Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Cosmos (ATOM)? Een simpele uitleg

Wat is Cosmos (ATOM)? Een simpele uitleg

Wat is Cosmos (ATOM)? Een simpele uitleg

Cosmos (ATOM) is een project dat helpt om de wereld van blockchain te verbinden en te verbeteren. In deze gids zullen we Cosmos in begrijpelijke taal bespreken. Je zult leren wat het precies is, hoe het werkt, en wat de beste manier is om ATOM te kopen.

Inleiding tot Cosmos

Stel je voor dat verschillende blockchain netwerken als afzonderlijke eilanden zijn, elk met zijn eigen regels en valuta. Cosmos fungeert als een slimme brug die deze eilanden verbindt. Het doel is om ervoor te zorgen dat deze eilanden met elkaar kunnen communiceren en dingen kunnen delen, zoals geld en informatie.

Tendermint consensus

Tendermint is het systeem dat ervoor zorgt dat Cosmos soepel werkt. Het is een consensusmechanisme en een onderliggend protocol dat wordt gebruikt om overeenstemming te bereiken in blockchain netwerken. Het doel ervan is om twee belangrijke problemen in blockchain technologie aan te pakken: snelheid en veiligheid.

Tendermint maakt gebruik van een Byzantijns Fouttolerant (BFT) algoritme om consensus te bereiken. Hier is een vereenvoudigde uitleg van hoe het werkt:

  1. Voorstellen en stemmen: in een blockchain netwerk dat Tendermint gebruikt, zijn er validators (deelnemers) die transacties valideren en nieuwe blokken voorstellen. Wanneer een validator een nieuw blok voorstelt, moeten andere validators stemmen om dit blok te accepteren.
  2. Consensus bereiken: validators stemmen voor of tegen het nieuwe voorgestelde blok. Tendermint zorgt ervoor dat ten minste tweederde van de validators het eens is over een blok voordat het wordt geaccepteerd. Dit garandeert consensus.
  3. Definitieve transacties: zodra consensus is bereikt, wordt het nieuwe blok als definitief beschouwd. Alle transacties in dat blok worden toegevoegd aan de blockchain en kunnen niet meer worden teruggedraaid.

Wat is ATOM?

ATOM is de native cryptocurrency van Cosmos. Mensen kunnen ATOM gebruiken om het netwerk te beveiligen, transacties te doen en meer ATOM te verdienen door het vast te zetten (staking). Dit maakt ATOM erg waardevol en verhandelbaar op verschillende beurzen.

ATOM cryptocurrency logo
ATOM

Staking en governance

Staking in Cosmos betekent dat je je ATOM tokens tijdelijk kunt vergrendelen in het netwerk. Door dit te doen, draag je bij aan de beveiliging en stabiliteit van het netwerk. Als beloning voor het staken van je tokens, verdien je meer ATOM. Het is als een manier om je geld te laten groeien terwijl je helpt het netwerk te beschermen.

Daarnaast kun je met je ATOM tokens voorstellen indienen en stemmen over veranderingen of verbeteringen in het netwerk. Dit geeft jou en de gemeenschap de mogelijkheid om samen te beslissen over technische upgrades, beleidsveranderingen en andere belangrijke aspecten van het Cosmos ecosysteem.

In essentie maakt staking het mogelijk voor ATOM-houders zoals jij om deel te nemen aan het netwerk en beloningen te verdienen, terwijl governance een gedecentraliseerd besluitvormingsproces mogelijk maakt om samen de koers van het Cosmos-ecosysteem te bepalen. Deze twee mechanismen zijn als de bouwstenen van Cosmos en dragen bij aan zijn beveiliging, stabiliteit en democratische karakter.

Interoperabiliteit

Cosmos is als een netwerk dat ontwikkelaars helpt om samen te werken. Het maakt het gemakkelijk voor verschillende projecten om met elkaar te communiceren en digitale activa uit te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van in-game items van het ene online spel naar het andere.

Het interchain ecosystem van Cosmos

Het Cosmos ecosysteem kan je vergelijken met een app store waar je de mogelijkheden van blockchain kunt ontdekken. Je vind er een groot aanbod van wallets, explorers, DeFi toepassingen en andere apps. Sommige projecten ontwikkelen nieuwe online games, anderen zorgen voor snelle geldtransfers tussen landen. Er is hier voor iedereen iets te ontdekken.

Wie zit er achter Cosmos (ATOM)?

Cosmos (ATOM) is ontwikkeld door een getalenteerd team van software developers. Het project werd in 2014 opgericht door Jae Kwon, een ervaren software-ingenieur en een van de uitvinders van Tendermint, het consensusmechanisme dat Cosmos aandrijft.

Jae Kwon - Oprichter van Cosmos (ATOM)

Jae Kwon en zijn team hebben zich ingezet om de visie van een interoperabel blockchain ecosysteem te realiseren. Ze geloven in de kracht van blockchain technologie om de wereld te veranderen en hebben zich toegelegd op het overwinnen van de uitdagingen van fragmentatie en schaalbaarheid in de blockchain industrie.

Naast Jae Kwon hebben veel andere getalenteerde individuen bijgedragen aan het succes van Cosmos, waaronder ontwikkelaars, onderzoekers en gemeenschapsleden. Samen werken ze aan het bouwen en onderhouden van het Cosmos ecosysteem en het stimuleren van innovatie.

Het feit dat Cosmos een actieve en groeiende gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers heeft, illustreert de toewijding van de mensen achter het project. Ze hebben niet alleen een visie gedeeld, maar hebben ook hard gewerkt om deze visie werkelijkheid te laten worden.

Hoe koop je Cosmos (ATOM)?

Nu je bekend bent met Cosmos (ATOM) en zijn potentieel, wil je misschien weten hoe je ATOM kunt kopen en ermee kunt beginnen. Hier is een eenvoudige stapsgewijze gids om je te helpen:

Stap 1: Kies een betrouwbare cryptocurrency exchange

Eerst moet je een betrouwbare cryptocurrency exchange kiezen waar je ATOM kunt kopen. Populaire exchanges zoals Bitvavo, Bybit en Coinbase bieden ATOM aan.

Stap 2: Maak een account aan en verifieer je identiteit

Na het kiezen van een exchange, moet je een account aanmaken en je identiteit verifiëren. Dit omvat het verstrekken van enkele persoonlijke gegevens en het voltooien van een verificatieproces.

Stap 3: Stort geld op je account

Als je account is geverifieerd, kun je geld storten in je exchange account. Dit kan doorgaans worden gedaan met fiat-valuta zoals euro’s of dollars via bankoverschrijvingen, creditcards of andere betaalmethoden.

Stap 4: Zoek Cosmos (ATOM)

Zodra je geld op je exchange account hebt gestort, ga je naar het handelsgedeelte en zoek je naar Cosmos (ATOM). Het wordt verhandeld onder het ticker-symbool “ATOM”.

Stap 5: Plaats een kooporder

Nu kun je een kooporder plaatsen. Hier geef je aan hoeveel ATOM je wilt kopen en tegen welke prijs. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten orders, zoals marktorders (waarbij je ATOM koopt tegen de huidige marktprijs) of limietorders (waarbij je een specifieke prijs opgeeft om te kopen).

Stap 6: Bevestig je aankoop

Zodra je kooporder is geplaatst, moet je deze bevestigen. Zodra de order is uitgevoerd, zullen de gekochte ATOM-tokens in je exchange account verschijnen.

Stap 7: Bewaar je ATOM veilig

Het is belangrijk om je ATOM-tokens veilig op te slaan. Wij raden aan om een hardware wallet te gebruiken, maar je kunt ze ook op de exchange bewaren.

En dat is het! Je hebt nu Cosmos (ATOM) gekocht en kunt beginnen met het verkennen van het Cosmos ecosysteem of deelnemen aan staking om beloningen te verdienen.

Conclusie

Cosmos (ATOM) vertegenwoordigt de toekomst van gedecentraliseerde technologie, waarin verschillende blockchain netwerken met elkaar kunnen communiceren en digitale activa kunnen uitwisselen. Met Tendermint als de basis voor consensus, biedt Cosmos niet alleen snelheid en veiligheid, maar ook een actieve gemeenschap die gedreven is om samen te werken en te innoveren. Of je nu geïnteresseerd bent in staking, governance of gewoon nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden van interoperabiliteit, Cosmos opent de deuren naar een ecosysteem dat de potentie heeft om de manier waarop we naar blockchain kijken te transformeren.

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven