn. Bovendien maakt het wegnemen van de transacties van de blockchain een grotere schaalbaarheid mogelijk omdat de blockchain minder transacties moet verwerken.
De beste Bitcoin Diamond wallets
Er zijn tegenwoordig veel verschillende BCD wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van BCD (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede BCD wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Bitcoin Diamond wallets:
De beste Bitcoin Diamond exchanges voor Nederland
Er zijn veel verschillende plekken waar je BCD kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Bitcoin Diamond exchanges voor Nederland: